Wszystko o:

mąka

jm

Próbujesz surowego ciasta albo dajesz "wylizać resztki" dzieciom? Epidemiolog: ostrzegamy przed ryzykiem

Próbujesz surowego ciasta albo dajesz "wylizać resztki" dzieciom? Epidemiolog: ostrzegamy przed ryzykiem

Zgodnie z wynikami badań opublikowanymi w "The New England Journal of Medicine" próbowanie nawet niewielkich ilości jedzenia z surową mąką może się skończyć poważnymi problemami zdrowotnymi.

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

Zawsze mamy ją w kuchennej szafce, używamy jej na co dzień, nie domyślając się nawet, że to produkt bogaty w witaminy i minerały. Ostatnio w sklepach pojawiają się nowe gatunki mąki. Czy wszystkie są jednakowo cenne dla zdrowia?

Makaron tuczy? Wcale nie!

Mąka, woda, jajka. Tyle wystarczy, by zrobić makaron. Czy makaron tuczy? Nie - przekonują dietetycy. Makaron daje nam energię i poprawia humor.

Chleb powszedni: na co zwracać uwagę, by wybrać najlepszy?

Chleb powszedni: na co zwracać uwagę, by wybrać najlepszy?

później do przygotowania nowego ciasta. Jest prostą mieszaniną wody i mąki, w której zachodzi proces fermentacji. W efekcie zakwas staje się naturalnym spulchniaczem i środkiem zakwaszającym. W najlepszych piekarniach używa się nawet stuletniego zakwasu, czyli w każdym nowo upieczonym bochenku tkwi część

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zdrowia na Facebooku! Pszenica dobra pełna? Jest niekwestionowaną królową w piekarnictwie. Niemal wszelkie wypieki, które trafiają na nasz stół, są zrobione z mąki pszennej. Ziarno pszenicy to przede wszystkim znakomite źródło energii: ponad 60% jego składu stanowią cukry (skrobia). Pozostałe

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie

przysparza mu wielu wielbicieli. Do tego jest łatwostrawny. Obecnie orkisz znajduje coraz szersze zastosowanie w kuchni – dużą popularnością cieszą się orkiszowy chleb, mąka, płatki, kasza, a także kawa. Orkisz posiada cenne właściwości, dzięki którym zdecydowanie wygrywa w zestawieniu z pszenicą

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

się z mąki kukurydzianej, sojowej, ryżowej, gryczanej, amarantusa, prosa. W przypadku alergii bez obaw możemy spożywać orzechy, soczewicę, kaszę jaglaną, sezam, ciecierzycę, ziarna słonecznika, a także siemię lniane. Bezpieczne są także jaja, mięso, ryby, warzywa, owoce, dżemy, miód, produkty mleczne.

Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?

Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?

naszej liście najzdrowszych zup ( zapoznaj się z rankingiem), przynajmniej jedna z nich spokojnie mogła się tam znaleźć. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Żurek lekki, barszcz ciężki... A może odwrotnie? Kiedyś żurek powstawał na bazie zakwasu z mąki żytniej. Barszcz biały przygotowywano z kiszonych liści

Czy pszenica to samo zło? Jaka mąka jest najzdrowsza?

Czy pszenica to samo zło? Jaka mąka jest najzdrowsza?

Puchnę od pszenicznych produktów?

Ostatnio częściej zastanawiam się nad tym co jem i jak jem. Wsłuchując się w sygnały wysyłane przez moje ciało mam wrażenie, że nie prawidłowo przyswajam produkty pochodzenia pszenicznego. Często po zjedzeniu makaronu, produktów z mąką czy pieczywa jasnego czuje się jak balon. Ograniczyłam je do

Nalot na języku - problem zdrowotny czy higieniczny?

wszystkie produkty wysoko przetworzone, czyli m.in. wędliny, białe pieczywo oraz produkty z mąki pszennej oczyszczonej. Oczywiście w odstawkę powinny pójść też słodycze. W menu będą dominować kasze i warzywa. Przy zakwaszeniu należy pilnować dziennej porcji wody, czyli wypijać jej ok. 2 litrów. Niezbędna

Zaparcia - co robić?

