Wszystko o:

miesiączka a badanie krwi

podpis główki

Miesiączka (okres, menstruacja)

Miesiączka to potoczne określenie menstruacji, czyli zjawisku złuszczania się nabłonka macicy pod wpływem spadku estrogenu i progesteronu. Średni cykl menstruacyjny u kobiety trwa około 28 dni, za wyjątkiem okresu ciąży, laktacji i zażywania antykoncepcji hormonalnej. Brak miesiączki w trakcie karmienia piersią jest naturalny.

Pierwsza miesiączka jest wyznacznikiem okresu dojrzałości (występuje ok. 12-13 roku życia), a ostatnia - menopauza, stanowi linię graniczną między dojrzałością płciową a starością kobiety. Następuje najczęściej między 45. a 55. rokiem życia.

Użytkownik

Rozregulowany cykl

Rozregulowany cykl

Mam 20 lat i od siedmiu miesięcy mam bardzo rozregulowany cykl menstruacyjny. Miesiączki pojawiają się u mnie zbyt często (czasem miesiączka potrafi się rozpocząć po 14 dniach od zakończenia poprzedniej, a czasem po 20). Ponad to są one długie (trwają od 5-7 dni) i dość obfite. Przed miesiączką nie boli mnie brzuch ani nie mam żadnych dolegliwości, które świadczyłyby o jej zbliżaniu się. Robiono mi badania krwi, ale nie wykazały nic niepokojącego. Wiem, że powinnam iść do ginekologa ale nie mogę znaleźć na to czasu. Zanim się tam wybiorę, chciałam zapytać o radę innego eksperta.

Badania przy wtórnych zaburzeniach miesiączkowania

Mam 25 lat i zawsze miałam większe lub mniejsze zaburzenia regularności miesiączkowania. Od 7rż uprawiała regularnie sport, który po kilku latach przerodził się w zawodowy. W wieku 15 lat schudłam do 43kg przy wzroście 171cm i moja miesiączka stała się jeszcze bardziej nieregularna (2 razy w miesiącu lub też pół roku przerwy). Powoli przestawałam trenować i w wieku 20 lat zaczęłam przyjmować Yaz. Trwało to ponad 3 lat z kilkoma miesięcznymi przerwami, wówczas moje cykle miesiączkowe trwały od 25 - 40 dni. Wykonywałam regularne USG sutków, aż w roku 2010 na badaniu pojawiła się torbiel zastoinowa 5 x 4 x 3 mm, która wchłonęła się. Do tej pory cisza. Z początkiem 2012r odstawiłam hormony. Moje miesiączki pojawiały się z częstotliwością (7dni krwawienia) 67dni, (6dni krwawienia) 53dni, (9 dni krwawienia) 48 dni, (6 dni krwawienia) + badanie hormonów z krwi TSH 1,45mU/l, Estradiol 186,4pmol/l, Progesteron 1,53nmol/l 55 dni + zdiagnozowane i leczone zapalenie szyjki macicy, (4 dni krwawienia) 33 dni, (8 dni krwawienia) 42 dni + rozmaz zadowalający w cytologii oraz zmiany odczynowe związane z naprawą lub zapaleniem, (6dni krwawienia) 35dni, (4dni krwawienia) 43dni, (5 dni krwawienia) 32 dni, (4dni krwawienia) i dziś mija 95 dzień cyklu a ja nadal nie miesiączkuję. Moja pani doktor za każdym razem podkreśla, że taka moja uroda i jeśli mi to przeszkadza może mi ponownie przepisać hormony. Dodatkowo nadmienię, że nie uprawiam już regularnie sportu, nie odchudzam się i jestem przy kości (70kg/171cm). Nie stresuję się niczym nad wymiar, mam bardzo niskie ciśnienie (poniżej 100/60 mm Hg oraz puls często poniżej 60), od paru miesięcy nieregularny, kłujący ból w klatce piersiowej na wysokości serca (prawie codziennie po przebudzeniu), nie jestem w ciąży (wykonałam test). Jestem w kłopocie, ponieważ nie wiem jakie badania powinnam wykonać, tym bardziej mając na uwadze że miesiączki u mnie brak, a badania powinno wykonywać się w odpowiednich fazach cyklu.

