Wszystko o:

mąka

Tekst: Iwona Krupa

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

Zawsze mamy ją w kuchennej szafce, używamy jej na co dzień, nie domyślając się nawet, że to produkt bogaty w witaminy i minerały. Ostatnio w sklepach pojawiają się nowe gatunki mąki. Czy wszystkie są jednakowo cenne dla zdrowia?

Makaron tuczy? Wcale nie!

Mąka, woda, jajka. Tyle wystarczy, by zrobić makaron. Czy makaron tuczy? Nie - przekonują dietetycy. Makaron daje nam energię i poprawia humor.

Chleb powszedni: na co zwracać uwagę, by wybrać najlepszy?

Dobry chleb składa się jedynie z kilku składników: mąki, wody, soli oraz drożdży lub zakwasu. Dlaczego zatem tak o niego trudno w sklepach?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zdrowia na Facebooku! Pszenica dobra pełna? Jest niekwestionowaną królową w piekarnictwie. Niemal wszelkie wypieki, które trafiają na nasz stół, są zrobione z mąki pszennej. Ziarno pszenicy to przede wszystkim znakomite źródło energii: ponad 60% jego składu stanowią cukry (skrobia). Pozostałe

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie

przysparza mu wielu wielbicieli. Do tego jest łatwostrawny. Obecnie orkisz znajduje coraz szersze zastosowanie w kuchni – dużą popularnością cieszą się orkiszowy chleb, mąka, płatki, kasza, a także kawa. Orkisz posiada cenne właściwości, dzięki którym zdecydowanie wygrywa w zestawieniu z pszenicą

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

się z mąki kukurydzianej, sojowej, ryżowej, gryczanej, amarantusa, prosa. W przypadku alergii bez obaw możemy spożywać orzechy, soczewicę, kaszę jaglaną, sezam, ciecierzycę, ziarna słonecznika, a także siemię lniane. Bezpieczne są także jaja, mięso, ryby, warzywa, owoce, dżemy, miód, produkty mleczne.

Dlaczego chleb na zakwasie nie pleśnieje?

potem w rosnącym dzięki niemu cieście. Zakwas zabijający grzyby Okazało się, że L. hammesii przekształcały obecny w mące kwas linolowy na duże ilości jednonasyconych kwasów tłuszczowych hamujących proces powstawania pleśni. O przeciwgrzybowych właściwościach zakwasu decydował również inny kwas

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

. Pacjenci szybko tracą na wadze, a dzieci rosną zbyt wolno i nieadekwatnie do wieku. Chorym na celiakię oraz osobom na diecie bezglutenowej nie wolno jeść przede wszystkim: - produktów zawierających lub wytworzonych z mąki pszennej oraz żytniej, czyli np. makaronów, pieczywa, ciastek, ciasta, kawy zbożowej

Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków

Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków

de maca.   Po zbiorach korzenie zwykle suszy się. W tej formie mogą być bowiem przechowywane nawet kilka lat. Po wysuszeniu przygotowuje się z nich główny produkt eksportowy - mąkę z macy (inaczej mąkę macową lub macę w proszku).     Fot. Shutterstock     Zanim przystąpimy do

Potrawy wigilijne zdrowe i dietetyczne? Lepiej to zobacz!

Potrawy wigilijne zdrowe i dietetyczne? Lepiej to zobacz!

Puchnę od pszenicznych produktów?

Ostatnio częściej zastanawiam się nad tym co jem i jak jem. Wsłuchując się w sygnały wysyłane przez moje ciało mam wrażenie, że nie prawidłowo przyswajam produkty pochodzenia pszenicznego. Często po zjedzeniu makaronu, produktów z mąką czy pieczywa jasnego czuje się jak balon. Ograniczyłam je do

Nalot na języku - problem zdrowotny czy higieniczny?

wszystkie produkty wysoko przetworzone, czyli m.in. wędliny, białe pieczywo oraz produkty z mąki pszennej oczyszczonej. Oczywiście w odstawkę powinny pójść też słodycze. W menu będą dominować kasze i warzywa. Przy zakwaszeniu należy pilnować dziennej porcji wody, czyli wypijać jej ok. 2 litrów. Niezbędna

