Wszystko o:

m±ka

Tekst: Iwona Krupa

M±ka. Pełnoziarniste witaminy

M±ka. Pełnoziarniste witaminy

Zawsze mamy j± w kuchennej szafce, używamy jej na co dzień, nie domy¶laj±c się nawet, że to produkt bogaty w witaminy i minerały. Ostatnio w sklepach pojawiaj± się nowe gatunki m±ki. Czy wszystkie s± jednakowo cenne dla zdrowia?

Makaron tuczy? Wcale nie!

M±ka, woda, jajka. Tyle wystarczy, by zrobić makaron. Czy makaron tuczy? Nie - przekonuj± dietetycy. Makaron daje nam energię i poprawia humor.

Chleb powszedni: na co zwracać uwagę, by wybrać najlepszy?

Dobry chleb składa się jedynie z kilku składników: m±ki, wody, soli oraz drożdży lub zakwasu. Dlaczego zatem tak o niego trudno w sklepach?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które s± najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które s± najzdrowsze?

Zdrowia na Facebooku! Pszenica dobra pełna? Jest niekwestionowan± królow± w piekarnictwie. Niemal wszelkie wypieki, które trafiaj± na nasz stół, s± zrobione z m±ki pszennej. Ziarno pszenicy to przede wszystkim znakomite Ľródło energii: ponad 60% jego składu stanowi± cukry (skrobia). Pozostałe

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj wła¶ciwo¶ci i działanie

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj wła¶ciwo¶ci i działanie

przysparza mu wielu wielbicieli. Do tego jest łatwostrawny. Obecnie orkisz znajduje coraz szersze zastosowanie w kuchni – duż± popularno¶ci± ciesz± się orkiszowy chleb, m±ka, płatki, kasza, a także kawa. Orkisz posiada cenne wła¶ciwo¶ci, dzięki którym zdecydowanie wygrywa w zestawieniu z pszenic±

Chleb bezglutenowy - kiedy należy wł±czyć go do diety?

Chleb bezglutenowy - kiedy należy wł±czyć go do diety?

się z m±ki kukurydzianej, sojowej, ryżowej, gryczanej, amarantusa, prosa. W przypadku alergii bez obaw możemy spożywać orzechy, soczewicę, kaszę jaglan±, sezam, ciecierzycę, ziarna słonecznika, a także siemię lniane. Bezpieczne s± także jaja, mięso, ryby, warzywa, owoce, dżemy, miód, produkty mleczne.

Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różni±?

Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różni±?

naszej li¶cie najzdrowszych zup ( zapoznaj się z rankingiem), przynajmniej jedna z nich spokojnie mogła się tam znaleĽć. Doł±cz do Zdrowia na Facebooku! Żurek lekki, barszcz ciężki... A może odwrotnie? Kiedy¶ żurek powstawał na bazie zakwasu z m±ki żytniej. Barszcz biały przygotowywano z kiszonych li¶ci

¦wi±teczne menu: smaczne i zdrowe? Wystarczy znać parę trików

¦wi±teczne menu: smaczne i zdrowe? Wystarczy znać parę trików

i wrzuć na rozgrzan±, uprzednio posmarowan± tłuszczem patelnię. Szybko podsmaż i dodaj grzyby. Du¶ przez ok. 15 min pod przykryciem, podlewaj±c wod±, ale tak aby odparowała. Ciasto na pierogi: szklanka m±ki pełnoziarnistej pszennej szklanka m±ki żytniej 1-2 łyżki oleju rzepakowego szklanka

Czy pszenica to samo zło? Jaka m±ka jest najzdrowsza?

Czy pszenica to samo zło? Jaka m±ka jest najzdrowsza?

Puchnę od pszenicznych produktów?

Ostatnio czę¶ciej zastanawiam się nad tym co jem i jak jem. Wsłuchuj±c się w sygnały wysyłane przez moje ciało mam wrażenie, że nie prawidłowo przyswajam produkty pochodzenia pszenicznego. Często po zjedzeniu makaronu, produktów z m±k± czy pieczywa jasnego czuje się jak balon. Ograniczyłam je do

Nalot na języku - problem zdrowotny czy higieniczny?

wszystkie produkty wysoko przetworzone, czyli m.in. wędliny, białe pieczywo oraz produkty z m±ki pszennej oczyszczonej. Oczywi¶cie w odstawkę powinny pój¶ć też słodycze. W menu będ± dominować kasze i warzywa. Przy zakwaszeniu należy pilnować dziennej porcji wody, czyli wypijać jej ok. 2 litrów. Niezbędna

Zaparcia - co robić?

