Wszystko o:

morfologia krwi leukocyty

Użytkownik

Ból w pachwinie

Ból w pachwinie

Boli mnie w prawej pachwinie. Wieczorem położyłam się spać, a rano nie mogłam się podnieść. Jest to czasami tępy ból czasami pulsujący. Nigdzie nie promieniuje, boli centralnie tylko pachwina. Czuję taki przykurcz, który nie pozwala się wyprostować ani podnieść do góry rak. Miałam zrobione USG - bez zmian, RTG bioder- bez zmian, konsultacja chirurga- nie ma przyczyny. Lekarz pierwszego kontaktu dał skierowanie na badania krwi- wyniki prawidłowe, morfologia, białko ostrej fazy w normie tylko OB 41, a w moczu leukocyty. Dostalam Debelizyne i Nolicin 400 mg, ale po 6 dniach leczenia poprawy brak nadal boli i nie mogę chodzić. Nie wiem co mi jest. Trudno mi funkcjonować, a lekarz pierwszego kontaktu też powiedział, że nie wie co to może być. Proszę o poradę.

MORFOLOGIA: Eozynocyty (granulocyty kwasochłonne)

Eozynocyty, nazywane również eozynofilami, to jeden z typów białych krwinek tworzących tzw. granulocyty kwasochłonne. Uczestniczą w odpowiedzi immunologicznej organizmu i chronią go przez zakażeniem pasożytami lub wystąpieniem reakcji alergicznej.

Choroba Schönleina-Henocha (Choroba Schonleina-Henocha, plamica alergiczna)

Choroba Schönleina-Henocha, nazywana plamicą alergiczną to choroba autoimmunologiczna. Nadmierne odkładanie się jednego z typów immunoglobulin (IgA) wywołuje zapalenie drobnych naczyń krwionośnych. Mimo że medycyna nie zna przyczyn występowania schorzenia to większość badaczy łączy ją z powikłaniem m.in. po infekcji górnych dróg oddechowych.

Mapa LP

udrażnianie żył serca ból pod lewą pachą kreatynina gfr wg mdrd erytrocyty świeże w moczu kłucie w prawej stronie brzucha badanie krwi alt dyskopatia na poziomie l4 l5 o czym świadczy wysokie ob podwyższony poziom mocznika we krwi drętwienie prawej nogi zacienienie płuc morfologia krwi

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

. Możemy podzielić je na trzy główne grupy: erytrocyty, leukocyty i trombocyty. Erytrocyty , czyli  krwinki czerwone lub czerwone ciałka, to główny składnik krwi, któremu zawdzięcza ona swój kolor. W 1 mm3 krwi osoby dorosłej jest ich od 4,5 do nawet 5 milionów. Są okrągłe i wklęsłe z obydwu stron, a

Zespół Sweeta

Zespół Sweeta

. anomalii Pelgera-Hueta (komórki Pelgera-Hueta), czyli nieprawidłowo zbudowane neutrofile (jeden z typów białych krwinek uczestniczące w odpowiedzi immunologicznej organizmu). Badanie krwi wykazuje podwyższony poziom leukocytów. Jeśli wszystkie objawy oraz wyniki badań przemawiają za zespołem Sweeta należy

Leukopenia

Leukopenia

atakują wątrobę i prowadzą do powstawania ropni. Diagnozę leukopenii opiera się przede wszystkim na badaniu krwi (morfologii). Najczęściej wykazuje ono spadek nie tylko leukocytów. U pacjentów znacznie poniżej normy są erytrocyty (czerwone krwinki), hemoglobiny lub płytki krwi (małopłytkowość). Leczenie

Martwicze zapalenie powięzi

Martwicze zapalenie powięzi

, choroba często bywa mylona z klasycznym zapaleniem tkanki łącznej. Martwicze zapalenie powięzi - diagnoza Stawianie rozpoznania należy rozpocząć od badań laboratoryjnych. Wynik morfologii tzw. wzrost leukocytów, CRP i kreatyniny potwierdzają rozwój stanu zapalnego w organizmie. Dodatkowo obserwuje