Zaparcia - co robić?

częściej (4-5 posiłków dziennie zamiast np. 3 dużych posiłków). Odradzam spożywania produktów , które mogą powodować zaparcia. Należą do nich m.in. białe pieczywo, biały ryż, kasza manna, mąka ziemniaczana,mocna herbata i kawa, banany, ciastka z kremem, ciężkostrawne potrawy smażone. Po więcej porad

Zmiana w piersi u nastolatki

Mam 14 lat. W tamtym roku mieliśmy zajęcia ze specjalistką od piersi, miesiączek itd. Pokazała nam, jak kobiety powinny badać swoje piersi. Już od dawna czułam coś niepokojącego. Gdy tak badałam swoje piersi, przy obu czułam takie duże "coś". Jakby ktoś włożył mi tam płaską zabawkę (balon z mąką

Zbyt duża ilość potasu we krwi

, mleko, ryby i owoce morza). Zamiast nich do diety można włączyć pokarmy ubogopotasowe: pieczywo z białej mąki, ryż, jabłka, jagody, wiśnie, żurawinę, winogrona, mandarynki, brzoskwinie, gruszki, truskawki, szparagi, gotowaną kapustę i marchewkę, kalafior, ogórek, sałatę, drób, jaja, tuńczyka, ser żółty.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Mąka?

jednak nie. Mama powiedziała mi, że to może być wina mąki.. (użyłam innej niż tą, którą mama używa w domu...) Jak myślicie czy może to być prawda? Czy może coś innego na to wpłynęło ? Nie znam się zbytnio bo dopiero zaczynam "dorosłe życie" w kuchni, a mam dwie lewe ręce, więc proszę o wyrozumiałość i o

Re: Rodzaje mąk bezglutenowych

Mąka z manioku to moje odkrycie tego roku! Do tego mąka z tapioki, mąka ryżowa, trochę skrobi ziemniaczanej i ciasto zaparzane na pierogi gotowe: www.kanielak.com/pl/pierogi-bez-glutenu/. Fajne są też

Mąka tortowa

kotulina napisała: > > A o mąkach tortowych coś było? :) Anienie, wtedy już grupy TorTowe przeszły w TraTowe, znaczy w tratowanie.

Re: Mąka?

ankaszym napisał(a): > Hej! Ja swojego czasu też miałam z tym problem. Zauważyłam, że mąka mące nie je > st równa i dużo też zależy do firmy. Ja mam swoją sprawdzoną i jestem pewna, że > ciasto zawsze urośnie - Mąka Szymanowska :) Czasami używałam innych bo sytuacj > a tego ode

Re: Mąka?

Hej! Ja swojego czasu też miałam z tym problem. Zauważyłam, że mąka mące nie jest równa i dużo też zależy do firmy. Ja mam swoją sprawdzoną i jestem pewna, że ciasto zawsze urośnie - Mąka Szymanowska :) Czasami używałam innych bo sytuacja tego ode mnie wymagała, ale jednak jeżeli mam do wyboru to

Re: Mąka typ 550 - odpowiednik UK

Myślę, że musisz szukać mąki na pizzę. -- --------------------------------------------------------------------------- Kartki okolicznościowe na każdą okazję oraz inne ładne rzeczy :D ---------------------------------------------------------------------------

Centrum Informacji o Leku - Aktualności - Wznowienie w obrocie produktów leczniczych PHOSTAL

(Hordeum vulgare), 642 Kukurydza (Zea mays), 610 Owies (Avena sativa), 671 Żyto (Seeale cereale), 614 Pszenica (Triticum vulgare), 106 Mąka pszenna,       Drzewa: 609 Olcha czarna (Alnus glutinosa), 632 Jesion wyniosły (Fraxinus excelsior), 635 Buk zwyczajny (Fagus sylvatica), 620 Kasztan zwyczajny

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!