Wszystko o:

ldh

red.

LDH-dehydrogenaza mleczanowa

LDH-dehydrogenaza mleczanowa

LDH-dehydrogenaza mleczanowa to jeden z enzymów występujących w wątrobie, mięśniach oraz jelitach. W organizmie człowieka odpowiada przede wszystkim na przemianę kwasu mlekowego.

LDH (dehydrogenaza mleczanowa)

Dehydrogenaza mleczanowa to enzym obecny niemal we wszystkich komórkach i narządach w organizmie. Gdy przedostanie się do krwioobiegu można podejrzewać chorobę wątroby, anemię lub zawał mięśnia sercowego.

Niedokrwistość (anemia) hemolityczna

Niedokrwistość hemolityczna spowodowana jest obumieraniem czerwonych krwinek. Za ich niszczenie najczęściej odpowiada czynnik mechaniczny lub nieprawidłowa budowa erytrocytów.

Jakie badania należy wykonać na czczo? Dlaczego jest to ważne?

Jakie badania należy wykonać na czczo? Dlaczego jest to ważne?

diety i picia ziół. Nie obciążajmy też naszego organizmu forsownymi ćwiczeniami. Po ciężkim wysiłku spada bowiem znacznie poziom stężenia glukozy i trójglicerydów, pojawia się nadmiar enzymów CPK, AST, LDH., wzrasta liczna neutrocytów oraz stężenie hormonów we krwi. Badania, przy których musimy

Ostra białaczka limfoblastyczna - jakie daje objawy i czy można z nią skutecznie walczyć?

Ostra białaczka limfoblastyczna - jakie daje objawy i czy można z nią skutecznie walczyć?

składników krwi. Dodatkowo liczba płytek krwi także może być obniżona. Dodatkowo badania krwi wykazują podwyższone stężenie kwasu moczowego oraz LDH . Białaczka limfoblastyczna jest związana z mutacją genetyczną, dlatego konieczne może być wykonanie badań genetycznych. U niemal 25 proc. chorych stwierdza

Żółtaczka: rodzaje, objawy, leczenie

Żółtaczka: rodzaje, objawy, leczenie

towarzyszących żółtaczce hemolitycznej znajdują się: niedokrwistość, podwyższony poziom żelaza we krwi, wyższe stężenie LDH, czyli dehydrogenazy mleczanowej. Natomiast tzw. próby wątrobowe są prawidłowe (czyli Ast, Alat, GGTP, fosfataza alkaliczna). Konieczne staje się leczenie u specjalisty hematologa

Enzymy sercowe

Enzymy sercowe

) oraz dehydrogenaza kwasu mlekowego (LDH). Wzrost stężenia każdego z nich zazwyczaj łączony jest z zawałem serca lub innym schorzeniem mięśnia sercowego (np. zapaleniem mięśnia sercowego). Ale nie tylko. Znaczny skok ich wartości obserwuje się u pacjentów z chorobami mięśni szkieletowych (dystrofie

Troponiny

Troponiny

nawet trzy tygodnie. Czytaj także: Enzymy sercowe Kinaza kreatynowa - normy LDH (dehydrogenaza mleczanowa) Kardiomiopatia Frakcja mięśniowa kinazy (CK - MB)

LDH - zawyzona

błagam czy ktoś wie czy zawyżony poziom we krwi LDH może wystepować przy braniu unidoxu od 3 dni, wiem że istnieje przy chorobach mięśni szkieletowych,(stwardnienie zanikowe boczne SLA?) już nie mam sił :(

podwyższone ldh

O czym świadczy ldh 630U/l u 3-miesięcznego dziecka? Podobno normy dla dzieci są o wiele większe niż dla dorosłych, nawet do 1300 do pierwszego roku życia, ale chciałabym się upewnić czy to prawda? W morfologii pojawiła się bezwzeględna limfocytoza i monocytoza, ale lekarz prowadzący

LDH zaniżone

witam mam 105 (norma od 135 do 200 ileś tam)o czym może swiadczyć? inne wyniki raczej bz- leukocyty 4,6 (nie wiem czy nie za mało) ob -5 crp - ujemne, aso 200

LDH-dehydrogenaza mleczanowa

coś mi tu się nie zgadza,ja mam zapisane normy LDH 200-480 U/L.Proszę o wyjaśnienie.

podwyższone (rosnące) LDH

Witam, moja córka 3,5 roku od listopada do stycznia miała limfocyty atypowe byłyśmy w lutym byłyśmy u lekarza (hematologa) i dostałyśmy skierowanie na morfologie krwi z rozmazem i poziom LDH. Wszystko ok tylko poziom LDH był 270. Pani doktor powiedziała że pewnie wcześniej (jak miała te limfocyty

LDH ponad normę

Panie doktorze prosze o odp. Moj synek ktoregos dnia zaczął narzekac na ból nózki i w zasadzie przestał chodzic. Przeszedł diagnoze neurologiczną, chirurgiczną i reuamtogiczną bez uwag - wszystko ok. Po 3 dniach przeszło, ale podczas badan okazało sie ze ma podwyzszone LDH - norma do 250 a ma 311

Wysokie LDH u dwulatka.

Synek ma dwa lata. W badaniu wyszło mu LDH 575, norma laboratorium 240-480. O czym świadczy taki wynik. Hematolog do którego chodzimy z powodu anemii zleciła powtórzenie badań. Wyniki obejrzałam dopiero w domu i teraz się martwie. -- "Będziemy szli - wbrew logice powolnym marszem całe życie

Wysokie LDH niska hemoglobina

wyskoczyły jej dwa guzki. Lekarz wysłał ją na onkologię z podejrzeniem histiocytozy X - ziarniniak kwasochłonny Mała miała pobierana krew (paluszek) i tu zaczęły sie problemy :( niska hemoglobina - 9 wysokie LDH - 900 Z tych dwóch powodów kierują ją na badanie szpiku. Jestem przerażona...czy możliwe

Wysokie LDH niska hemoglobina

-przód czaszki wyskoczyły jej dwa guzki. Lekarz wysłał ją na onkologię z podejrzeniem histiocytozy X - ziarniniak kwasochłonny Mała miała pobierana krew (paluszek) i tu zaczęły sie problemy :( niska hemoglobina - 9 wysokie LDH - 900 Z tych dwóch powodów kierują ją na badanie szpiku. Jestem przerażona

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!