Wszystko o:

margaryna bez tłuszczów trans

Eliza Dolecka

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

Wierzysz, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są szkodliwe, a roślinnego zbawienne dla zdrowia? Ufasz, że na twoją wagę zasadniczy wpływ ma ilość spożywanych kalorii? To groźne uproszczenia. Ważne jest bowiem choćby jeszcze to, jakiej obróbce produkty tłuszczowe zostały poddane przed spożyciem. To, co w formie naturalnej jest wskazane dla organizmu, może zmienić się w zabójcę: izomery trans kwasów tłuszczowych.

Masło czy margaryna? Odwieczny dylemat coraz bliższy rozstrzygnięcia

To, że jedno jest dobre, nie oznacza, że drugie jest złe. Niby oczywiste, a jednak wciąż żywy jest spór, głównie w kwestii najlepszego produktu do smarowania pieczywa. Walory smakowe, zdrowotne: nie brakuje obrońców masła, ani margaryny. Tymczasem: nie musisz wybierać ostatecznie. Poznaj dobre i gorsze strony obu produktów. Dowiedz się, czym różnią się te obecnie sprzedawany od "smaków dzieciństwa". Wiele się zmieniło, także na korzyść. Całkiem niedawno.

Dieta Willetta, czyli obraz po rewolucji

Prawie 11 lat temu, na łamach "USA Today", harwardzki uczony prof. Walter Willett dosłownie rozniósł w pył obowiązującą prawie na całym świecie piramidę żywienia, opracowaną przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Czy jego zalecenia dietetyczne są bez skazy i rzeczywiście uczą, jak i co jeść, by żyć długo, dobrze i zdrowo?

Choroba czai się na sklepowej półce

Choroba czai się na sklepowej półce

- olej palmowy - oraz oleje roślinne utwardzane (tzw. tłuszcze trans), które sprzyjają miażdżycy, są na porządku dziennym. Znajdziemy je w margarynach, ciastkach, batonikach, chipsach, a nawet płatkach kukurydzianych w każdym supermarkecie. Nie wszyscy wiedzą, że przed wstąpieniem Polski do Unii

Przetworzone? Naturalnie!

jest skomponować zbilansowaną dietę. W dodatku ukochanym dzieckiem przemysłu spożywczego są tzw. tłuszcze trans. Powstają podczas utwardzania olejów roślinnych. Zdają się mieć same zalety: są tanie, nie jełczeją, można je wielokrotnie podgrzewać i studzić bez najmniejszej szkody, a produkty

Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce

Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce

chroni przed chorobą niedokrwienną serca. Dodatkowo, jak ogromna większość dostępnych na rynku margaryn, zawierają one śladową ilość (ok. 0,5 proc.) szkodliwych dla zdrowia tłuszczów trans. Od pewnego czasu ich skład wzbogaca się o witaminę A oraz D. Czy to bezpieczne? Przy korzystaniu z dóbr natury, i

Dodatki do żywności

regale z półproduktami do odgrzania przypominam sobie o tłuszczach trans, które powstają podczas utwardzania olejów roślinnych - w ten sposób otrzymujemy np. twarde margaryny. Najwięcej tłuszczów trans jest w fast foodach, słonych przekąskach, gotowych daniach mięsnych i wyrobach cukierniczych, a także

Dieta bez glutenu

głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów

Posmak tłuszczu w buzi

Od kilku dni mam posmak masła-tłuszczu w ustach. Czy jest się czym martwić? Przebywam obecnie za granicą i nie mam możliwości pójścia do lekarza.Nie jestem w stanie pomóc bez zbadania Pana/Pani i zebrania wywiadu. Najprawdopodobniej nie jest to objaw choroby, choć w skrajnych przypadkach odczuwanie

Dieta a cholesterol

oraz cholesterolu, których źródłem są tłuste produkty zwierzęce (wieprzowina, pasztety, kaczka, parówki, kiełbasy) oraz trans kwasów tłuszczowych nienasyconych występujących głównie w tłuszczach cukierniczych, smażalniczych i żywności typu fast-food. Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić tłuszczami

