Wszystko o:

mąka

Tekst: Iwona Krupa

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

Zawsze mamy ją w kuchennej szafce, używamy jej na co dzień, nie domyślając się nawet, że to produkt bogaty w witaminy i minerały. Ostatnio w sklepach pojawiają się nowe gatunki mąki. Czy wszystkie są jednakowo cenne dla zdrowia?

Makaron tuczy? Wcale nie!

Mąka, woda, jajka. Tyle wystarczy, by zrobić makaron. Czy makaron tuczy? Nie - przekonują dietetycy. Makaron daje nam energię i poprawia humor.

Chleb powszedni: na co zwracać uwagę, by wybrać najlepszy?

Dobry chleb składa się jedynie z kilku składników: mąki, wody, soli oraz drożdży lub zakwasu. Dlaczego zatem tak o niego trudno w sklepach?

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie

przysparza mu wielu wielbicieli. Do tego jest łatwostrawny. Obecnie orkisz znajduje coraz szersze zastosowanie w kuchni – dużą popularnością cieszą się orkiszowy chleb, mąka, płatki, kasza, a także kawa. Orkisz posiada cenne właściwości, dzięki którym zdecydowanie wygrywa w zestawieniu z pszenicą

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

się z mąki kukurydzianej, sojowej, ryżowej, gryczanej, amarantusa, prosa. W przypadku alergii bez obaw możemy spożywać orzechy, soczewicę, kaszę jaglaną, sezam, ciecierzycę, ziarna słonecznika, a także siemię lniane. Bezpieczne są także jaja, mięso, ryby, warzywa, owoce, dżemy, miód, produkty mleczne.

Dlaczego chleb na zakwasie nie pleśnieje?

potem w rosnącym dzięki niemu cieście. Zakwas zabijający grzyby Okazało się, że L. hammesii przekształcały obecny w mące kwas linolowy na duże ilości jednonasyconych kwasów tłuszczowych hamujących proces powstawania pleśni. O przeciwgrzybowych właściwościach zakwasu decydował również inny kwas

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

. Pacjenci szybko tracą na wadze, a dzieci rosną zbyt wolno i nieadekwatnie do wieku. Chorym na celiakię oraz osobom na diecie bezglutenowej nie wolno jeść przede wszystkim: - produktów zawierających lub wytworzonych z mąki pszennej oraz żytniej, czyli np. makaronów, pieczywa, ciastek, ciasta, kawy zbożowej

Czy pszenica to samo zło? Jaka mąka jest najzdrowsza?

Czy pszenica to samo zło? Jaka mąka jest najzdrowsza?

Puchnę od pszenicznych produktów?

Ostatnio częściej zastanawiam się nad tym co jem i jak jem. Wsłuchując się w sygnały wysyłane przez moje ciało mam wrażenie, że nie prawidłowo przyswajam produkty pochodzenia pszenicznego. Często po zjedzeniu makaronu, produktów z mąką czy pieczywa jasnego czuje się jak balon. Ograniczyłam je do

Nalot na języku - problem zdrowotny czy higieniczny?

wszystkie produkty wysoko przetworzone, czyli m.in. wędliny, białe pieczywo oraz produkty z mąki pszennej oczyszczonej. Oczywiście w odstawkę powinny pójść też słodycze. W menu będą dominować kasze i warzywa. Przy zakwaszeniu należy pilnować dziennej porcji wody, czyli wypijać jej ok. 2 litrów. Niezbędna

Zaparcia - co robić?

częściej (4-5 posiłków dziennie zamiast np. 3 dużych posiłków). Odradzam spożywania produktów , które mogą powodować zaparcia. Należą do nich m.in. białe pieczywo, biały ryż, kasza manna, mąka ziemniaczana,mocna herbata i kawa, banany, ciastka z kremem, ciężkostrawne potrawy smażone. Po więcej porad

Zmiana w piersi u nastolatki

Mam 14 lat. W tamtym roku mieliśmy zajęcia ze specjalistką od piersi, miesiączek itd. Pokazała nam, jak kobiety powinny badać swoje piersi. Już od dawna czułam coś niepokojącego. Gdy tak badałam swoje piersi, przy obu czułam takie duże "coś". Jakby ktoś włożył mi tam płaską zabawkę (balon z mąką

