Wszystko o:

morfologia z rozmazem

Użytkownik

Wyniki morfologii z rozmazem

Wyniki morfologii z rozmazem

Mogą Państwo zinterpretować wyniki morfologii z rozmazem? WBC 7,2 (4,0 - 11,0); RBC 5,05 (4,5 - 5,8); HBG 14,53 (13,4 - 16,8); HCT 42,1 (40,0 - 53,0); MCV 83,3 (82,0 - 98,0); MCH 28,77 (27,0 - 33,0); MCHC 34,54 (31,0 - 36,0); RDW 12,3 (10,0 - 16,0); PLT 230 (130 - 450); MPV 9,5 (6,0 - 10,0); PCT 0,218 (0,200 - 0,500); PDW 17,3 (8,0 - 18,0); ALY% 1,50 (0,00 - 1,50); LIC% 0,70 (0,00 - 1,50); ALY# 0,11 (0,00 - 0,16); LIC# 0,05 (0,00 - 0,16); LYM% 43,60 (25,00 - 45,00); MON% 8,90 (1,00 - 8,00) Podwyższony; ESO% 3,1 (1,0 - 5,0); BAS% 0,3 (0,0 - 1,0); NEU% 44,1 (50,0 - 70,0) Obniżony; LYM# 3,14 (1,12 - 4,73); MON# 0,64 (0,04 - 0,84); EOS# 0,22 (0,04 - 0,53); BAS# 0,02 (0,00 - 0,11); NEU# 3,18 (2,25 - 7,35); IML% 0,3 (0,0 - 2,5); IMM% 0,2 (0,0 - 1,1); IMG% 0,2 (0,0 - 2,5); IML# 0,02 (0,0 - 0,25); IMM# 0,01 (0,0 - 0,11); IMG# 0,01 (0,0 - 0,25); Żelazo 64,0 (60 - 160).

Co mi jest?

Od 4 tygodni mam powiększony węzeł chłonny na szyi po prawej stronie u podstawy w okolicy obojczyka. Od ok 3 tygodni również pod pachą. Laryngolog zlecił mi badanie USG szyi, a lekarz rodzinny badanie krwi. Wyniki: 1. rozmaz: segmentowane - 34 % (40-0); limfocyty - 46 (20-45); monocyty - 8 (3-8); 2. morfologia: hematokryt - 37 (37-47); limfocyty - 56 (20-45); neutrofile % - 34 (40-70); neutrofile # - 1,9 (2,5-7,0). Podałam tylko te wartości które nie zgadzaja się z normami. 3. USG szyi: po stronie prawej wzdłuż tylnej powierzchni mieśnia MOS 2 powiększone wezły chłonne wielkości 27X8mm i 9X5mm, na przedniej powierzchni mięśnia MOS kilka drobnych niepowiększonych węzłów chłonnych. Po stronie lewej wzdłuż przedniej powierzchni mięśnia MOS liczne powiększone węzły chłonne wielkości 11X4mm, 17X6mm, 16X5mm. W okolicy kąta żuchwy po stronie lewej powiększone węzły chłonne wielkości 25X2mm, 12X5mm 12X6mm. Wszystkie węzły o prawidłowym wrzecionowatym kształcie, bez cech patologicznych unaczynienia - węzły o charakterze odczynowym. Poza tym w obrebie szyi nie stwierdzono patologicznych zmian - ślinianki i tarczyca prawidłowe. Dodam tylko, że ten węzeł pod prawa pacha jest wielkości ok 20mm. Ostatnio dość często miewam biegunki i od ponad 1,5 roku mam problemy z żołądkiem - niestrawności, uczucie nudności, wzdęcia (stwierdzono - zapalnie błon śluzowych żołądka), poza tym, jestem dość często zmęczona (ale to chyba wynik napiętego grafiku dnia), czasami boli mnie brzuch, ostatnio, przez 3 dni bolała noga - promieniująco od kostki w górę. Miałam też, grzybice okolic dróg rodnych. Codziennie budzę się z takim jakby ogólnym bólem szyi, w którą kolwiek ze stron się nie obrócę odczuwam charakterystyczny ból. Dodatkowo, mam częste skurcze i strasznie wypadają mi włosy. Robiłam badania i nie mam HIV, nowotworu piersi i nadżerki, grzybicę również wyleczyłam. Mam 22 lata. Bardzo proszę o możliwe wskazówki, w którym kierunku się udać, we wtorek idę do lekarza rodzinnego z wynikami, i przyznam szczerze, że chodzę tak od jednego lekarza do drugiego od ponad miesiąca, może ktoś z Państwa ma jakieś podejrzenia, które będę mogła zasugerować lekarzowi, co by tak nie błądzić. Będę wdzięczna, za każdą próbę zdiagnozowania mnie.

