Wszystko o:

morfologia krwi mpv

Zobacz najważniejsze informacje o: mpv

kaole

MORFOLOGIA: MCHC

MORFOLOGIA: MCHC

Hemoglobina to z całą pewnością jeden z ważniejszych składników krwi. Odpowiada przede wszystkim za transport tlenu i dostarczenie go każdej, nawet najmniejszej komórce. Jednym ze wskaźników oceniających jej działanie i jakość jest MCHC, czyli średnie stężenie hemoglobiny.

Morfologia: HEMOGLOBINA

Hemoglobina to nie tylko barwnik nadający krwi czerwony kolor. Znacznie ważniejszą funkcją tego białka jest transport tlenu do tkanek. Badanie stężenia hemoglobiny stanowi jedno z podstawowych badań diagnostycznych, a jej oznaczenie wykonywane jest przy tradycyjnej morfologii.

Mapa LP

Mapa artykułów

MORFOLOGIA: Monocyty (MONO)

MORFOLOGIA: Monocyty (MONO)

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Monocyty wytwarzane są przez szpik kostny, należą do tzw. morfotycznych elementów krwi i choć są wyjątkowo duże to stanowią niewielki procent wszystkich białych krwinek. Zazwyczaj stanowią mniej niż 10 proc. wszystkich leukocytów. Do najważniejszych funkcji

MORFOLOGIA: PLT

MORFOLOGIA: PLT

Dołącz do nas na Facebooku! Za produkcję trombocytów odpowiada szpik kostny. Wytwarzane przez niego płytki umożliwiają krzepnięcie krwi oraz skurcz naczyń krwionośnych. Ich żywotność w organizmie trwa od 8-12 dni. U zdrowej osoby, niezależnie od płci oraz wieku, we krwi znajduje się od 150 do

MORFOLOGIA: Hematokryt

MORFOLOGIA: Hematokryt

prostych badań, które ratują nam życie Czytaj także: Czas protrombinowy Kinaza kreatynowa - normy MPV PLT RDW Badanie krwi i moczu

MORFOLOGIA: Bazofile (granulocyty zasadochłonne)

MORFOLOGIA: Bazofile (granulocyty zasadochłonne)

Dołącz do nas na Facebooku! Bazofile są najmniej liczną grupą leukocytów i stanowią maksymalnie 1proc. wszystkich białych krwinek obecnych w organizmie. Obok aktywacji reakcji obronnej, odpowiadają za wytwarzanie heparany, substancji zapobiegającej nadmiernemu krzepnięciu krwi. Dodatkowo pobudzają

Wyniki morfologii z rozmazem

Mogą Państwo zinterpretować wyniki morfologii z rozmazem? WBC 7,2 (4,0 - 11,0); RBC 5,05 (4,5 - 5,8); HBG 14,53 (13,4 - 16,8); HCT 42,1 (40,0 - 53,0); MCV 83,3 (82,0 - 98,0); MCH 28,77 (27,0 - 33,0); MCHC 34,54 (31,0 - 36,0); RDW 12,3 (10,0 - 16,0); PLT 230 (130 - 450); MPV 9,5 (6,0 - 10,0); PCT

Granulocyty w morfologii poniżej normy

Witam serdecznie! Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii WBC 4,4 x 10^3/ul [norma 4,0-11,0] LY 1,9 x 10^3/ul [1,4-3,0] MO 0,6 x 10^3/ul [0,1-0,7] GR 1,9 x 10^3/ul [2,8-5,8] LY% 43,9 % [25,0-45,0] MO% 12,7 % [4,0-7,0] GR% 43,4 % [45,0-70,0] RBC 4,9 x 10^6

Krew w stolcu

warto zrobić trzykrotne badanie kału na krew utajoną, morfologię celem oceny czy nie występuje niedokrwistość oraz kolonoskopię, która pomoże ustalić przyczynę przedstawionych przez Panią objawów

Hemoglobina we krwi

morfologii tzn. ilość czerwonych krwinek (RBC), średnią objętość krwinki (MCV), hematokryt (HCT). Istnienie wiele powodów niedokrwistości: utrata krwi (krwawienia z przewodu pokarmowego, dróg moczowych czy rodnych), zmniejszone wytwarzanie (niedobór żelaza, kwasu foliowego czy witaminy B12) lub też

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Uporczywy KASZEL u 5-latka od 3 miesięcy,

Witam, należy wziąć kilka rzeczy pod uwagę: przewlekłe zapalenie zatok, kaszel poinfekcyjny (może syn chorował na krztuśca albo mykoplazmę - można tylko ocenić w przeciwciałach z krwi), alergię wziewną. W powyższych badaniach zastanawia jedynie obniżona objętość krwinek czerwonych (MPV) - czy