Anemia i jej przyczyny

Anemia i jej przyczyny

tak objawia się choroba nowotworowa, białaczka, jednak rzadko jej jedynym objawem jest niedokrwistość. Inne parametry krwi, np. poziom leukocytów, a także rozmaz, wskaźniki stanu zapalnego, także są zaburzone, odstępstwa od normy spore, itd. Nawet jeśli potwierdzi się, że przyczyną jest zaburzenie

TRZUSTKA - to warto o niej wiedzieć

TRZUSTKA - to warto o niej wiedzieć

(koszt to ok. 10-15 zł). Norma dla amylazy (wartości orientacyjne, referencyjne) : 25 - 125 U/l, dla osób powyżej 70 roku życia 20 - 160 U/l. Amylazę można też skontrolować w moczu (wartości referencyjne: < 650 U/l). Po prostu morfologia Dobrze również badać krew na obecność podwyższonego poziomu

Leukocyty - co oznacza nadmiar?

Do czego prowadzi nadmiar leukocytów we krwi?Leukocytoza jest najczęściej objawem toczącego się stanu zapalnego wywołanego infekcją lub inną chorobą układową. Zwiększenie ilości leukocytów jest reakcją obronną organizmu, co samo w sobie nie stanowi zagrożenia dla chorego. Bardzo wysoka leukocytoza

Podwyższone leukocyty w ciąży

oparciu o obraz kliniczny. Całkowity poziom leukocytów we krwi, a w szczególności poziom neutrofilów we krwi często ulega fizjologicznemu podwyższeniu w czasie ciąży. Wynik badania powinien zobaczyć Pani lekarz prowadzący i ocenić, czy istnieją wskazania do poszukiwania innych przyczyn neutrofilii niż

Podwyższone leukocyty w ciąży

Jestem w 19. tygodniu ciąży. Odebrałam wyniki krwi i moczu. Okazało się ze mam podwyższone leukocyty w krwi 10.88. Niepokoję się tym, ponieważ w zeszłym miesiącu było 8.44. Czy to jest coś groźnego i co to mogło spowodować? Czy na wzrost leukocytów maja wpływ wrzody na skórze? Od jakiegoś czasu mi

Wyniki morfologii z rozmazem

badań w oderwaniu od stanu klinicznego pacjenta. Jeśli jednak nie ma Pani żadnych niepokojących objawów, a badanie było wykonywane profilaktycznie - nie widzę powodów do niepokoju. Z badania morfologii krwi nie można wnioskować o żadnej patologii.

Podwyższony poziom leukocytów po kleszczu

Czy podwyższony poziom leukocytów może oznaczać boreliozę? Ugryzienie przez kleszcza nastąpiło na początku maja. Jestem w ciąży w 31 tygodniu poziom leukocytów wynosi 14,5.Zwiększona liczba leukocytów w ciąży często jest zjawiskiem fizjologicznym i nie świadczy o żadnej chorobie. Jednak należy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: mononukleoza - badania

, dwa dni pózniej złapał paskudnego wirusa grypy żołądkowej, który przeszedł bardzo ciężko. Kilka godzin bardzo intensywnych wymiotów i w rezultacie odwodnienie organizmu i kilka kroplówek w szpitalu. Morfologia w szpitalu wykazała zwiększoną liczbę leukocytów, co nie zdziwiło lekarzy (w trakcie silnych

Prosze i interpretacje wynikow

negat krew negat barwa żółty klarowność przejrzysty MIKROSKOPOWY OSAD MOCZU nabłonki płaskie pojedyncze leukocyty 0-1 liczne pasma śluzu MORFOLOGIA krwinki biale 4,2 hematokryt 38,2 krwinki czerwone 4,26 sred obj krwinki mcv 90 sr masa hb mch 30,7 sred stezenie hb mchc 34

Ból podbrzusza i pleców

.030 ph 6 leukocyty negat azotyny negat balko negat aceton w moczu negat urobilinogen negat bilirubina negat krew negat barwa żółty klarowność przejrzysty MIKROSKOPOWY OSAD MOCZU nabłonki płaskie pojedyncze leukocyty 0-1 liczne pasma śluzu MORFOLOGIA krwinki biale 4,2 hematokryt 38,2 krwinki czerwone 4

Wyniki morfologii - pomocy !

