Wszystko o:

mocznik norma

Pela, 58 lat

Poziom mocznika i kreatyniny

Poziom mocznika i kreatyniny

Mam za niski poziom mocznika i kreatyniny. Lekarz mówi, że nie ma się czym przejmować. Naprawdę? Co oznaczają wyniki poniżej normy? Normę?

Mocznik we krwi i w moczu

Dzięki mocznikowi możliwa jest skuteczna praca nerek, a badanie jego ilości pozwala określić, czy nerki pracują prawidłowo. Ten związek organiczny występuje w organizmie naturalnie, do moczu przedostaje się jako produkt metabolizmu białka.

Interpretacja morfologii

Zrobiłem sobie podstawowe badania ogólne. Wszystko jest ok., morfologia prawie w normie tylko eozynofile są ponad normę 0,52 tys/?l (0.02tys/?l ponad normę), 6,9 %(1.9% ponad normę), OB, ALT, Glukoza, TSH, w normie. Cholesterol całkowity 2,94 mmol/l (0.96 mmol/l poniżej normy), mocznik 2.0mmol/l (1.2mmol/l poniżej normy). Planuje sobie zrobić jeszcze jakieś dodatkowe badania i wybrać się już do lekarza z kompletem wyników, tylko nie wiem jakie jeszcze badania wykonać? Co oznaczają te wyniki? W jakim kierunku prowadzić dalsze badania? Prosiłbym o podanie nazw konkretnych badań, które powinienem wykonać przed wizyta u lekarza.

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Wśród działań niepożądanych stosowanych przez Panią leków nie ma hiperkaliemii czy podwyższenia poziomu potasu. Produkty zawierające dużo potasu to m.in. konserwy i przetwory mięsne i rybne, mięso, ryby, kasze, płatki zbożowe, grzyby, większość warzyw, suszone owo

"Strzał" w śródstopiu

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Nie została tu podana informacja czy objawy występują podczas chodzenia czy raczej w spoczynku. Ważne są też informacje czy występuje obrzęk, zaczerwienie w okolicy bolącego miejsca, czy stopy są blade, zimne. Bez tych informacji trudno jest mi postawić diagnozę o

Amoniak - kiedy należy przeprowadzić badania krwi i moczu?

Amoniak - kiedy należy przeprowadzić badania krwi i moczu?

przemiana amoniaku w mocznik zmęczenie mięśni  spożywanie nadmiernych ilości alkoholu i palenie dużej ilości tytoniu infekcje powodowane przez bakterie z urezą zażywanie niektórych leków - np. kwasu walproinowego lizynuryczna nietolerancja białek.  Normy dla obecności amoniaku we krwi uzależnione

Szpiczak mnogi - nowotwór szpiku kostnego

Szpiczak mnogi - nowotwór szpiku kostnego

pierwszej kolejności zleca się morfologię wraz z rozmazem (pozwala ona ocenić ilość oraz typ krwinek). Dzięki badaniom biochemicznym sprawdza się pracę nerek (stężenie kreatyniny oraz mocznika). Konieczne jest określenie poziomu wapnia, OB. oraz CRP (wszystkie wartości przekraczają dopuszczalne normy

eGFR - co to takiego?

eGFR - co to takiego?

- norma Na całkowitą wartość GFR składa się suma przesączeń we wszystkich nefronach, czyli w poszczególnych kłębuszkach nerkowych. Warto przy tym podkreślić, że w każdej nerce człowieka znajduje się od 0,6 do nawet 1,2 mln nefronów. Wyniki badania eGFR zależne są od danych klinicznych pacjenta, takich jak

Kreatynina - co to jest? Jakie są normy?

Kreatynina - co to jest? Jakie są normy?

związek chemiczny, który powstaje wskutek przemiany materii - przede wszystkim mięśni szkieletowych. Stężenie tej substancji oznacza się w moczu i we krwi. Stanowi jeden z najważniejszych związków azotowych (obok mocznika) występujących w organizmie. Badając stężenie kreatyniny, można ocenić prawidłowość

Złe samopoczucie a wyniki tarczycy

Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Przedstawione wyniki hormonów tarczycy są w normie. Opisywane przez Panią dolegliwości są mało specyficzne i trudno je przypisać jednej konkretnej chorobie. Mogą one odpowiadać chorobom autoimmunologicznym, neurologicznym hematologicznym, hormonalnym, onkologicznym jak

Poziom mocznika i kreatyniny

Mam za niski poziom mocznika i kreatyniny. Lekarz mówi, że nie ma się czym przejmować. Naprawdę? Co oznaczają wyniki poniżej normy? Normę?Kreatynina jest produktem przemiany materii w mięśniach i jej poziom w surowicy zależny jest od masy mieśniowej (osoby szczupłe lub w podeszłym wieku mają nieco

