Wszystko o:

kwaśny smak

podpis główki

Smak i posmak

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów. Służy do chemicznej analizy składu pokarmu. Odczuwany smak pokarmów zależy głównie od receptorów smakowych, ale również od węchowych. Kubki smakowe (receptory smakowe) dostarczają człowiekowi informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki.

Posmak jest ubocznym odczuciem smaku. Nieprzyjemny posmak w ustach może być jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Jednak utrzymujący się dłużej wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż "dziwny smak" bywa objawem różnych zmian fizjologicznych, oraz chorób. Zaniepokoić powinien metaliczny smak w ustach, słono-kwaśny posmak, czy smak kwaśny w ustach.

eska

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

Pojawiły się już nieśmiało, w sieciowych sklepach i na straganach, obok truskawek. Odstraszają jeszcze smakiem (czasem kwaśne), marną wielkością i ceną: nawet kilkanaście złotych za kilogram. Warto jednak już teraz sobie przypomnieć, za co je kochamy.

Jogurt, kefir i mleko, czyli zdrowie z kulturą

Fermentowane mleczne napoje odkryto przypadkiem. Mleko, które Beduini przed wiekami wozili przez pustynię, do celu podróży docierało kwaśne, ale za to orzeźwiające w smaku. Okazało się, że jest nawet zdrowsze niż świeże.

Nieprzyjemny POSMAK W USTACH - skąd się bierze?

"Dziwny smak" w ustach niekoniecznie jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Owszem, czasem tak bywa, ale wówczas nie mamy trudności z namierzeniem winowajcy i szybko rozwiązujemy problem. W innym wypadku warto skonsultować się z lekarzem, gdyż bywa objawem choroby. Czasem jedynym, także przy poważnym schorzeniu.

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

podstawowych to nie wszystko. Smak metaliczny, mięsny, siarkowy, wiśniowy Troszyńska wyjaśnia, że smak danego produktu składa się z wielu wyróżników. Przy ocenie smaku przydaje się nie tylko umiejętność precyzyjnego wyczuwania pięciu podstawowych smaków - słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami (smak

Apetyt na zdrowie rośnie w miarę  jedzenia

Apetyt na zdrowie rośnie w miarę jedzenia

potrzebują czasu na akomodację. Ludzkie oko przystosowuje się do widzenia w ciemności, a skóra do gorącej wody. Język również adaptuje się do zmian. Jednak to od nas zależy jakiego rodzaju bodźce będziemy wysyłać kubkom smakowym. Umami. Tajemniczy piąty smak Słony, słodki, gorzki i kwaśny. Nasze

Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?

Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?

uznają tylko z jajkiem. To dobry pomysł, bo jaja są zdrowe (więcej na ten temat ). Wszystko dla bakterii Smakosze twierdzą, że zakwas żytni sprawia, że żurek ma ostrzejszy smak od barszczu białego, robionego na zakwasie pszennym. Z drugiej strony: wiele osób nie widzi różnicy w smaku samego zakwasu, a

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

na ich barwę, zapach, smak i konsystencję. Kiszona kapusta powinna być jasna, krucha, przyjemna w smaku i zapachu oraz lekko kwaśna. Najlepiej unikać kapusty produkowanej przemysłowo. Można ją poznać już gołym okiem, ponieważ jest żółta, a dodatkowo bardziej kwaśna w smaku. Najlepsze właściwości

Słodki - odżywczy smak energii

Słodki - odżywczy smak energii

podobną skłonność wykazują w przypadku smaku kwaśnego. Poczuj słodycz na języku Smaków nie odczuwamy równomiernie całą jamą ustną. Różne części języka, gardła i przełyku są wyspecjalizowane w odbieraniu odmiennych bodźców smakowych. Na słodki najbardziej wrażliwe są kubki smakowe rozsiane na czubku języka

Zakwaszenie organizmu - realny problem czy kolejna głupia moda? Jak się objawia? Czym grozi?

Zakwaszenie organizmu - realny problem czy kolejna głupia moda? Jak się objawia? Czym grozi?

produktów o wyraźnie kwaśnym smaku, a organizmowi od razu będzie lżej Nie Owoce i warzywa bogate w kasy organiczne np. kwas cytrynowy mają właściwości odkwaszające, mimo że są kwaśne. Bardziej od smaku produktów istotne jest to do jakich związków się utleniają i czy mają one właściwości zasadowe czy kwasowe

Witamina C - dlaczego jest taka ważna i gdzie jej szukać?

Witamina C - dlaczego jest taka ważna i gdzie jej szukać?

- gdzie jej szukać? Cytrusy i inne kwaśne pokarmy (np. kapusta kiszona ) to nie jedyne źródła tej cennej witaminy. Najwięcej kwasu askorbinowego dostarczymy sobie sięgając po czarne, czerwone porzeczki, cytryny, pomarańcze i truskawki. Mimo że kojarzenie jej ze smakiem kwaśnym to dobry trop, to jednak

Problem z układem pokarmowym

Mam problem z układem pokarmowym. Objawy takie jak: gniecenie w nadbrzuszu, kwaśny smak w ustach po jedzeniu (czasami zgaga), często mi się odbija. Ponad to mam "biały" język oraz luźne stolce raz dziennie. Co mi może dolegać? Jakie badania zrobić? Do kogo się udać?Opisywane objawy są

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Kwaśny smak pomidorów

można dodać cukier, ale mi pasuje ten kwaśny smak :) może spróbuj z innej firmy?

Re: Kwaśny smak pomidorów

Banany też fajnie łagodzą ten wyraźny, kwaśny smak -- http://smayliki.ru/smilie-1038114855.html http://s17.rimg.info/5aa663295cabae0e0baed1538c766a3b.gif

Re: Kwaśny smak pomidorów

Nie słyszałam wcześniej o tym sposobie. Wcześniej dodawałam zwyczajnie troszkę cukru. Muszę go wypróbować!

Re: Kwaśny smak pomidorów

Ja dodaję do sosu pomidorowego z takich pomidorów z puszki właśnie łyżeczkę cukru i trochę papryki wędzonej - to podbija smak pomidorów i likwiduje właśnie tą kwaskowatość

Re: Kwaśny smak pomidorów

Dodaj szczypte sody oczyszczonej lub nawet pol lyzeczki (w zaleznosci od ilosci potrawy), nie gotuj bardzo dlugo bo to i tak by nic nie zmienilo. Soda ma odczyn zasadowy, a pomidory kwasny, zobaczysz ze soda zdziala cuda ;)

Re: kwaśny smak

ale beznadziejne odpowiedzi! to że odczyn pochwy jest kwaśny nie znaczy że ma być taka w smaku! na ogół pochwy mają smak obojętny, lekko gorzkawy, a rzadko lekko słodki, a te kwaśne są niezbyt przyjemne do lizania, bo to nie jest taki fajny kwaskowaty jak cytryna czy haribo, słone też nie są

Kwaśny smak pomidorów

Chcę zrobić sos z kurczakiem, kukurydzą, itp + pomidory w puszce. Jednak zawsze gdy kupowałam pomidory w puszce miały one kwaśny smak. Co zrobić, żeby ten sos nie był kwaśny? Gotować pomidory długo pod przykryciem do rozgotowania, czy nie tędy droga?

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!