Wyniki badań dwunastolatka

Proszę o interpretację wyników badań mojego 12- letniego syna. Morfologia krwi obwodowej: - WBC - 6,0; - ERYTROCYTY - 5,25; - HEMOGLOBINA - 14,3; - HEMATOKRYT % - 41,6; - MCV - 79,2; - MCH - 27,2; - MCHC - 34,4; - PŁYTKI KRWI - 218; - LYM% - 40,3; - MXD% - 16,2; - NEU% - 43,5; Mikroskopowy rozmaz krwi: - neutrofile pałeczkowate - 6%; - neutrofile segmentowate - 37%; - granulocyty kwasochłonne - 8%; - limfocyty - 49%; Mocz badanie ogólne: - ciężar właściwy - >= 1,030; - odczyn PH - 6,0; - nabłonki płaskie - pojedyńcze; - leukocyty - 2-3 wpw; - erytrocyty świeże - 0-1 wpw; - bakterie - pojedyncze; - pasma śluzu - nieliczne

Problemy z przełykaniem pokarmów

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Problem z przełykaniem wymaga najprawdopodobniej dodatkowej diagnostyki w przypadku jeśli dotychczasowe leczenie nie przyniosło pożądanego efektu. Może być niezbędne wykonanie gastroskopii, która pozwoli uwidocznić czy nie istnieje przeszkoda utrudniająca

Rak płaskonabłonkowy płuca - objawy, leczenie

laboratoryjnych ( morfologia z rozmazem CRP). Następnie wykonuje się badania obrazowe, przede wszystkim RTG klatki piersiowej. W przypadku gdy wynik budzi wątpliwości konieczna jest tomografia komputerowa bądź rezonans magnetyczny. Zakres zmian i ich charakter pomaga ocenić bronchoskopia, w jej trakcie możliwe

Gdy leukocytów jest za dużo - leukocytoza. Poziom leukocytów we krwi

Gdy leukocytów jest za dużo - leukocytoza. Poziom leukocytów we krwi

problemach ze zdrowiem, nie można jej lekceważyć. Z wynikiem trzeba pójść do lekarza. Po wykonaniu rozmazu lekarz stwierdza, których leukocytów jest więcej, niż powinno i po dodatkowej diagnostyce zleca leczenie odpowiednie do choroby. Objawy leukocytozy Leukocytoza to pewien stan organizmu, który stanowi

Badania dla mężczyzn 20 plus

Badania dla mężczyzn 20 plus

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Badanie krwi - morfologię z rozmazem i OB. Należy wykonać co roku - badanie krwi pod kątem stężenie glukozy oraz cholesterolu należy wykonywać co trzy lata, identycznie postępuje się w przypadku określania poziomu sodu, potasu, magnezu, fosforu, wapnia Badanie

Niedrobnokomórkowy rak płuca - objawy, lecznie

może być pozornie niegroźne chrypka oraz problemy z przełykaniem, gorączką brakiem apetytu oraz niczym nieuzasadnioną utratą wagi. Niedrobnokomórkowy rak płuca - diagnoza Poza wywiadem z pacjentem konieczne jest zlecenie badań laboratoryjnych (morfologia z rozmazem i CRP ). Jednak najbardziej istotne