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Interpretacja morfologii

Zrobiłem sobie podstawowe badania ogólne. Wszystko jest ok., morfologia prawie w normie tylko eozynofile są ponad normę 0,52 tys/?l (0.02tys/?l ponad normę), 6,9 %(1.9% ponad normę), OB, ALT, Glukoza, TSH, w normie. Cholesterol całkowity 2,94 mmol/l (0.96 mmol/l poniżej normy), mocznik 2.0mmol/l

Wysoka prolaktyna przy Hasmimoto

przeszłam na dietę. Mam problemy z brzuchem wzdęcia zaparcia i ból przy naciskaniu po prawej stronie przy biodrze, częste bóle głowy czasem nie do zniesienia ..Zrobiłam teraz badania Zrobiłam morfologie w normie Sód potas Bilirubina w normie kreatynina 0,6 norma 0,7-1,3 mocznik ALT AST ŻELAZO

Hashimoto - problemy z utrzymaniem wagi

przybieranie na wadze). Sugeruję ponowną wizytę u lekarza w celu wykonania kontrolnego oznaczenia TSH oraz ogólnych badań laboratoryjnych (przede wszystkim enzymów wątrobowych, mocznika i kreatyniny, jonogramu i badania ogólnego moczu).,Zrobiłam morfologie w normie Sód potas Bilirubina w normie kreatynina

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: JEST!!!!

u naszej Kici na wysoki poziom mocznika podziałał Azodyl,po około 2 tygodniach podawania był prawie w normie,wymiata mocznik z jelit i nie dostaje się on do krwi,tym sposobem kotka nie musiala dostawać kroplówek co drugi dzień,tyle ze trzeba go podawać stale bo to nie lek a suplement diety i działa

JEST!!!!

Teraz troche sie pozwolil uczesac, ma slady zwirku na ogonie, czyli ze byl w kuwecie (bylo swieze sikanie), poszedl na gorna polke regalu i zasnal niemal na siedzaco, pierwszy raz widzialam tak zmeczonego kota. Wyniki sa ogolnie ok, kreatynina 2,4 przy normie 2,1, fosfor 8,6 norma 6,5, mocznik 70 norma

wyniki badania MOCZNIK ponizej normy??

Witam, własnie odebralam wynikii mocznik jaki zlecił mi gin, wyszedł duzo ponizej normy tj. minimum to 15 u mnie w wynikach 9???? niew iem co to oznacza , jesli wiecie co ?? napiszcie prosze . Z góry bardzo dziekuje

Proszę o interpretację wyników

, - FT3, - FT4, - anty-TPO, - testosteron, - glukoza, - cholesterol, - żelazo, - magnez, - kreatynina, - mocznik, - sód, - potas. Wszystko w normie. Wynik TSH z końca stycznia : 2,79 (norma : 0,270 - 4,200). A oto wyniki z dzisiejszego dnia : TSH - 3,670 (norma : 0,270 - 4,200), anty-TPO - 15

Re: nerwica

: mocznik, kreatynina, eGFR, Glukoza, ALT, AST, Potas, TSH, EEG, EKG - wszystkie były w normie. Myślisz, że mam się u niego stawić?

Re: brak diagnozy - jest coraz gorzej

Usg miał rtg również. Usg trzustki wątroby żołądka. Lekko powiększone wszystkie narządy ale według lekarza nic niepokojaczego. Rtg miał płuc kręgosłupa i lap przednich. Badanie ogólne krwi i moczu. We krwi wyszło trochę podwyższony mocznik, reszta w porządku. Mocz w normie. Profil rozszerzony

Re: Kot chory na padaczkę

Dokładnie. U kota który ma ataki padaczkowe najważniejsze jest wykluczenie innych ich przyczyn niż padaczka. Koty mają bardzo wrażliwy układ nerwowy, wiele chorób i nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu może spowodować wystąpienie ataku. Jonogram koniecznie (jeśli wapń jest jeszcze w normie

Re: Prosze o pomoc/ kobieta 42 lata

Bardzo, bardzo Ci dziekuje za tak obszerna odpowiedz. Faktycznie, nie uscislilam norm laboratoryjnych. Poza tym , powtorzylam badanie w innym laboratorium/podobno w tym pierwszym wychodza cuda u pacjentow, o czym nie wiedzialam, a powiedzialo mi to potem pare osob. Wyniki z drugiego badania (dzien

opuchnięcia pod oczami u dziecka (14 miesięcy)

spuchnięte. W lipcu byłam u pediatry, która dała skierowanie na badania z krwi. Wówczas w morfologii EOS był trochę podwyższony (5,10 % przy normie 0,00-3,20 %). Hemoglobina prawidłowa. Białko CRP, białko całkowite oraz mocznik w normie. Kreatynina w surowicy wynosiła 15,70 (przy normie 18,00-35,00). Czyli

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!