Wszystko o:

limfocyty niedobór

Paulina Zduniak

UKŁAD IMMUNOLOGICZNY  (ODPORNOŚCIOWY) - funkcje, budowa i najczęstsze dolegliwości

UKŁAD IMMUNOLOGICZNY (ODPORNOŚCIOWY) - funkcje, budowa i najczęstsze dolegliwości

Gdyby nie układ immunologiczny nie przetrwalibyśmy. W każdej chwili chroni nas on bowiem przed szeregiem zagrożeń, zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych. Układ immunologiczny (inaczej układ odpornościowy) swoje działanie zawdzięcza przede wszystkim leukocytom, które pełnią rolę naszej wewnętrznej armii.

MORFOLOGIA: MCH

Średnia masa hemoglobiny w erytrocytach, czyli MCH to jeden z podstawowych parametrów badanych w ogólnym badaniu krwi - morfologii. Dlaczego jego wartość jest tak istotna i co mogą oznaczać nieprawidłowości w jego wyniku?

Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność

Spadek temperatury często kojarzony jest z infekcjami, chociaż choroba może rozwinąć się w każdej porze roku. Jak sobie pomóc? Najlepiej przeciwdziałać - leczyć się przyczynowo, stymulując odporność nie czekając na objawy. Dbaj o żywienie- zadbasz o zdrowie. Uwaga! Na końcu konkretny, przykładowy jadłospis.

Pierwotny Niedobór Odporności (PNO), czyli co?

Pierwotny Niedobór Odporności (PNO), czyli co?

więcej ciężkich zakażeń tkanek głębokich, w tym posocznicę - wywiad wskazujący na rodzinne występowanie pierwotnych niedoborów odporności Czytaj także: Śledziona - "zbędny" narząd, który decyduje o twojej odporności Immunoglobuliny (Przeciwciała) Limfocyty Rutyna, to nic złego

Immunoglobuliny typu A (IgA)

Immunoglobuliny typu A (IgA)

Dołącz do nas na Facebooku! Wszystkie immunoglobuliny wytwarzane i wydzielane są przez tzw. komórki plazmatyczne. Powstają one wskutek pobudzenia limfocytów B i jako jedyne mają zdolność produkcji przeciwciał. Zadaniem immunoglobulin jest ochrona organizmu przed zagrożeniem zewnątrzkomórkowym

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Niezbędna i niemierzalna. Z pewnością niedobór siarki w organizmie człowieka prowadzi do poważnych zaburzeń przemiany materii . Wiemy, że stanowi ona 0,25% naszego ciała i lepiej, żeby nie było mniej. Nie ma jednak norm spożycia tego pierwiastka, ani badań kontrolujących jego stężenie. Bo

Zespół Wiskotta-Aldricha

Zespół Wiskotta-Aldricha

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! To rzadkie schorzenie rozpoznawane jest zaledwie u czwórki z miliona nowonarodzonych dzieci, przede wszystkim chłopców. Mutacja genetyczna decydująca o wystąpieniu zespołu prowadzi do niedoboru lub zatrzymania wytwarzania białka WASp. Jest ono niezbędne w procesie

HIV: co to za wirus i co trzeba o nim wiedzieć

HIV: co to za wirus i co trzeba o nim wiedzieć

HIV (ang. human immunodeficiency virus) to ludzki wirus niedoboru odporności. Skrót HIV zawiera słowo wirus, stąd: dość powszechnie stosowane określenie "wirus HIV" jest niepoprawne (samo HIV wystarczy). Spis treści: 1. HIV: czym

Cytrusy: fakty i mity

Cytrusy: fakty i mity

jeść cytrusów, są skazani na niedobór witaminy C., mylisz się. Godnych zastępców jest wielu, niektórzy nawet dostępni za darmo. Owoce dzikiej róży, pospolitego krzaku, rosnącego w Polsce na łąkach i polach, zawierają 30 razy więcej witaminy C od cytryny. Wprawdzie dzika róża nie nadaje się do jedzenia

Immunoglobuliny typu E (IgE)

Immunoglobuliny typu E (IgE)

Dołącz do nas na Facebooku! Wszystkie immunoglobuliny wytwarzane i wydzielane są przez tzw. komórki plazmatyczne. Powstają one wskutek pobudzenia limfocytów B i jako jedyne mają zdolność produkcji przeciwciał. Zadaniem immunoglobulin jest ochrona organizmu przed zagrożeniem zewnątrzkomórkowym

