Wszystko o:

mikroskopowy rozmaz krwi

Prof. dr hab. Michał Jeleń, kaole

LBC - wyższa jakość cytologii?

LBC - wyższa jakość cytologii?

LBC (Liquid Based Cytology) to nowa metoda badania próbki pobranej z szyjki macicy pod kątem raka. Za jej powszechnym stosowaniem opowiada się m.in. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne. Jak wygląda to w praktyce i czym różni od cytologii w klasycznej formie?

Filariozy

Filariozy to grupa przewlekłych chorób pasożytniczych przenoszonych przez nicienie. Pasożyty odpowiedzialne za rozwój schorzenia przenoszone są przez muchówki, a najwięcej zachorowań odnotowuje się wśród mieszkańców strefy tropikalnej, szczególnie we wschodniej Afryce oraz Azji.

Zapalenie mieszków włosowych

Za zapalenie mieszków włosowych najczęściej odpowiadają bakterie. Zmiany na skórze pojawiają się zazwyczaj w okolicy karku lub na plecach. Mimo że łatwo można je wyleczyć, często bywa lekceważone i niejednokrotnie przekształca się w dużo poważniejsze schorzenie np. w czyrak.

Biopsja szpiku

Biopsja szpiku

Dołącz do nas na Facebooku! Teoretycznei technicznepodstawy badania Badanie polega na pobraniu miazgi krwiotwórczej z kości za pomocą specjalnej igły ze strzykawką. Pobraną miazgę krwiotwórczą (szpik) rozprowadza się na szkiełkach mikroskopowych (wykonuje się tzw. rozmazy), następnie barwi się

Wyniki morfologii z rozmazem

Mogą Państwo zinterpretować wyniki morfologii z rozmazem? WBC 7,2 (4,0 - 11,0); RBC 5,05 (4,5 - 5,8); HBG 14,53 (13,4 - 16,8); HCT 42,1 (40,0 - 53,0); MCV 83,3 (82,0 - 98,0); MCH 28,77 (27,0 - 33,0); MCHC 34,54 (31,0 - 36,0); RDW 12,3 (10,0 - 16,0); PLT 230 (130 - 450); MPV 9,5 (6,0 - 10,0); PCT

Czy to białaczka?

5 latek i wyniki rozmazu - mikroskopowa ocena rozmazu krwi: granulocyty obojętn. podzielone 57 % 35 55 eozynocyty 2 % 1 6 limfocyty 41 % 25 70 Czy podwyższone granulocyty mogą być spowodowane braniem kortykosterydów (Fanipos)? Czy to białaczka? W przedstawionym wyniku rozmazu nie

Wyniki badań dwunastolatka

Proszę o interpretację wyników badań mojego 12- letniego syna. Morfologia krwi obwodowej: - WBC - 6,0; - ERYTROCYTY - 5,25; - HEMOGLOBINA - 14,3; - HEMATOKRYT % - 41,6; - MCV - 79,2; - MCH - 27,2; - MCHC - 34,4; - PŁYTKI KRWI - 218; - LYM% - 40,3; - MXD% - 16,2; - NEU% - 43,5; Mikroskopowy rozmaz

Problemy ze zdrowiem po punkcji zatok

Mam 31 lat. Zrobiłam ostatnio badanie krwi z rozmazem. Oto wyniki: wbc4.9 lym9.6 mon%6.6 gras.8 lym[tys./ul]1.9 mon[tys./ul]0.3 gra[tys./ul]2.7 rbc4.07 hgb13.0 hct38.2 mcv94 mch31.8[ ] mchc33.9 rdw13.0 plt257 pdw14.5 mpv9.0 pct0.2. Ocena mikroskopowa rozmazu: neutrofile[%] 46.00, eozynofile[%] 3.00

Podwyższone bazofile

badania morfologii krwi przydatny jest pełen wynik oraz dokładna ilość leukocytów (WBC) i bezwzględna ilość bazofili. Jak dawno wystąpiły opisane objawy i po jakim czasie było wykonane badania? Bez odpowiedzi na to pytanie nie jestem w stanie powiedzieć czy jest się czym niepokoić. Jeżeli obecnie nie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Proszę o interpretację wyniku córki :(

Dzień dobry. Dzisiaj wykonałam mojej 10 letniej córce morfologię z rozmazem ręcznym. Wizytę mamy pod koniec tygodnia a ja bardzo się martwię.Oto wyniki: MORFOLOGIA KRWI (K) AM PB10 wyd.4/2013 METODA AUTOMATYCZNA Analizator Sysmex LEUKOCYTY 8.19G/l 4.5-14.5 ERYTROCYTY 4.73 T/l 3

