Wszystko o:

mocznik w krwi norma

Mapa LP

Mapa LP

Mapa artykułów

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

Nerki stanowią najważniejszą część układu wydalniczego. Odpowiadają za oczyszczanie organizmu, regulują ciśnienie tętnicze oraz gospodarkę kwasowo-zasadową. Jednym z badań oceniających działanie nerek jest GFR, dzięki któremu możliwe jest określenie tzw. przesączenia kłębuszkowego.

Badania krwi

To podstawowe badanie najczęściej zlecane przez lekarzy. Wyniki pomagają poznać ogólny stan zdrowia pacjenta i w razie potrzeby zaplanować leczenie.

Analiza krwi

Analiza krwi

Morfologia krwi i OB Wyjaśniamy znaczenie symboli, pojawiających się na komputerowych wydrukach, które otrzymujemy: WBC - skrót od ang. white blood cells oznaczający białe ciałka krwi (leukocyty). - Norma to 4,0-10,0 K/ L. Gdy jest ich więcej, może to świadczyć o stanie zapalnym w organizmie

UKŁAD MOCZOWY (WYDALNICZY) - budowa, funkcje i najczęstsze dolegliwości

UKŁAD MOCZOWY (WYDALNICZY) - budowa, funkcje i najczęstsze dolegliwości

bliskiego sąsiedztwa wątroby, nerka prawa położona jest ok. 2 cm niżej niż lewa. Każdego dnia przez nerki przepływa nawet 1500 litrów krwi, która nadaje im bordową barwę. Mniej więcej 200 litrów zostaje w pełni przefiltrowane (proces ten nosi nazwę przesączania kłębuszkowego, w skrócie GFR), w wyniku czego

Krew

Krew

powinnaś zbadać: Poziom transaminaz we krwi Nadużywanie leków przeciwbólowych podnosi poziom transaminaz - AspAT i AIAT - enzymów, które są wskaźnikami toksycznego uszkodzenia wątroby. Sprawdź, czy mieścisz się w normie Przynajmniej raz w roku warto zbadać sobie krew. Jeżeli jej skład nie będzie prawidłowy

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

Norma Kobiety - 37-47 proc. (0,37-0,47) Za wysoki hematokryt może świadczyć o odwodnieniu lub zbytnim zagęszczeniu krwi. Za mały - o niedokrwistości.  HGB - hemoglobina - znajduje się w czerwonych krwinkach. Do niej przyłącza się wdychany przez nas tlen.  Norma

Oczyszczanie organizmu

Oczyszczanie organizmu

detoksykacyjnych, które krążą w organizmie razem z krwią. Rola układu moczowego polega na zbieraniu ubocznych i ostatecznych produktów pochodzących z przemian biochemicznych i metabolicznych. Jego głównymi narządami są nerki, które wytwarzają mocz jako produkt filtracji krwi. Zaburzenia przesączania w kłębkach

Polka na badaniach

Polka na badaniach

- zastój żółci w drogach żółciowych na skutek zapalenia lub kamicy, choroby wątroby, zatrucie alkoholem, lekami, grzybami lub środkami chemicznymi. Nerki Gdy prosimy lekarza o skierowanie na ogólne badanie krwi, poprośmy również, by na skierowaniu zakreślił nam rubryczki kreatynina i mocznik. Znając

Kreatynina

Kreatynina

Dołącz do nas na Facebooku! Norma 0.6-1.0 mg/dl (53-88 umol/l) Wzrost Wzrost poziomu kreatyniny w surowicy krwi obserwuje się jedynie w przypadku dysfunkcji nerek. Do wzrostu kreatyniny prowadza głównie stany: upośledzenia funkcji nerek spowodowane spadkiem przepływu krwi przez nerki zwężenie w

Poziom mocznika i kreatyniny

Mam za niski poziom mocznika i kreatyniny. Lekarz mówi, że nie ma się czym przejmować. Naprawdę? Co oznaczają wyniki poniżej normy? Normę?Kreatynina jest produktem przemiany materii w mięśniach i jej poziom w surowicy zależny jest od masy mieśniowej (osoby szczupłe lub w podeszłym wieku mają nieco

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Normy WBC

Co może oznaczać 8-krotne przekroczenie normy WBC?Tak wysokie przekroczenie normy dla krwinek białych może w zależności od współwystępujących objawów klinicznych oznaczać wiele rzeczy - m.in. poważną infekcję (np. zapalenie płuc), zapalenie w obrębie jamy brzusznej, a także może sugerować chorobę

Wyniki badań krwi

Jak interpretować wyniki badań krwi: AIAT -13,6 IU/I AspAT - 17,8 IU/I Czy są w normie?Są to wyniki w zakresie normy i świadczą o nieobecności uszkodzenia komórek wątrobowych i mięśniowych. Trudno je interpretować bez innych danych klinicznych. Jeśli nie występują inne dolegliwości nie należy się

HCV w badaniu krwi

Po jakim czasie od momentu zakażenia wirusem HCV w wyniku morfologi podnoszą się próby wątrobowe powyżej normy?W przypadku zakażenia wirusowego zapalenia wątroby okres w jakim pojawiają się objawy uszkodzenia wątroby od momentu zakażenia cechuje się bardzo dużą rozpiętością. Początkowy wzrost

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Kotek umiera na niewydolność nerek - POMOCY!