czę¶ciej (4-5 posiłków dziennie zamiast np. 3 dużych posiłków). Odradzam spożywania produktów , które mog± powodować zaparcia. Należ± do nich m.in. białe pieczywo, biały ryż, kasza manna, m±ka ziemniaczana,mocna herbata i kawa, banany, ciastka z kremem, ciężkostrawne potrawy smażone. Po więcej porad

Zmiana w piersi u nastolatki

Mam 14 lat. W tamtym roku mieli¶my zajęcia ze specjalistk± od piersi, miesi±czek itd. Pokazała nam, jak kobiety powinny badać swoje piersi. Już od dawna czułam co¶ niepokoj±cego. Gdy tak badałam swoje piersi, przy obu czułam takie duże "co¶". Jakby kto¶ włożył mi tam płask± zabawkę (balon z m±k±

Zbyt duża ilo¶ć potasu we krwi

, mleko, ryby i owoce morza). Zamiast nich do diety można wł±czyć pokarmy ubogopotasowe: pieczywo z białej m±ki, ryż, jabłka, jagody, wi¶nie, żurawinę, winogrona, mandarynki, brzoskwinie, gruszki, truskawki, szparagi, gotowan± kapustę i marchewkę, kalafior, ogórek, sałatę, drób, jaja, tuńczyka, ser żółty.

Nie znalazłe¶ tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

M±ka

Znajomy prowadz±cy życie między USA a Polsk± opowiadał, że jego koledzy tworz±cy małe skupisko polonijne postanowili sprowadzić z Polski worek m±ki, żeby nie je¶ć amerykańskiej zaprawionej roundupem i innymi chemikaliami. Jak już worek mieli, wysłali próbkę do laboratorium i okazało się, że w m±ce

Re: M±ka kokosowa.UĽywacie?

joa66 napisała: > Bezy-kokosanki Z m±ki kokosowej- nie z wiórek? Pierwsze słyszę.

Re: M±ka kokosowa.UĽywacie?

Robię czasami placuszki z m±ki kokosowej, jajka i mleka. Ale to nie ze względu na walory smakowe tylko na ograniczenia dietetyczne, z pszennej m±ki s± moim zdaniem lepsze.

Re: M±ka kokosowa.UĽywacie?

anika772 napisała: > Używam sporo wiórków kokosowych. Kiedy¶ chciałam zrobić batony i zblendowałam w > iórki na proch- czy to jest wła¶nie m±ka kokosowa? Była tłusta i lepka, wolę wi > órki jednak. nie to nie jest m±ka. m±ka wyszlaby po zupelnym wyplukaniu tluszczu i cukru z wiorek

Re: M±ka kokosowa.UĽywacie?

uzywam jej do: -zrobienia spodu do owocowej tarty -jako panierka (zamiast bulki tartej pszennej bo pszenicy nie jemy) -jako zagęstnika do ciasta -jako jednej z 3 innych m±k do typowych dan m±cznych dla dzieci-ciasto na kluski,nalesniki itp generalnie m±ka kokosowa jest niewdzięczna,nie lubię jej

Re: M±ka kokosowa.UĽywacie?

Używam sporo wiórków kokosowych. Kiedy¶ chciałam zrobić batony i zblendowałam wiórki na proch- czy to jest wła¶nie m±ka kokosowa? Była tłusta i lepka, wolę wiórki jednak.

Re: M±ka kokosowa.UĽywacie?

Ja dodaje 1:3 do zwykłej m±ki pszennej plus otręby do ciasta na nale¶niki. S± delikatne i maja fajny posmak. -- Izka "Dzień bez ¶miechu to dzień stracony"

Re: M±ka kokosowa.UĽywacie?

m±kami, w różnych proporcjach. Najczę¶ciej smażę z niej placuszki (a la pancakes), mieszaj±c m±kę gryczan± z kokosow± (1:2). Czasem także piekę muffinki bananowe. -- What we need, sustain, exhale and breathe again Stop and watch, don't complain Hope remains, we still have love (we are back to life

Re: M±ka kokosowa.UĽywacie?

Tak. Zainspirowana przepisem na makaroniki -m±ka migdałowa- zamieniłam j± kiedy¶ na kokosow± i wyszły mi fajne "bezokokosanki" Przepis na makaroniki mniej więcej taki jak tutaj:

M±ka kokosowa.UĽywacie?

mleka. Musiałam w rękach formować kulki i smaĽyłam raczej jak p±czki. W smaku niezłe,trochę jak sernik,ale krusz± się i dużo tłuszczu przy smażeniu pobieraj±.Trzeba będzie co¶ zmodyfikować. A wy robicie co¶ z m±ki kokosowej?Podzielcie się.?Proszę ładnie.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodaj± energii, przywracaj± ¶wieżo¶ć umysłu, usuwaj± zmęczenie

10 zawodów

które najczę¶ciej prowadz± do depresji. Strzeż się!