Wszystko o:

menopauza fsh

kaole

Hormon folikulotropowy (FSH)

Hormon folikulotropowy (FSH)

Wytwarzany przez przysadkę tzw. hormon folikulotropowy (FSH) wpływa przede wszystkim na płodność kobiety, niezbędny jest także mężczyznom. Dlaczego jest taki ważny i co mogą oznaczają wahania w jego stężeniu?

BRAK MIESIĄCZKI, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

Nieregularne lub przedłużające się cykle, czy brak miesiączki - u kobiet w wieku rozrodczym to problem, którego nie można bagatelizować. Nie musi oznaczać wyłącznie trudności z zajściem w ciążę, ale i kłopot zdrowotny, np. z tarczycą, rzutujący na funkcjonowanie całego organizmu.

Cykl miesiączkowy - jak się zachowuje kobiece ciało?

Jak przebiega cykl menstruacyjny, z jakich i ilu faz się składa, do czego jest potrzebny i co mogą oznaczać jego zaburzenia?

Menopauza- nie przestałaś być kobietą

Menopauza- nie przestałaś być kobietą

rozpoznania, że kobieta zaczyna okres menopauzy. Aby to potwierdzić, można przeprowadzić test folikulotropowy (FSH) i oznaczyć stężenie estrogenów (szczególnie estradiolu) we krwi. Hormon FSH jest produkowany przez gruczoł przysadki mózgowej, który reguluje produkcję hormonów przez różne organy, w tym jajniki

Owulacja

Owulacja

dniach pęcherzyk ulegnie zniszczeniu i zostanie wydalony wraz z krwią menstruacyjną. W procesie dojrzewania pęcherzyka jajnikowego i owulacji potrzebna jest lutropina (LH), produkowana przez przysadkę mózgową. W przypadku braku tego hormonu, nawet jeśli dostępna będzie duża ilość FSH, czyli hormonu

Nadchodzi menopauza

Nadchodzi menopauza

stwierdzić, jaki jest twój naturalny cykl. Po mniej więcej dwóch miesiącach bez hormonalnej antykoncepcji można wykonać badania krwi i określić stężenie naturalnych hormonów płciowych i FSH - hormonu przysadki mózgowej. Jeśli po odstawieniu pigułki pojawiły się objawy wypadowe menopauzy, możesz zastanowić

Perimenopauza

Perimenopauza

jej do menopauzy, może zrobić badania hormonalne (kosztowne). Sprawdzają one poziom wydzielanego przez przysadkę mózgową hormonu FSH, który steruje pracą jajników. Konieczne badania Po czterdziestce trzeba regularnie wykonywać badania. Obowiązkowe są cytologia i mammografia od 45. roku życia co

Jajniki - niepozorne źródło życia

Jajniki - niepozorne źródło życia

zawdzięczamy dolegliwości w okresie menopauzy i PMS. Zarazem nie wolno zapominać, że żaden parasol nie pomoże, jeśli żyjemy w ciągłym stresie, palimy, zapominamy o fizycznej aktywności. To dlatego właśnie coraz młodsze kobiety zapadają na choroby układu krążenia. Zatem zdrowe jajniki i dzięki nim prawidłowa

Antykoncepcja. Dobierz metodę idealną dla siebie!

Antykoncepcja. Dobierz metodę idealną dla siebie!

miesiączkowego. Ta z kolei - za pośrednictwem hormonów FSH (folikostymulina) i LH (hormon luteinizujący) - informuje o tym jajniki i muszą one w odpowiednim czasie produkować hormony płciowe: estrogeny i progesteron. Cykl średnio trwa 28 dni, ale 25 lub 31 dni też uważa się za normę. MIĘDZY 1. A 5. DNIEM

Narządy rozrodcze kobiety

Narządy rozrodcze kobiety

głębokimi przemianom strukturalnym i funkcjonalnym wraz z wiekiem. Dojrzałość morfofunkcjonalna żeńskiego układu rozrodczego ustala się stopniowo podczas rozwoju postnatalnego i zostaje osiągnięta w okresie dojrzewania trwa przez cały okres płodności kobiety, czyli ok. 30 lat, i kończy się menopauzą. W

Menopauza?

kierunku, dlatego uczyniłam to sama we własnym zakresie. Proszę o pomoc w interpretacji wyników: folikulotropina FSH 130,31 mlU/ml; wynik aktualny: faza folikularna: 2,5- 10,2mlU/ml, faza owulacyjna: 3,4- 33,4 mlU/ml, faza lutealna: 1,5- 9,1mlU/ml; ciąża: < 0,3 mlU/ml; po menopauzie: 23,0 - 116,3 mlU/ml

Hormony kobiece, menopauza?