Wyniki badania krwi

,60 N Rozmaz 5-DIFF zweryfikowano rozmazem mikroskopowym Rozmaz mikroskopowy krwi obwodowej Gran. segmentowane 48 % 25 60 N Limfocyty 46 % 25 50 N Monocyty 6 % 1 6 N Kwas foliowy Kwas foliowy 17,50 ng/ml 3,10 20,50 N Badanie wykonano testem firmy Abbott, metodą immunochemiczną CMIA, na

Re: Pani dr. - wyniki badań

.0-14.0 % EOZYNOCYTÓW 1.9 1.9 % < 7 % BAZOCYTÓW 0.6 0.6 % < 2 ATYPOWE LIMFOCYTY +++ WZÓR ODSETKOWY LEUKOCYTÓW (K) PB-2 wyd.1/2010 Ocena mikroskopowa Ocena mikroskopowa rozmazu krwi stanowi weryfikację automatycznego ró?nicowania leukocytów. Wykonano metodą manualną przy u?yciu mikroskopu optycznego. NEUTR. PAŁ

Wyniki morfologii - pomocy !

Proszę o pomoc w interpretacji wyniku morfologii dziecka wraz z rozmazem mikroskopowym. Bardzo się niepokoję wartościami odbiegającymi od normy. chłopiec 3 lata. Mocz w porządku tylko liczne bakterie i 4-6 leukocyty wpw. Wynik morfologii WBC - 9,5 G/l (6,0-15,0) NEU# w jedn. obj. krwi - 2,7 G

rozjechany rozmaz krwi

A może tutaj ktoś mi rzeknie czy mój nieco rozjechany rozmaz ręczny krwi stanowi powod do zmartwień ? Od kilku miesięcy juz w trzecim badaniu wychodzi takie coś. Inne wyniki są w normie. Jestem mężcz.-l 65. Mikroskopowa ocena rozmazu krwi (C32) Gran. obojetn. o jadrze podzielonym norma (45 —

Ogromna prośba. Interpretacja morfologii - 6 lat

Pani Doktor, bardzo proszę o pomoc. Co mogą oznaczać przekroczone normy: Płytki krwi 440 G/l (norma 140-420) % neutrocytów 56 % (norma 35-55) % monocytów 7,3 % (norma 2-7) % eozynocytów 5,3% (norma <5) Rozmaz mikroskopowy Granulocyty segmentowane 57% (norma 35-55) Monocyty 9% (norma 2

zmiana skórna i interpretacja wynikow badan

,9 g/dL HCT - w dolnej granicy normy. ROZMAZ MIKROSKOPOWY: podzielone - 22% Eozynofile - 7% Limfocyty 67% Czy ta krosta znamię może miec powiazanie z tymi wynikami. O czym mogą świadczyć powyższe nieprawidłowości w wynikach krwi? Jutro wizyta u lekarza ale przyznam, ze się denerwuje... W związku z

Morfologia- interpretacja wyników

/ul MPV- 9,8 fl P-LCR 23,8% PCT- 0,4 % Mikroskopowy rozmaz krwi: neutrofile segmentowate- 16% (40-70) limfocyty- 78% (20-70) monocyty- 4% (3-11) Inne- Komórki limfoidalne- 2% Żelazo 92 ug/dl (49-181)

podwyzszone parametry czerwonokrwinkowe u dzieci

,04-1,00 % 2,5 norma 1-5 bazocyty 0,02 norma 0,0-0,1 % 0,3 norma 0-1 Mikroskopowa ocena rozmazu granulocyty pałeczkowate 2 norma 1-5 obojetnochłonne 38 norma 45-70 kwasochłonne 3 norma 1-5 monocyty 4 norma 2-8 limfocyty 53,0 norma 20-45 To samo z młodszym synem rok temu rbc w normie 5,22 norma do 5

Wysokie TSH u 2-letniego dziecka

. Żelazo zawsze ma poniżej normy ale źle reaguje na preparaty żelaza (ból brzucha, wymioty). Prosimy o interpretacje wyników, martwi nas też obraz rozmazu mikroskopowego. Badanie krwi wykonamy raz jeszcze. Biochemia Żelazo – 48 µg/dl Immunochemia TSH – 6.170 µl

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!