Wszystko o:

mąka

Tekst: Iwona Krupa

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

Zawsze mamy ją w kuchennej szafce, używamy jej na co dzień, nie domyślając się nawet, że to produkt bogaty w witaminy i minerały. Ostatnio w sklepach pojawiają się nowe gatunki mąki. Czy wszystkie są jednakowo cenne dla zdrowia?

Makaron tuczy? Wcale nie!

Mąka, woda, jajka. Tyle wystarczy, by zrobić makaron. Czy makaron tuczy? Nie - przekonują dietetycy. Makaron daje nam energię i poprawia humor.

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Pieczywo pełnoziarniste, mąka z pełnego przemiału - niby znamy już przepis na zdrowie. Zarazem od czasu obalenia tradycyjnej piramidy żywienia zboża przestały być bezwzględną podstawą naszej diety, a specjaliści podkreślają, że i przy ich wyborze należy kierować się zasadą różnorodności. Owies, jęczmień, pszenica, żyto, orkisz - które z tych źródeł węglowodanów jest najlepsze? Na które lepiej uważać? Czego brakuje w naszym menu?

Chleb powszedni: na co zwracać uwagę, by wybrać najlepszy?

Chleb powszedni: na co zwracać uwagę, by wybrać najlepszy?

później do przygotowania nowego ciasta. Jest prostą mieszaniną wody i mąki, w której zachodzi proces fermentacji. W efekcie zakwas staje się naturalnym spulchniaczem i środkiem zakwaszającym. W najlepszych piekarniach używa się nawet stuletniego zakwasu, czyli w każdym nowo upieczonym bochenku tkwi część

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie

przysparza mu wielu wielbicieli. Do tego jest łatwostrawny. Obecnie orkisz znajduje coraz szersze zastosowanie w kuchni – dużą popularnością cieszą się orkiszowy chleb, mąka, płatki, kasza, a także kawa. Orkisz posiada cenne właściwości, dzięki którym zdecydowanie wygrywa w zestawieniu z pszenicą

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

się z mąki kukurydzianej, sojowej, ryżowej, gryczanej, amarantusa, prosa. W przypadku alergii bez obaw możemy spożywać orzechy, soczewicę, kaszę jaglaną, sezam, ciecierzycę, ziarna słonecznika, a także siemię lniane. Bezpieczne są także jaja, mięso, ryby, warzywa, owoce, dżemy, miód, produkty mleczne.

Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?

Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?

naszej liście najzdrowszych zup ( zapoznaj się z rankingiem), przynajmniej jedna z nich spokojnie mogła się tam znaleźć. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Żurek lekki, barszcz ciężki... A może odwrotnie? Kiedyś żurek powstawał na bazie zakwasu z mąki żytniej. Barszcz biały przygotowywano z kiszonych liści

Świąteczne menu: smaczne i zdrowe? Wystarczy znać parę trików

Świąteczne menu: smaczne i zdrowe? Wystarczy znać parę trików

i wrzuć na rozgrzaną, uprzednio posmarowaną tłuszczem patelnię. Szybko podsmaż i dodaj grzyby. Duś przez ok. 15 min pod przykryciem, podlewając wodą, ale tak aby odparowała. Ciasto na pierogi: szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej szklanka mąki żytniej 1-2 łyżki oleju rzepakowego szklanka

Czy pszenica to samo zło? Jaka mąka jest najzdrowsza?

Czy pszenica to samo zło? Jaka mąka jest najzdrowsza?

Puchnę od pszenicznych produktów?