Dieta po porodzie

któraś z popularnych diet takich jak South Beach, czy dieta Atkinsa jest bezpieczna dla matki karmiącej? Proszę o poradę.Witam serdecznie, Jeśli chodzi diety modne należy zachować rozwagę - na pewno diety eliminujące określone składniki odżywcze (węglowodany/białko/ tłuszcz) lub diety jednoskładnikowe

Zakwaszenie organizmu?

dużo mięsa, bo to podstawa, jajka, ryże, makarony, kasze, tłuszcze z orzechów, oliw, śmietan, jaj, masła, tłustych mięs, owoce i warzywa w odpowiednich ilościach, bez przesady, ale do każdego posiłku coś idzie. Mniej więcej 160-200g każdego makro dziennie, po 40-50g białka, tłuszczy, węgli w posiłku

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: margaryna do smarowania a pieczenie ciasta

Maslo tz jest zmieszane z woda lub mlekiem. Nazwa masło jest zastrzeżona dla produktów bez domieszek tłuszczów roślinnych o określonej zawartości tłuszczu mlecznego (80%-90% dla masła (nie więcej niż 16% wody i 2% suchej beztłuszczowej masy mleka), A o tym ze niektore margaryny maja maslanke (nie

Re: margaryna bezmleczna

Margaryny są niezdrowe, gdyż zawierają tłuszcze trans, którte są rakotwórcze. Masło klarowane, to tłuszcz bez białka (raczej). Mnie przekonuje ta oliwa z oliwek, ale jeszcze nie próbowałam jak dziecko ją zaakceptuje.

Re: margaryna bezmleczna<a href="http://www.gazeta.pl/0,0.h" targe

Tłuszcze trans w dużych ilościach są w margarynach twardych, tych sprzedawanych w kostkach. Te kubeczkowe(mękkie) zawierają ich niewiele, niektóre poniżej 1%. W maśle też są tłuszcze trans, bo zawiera je... mleko, a ich ilość dochodzi do 3%. Poza tym tłuszcze trans są też w każdym usmażonym w

Re: do run_away83

margaryny są "zdrowe" mniej wiecej w ten sam sposób co nutella i słodkie platki śniadaniowe - marketingowa ściema. Sto razy zdrowsze jest najzwyklejsze masło, ew. jak ktoś chce miękkiego smarowidła do pieczywa, to trzeba poszukać mieszanki masła z oliwą/olejem, ale BEZ dodatku przemysłowo utwardzonego

Re: Bardzo prosze o rady, poczatkujaca mama kp

czegoś unikać to wędlin i gotowych produktów typu ciastka, wypieki, margaryn - ze względu na tłuszcze trans. Mięso z kurczaka przemysłowego też raczej do najzdrowszych nie należy.

Margaryna

Weźcie mi w końcu powiedzcie jak to jest z margaryną. Bo mam w mózgu dwie opcje - że to zuo, tłuszcze trans, rak na kanapce itd. lub, że super, lekko i bez cholesterolu. Ja nie jem margaryny bo lubię smak i zapach masła, ale chciałabym wiedzieć czy momentalnie umrę po zjedzeniu margaryny. -- I po

Re: Schudłem 20 kg - jak przytyć - gainer?

postępowałaś , to bez sensu . Czyli niezdrowe tłuszcze trans - fast food, margaryny , odwiedż cukiernię i waga powinna pujść w górę . emili7 jak to jest z orzechami i migdałami nie można ich jesść jedynie przy myco ? żadnych gatunków w tym brazylijskich ?

Ciasta domowe, a tłuszcze trans...

Najczęściej do ciast używałam margaryny, wiem ze jest ona niezdrowa i chciałabym jej uniknąć. Nie wiem czy można w każdym przepisie zastąpić margarynę masłem? Nie wiem czy, sa margaryny bez tłuszczów trans? Wiem ze nie zawsze da sie zastapic margarynę np. olejem, ale masłem chyba mozna? Jakie macie

Jedz masło

to odpowiedzialne są trójglicerydy związane ze zbyt dużą podażą węglowodanów w diecie. Szkodzić zaczynają dopiero (jak wszystkie tłuszcze bez względu na pochodzenie) po poddaniu obróbce termicznej. Natomiast margaryna to straszne paskudztwo - utwardzone oleje roślinne to doskonałe źródło izomerów

Re: masło

teraz są na rynku miękkie margaryny bez tłuszczów utwardzonych i izomerów trans.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!