Proszę o pomoc w interpretacji wyniku morfologii dziecka wraz z rozmazem mikroskopowym. Bardzo się niepokoję wartościami odbiegającymi od normy. chłopiec 3 lata. Mocz w porządku tylko liczne bakterie i 4-6 leukocyty wpw. Wynik morfologii WBC - 9,5 G/l (6,0-15,0) NEU# w jedn. obj. krwi - 2,7 G

Re: Pani dr. - wyniki badań

proszę o interpretację wyników mam 31 lat TSH 3-cia generacja 1,523 uIU/mL~;FT 3 3,57 pg/ml~;FT 4 1,06 ng/dl~;P.ciała anty-TPO (ATA) <10,0 IU/ml;Rozmaz - manualnie Segmentowane 48 %~,Kwasochłonne 2 %~,Limfocyty 50 %H;Morfologia 5-diff Leukocyty 4,2 tys/ul~,Limfocyty # 1,9 tys/ul~,Monocyty # 0

Proszę o interpretację wyniku córki :(

Dzień dobry. Dzisiaj wykonałam mojej 10 letniej córce morfologię z rozmazem ręcznym. Wizytę mamy pod koniec tygodnia a ja bardzo się martwię.Oto wyniki: MORFOLOGIA KRWI (K) AM PB10 wyd.4/2013 METODA AUTOMATYCZNA Analizator Sysmex LEUKOCYTY 8.19G/l 4.5-14.5 ERYTROCYTY 4.73 T/l 3

Re: Ciąża- wyniki

Zrobiłam dziś morfologię i inne badania. adanie Parametr Wynik Jednostka L H Norma Morfologia krwi Leukocyty 8,6 tys/?l 4,0 10,0 N Erytrocyty 3,6 mln/?l 3,93 5,22 L Hemoglobina 11,1 g/dl 11,2 15,7 L Hematokryt 32 % 34 45 L MCV 90 fl 79 95 N MCH 31 pg 26 32 N MCHC 34,6 g/dl 32,2 35,5 N Płytki krwi

Morfologia i Badanie moczu ZUM

ustalenia patogenów? Co sugerują wyniki? Dodam że od 3 lat posiewy moczu są ujemne a wszystkie badania robię sama bo lekarze dają po prostu antybiotyki. Mam nadzieję ze ktoś z Państwa mi coś doradzi bo czuję się coraz gorzej. Morfologia: WBC krwinki białe 7,18 ( 4-10 ) Neutrocyty 3,4 (1,5-8) Limfocyty

Re: Morfologia i Badanie moczu ZUM

,2 mg/dL Keton neg < 5,0 mg/dL Krew neg RBC/uL Białko neg mg/dL Azotyny neg mg/dL Leukocyty neg WBC/uL Glukoza neg g/dl Ciężar właściwy 1.025 1,015 - 1,025 g/ml Odczyn pH 5.5 4,8 - 7,4 Barwa żółta Przejrzystość l

Re: In vitro/transfer zarodków w 2015 cz.5

Drobne zachwiania w morfologii w ciąży są normą. Grunt, żeby hemoglobina nie spadła zbyt mocno no i płytki krwi przed porodem dobrze, żeby były w normie. Takie drobiazgi jak lekkko obniżone/podwyższone monocyty, leukocyty, trombocyty itp miałam w KAŻDYM jednym badaniu morfologii w ciąży.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!