Wszystko o:

krwinki czerwone norma

Zobacz najważniejsze informacje o: limfocyty

kaole

RDW - o czym informuje to badanie?

RDW - o czym informuje to badanie?

RDW to rozpiętość rozkładu objętości erytrocytów, czyli czerwonych krwinek. Wskaźnik ten podawany jest w procentach, a przekroczenie dopuszczalnych norm najczęściej oznacza anemię.

MORFOLOGIA: Hematokryt. Normy, zbyt niski i wysoki hematokryt

Hematokryt to wskaźnik określający liczbę czerwonych krwinek w stosunku do pozostałych elementów składowych krwi. Hematokryt należy do najczęściej badanych parametrów przy klasycznym badaniu krwi (morfologii). W wynikach badań hematokryt kryje się pod oznaczeniem Ht lub HCT. Normy hematokrytu są inne dla kobiet i mężczyzn.

Analiza moczu i ból w okolicach nerek

Od dłuższego czasu odczuwam ból z lewej strony na wysokości nerek promieniujący do przodu w okolice jajnika i wyżej. Byłam u ginekologa który wykluczył jakieś schorzenie ginekologiczne i zlecił mi badanie ogólne moczu podejrzewając kolkę nerkową. Wynik badania: mocz analiza ogólna - odczyn: kwaśny, ciężar właściwy: 1030, białko, glukoza: nieobecne, urobilinogen: w normie, ciała ketonowe, barwniki żółciowe, bilirubina: nieobecne. Badanie osadu - osad: skąpy, nabłonki: pojedyncze, krwinki białe: 0-2 w polu widzenia, krwinki czerwone: 0-3 w polu widzenia, świeże i dość zmienione, śluz: nieliczne pasma. Bardzo proszę o odpowiedź, dodatkowo przy tym mam wzdęty brzuch i boli mnie z lewej strony z przodu na wysokości żeber.

MORFOLOGIA: MCV, MCH, MCHC

MORFOLOGIA: MCV, MCH, MCHC

Dołącz do nas na Facebooku! MCV, MCH, MCHC - Normy MCV : 80 do 95 femtolitra MCH : 27 do 31 pg/ w komórce MCHC : 32 do 36 gm/dl MCV określa ilość, natomiast MCH i MCHC określa stężenie hemoglobiny w poszczególnej krwince. Wartości te są niezbędne do diagnozowania poszczególnych rodzajów

MORFOLOGIA: MCV

MORFOLOGIA: MCV

(niedokrwistość mielodysplastyczna). Inna przyczyna podwyższonego MCV to szpik wytwarza zbyt mało czerwonych krwinek. Wzrost MCV wiąże się ze wzmożonym wydzielaniem retikulocytów, czyli młodych czerwonych krwinek, chorobą wątroby, przewodnieniem lub chorobą alkoholową. MCV - poniżej normy Wynik pokazujący wartość

Leukocyty - wszystko co powinniśmy o nich wiedzieć

Leukocyty - wszystko co powinniśmy o nich wiedzieć

Leukocyty - czym są Leukocyty należą do grupy najważniejszych składników krwi, wraz z krwinkami czerwonymi oraz płytkami krwi. Są również jednym z elementów układu immunologicznego, który tworzą ze specjalnymi białkami oraz z narządami limfatycznymi, takimi jak śledziona, grasica, węzły chłonne

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie. Co to jest anemia?

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie. Co to jest anemia?

organizmie. Norma hemoglobiny wynosi u kobiet 12-16 g/dl, a u mężczyzn 13-18g/dl; hematokryt to stosunek objętości krwinek do objętości całkowitej krwi. W warunkach prawidłowych wynosi powyżej 40% u mężczyzn i 37% u kobiet; erytrocyty to inaczej krwinki czerwone zawierające w swojej budowie hemoglobinę i

Erytrocyty - jaka jest ich rola w organizmie człowieka?

Erytrocyty - jaka jest ich rola w organizmie człowieka?

. Wytwarzane są przez układ krwiotwórczy, czyli szpik kostny czerwony, węzły chłonne, śledzionę, migdałki oraz grasicę . Erytrocyty: jak powstają? Czerwone krwinki produkowane są od chwili narodzin. Wytwarza je szpik kostny znajdujący się w istocie gąbczastej, w nasadzie kości długich i płaskich. Powstają w

Czym się zajmuje hematologia?

Czym się zajmuje hematologia?

Hematologia – najważniejsze informacje Hematologia to młoda dziedzina medycyny, jednak już przyniosła znaczną poprawę jakości i skuteczności leczenia. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że krew ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu. Składa się z krwinek białych, krwinek czerwonych, osocza

Niedoczynność tarczycy?

