Wszystko o:

leukocyty wysoki poziom we krwi

red.

Krew - skład, funkcja, znaczenie

Krew - skład, funkcja, znaczenie

Nasze ciało oplata sieć naczyń krwionośnych, które docierają do każdej tkanki. Gdybyśmy połączyli wszystkie żyły, tętnice i maleńkie naczynia włosowate (kapilary), powstałaby rurka długości ponad 96 tys. kilometrów, czyli przeszło dwa razy tyle, ile wynosi długość równika! Tą olbrzymią siecią nieustannie, w dzień i w nocy, krąży krew. Żeby serce przepompowało przez nasze ciało cały jej zapas - u dorosłego człowieka około 5 litrów - wystarczy minuta. Nie ma się jednak czemu dziwić, bo gdy życiodajny płyn opuszcza serce, pędzi przez aortę z prędkością 40 cm na sekundę.

Perforacja (pęknięcie) wyrostka robaczkowego - zagrożenie życia

Tylko ból brzucha? Wyrostek poboli i przejdzie? Opóźniona diagnostyka i leczenie zapalenia wyrostka robaczkowego prowadzi do groźnego powikłania, czyli jego perforacji, która może skończyć się tragicznie

Mapa LP

Mapa artykułów

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

erytrocytów we krwi bywa bowiem objawem przewlekłych chorób płuc, wad serca,  choroby Vaqueza (czerwienicy prawdziwej), a także niektórych nowotworów. Spadek liczby leukocytów ( leukopenia ), jest najczęściej efektem przebytego przeziębienia lub grypy, a także zatrucia toksynami oraz niedożywienia

Zespół Sweeta

Zespół Sweeta

. anomalii Pelgera-Hueta (komórki Pelgera-Hueta), czyli nieprawidłowo zbudowane neutrofile (jeden z typów białych krwinek uczestniczące w odpowiedzi immunologicznej organizmu). Badanie krwi wykazuje podwyższony poziom leukocytów. Jeśli wszystkie objawy oraz wyniki badań przemawiają za zespołem Sweeta należy

Trzustka: doskonała fabryka chemiczna, która budzi silne emocje

Trzustka: doskonała fabryka chemiczna, która budzi silne emocje

chemiczna (zwykle ok. 20 cm długości i 5 szerokości) umożliwia trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, a także reguluje poziom cukru we krwi. Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Za realizację tego zadania odpowiadają głównie specjalne komórki trzustki , zgrupowane w niewielkie skupiska, zwane

Guz chromochłonny

Guz chromochłonny

leki. Choroba znacznie przyspiesza metabolizm, w efekcie czego pacjenci z guzem chromochłonnym są bardzo szczupli, mają podwyższony poziom glukozy oraz liczbę leukocytów we krwi. Diagnoza W pierwszej kolejności u pacjentów z podejrzeniem guza chromochłonnego zleca się badanie krwi oraz moczu (dobowa

Mononukleoza (choroba Pfeiffera, gorączka gruczołowa, angina monocytowa lub choroba pocałunków)

Mononukleoza (choroba Pfeiffera, gorączka gruczołowa, angina monocytowa lub choroba pocałunków)

zatkania dróg oddechowych gęstym śluzem. W rzadkich przypadkach pojawia się wysypka na podniebieniu. Co nam dają pocałunki? Leczenie Mononukleozę najczęściej diagnozuje się na podstawie badań laboratoryjnych. Podstawowym jest morfologia krwi. Znacznie podwyższony poziom leukocytów jest wskazaniem na tę

6 banalnych chorób, które mogą cię zabić!

6 banalnych chorób, które mogą cię zabić!

nowotworowa, białaczka , jednak rzadko jej jedynym objawem jest niedokrwistość. Inne parametry krwi, np. poziom leukocytów, a także rozmaz, wskaźniki stanu zapalnego, także są zaburzone, odstępstwa od normy spore, itd. Nawet jeśli potwierdzi się, że przyczyną jest zaburzenie funkcji szpiku kostnego , to

Analiza moczu

Analiza moczu

nerek. Po znacznej utracie wody spowodowanej np. biegunką lub wymiotami mocz zagęszcza się. Wynik może wtedy przekroczyć 1,030 g/cm3. Białko. Nie powinno w ogóle występować. Ślad białka może się pojawić np. przy wysokiej gorączce, ale może też świadczyć o chorobie dróg moczowych lub nerek. Niepokojąca

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Podwyższony poziom leukocytów po kleszczu

Czy podwyższony poziom leukocytów może oznaczać boreliozę? Ugryzienie przez kleszcza nastąpiło na początku maja. Jestem w ciąży w 31 tygodniu poziom leukocytów wynosi 14,5.Zwiększona liczba leukocytów w ciąży często jest zjawiskiem fizjologicznym i nie świadczy o żadnej chorobie. Jednak należy

Leukocyty - co oznacza nadmiar?