częściej (4-5 posiłków dziennie zamiast np. 3 dużych posiłków). Odradzam spożywania produktów , które mogą powodować zaparcia. Należą do nich m.in. białe pieczywo, biały ryż, kasza manna, mąka ziemniaczana,mocna herbata i kawa, banany, ciastka z kremem, ciężkostrawne potrawy smażone. Po więcej porad

Zmiana w piersi u nastolatki

Mam 14 lat. W tamtym roku mieliśmy zajęcia ze specjalistką od piersi, miesiączek itd. Pokazała nam, jak kobiety powinny badać swoje piersi. Już od dawna czułam coś niepokojącego. Gdy tak badałam swoje piersi, przy obu czułam takie duże "coś". Jakby ktoś włożył mi tam płaską zabawkę (balon z mąką

Zbyt duża ilość potasu we krwi

, mleko, ryby i owoce morza). Zamiast nich do diety można włączyć pokarmy ubogopotasowe: pieczywo z białej mąki, ryż, jabłka, jagody, wiśnie, żurawinę, winogrona, mandarynki, brzoskwinie, gruszki, truskawki, szparagi, gotowaną kapustę i marchewkę, kalafior, ogórek, sałatę, drób, jaja, tuńczyka, ser żółty.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Mąka?

Szczerze mówiąc może to być spowodowane różnymi czynnikami, np. złymi proporcjami, nieświeżymi jajkami, mąka również może mieć nie taką jakość, piekarnik może mieć złe parametry, właściwie wszystko nawet twoje podejście do pracy.

Mąka

Znajomy prowadzący życie między USA a Polską opowiadał, że jego koledzy tworzący małe skupisko polonijne postanowili sprowadzić z Polski worek mąki, żeby nie jeść amerykańskiej zaprawionej roundupem i innymi chemikaliami. Jak już worek mieli, wysłali próbkę do laboratorium i okazało się, że w mące

Re: mąka szymanowska480

Jeśli boisz się zakalca w cieście kakaowym, zrób brownie - tam zakalec jest pożądany. I pyszny :) Nie ma jednej idealnej mąki do wszystkiego - do ciast ucieranych najlepsza jest mąka uniwersalna albo tortowa. O wiele większe znaczenie od typu mąki ma trzymanie się wielu różnych reguł podczas

Re: Mąka kokosowa.Uźywacie?

joa66 napisała: > Bezy-kokosanki Z mąki kokosowej- nie z wiórek? Pierwsze słyszę.

Re: Mąka kokosowa.Uźywacie?

Robię czasami placuszki z mąki kokosowej, jajka i mleka. Ale to nie ze względu na walory smakowe tylko na ograniczenia dietetyczne, z pszennej mąki są moim zdaniem lepsze.

mąka szymanowska480

kupiłam tą mąkę z myślą o murzynku a teraz się zastanawiam czy wyjdzie murzynek czy zakalec, może lepiej byłoby kupić Szymanowską 450, piekła któraś z Pań ciasta na tej mące, słyszałam kiedyś w kolejce jak jedna pani mówiła że tylko na Szymanowskiej piecze(ale której?), z góry dziękuje za

Re: Mąka kokosowa.Uźywacie?

anika772 napisała: > Używam sporo wiórków kokosowych. Kiedyś chciałam zrobić batony i zblendowałam w > iórki na proch- czy to jest właśnie mąka kokosowa? Była tłusta i lepka, wolę wi > órki jednak. nie to nie jest mąka. mąka wyszlaby po zupelnym wyplukaniu tluszczu i cukru z wiorek

Re: Mąka kokosowa.Uźywacie?

uzywam jej do: -zrobienia spodu do owocowej tarty -jako panierka (zamiast bulki tartej pszennej bo pszenicy nie jemy) -jako zagęstnika do ciasta -jako jednej z 3 innych mąk do typowych dan mącznych dla dzieci-ciasto na kluski,nalesniki itp generalnie mąka kokosowa jest niewdzięczna,nie lubię jej

Re: Mąka kokosowa.Uźywacie?

Używam sporo wiórków kokosowych. Kiedyś chciałam zrobić batony i zblendowałam wiórki na proch- czy to jest właśnie mąka kokosowa? Była tłusta i lepka, wolę wiórki jednak.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!