Ostatnio częściej zastanawiam się nad tym co jem i jak jem. Wsłuchując się w sygnały wysyłane przez moje ciało mam wrażenie, że nie prawidłowo przyswajam produkty pochodzenia pszenicznego. Często po zjedzeniu makaronu, produktów z mąką czy pieczywa jasnego czuje się jak balon. Ograniczyłam je do

Nalot na języku - problem zdrowotny czy higieniczny?

wszystkie produkty wysoko przetworzone, czyli m.in. wędliny, białe pieczywo oraz produkty z mąki pszennej oczyszczonej. Oczywiście w odstawkę powinny pójść też słodycze. W menu będą dominować kasze i warzywa. Przy zakwaszeniu należy pilnować dziennej porcji wody, czyli wypijać jej ok. 2 litrów. Niezbędna

Zaparcia - co robić?

częściej (4-5 posiłków dziennie zamiast np. 3 dużych posiłków). Odradzam spożywania produktów , które mogą powodować zaparcia. Należą do nich m.in. białe pieczywo, biały ryż, kasza manna, mąka ziemniaczana,mocna herbata i kawa, banany, ciastka z kremem, ciężkostrawne potrawy smażone. Po więcej porad

Zmiana w piersi u nastolatki

Mam 14 lat. W tamtym roku mieliśmy zajęcia ze specjalistką od piersi, miesiączek itd. Pokazała nam, jak kobiety powinny badać swoje piersi. Już od dawna czułam coś niepokojącego. Gdy tak badałam swoje piersi, przy obu czułam takie duże "coś". Jakby ktoś włożył mi tam płaską zabawkę (balon z mąką

Zbyt duża ilość potasu we krwi

, mleko, ryby i owoce morza). Zamiast nich do diety można włączyć pokarmy ubogopotasowe: pieczywo z białej mąki, ryż, jabłka, jagody, wiśnie, żurawinę, winogrona, mandarynki, brzoskwinie, gruszki, truskawki, szparagi, gotowaną kapustę i marchewkę, kalafior, ogórek, sałatę, drób, jaja, tuńczyka, ser żółty.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Mąka

Znajomy prowadzący życie między USA a Polską opowiadał, że jego koledzy tworzący małe skupisko polonijne postanowili sprowadzić z Polski worek mąki, żeby nie jeść amerykańskiej zaprawionej roundupem i innymi chemikaliami. Jak już worek mieli, wysłali próbkę do laboratorium i okazało się, że w mące

Mąka kokosowa

Ostatnio miałam okazje zakupić w sklepie internetowym mąkę kokosową

Klasyfikacja mąk

To będzie mniej więcej dokładnie identyczny taki sam typ mąki. Włoska klasyfikacja pszennych przemiałów przekłada się nastepująco na klasyfikację niemiecką, do której przywykliśmy (i której używa cała środkowowschodnia Europa, włącznie z Bałkanami): 1. Typ 00 włoski = typ 405-450 niemiecki = T45

Mąka 00 na naleśniki

Jak w temacie. Dysponuję tylko taką a naszło mnie na naleśniki. Nie robilam nigdy z inną niż rodzima tortowa, a że aktualnie jestem we Włoszech nie mam dostępu :p to co, wyjdą? Nie znam się na mąkach to i nie wiem czy ta włoska 00 ma podobne właściwości.

Re: Rodzaje mąk bezglutenowych

Ja jeszcze ostatnio odkryłam w zielonysklep.com mąkę z kasztanów. Całkiem fajna do wypieków.

Re: Mąka 00 na naleśniki

Ja bym się bardziej patelnią i rodzajem kuchenki przejmowała. Jak mąka pszenna i drobno mielona to o.k..

Re: Mąka

kocia_noga napisała: > Może jest jakaś mąka, którą mogłybyście polecić? mąka i cukier mi rarytas, nieważne skąd jest. -- "leben und leben lassen"

Re: Mąka

Ale my tu nie szukamy najzdrowszej mąki świata, tylko najzdrowszej z dostępnych, fizycznie i ekonomicznie. :)

Re: Mąka

Po prostu laboratorium obaliło mit, jakoby w amerykańskiej mące było więcej środków chemicznych. Na całym świecie technologia uprawy jest podobna i nieprawdą jest, że nasza mąka jest 'lepsza'. Jest taka sama.

Re: Mąka

Wczoraj na któryms z kanałów TV oglądałem Karola Okrasę - w jego programie pt: "Okrasa łamie przepisy"- w jakims gospodarstwie "ekologicznym" i tam pokazywano różne rodzaje mąki z naszych narodowych zbóż - z samopszy, z płaskurki, z orkiszu; czy jest jakaś możliwość kupić gdzies w jakims sklepie w

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!