Mam 45 lat, dwójkę dzieci. Kilka miesięcy temu pękła mi cysta na jajniku. Zrobiłam badania hormonalne w 3 dniu okresu I oto moje wyniki: - estradiol 36,5 - FSH 35,4 - LH 11,7 - Progesteron 0,83 - Testosteron 0,33 - Prolaktyna 320 Bardzo proszę o

Brak ciąży - proszę o interpretacje wyników badań

wykonane w 3 dniu cyklu: FSH 5,03 mIU/m (f.pecherzykowa 3,5-12,5, f.owulacyjna 4,7-21,5, f.lutealna 1,7 -7,7, po przekwitaniu 25,8-134,8) LH 2,69 mIU/ml (f.pecherzykowa 2,4-12,6 , f.owulacyjna 14-95,6, f.lutealna 1,0- 11,4, po przekwitaniu7,7-58,5 ) PROLAKTYNA 394,40 mIU/ml (norma 102,00-496,00

Podwyższone androgeny, a ewentualna ciąża

46 mg/dl > 40 Cholesterol LDL w surowicy (wyliczony) 121 mg/dl 60 130 FSH 7,07 mlU/ml norma (2,5-10,2) LH 4,10 mlU/ml norma (1,9-12,5) Stosunek LH:FSH 0,58 (chyba coś nie tak) Prolaktyna PRL 7,86 ng/dl norma (2,8-29,3) Testosteron 75,0 ng/dl norma (14-76) DHEA-s 613,65 g/dl norma (25,9

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: 48 dzień cyklu, brak okresu i brak ciąży

Jesli chcesz sprawdzic czy to menopauza zrob badanie z krwi FSH i będziesz miala pewność.

Re: poziom FSH a menopauza

Z norm na wyniku widać, że poziom FSH wskazuje na menopauzę, w żadnej innej fazie nie jest prawidłowy taki podwyższony poziom tego hormonu, w menopauzie poziom FSH stopniowo wzrasta.

poziom FSH a menopauza

Witam Moja mama (52 lata) od 2 miesięcy bez przerwy miala okres. Poszła do ginekologa , który zlecił jej badania FSH. Cięzko stwierdzić w jakiej fazie cyklu były zrobione, gdyż od 2 mcy ciagle krwawiła. Wynik wyszedł 47,8 mlU/ml. Czy on jest w normie? Normy na wynikach podane są dla różnych faz

Re: Nie mam miesiaczki-kolejny miesiac

AMH jest dużo droższe i nie wszedzie mozna je wykonać. FSH wystarczy, żeby określić czy kobieta już jest po menopauzie.

Re: strach przed drugą ciążą

Kochani, okazało się, że dla mnie już za późno na drugą ciążę. Po kilku miesiącach starania dowiedziałam się, ze mam przedwczesne wygasanie czynności jajników czyli tzw przedwczesna menopauza. FSH bardzo wysokie, AMH bardzo niskie, na usg jajniki już nie pracują, brak pęcherzyków. Jedyna szansa dla

Re: Przedwczesna menopauza czy problem z tarczycą

Tak, wraz z FSH byl LH i tak: kiedy pierwszy raz mierzyłam FSH wyszedł 74 IU/I mierzony tylko Estradiol i wyszedł 7pg-ml kolejne z badań(4 dzień cyklu): FSH 8,2 (folik:2,8-14,4) (sr.cyklu 5,8-21,0) (luteal. 1,2-9,0)(po menopauz.21,7-153) LH 4,5 (folik:1,1-11,6) (sr.cyklu 17-77) (luteal.0

Re: Nie mam miesiaczki-kolejny miesiac

Zrób badanie poziomu fsh w laboratorium. To powinno wstępnie wyjaśnić kwestię menopauzy. Która btw przed trzydziestką też moze wystapić. Nawet jesli wynik bedzie ok, to idz do lekarza wyjasnic przyczyne braku okresu.

Zna się ktoś na hormonach płciowych?

faza owulacji: 291- 323 faza lutealna: 235- 346 po przekwitaniu: 24,9 -145 FSH: 8,0 mlU/ml faza folikularna: 3,5 -12,5 owulacja: 4,7 - 21,5 lutealna: 1,7 -7,7 menopauza:25,8 - 134,8 LH: 5,3 mIU/ml faza folikularna: 2,4 -12,6 owulacja: 14 - 96,0 lutealna: 1- 11,4 menopauza: 7,7 - 59,0 Badania w 3

Re: uzupełnienie

TSH jest powyzej normy,wolne hormony są b.nisko , przeciwciała obecne - Hashimoto. Wizyta u endokrynologa i powinnas dostac tyroksynę. Prolaktyna jest oki, FSH wg mnie dość wysoko - jestes po menopauzie?

Re: poziom FSH a menopauza

Zapomnialam zapytac - czy Twoja Mama zrobila ogolna morfologie ? Co z poziomem zelaza we krwi? Przy krwawieniu non-stop anemie jest prawie pewna.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!