Interpretacja morfologii krwi

Hej, przychodzę do Was z wynikami morfologii krwi. Od dłuższego czasu dokuczają mi krwotoki z nosa, z tego powodu byłam u laryngologa. Obejrzał nos oraz powiedział, że jest on w stanie idealnym. Problem może podobno tkwić w nieprawidłowym ciśnieniu lub w zaburzeniach krzepliwości krwi. Od kilku dni

Czy to już anemia? Proszę o interpretację wyników

Witam, dziś odebrałam wyniki morfologii mojej rocznej córki. Do pediatry idę w poniedziałek, ale bardzo mnie niepokoją, proszę o informację, czy mam duże powody do stresu. Zrobiłam córce badania, ponieważ poza piersią niewiele chce jeść. Krew była pobierana z paluszka. ŻELAZO - 35,7 Krwinki

Pani doktor prośba o interpretacje wyników badan

12,8 (11,5-15,5) Hematokryt 38,3 (37-43) MCV 86 (75-95) MCH 28,8 (26-34) MCHC 33,5 (33-36) RDW 13,8 (11-14,5) Płytki krwi 451 (200-460) PCT 0,38 (0,12-0,36) PDW 12,3 (11,5-21) MPV 8,3 (6,1-11) Rozmaz automatyczny NEU% 61,4 (37-67) NEU 7,03 (1,70-8,10) LYMPH % 28,3 (33-50) LYMPH 3,24 (1,50-6) MON

Proszę o interpretację wyniku córki :(

Dzień dobry. Dzisiaj wykonałam mojej 10 letniej córce morfologię z rozmazem ręcznym. Wizytę mamy pod koniec tygodnia a ja bardzo się martwię.Oto wyniki: MORFOLOGIA KRWI (K) AM PB10 wyd.4/2013 METODA AUTOMATYCZNA Analizator Sysmex LEUKOCYTY 8.19G/l 4.5-14.5 ERYTROCYTY 4.73 T/l 3

Prośba o interpretację wyników

.2 (0-0.5) Erytroblasty 0.01 (0) H % erytroblastów 0.1 Kolejna morfologia wykonana po 2 dniach jest następująca: Hemoglobina 13.5 Krwinki czerwone 5.04 Hematokryt 38.5 MCV 76.4 MCH 26.8 MCHC 35.1 (31-35) H RDW 11.0 Płytki krwi 452 MPV 10.3 Krwinki białe 16.20 (4-12) H Liczba neutrocytów 3

Prośba o interpretacje wynikow

pbturacja i temp. Niepokoi mnie wynik morfologii, zwlaszcza mono%, rbc, mchc, rdw, mpv. Wbc 12.4 (6-17.5) Neut 4.6 Neut% 36.7 (30-50 Lymph 5.6 Lymph% 45.2 (18-61) Mono 2.2 MONO% 18.1 (1-15) RBC 5.11 (3.4-5) Hgb 12.9 (11.4 -14.4) Hct 37.1 (27.5-41) Mcv 72.6 (70-92) Mch 25.2( 24.5-29) MCHC 34.8 (26

Re: Złożony problem

, selen a właściwie jem orzechy, pije sok z burakow, acerole,compleks wit b - femibion natal 1, czasem popijam tran - w zasadzie to wszystko, zadnych lekow 19.05.2016 Morfologia krwi Leukocyty 5,1 (4-10) G/l Erytrocyty 4,46 (4,1-5,2) T/l Hemglobina 13,6 (11,6-15,8) g/dl Hematokryt 43,2 (38-45) % MCV

Trab

wynik ujemny. Uf. 0,55. < 1,8 ujemny 1,8 do 2 wątpliwy > 2 dodatni. Morfologia: WBC 7,71 \4,0 ?10,0\ NEUTR % ?63,3 % \50,0 ?70,0\ LYMF % ?25,4 % \25,0 ?40,0\ MONO %? 9,7% \0,0 ?11,0\ EOS % ? 0,8 % \ 0,0 ?5,0\ BASO% ?0,4 % \ 0,0 ?1,5\ NEUT 4,90 \1,90?7,50\ LYMF 1,96 \0

Re: żelazo - suplementować czy nie?

-CV 12,9 % < 16,0 RDW-SD 36,60 fl 35,10 ? 43,90 Płytki krwi 334 G/l 140 ? 420 MPV 9,3 fl 6,0 ? 12,0 PDW 9,40 fl P-LCR 18,70 % % neutrocytów ? 37,3 % 40 ? 60 % limfocytów 43,6 % 20 ? 60 % monocytów 9,4 % 4,0 ? 12,0 % eozynocytów ? 8,9 % < 5,0 % bazocytów 0,8 % < 1,0 Liczba neutrocytów 2,34 G

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!