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Większość występujących objawów może być związane z niedoczynnością tarczycy. Jednak występowanie powiększonej sylwetki serca oraz uczucia kołatania serca może wymagać dalszej diagnostyki kardiologicznej pod kątem występowanie zaburzeń rytmu lub też wady zastawkowe

Normy WBC

Co może oznaczać 8-krotne przekroczenie normy WBC?Tak wysokie przekroczenie normy dla krwinek białych może w zależności od współwystępujących objawów klinicznych oznaczać wiele rzeczy - m.in. poważną infekcję (np. zapalenie płuc), zapalenie w obrębie jamy brzusznej, a także może sugerować chorobę

Czerwone kropki na ciele

Od roku na ciele, głownie na rękach, dekolcie i plecach wyskakują mi czerwone kropki. Wyglądają jak by pod spodem była krew. Jest tego coraz więcej i nie wiem co z tym zrobić. Byłam u chirurga naczyniowego, który zrobił mi USG Dopplera, kończyn dolnych. Powiedział, że wad naczyń nie widzi żadnych

Analiza moczu i ból w okolicach nerek

, ciężar właściwy: 1030, białko, glukoza: nieobecne, urobilinogen: w normie, ciała ketonowe, barwniki żółciowe, bilirubina: nieobecne. Badanie osadu - osad: skąpy, nabłonki: pojedyncze, krwinki białe: 0-2 w polu widzenia, krwinki czerwone: 0-3 w polu widzenia, świeże i dość zmienione, śluz: nieliczne pasma

Podwyższony poziom bilirubiny w moczu

laboratoriach). Pani wynik (1 mg/dl) nie jest więc wynikiem nieprawidłowym. Hiperbilirubinemia (podwyższone stężenie bilirubiny we krwi) może być efektem zarówno rozpadu czerwonych krwinek (hemolizy), jak również chorób wątroby lub dróg żółciowych. O żółtaczce mówi się wtedy, gdy dochodzi do zażółcenia powłok

Powiększone węzły chłonne, plus wyniki badań

%, średnia objętość krwinki czerwonej 83,7 fl, średnia zawartość hemoglobiny w krwince czerwonej 34,9 pg, szerokość rozkładu krwinek czerwonych CV 11,8 %, szerokość rozkładu krwinek czerwonych SD 38 fl, leukocyty 6,3 tys, limfocyty 1,5 tys, monocyty, eozynofile, bazofile 0,8 tys, neutrofile 4,0 tys, odsetek

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Wytrzeszcz oka niejednoznaczne wyniki Pomóżci

Mąż ma raczej wszystkie objawy nadczynności. To jego morfologia Czerwone krwinki (RBC) 5.8 norma 4.5-5.5 Śr.obj.krwinek czerw (MCV) 82.3 norma 84- 94 Rozmaz-limfocyty (LYM) 48.1 norma 20-45 Rozmaz Mix (MXD) 15 norma 0-12 Rozmaz- neurocyty (NEUT) 36.9 nor. 40-75 Śr.obj.plytek (MPV) 14.2 norma 7

Re: tarczyca

cukier na czczo 122 w pierwszej ciąży miałam cukrzycę ciążowa do tego mam powyżej normy płytki czerwone i i krwinko białe wbc

Morfologia - krwinki czerwone - przekroczona norma

Witam, o czym świadczy przekroczenie górnej granicy erytrocytów? Synek ma 4 lata Norma 5100000 Wynik 5170000 Właśnie odebrałam wyniki, a dzisiaj nie mam możliwości konsultacji z lekarzem. Pozdrawiam, Iwona

Re: Interpretacja wyników, dwóch lekarzy mnie ola

no faktycznie do morfologii raczej doczepić się nie można, czerwone krwinki i reszta też piękne, aż szok - serio za to cholesterol to może być od tarczycy i/lub diety niestety ldl i trójglicerydy ci robili? jeśli nie to na NFZ lekarz POZ ci może dać + warto CRP czy OB - przy zapaleniu tarczycy

Wysoki poziom żelaza u 6 latka

morfologię z uwagi na podniesione czerwone krwinki oznaczając również żelazo, potas sód, kreatynine IgE, glukozę. Wyniki wyszły w normie poza: MCH- 26,1 norma (27-35) MCHC-31,9 norma (32-37) CH-26,8 norma (27-35) Żelazo 174 norma (50-120) Skąd taki wynik? Jak można naturalnie obniżyć? Czy w ogóle to robić

Re: czy ktoś zna się na morfologii - zabawa w lek

aguar napisała: > Nie trzeba sprawdzać żelaza ani ferrytyny przy prawidłowej morfologii. Nie zgodzę się. Miałam prawidłową morfologię, czerwone krwinki trochę powyżej dolnej granicy normy, a ponieważ na pewne objawy nie było innego sensownego wytłumaczenia, to lekarka zaleciła badanie

Badania krwii - wysoki poziom bilirubiny

, że to wpłynęło na pomiar? Ogólnie czuję się dobrze i nie mam żadnych dolegliwości. Załączam wyniki badań. Poziom czerwonych krwinek i hemoglobiny mam delikatnie podwyższony odkąd pamiętam. Nigdy nie badałem wcześniej bilirubiny, ale przechodziłem kilka lat temu mononukleozę (wtedy badałem tylko ALAT

Re: Ferryryna a żelazo - anemia?

Ferrytyna to białko, które magazynuje żelazo, mało ferrytyny = małe zapasy żelaza o organizmie. Te zapasy żelaza służą wielu procesom chemicznym jakie zachodzą, jest ich naprawdę dużo, głównie procesy tworzenia itp. Inne żelazo występuje w czerwonych krwinkach, w hemoglobinie ( służy do transportu

Re: Bardzo proszę o pomoc

,20 norma 51 hemoglobina 17,70 normA 17,5 czerwone krwinki mial w normie bo 5,61 norma 6,08 ale mial podwyzszone takze biale krwinki i rdw nie powiedziala nic na te wyniki .Z tym ze byl na czczo .

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!