Zbyt duża ilość potasu we krwi

, mleko, ryby i owoce morza). Zamiast nich do diety można włączyć pokarmy ubogopotasowe: pieczywo z białej mąki, ryż, jabłka, jagody, wiśnie, żurawinę, winogrona, mandarynki, brzoskwinie, gruszki, truskawki, szparagi, gotowaną kapustę i marchewkę, kalafior, ogórek, sałatę, drób, jaja, tuńczyka, ser żółty.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Mąka

Znajomy prowadzący życie między USA a Polską opowiadał, że jego koledzy tworzący małe skupisko polonijne postanowili sprowadzić z Polski worek mąki, żeby nie jeść amerykańskiej zaprawionej roundupem i innymi chemikaliami. Jak już worek mieli, wysłali próbkę do laboratorium i okazało się, że w mące

Re: Mąka

kocia_noga napisała: > Może jest jakaś mąka, którą mogłybyście polecić? mąka i cukier mi rarytas, nieważne skąd jest. -- "leben und leben lassen"

Re: Mąka

Ale my tu nie szukamy najzdrowszej mąki świata, tylko najzdrowszej z dostępnych, fizycznie i ekonomicznie. :)

Re: Mąka

Po prostu laboratorium obaliło mit, jakoby w amerykańskiej mące było więcej środków chemicznych. Na całym świecie technologia uprawy jest podobna i nieprawdą jest, że nasza mąka jest 'lepsza'. Jest taka sama.

Re: Mąka

Wczoraj na któryms z kanałów TV oglądałem Karola Okrasę - w jego programie pt: "Okrasa łamie przepisy"- w jakims gospodarstwie "ekologicznym" i tam pokazywano różne rodzaje mąki z naszych narodowych zbóż - z samopszy, z płaskurki, z orkiszu; czy jest jakaś możliwość kupić gdzies w jakims sklepie w

Re: Mąka

Najlepsza i najzdrowsza mąka jest z pszenicy durum. Ze względu na swoje właściwości - wysoką zawartość glutenu, twarde bielmo, wysoką szklistość jest dużo zdrowsza i idealnie nadaje się do takich produktów jak makaron :)

Re: Mąka

Żeby zbadać jakość (zanieczyszczenia) mąki trzeba by pewnie dysponować chromatografem. Jeśli nie chcesz kupować mąki z certyfikatem eko, to ja bym (jest tylko ok dwa razy droższa od zwykłej sklepowej - oblicz sobie ile kg mąki zużywasz miesięcznie i czy przypadkiem nie opłaciłby Ci się taki wydatek

Re: Mąka

olivkah napisała: > Ale my tu nie szukamy najzdrowszej mąki świata, tylko najzdrowszej z dostępnych > , fizycznie i ekonomicznie. :) A jak to zbadasz? bo albo profesjonalnie, albo możemy sobie powróżyć z kart czy podumać o wyższości jednej mąki nad drugą wg kryterium "bo ja jej używam i

Re: Mąka

> Może jest jakaś mąka, którą mogłybyście polecić? A niby na jakiej podstawie? Skanera chemikaliów nikt z nas w oczach nie ma. I jaka cena 1 kg mąki jest dla ciebie akceptowalna? Te ekologiczne kosztują różnie, w zależności od sklepu, nawet jak są od tego samego producenta. -- Demokracja

Re: Mąka

Z tego co kiedyś czytałam, w mące jest tak dużo środków ochrony roślin, bo łuski kłosów słabo chronią ziarno przed użytą chemią. Ja w sumie do wszystkiego, co mączane, dodaję jakąś część mąki gryczanej, która jak mi się wydaje, jest lepiej mechanicznie chroniona przed opryskami. Noi zdrowsza o

Centrum Informacji o Leku - Aktualności - Wznowienie w obrocie produktów leczniczych PHOSTAL

(Hordeum vulgare), 642 Kukurydza (Zea mays), 610 Owies (Avena sativa), 671 Żyto (Seeale cereale), 614 Pszenica (Triticum vulgare), 106 Mąka pszenna,       Drzewa: 609 Olcha czarna (Alnus glutinosa), 632 Jesion wyniosły (Fraxinus excelsior), 635 Buk zwyczajny (Fagus sylvatica), 620 Kasztan zwyczajny

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!