Jak opóźnić okres o kilka dni?

Gdy wakacje zbliżają się wielkimi krokami, spora grupa kobiet zaczyna się niepokoić. Trudno się im zresztą dziwić, skoro termin wymarzonego wyjazdu zbiega się w ich przypadku z czasem kolejnej miesiączki. Jak zatem nie doprowadzić do katastrofy?

Wtórny zanik miesiączki

, zapewne zostało sprawdzone czy nie występują choroby, które utrudniają wchłanianie substancji odżywczych czy nie ma celiakii, która może doprowadzać do przedstawionych przez Panią objawów. Może warto poszerzyć diagnostykę endokrynologiczną. Nie wiem jakie badania były do tej pory wykonane. Może warto

Podwyższona prolaktyna

przezpochwowego USG jajników. Na podstawie wyników tych badań lekarz ginekolog powinien być w stanie potwierdzić lub wykluczyć PCO.

Czym się zajmuje hematologia?

Czym się zajmuje hematologia?

przede wszystkim na badaniach laboratoryjnych krwi. Bardzo często już z podstawowej morfologii można wiele wywnioskować. Najprostsze badanie zawiera takie wskaźniki jak: liczbę czerwonych krwinek, stężenie hemoglobiny, liczbę krwinek białych, ilość hematokrytu, płytki krwi, OB, CRP. Już na podstawie tego

12 pytań o miesiączkę

12 pytań o miesiączkę

konsultacji z ginekologiem. Nie zaszkodzi skonsultować z lekarzem i miesiączek sześciodniowych, jeśli nie jest to "wypadek" jednorazowy, a krwawienia są także obfite. Może okazać się, że nie ma wyraźnego problemu ginekologicznego, ale znaczna systematyczna utrata krwi może doprowadzić do przewlekłej

Menopauza - co to jest, kiedy się pojawia, jak sobie z nią radzić?

Menopauza - co to jest, kiedy się pojawia, jak sobie z nią radzić?

psychicznymi. > Przeczytaj: Menopauza - jak ją przeżyć i nie zwariować? Menopauza: jak ją rozpoznać? Oficjalny początek menopauzy równa się dacie ostatniej miesiączki w życiu kobiety. Uznaje się, że jeżeli krwawienie waginalne nie pojawi się po 12 miesiącach od ostatniej miesiączki, oznacza to menopauzę. W

Endometrioza: jak się objawia ta choroba i jak się ją rozpoznaje?

Endometrioza: jak się objawia ta choroba i jak się ją rozpoznaje?

okolicy krzyżowej miesiączki bolesne i przedłużające się ból podczas stosunku plamienia między miesiączkami. Takie objawy są podstawą do podejrzewania endometriozy, ale na pewno nie do ostatecznego rozpoznania choroby. W diagnostyce pomocne bywa badanie usg, ale nie rozpozna jej ostatecznie. To jest

Badanie ALT - wskazania i wyniki

Badanie ALT - wskazania i wyniki

masy ciała, utrata owłosienia pod pachami i w pachwinach, utrata libido, impotencja i powiększenie gruczołów piersiowych – u mężczyzn, zaburzenia miesiączkowania lub całkowita utrata miesiączki, bezpłodność, wybroczyny skórne – u kobiet. Jak wygląda badanie? Aby wskazać poziom ALT, badanie

Wtórny zanik miesiączki

hospitalizcji w szpitalu na oddziale gastrologicznym, trafiła do endokrynologa, gdzie okazało się, że ma niedobór estrogenów. Leczy się obecnie hormonalnie, by wywołać miesiączkę. Wszystkie badania krwi, USG jamy brzusznej, endoskopia - ok. Ważne na pewno jest, że waży 44 kg (nie odchudzając się), mimo drobną

Badanie grupy krwi

Czy trzeba być na czczo przy badanie grupy krwi?Nie, badanie grupy krwi nie wymaga bycia na czczo.