U mojego kota tydzień temu po przeprowadzonych badaniach krwi wet zauważył podwyższony mocznik i kreatyninę (mocznik 37,5 mmol/l, kreatynina 558 umol/l), reszta wyników w normie. Kot ma 12 lat, 5 lat temu zdiagnozowano, że ma problemy z wątrobą, jednak po 2-letnim leczeniu wszystko wróciło do normy

interpretacja wyników badania krwi

10-49 Gamma GT 81.9 norma 0-38 Fosfataza alkaliczna ALP 76.4 norma 45-129 Inne nieprawidłowe normy: Mocznik wynik w surowicy 12.8 norma 19-49 Żelazo 177 norma 50-170 PT-Czas protombinowy 12.39 norma 9.8-12.1 Glukoza we krwi-Osocze z fluorkiem 106.0 norma 70-105 MONO 0.46 norma 0.24-0.36 Bardzo się

Re: Wynik badan krwi vs objawy - kurka wodna jezi

No wiec wlasnie wrocilam z przychodni i mam skierowanie do specjalisty. Mam tez kolejne badania krwi w piatek: pelna morfologia (FBC), OB (ESR) a takze mocznik i elektrolity (?) (UE) plus bialko reaktywne. Juz mi slabo na mysl, ze znowu powinnam odstawic Naproxen, co by nie maskowal objawow

Re: Jak jeszcze zdiagnozować kotunię?

No ja zdążyłam Ci rano nawet odpisać przed wyjściem do szkoły :D. Mówisz, że wątek poleciał? Kicia ma ogólnie dobre parametry krwi, z tym, że wysoko mocznik i kreatynina, ale w normie. Dostała na 6 dni antybiotyk, którego nazwy niestety nie przeczytam, bo tak ucięto tabletki. Sika ładnie, je ładnie

Re: Kotek umiera na niewydolność nerek - POMOCY!

Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Dzisiaj skonsultowalam sie ze wszystkim weterynarzami w moim miescie, poniewaz moj dal za wygrana. Po ogledzinach kota nowy wet nie chce wierzyc w tak zawyzone wyniki. Kotek procz mocznika I kreatyniny wszystkie wyniki ma w normie. Skacze buczy I sie wyrywa

Morfologia i Badanie moczu ZUM

,5) PLT płytki krwi 217 (150-450) MPV 9,15 fl (5-13) OB po 1 godzinie : 6 mm ( 8-12 ) ****** Chemia kliniczna: ASO - 375 lU/ml (0-200) ****** Azot mocznika 9,78 (6,00-23,00) CRP 0,14 (0,00-0,50) Kreatynina 81 umol/l (44-80) ****** Mocznik 3,5 mmol/l (2,8-8,1) Badanie ogólne moczu: Ciężar

Wyniki 5 miesieczne niemowle

skrobi pojedyncze * Krople tłuszczu dość liczne * Włókna mięsne nieobecne Krew w małe nieobecne komórki roślinne nieobecne Pasożyty nie znaleziono Oraz wyniki krwi częściowe Mocznik 19.5 11-36 kreatynina 0,42 0.34-0.54 glukoza 91 70-99 alt 57 9-39 H Ast 46 5-34 H Sód 137 136-145 potas 5.59 3.5-5.1 H

Re: Bardzo proszę o pomoc

norm także do końca nie wiem czy są dobre wyniki z tych badan. W internecie sprawdzałem normy to prócz kortyzolu w krwi reszta chyba była ok. W dobowej zbiórce moczu było okey z kortyzolem. Wypisano mnie ze szpitala i zalecono dalsze leczenie w poradnii Endo, teraz czekam żeby dostać sie do lekarza

Re: niski ciezar moczu

p dr prosze o odpowiedz bo niewiem co myslec. dzis zrobilam krew Sód 140 mmol/l 136 146 N Potas 4,70 mmol/l 3,50 5,10 N Mocznik Mocznik 19,40 mg/dl 15,00 36,00 N Kreatynina Kreatynina 0,58 mg/dl 0,60 1,10 L CRP, ilościowo CRP 0,60 Przejrzystość przejrzysty Barwa j

Re: Wyniki krwi UmpyLumpy, prosimy o konsultacje

faktycznie, to jest podstawowa morfologia, do tego dobra, wyników jakiegokolwiek posiewu to ja też nie mogę znaleźć... do tego jak się nie znam, to nefropatia, do tego ostry stan zapalny, musi być widoczna w wynikach krwi, a na tym badaniu wszystko jest w normie, z mocznikiem i kreatyniną na czele

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!