Wszystko o:

kwaśny smak

podpis główki

Smak i posmak

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów. Służy do chemicznej analizy składu pokarmu. Odczuwany smak pokarmów zależy głównie od receptorów smakowych, ale również od węchowych. Kubki smakowe (receptory smakowe) dostarczają człowiekowi informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki.

Posmak jest ubocznym odczuciem smaku. Nieprzyjemny posmak w ustach może być jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Jednak utrzymujący się dłużej wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż "dziwny smak" bywa objawem różnych zmian fizjologicznych, oraz chorób. Zaniepokoić powinien metaliczny smak w ustach, słono-kwaśny posmak, czy smak kwaśny w ustach.

mmr

Cytryna - kwaśny smak zdrowia. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze cytryny

Cytryna - kwaśny smak zdrowia. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze cytryny

Cytryna poprawia odporność organizmu i stymuluje trawienie. Dlaczego jeszcze warto jeść cytryny i dlaczego cytryna w herbacie to nie najlepszy pomysł?

Owoce kokietek już są. Czereśnie w sprzedaży!

Pojawiły się nieśmiało, w sieciowych sklepach i na straganach, obok truskawek. Odstraszają jeszcze smakiem (czasem kwaśne), marną wielkością i ceną. Warto jednak już teraz sobie przypomnieć, za co je kochamy.

Jogurt, kefir i mleko, czyli zdrowie z kulturą

Fermentowane mleczne napoje odkryto przypadkiem. Mleko, które Beduini przed wiekami wozili przez pustynię, do celu podróży docierało kwaśne, ale za to orzeźwiające w smaku. Okazało się, że jest nawet zdrowsze niż świeże.

Nieprzyjemny POSMAK W USTACH - skąd się bierze?

Nieprzyjemny POSMAK W USTACH - skąd się bierze?

leki (niekoniecznie tylko powlekane). Czasem i drożdżaki w jamie ustnej powodują takie skutki. Te jednak nietrudno zauważyć, bo na języku pojawia się duży nalot. Smak kwaśny: i gardło, i żołądek Przy przewlekłym zapaleniu migdałków niejednokrotnie wciąż czujemy się tak, jak po zjedzeniu sera

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

, kwaśnego i gorzkiego. Smak słony ( Przemiana Wody ) i smak kwaśny ( Przemiana Drzewa ) wymagają wyjątkowo starannego równoważenia, są traktowane jedynie jako dodatki. Ciepła woda? Kuchnia chińska zaleca picie wody na dzień dobry, co także nie dziwi: usprawnia bowiem przemianę materii, pozwala na

Język - giętki mięsień, który dużo może. Budowa, funkcje i choroby języka

Język - giętki mięsień, który dużo może. Budowa, funkcje i choroby języka

, spłaszczanie). Język: jak czujemy smak? Język umożliwia rozróżnianie smaków dzięki kubkom smakowym. Mają one receptory, które reagują na określone smaki. Wyróżniamy 5 smaków. Dzielą się na słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami. Smak umami jest ciężki do scharakteryzowania - o wiele lepiej w jego określaniu

Cytryny, pomarańcze, pomelo i inne cytrusy. Czym się różnią, poza smakiem i wyglądem?

Cytryny, pomarańcze, pomelo i inne cytrusy. Czym się różnią, poza smakiem i wyglądem?

1 l 0,5 l 0,25 l Podstawowe informacje Producent Kenwood Apollo Moulinex dane dostarcza: Chociaż jej sok ma wyjątkowo kwaśny smak, znośny bez rozcieńczania tylko dla prawdziwych twardzieli, nie dała się wyeliminować słodszym krewniakom. Po części dlatego, że

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

na ich barwę, zapach, smak i konsystencję. Kiszona kapusta powinna być jasna, krucha, przyjemna w smaku i zapachu oraz lekko kwaśna. Najlepiej unikać kapusty produkowanej przemysłowo. Można ją poznać już gołym okiem, ponieważ jest żółta, a dodatkowo bardziej kwaśna w smaku. Najlepsze właściwości

Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?

Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?

Wielkanoc to czas szczególny, kiedy w największym stopniu warto kierować się smakiem i domową tradycją. Chociaż, przy okazji, można zadbać o zdrowie. Niemal każda zupa to idealne danie jednogarnkowe: nawodni, pożywi, wzmocni, usprawni przemianę materii... Chociaż barszczu białego i żurku nie ma na

Sok trzustkowy - substancja niezbędna w procesie trawienia. Skład soku trzustkowego i jego rola w organizmie

Sok trzustkowy - substancja niezbędna w procesie trawienia. Skład soku trzustkowego i jego rola w organizmie

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Sok trzustkowy - co to jest? Sok trzustkowy (łac. succus pancreaticus) to płynna substancja, którą produkuje zewnątrzwydzielnicza (egzogenna) część trzustki . Trzustka zaczyna wytwarzanie soku pod wpływem bodźców pokarmowych - wzroku, węchu, smaku, w końcu samej

Problem z układem pokarmowym

Mam problem z układem pokarmowym. Objawy takie jak: gniecenie w nadbrzuszu, kwaśny smak w ustach po jedzeniu (czasami zgaga), często mi się odbija. Ponad to mam "biały" język oraz luźne stolce raz dziennie. Co mi może dolegać? Jakie badania zrobić? Do kogo się udać?Opisywane objawy są

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Kwaśny smak pomidorów

można dodać cukier, ale mi pasuje ten kwaśny smak :) może spróbuj z innej firmy?

Re: Kwaśny smak pomidorów

Banany też fajnie łagodzą ten wyraźny, kwaśny smak -- http://smayliki.ru/smilie-1038114855.html http://s17.rimg.info/5aa663295cabae0e0baed1538c766a3b.gif

Re: Kwaśny smak pomidorów

Nie słyszałam wcześniej o tym sposobie. Wcześniej dodawałam zwyczajnie troszkę cukru. Muszę go wypróbować!

Re: Kwaśny smak pomidorów

Ja dodaję do sosu pomidorowego z takich pomidorów z puszki właśnie łyżeczkę cukru i trochę papryki wędzonej - to podbija smak pomidorów i likwiduje właśnie tą kwaskowatość

Re: Kwaśny smak pomidorów

Dodaj szczypte sody oczyszczonej lub nawet pol lyzeczki (w zaleznosci od ilosci potrawy), nie gotuj bardzo dlugo bo to i tak by nic nie zmienilo. Soda ma odczyn zasadowy, a pomidory kwasny, zobaczysz ze soda zdziala cuda ;)

Re: kwaśny smak

ale beznadziejne odpowiedzi! to że odczyn pochwy jest kwaśny nie znaczy że ma być taka w smaku! na ogół pochwy mają smak obojętny, lekko gorzkawy, a rzadko lekko słodki, a te kwaśne są niezbyt przyjemne do lizania, bo to nie jest taki fajny kwaskowaty jak cytryna czy haribo, słone też nie są

Kwaśny smak pomidorów

Chcę zrobić sos z kurczakiem, kukurydzą, itp + pomidory w puszce. Jednak zawsze gdy kupowałam pomidory w puszce miały one kwaśny smak. Co zrobić, żeby ten sos nie był kwaśny? Gotować pomidory długo pod przykryciem do rozgotowania, czy nie tędy droga?

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!