Badanie krwi partnera

Na wizycie u ginekologa lekarz poprosił mnie o wyniki badania krwi mojego partnera seksualnego. Do czego takie wyniki mogą być potrzebne? Da się z nich wykryć jakiegoś wirusa?Na podstawie wyników odpowiednich badań krwi można wysunąć podejrzenie chorób zakaźnych, ale również chorób nerek, wątroby

Zbyt częste miesiączki

dziewiczej). Ginekolog dziecięcy jest również lepiej przygotowany od strony psychologicznej do prowadzenia rozmowy z młodzieżą.Jeśli więc nieregularne miesiączki są przyczyną niepokoju dla córki i dla Pani proszę rozważyć zapisanie się na badanie ginekologiczne w poradni dla dziewcząt (w Warszawie np. w

Wtórny zanik miesiączki

Mam 20 lat i wtórny zanik miesiączki i wyniki badań TSH 2,19uIU/ml(0,27-4,2), prolaktyna 7,8ng/ml, a po podaniu leku i badaniu za godzinę 82,12ng/ml( 4,79-23.3), testosteron 46,06ng/dl(6-80), DHEA S 617,6ug/dl(70-300),SHBG 34,30nmol/l (18-114). Czekam jeszcze na wynik jednego badania I7OHP. Przy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Badanie krwi podczas miesiączki?

Witam, mam pytanie - czy jest sens wykonywać badanie krwi (CRP ilościowo, IgG, morfologia) podczas miesiączki bardzo bolesnej i przy przyjmowaniu leków przeciwbólowych (rezygnacja z nich nie wchodzi z grę, ból jest zbyt silny, pacjentka leczona na nadciśnienie i boreliozę, osłabiona skutkami

niedoczynność tarczycy ?

Witam .od kilku miesięcy źle się czuję, szybko się męczę ,mam suchą skórę, bardzo łatwo się denerwuje a za chwile mam dobry humor,zrobilam sie bardzo wychucnowa,miewalam lęki ,czesto mam silbe uderzenia goraca albo trzepie mi sie serce,mam tez zaburzenia miesiączki. Muszę brac lutine

Czy miesiączka zafałszuje wyniki badania krwi

Muszę zrobić badania krwi pod kątem sprawności wątroby (zresztą po to by bez obaw przyjmowac pigułki antykoncepcyjne). Czy mogę te badania wykonać w trakcie miesiączki? Czy ta przypadłość kobieca nie „zafałszuje” wyników?

Re: Czy miesiączka zafałszuje wyniki badania krwi

mokka napisała: > Muszę zrobić badania krwi pod kątem sprawności wątroby (zresztą po to by bez > obaw przyjmowac pigułki antykoncepcyjne). Czy mogę te badania wykonać w > trakcie miesiączki? Czy ta przypadłość kobieca nie „zafałszuje” wyn > ików? Z tego co wiem to

Re: Czy sie udalo...?

Zrób rano test płytowy. Jutro dzień spodziewanej miesiączki. Powinien wyczuć już ciążę. Powtorzysz w poniedziałek badanie z krwi i ..... Życzę powodzenia :)

Re: CIĄŻA, POMOCY

63 dzień cyklu ?! To jak długie masz te cykle? Kiedy miałaś ostatnią miesiączkę? Zrób jeszcze raz test, albo od razu idź na badanie z krwi.

Re: Zupełnie zielona - woła o pomoc

Miałaś robione USG ginekologiczne? Może to zespół policystycznych jajników? Wypadające włosy, trądzik i nieregularne miesiączki mogą wskazywać na zaburzenia hormonalne (poza tarczycą). Oczywiście nie wyjaśnia to wszystkich objawów. Brak magnezu może objawiać się migrenami (badanie z krwi jest

tym razem córka

, czy może dla dzieci te normy są inne? Ona jest obecnie w okresie dojrzewania, piersi rosną, owłosienie, jakaś wydzielina, zapowiada się, że niedługo będzie miesiączka. W badaniu krwi wyszły w rozmazie neutrocyty poniżej normy 35% - (norma 45-65), oraz limfocyty nieznacznie podwyższone. Eonzofile jak

Re: bezsilna...taczyca czy coś innego - ktoś coś?

córka w wieku od 8 do 11 roku życia ciągle narzekała na ból brzucha, lekarz zwali to na ból związany z dojrzewaniem, potem dostała okres, miesiączki były długie i bardzo nieregularne (CO 20 - 30 dni), lekarz POZ nic nie zrobił, jakieś podstawowe badanie krwi, odesłał do ginekologa :( przypisał

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!