Do czego prowadzi nadmiar leukocytów we krwi?Leukocytoza jest najczęściej objawem toczącego się stanu zapalnego wywołanego infekcją lub inną chorobą układową. Zwiększenie ilości leukocytów jest reakcją obronną organizmu, co samo w sobie nie stanowi zagrożenia dla chorego. Bardzo wysoka leukocytoza

Wysoki poziom monocytów i niski glukozy

Mam 17 lat. Od ok miesiąca jestem osłabiona, mam napady picia wody w ilościach dziennych ok. 6litrów. Wczoraj byłam na pobraniu krwi i dziś są już wyniki. Ogólnie, wyniki są dobre: OB 5 lecz niepokoi mnie wysoki procent poziom monocytów (norma 4-12) 14. I niski poziom glukozy (norma 70-99) 65. Czy

Wysoki poziom kortyzolu

Mam pytanie dotyczące swojego stanu zdrowia. Otóż niedawno zrobiłem badanie na poziom kortyzolu i dzisiaj odebrałem wyniki. Mam 27,7 ug kortyzolu na dl krwi, gdzie norma to od 6,2 ug/dl do 19,4 ug/dl. Z różnych źródeł dowiedziałem się, że najwyższe stężenie występuje około godziny 7.00, a krew

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

wysoki poziom leukocytów krwi a ciąża

dziewczyny mam bardzo wysoki poziom leukocytów we krwi bo aż 17 tys/ul. Lekarz przepisał mi już drugi raz antybiotyk , ale nie sądze ze to pomoże. Bardzo dobrze sie czuje i jestem w 27 tc. Nie mam żadnych objawów toczącego sie zapalenia w moim organizmie. Czy któraś też miała taki problem? czym

Narastająca neutropenia u dziecka 17 miesięcy

katar). Leukocyty 3,2 (5,5 - 14,00) L !!! RBC 5,16 (3,9 - 5,30) Hemoglobina 12,8 (11,0 - 14,0) Hemotokryt 35,2 (34,0 - 42,0) MCV 68,2 (75,0 - 87,0) L !!! MCH 24,8 (24,0 - 31,0) MCHC 36,4 (32,0 - 36,0) H !!! Płytki krwi 177 (150 - 400) Limfocyty % 50,6 (35,0 - 60,0) Limfocyty # 1,62 (1,9 - 8

Re: wysoki poziom leukocytów krwi a ciąża

Mnie lekarz powiedzial, ze w ciazy leukocyty maja prawo wzrosnac, a normy w opisach nie sa dla ciezarnych. Pod koniec kazdej ciazy mialam troche za wysokie i wszystko bylo ok. -- Dlaczego Był sobie Piotruś...

Re: wysoki poziom leukocytów krwi a ciąża

mialam wysokie leukocyty max do 16,5 do 27 tc i crp roznie raz w normie raz nie, nie bralam zadnych antybiotyków, i pozniej same mi spadly do 9,3 (37 tc) wiec czasami niewiadomo skad sie biora...

Re: wysoki poziom leukocytów krwi a ciąża

W tym linku są podane normy, ale nie CRP. CRP może być najwyżej +5 (+6). U mnie w krytycznym momencie było 49. A do szpitala położyli mnie już przy 24.

Re: wysoki poziom leukocytów krwi a ciąża

Może sie przyda ten link www.maluchy.pl/tabele/1nr=ciezarne -- tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;16;30/st/20060228/dt/7/k/1e04/preg.png

Re: wysoki poziom leukocytów krwi a ciąża

Lekarz-wydoki specjalista ze szpitala medycyny tropikalnej powiedział, że leukocyty czyta sie np. z CMV i toxo, trzeba zwrócić uwagę na przeciwciała cytomegalii i toxoplazmozy, jeśli te nagle wzrosły lub wzrastaja może toczy sie w orgzniźmie infekcja, którą jak wiadomo przchodzimy praktycznie

Re: wysoki poziom leukocytów krwi a ciąża

Ja tez robiłam CRP 4 dni temu. Zawsze miałam leukocytów 7 tys, a teraz wyszło prawie 12 tys, gin kazał mi zrobic CRP i tez wyszło ujemne.Podobno norma u kobiet w ciązy jest sporo wyższa niz normalnie.Spójrz na wątek: CRP - czy któraś miała? ,zakładałam go 17 stycznia, tam ktos podawał mi link z

Re: wysoki poziom leukocytów krwi a ciąża

Mi przy 14 tys. lekarka zleciła badanie CRP, było ujemne, ale po miesiącu, kiedy powtórzyłam wzrosło. Świadczy to o stanie zapalnym organizmu. Ja z tym CRP walczę już od 16 (albo 18) tc. Teraz jestem w 30 tc.

Re: Co na ból brzucha i wymioty?

> bardzo wysoki poziom leukocytów może wskazać wyrostek. i różne inne rzeczy > rozmaz - infekcje pasożytnicze np. alergię a mamy i > ncydent wysypki. pytam bez kpiny - jakie wartości pozwolą ci stwierdzić że w wyamzie infekcję pasożytniczą lub alergię - gdyby sie dało nie wysyłano by

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!