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: wysokie limfocyty - a brak infekcji

dziękuję za odpowiedź! Podejrzewamy pasożyty - młodszy brat miał. Już podaliśmy leki przecipasożytnicze.A czy nie jest niepokojący fakt, że tak wysokich limfocytów jednak nigdy nie miał? I skąd niedobór WBC? (Skoro dziecko zdrowe)

Re: Proszę o interpretację wyników badań

Witam, zastanawiam się czy syn nie przerabia jakiejś infekcji - podwyżony odsetek limfocytów w rozmazie ręcznym. O niedoborze żelaza trudno powiedzieć, podwyższone RDW też może wynikać z infekcji. Czy syn kilka dni przed badaniem poza bólem nóg nie czuł się gorzej? osłabiony? pozdrawiam serdecznie

Proszę o interpretację wyników badań

,9 (3,8-10) Erytrocyty 5,0 (4,2-5,6) Hemoglobina 12,9 (12,1-16,6) Hematokryt 41 (35-49) MCV 82 (77-92) MCH 26 (27-33) L MCHC 31,6 (32,2-36,4) L Płytki krwi 258 (180-430) Limfocyty % 37 (15-45) Inne (Eo, Bazi, Mono) % 20 (3-14) H Neutrofile % 44 (15-60) Limfocyty % 1,8 (1,5-4,0) Neutrofila # 2,10 (1

Prośba o interpretację wyników

Pani doktor, proszę o interpretację wyników morfologii krwi z rozmazem mojej dwuletniej córki (26 miesięcy). Pierwsze badanie zostało wykonane 4 miesiące po odstawieniu żelaza. Córka była leczona z powodu niedokrwistości z niedoboru żelaza. Wyniki z 23.04. 2016r. są następujące: Hemoglobina 13

Re: TSH podwyższone, FT4 i FT3 w normie

Podalas 2 razy MPV, jak rozumiem, jedno z nich to MCV? Jesli tak, to wysokie mcv swadczy o niedoborze b12, skoro dopiero wskoczyl w normy, to troche czasu zajmie az bedzie to widoczne w morfo i trzeba dbac o poziom optymalny, nie byczie w normie. Niskie mchc swiadczy nadal o nidoborze zelaza

Re: Hashimoto - Choroba Tarczycy Dlaczego Choruje

Czy robiłaś dziecku pakiet badań na niedobory? Ze szczególnym uwzględnieniem wit D3? Poczytaj ten artykuł od rozdziału "ASPEKTY WIELOKIERUNKOWEGO DZIAŁANIA WITAMINY D3":

tarczyca? czy coś innego? nieśmiała prośba o pomoc

: Różnej wielkości grupy, gniazda i w rozproszeniu monomorficzne komórki pęcherzykowe, pasma zagęszczonego koloidu oraz limfocyty. Zmiana łagodna. Endokrynolog kazała za pół roku powtórzyć usg, stwierdziła że jestem przemęczona może, bo tarczyca zdrowa. Wyniki badań zaraz po wykryciu zmiany: TSH 1,21 (0

Re: Niska kreatynina,podwyższony ASPAT dziecko 15

Mój syn miał tak samo i pani doktor uspokoiła, że niska kreatynina jest normalna przy niskiej masie ciała. A normy aspat dla dzieci są wyższe. Przewaga limfocytów nad neutrofilami jest typowa dla wieku. Gdyby było więcej neutrofili, mogłoby to wskazywać na infekcję bakteryjną. obniżone MCV i MCH

Re: Hashimoto bez niedoczynności, mała tarczyca i

wyniki wcale nie są dobre. FT3 i FT4 leżą poniżej 30%, a przecież zanim zwiększyłam dawkę z 50 na 62,5 to przynajmniej ft3 było w granicach 40%. Dlaczego spadło mimo podniesienia dawki? Do tego za wysoki cholesterol, a niedobór żelaza. Nie wiem tylko jak to się po polsku nazywa, może ktoś zrozumie co

Re: 10 lat Hashi a dziś dodatkowo zapalenie jelit

Czesc.Też. mam Hashimoto.Po drugiej ciąży dostałam strasznych kolek jelit, zwijalam się w pół. Trafiłam na różne badania,Z gaskostropi wyszło zapalenie jelita cienkiego średni stopień, limfocyty przekroczone i trochę skrócone kosmki jelitowe.Diagnoza limfocytowe zapalenie jelit. Przeciwciala na

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!