Szpiczak mnogi - nowotwór szpiku kostnego

Szpiczak mnogi - nowotwór szpiku kostnego

pierwszej kolejności zleca się morfologię wraz z rozmazem (pozwala ona ocenić ilość oraz typ krwinek). Dzięki badaniom biochemicznym sprawdza się pracę nerek (stężenie kreatyniny oraz mocznika). Konieczne jest określenie poziomu wapnia, OB. oraz CRP (wszystkie wartości przekraczają dopuszczalne normy

Wysoka liczba płytek

/i badania kontrolne krwi żeby ocenić dynamikę zmian w morfologii (najlepiej z wykonaniem ręcznego rozmazu). Nieprawidłowa morfologia, bez innych dolegliwości i objawów chorobowych może świadczyć o stopniowo rozwijających się zaburzeniach hematologicznych.

Wyniki morfologii z rozmazem

Mogą Państwo zinterpretować wyniki morfologii z rozmazem? WBC 7,2 (4,0 - 11,0); RBC 5,05 (4,5 - 5,8); HBG 14,53 (13,4 - 16,8); HCT 42,1 (40,0 - 53,0); MCV 83,3 (82,0 - 98,0); MCH 28,77 (27,0 - 33,0); MCHC 34,54 (31,0 - 36,0); RDW 12,3 (10,0 - 16,0); PLT 230 (130 - 450); MPV 9,5 (6,0 - 10,0); PCT

Obnizony poziom Baso

Baso- o połowę poniżej normy o czym świadczy i czy jest to powodem do niepokoju?Wynik rozmazu leukocytów interpretujemy całościowo, tzn znając ilość innych krwinek białych. Jeżeli nie występują żadne objawy najprawdopodobniej nie ma powodu do niepokoju. Ze względu, że nie jest przedstawiony cały

Wysoka liczba płytek

wartościach może dochodzić do groźnych krwawień (przyjmowanie acenokumarolu dodatkowo zwiększa to ryzyko). Sugeruję, żeby za 2-3 tygodnie wykonał/a Pan/i badania kontrolne krwi żeby ocenić dynamikę zmian w morfologii (najlepiej z wykonaniem ręcznego rozmazu). Nieprawidłowa morfologia, bez innych dolegliwości

Wyniki badań dwunastolatka

Proszę o interpretację wyników badań mojego 12- letniego syna. Morfologia krwi obwodowej: - WBC - 6,0; - ERYTROCYTY - 5,25; - HEMOGLOBINA - 14,3; - HEMATOKRYT % - 41,6; - MCV - 79,2; - MCH - 27,2; - MCHC - 34,4; - PŁYTKI KRWI - 218; - LYM% - 40,3; - MXD% - 16,2; - NEU% - 43,5; Mikroskopowy rozmaz

Problem z niedoborem żelaza

obfite, więc duża utrata krwi nie wchodzi w grę. Mam w związku z tym pytanie, jaka może być inna przyczyna tego niedoboru? Czy może być to spowodowana jakąś choroba?Jeżeli niedokrwistość utrzymuje się pomimo stosowanej diety warto przede wszystkim wykonać badania takie jak morfologia krwi z rozmazem, OB

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Jakie zmiany w morfologii i rozmazie

Mnie się wydaje, że przesunięty rozmaz w morfologii krwi nie tyle może wskazywać na problemy z tarczycą, co na problemy z układem odpornościowym a co się z tym wiąże na toczący się proces autoimmunizacji. Ja mam od dziecka limfocyty powyżej normy, szczególnie limfocyty T. Rodzice zawsze na to

morfologia rozmaz ,watpliwe wyniki

4 lata temu przechodziłam mononukleozę. Od tego czasu mam często problemy z węzłami chłonnymi . Zrobiłam sobie morfologie krwii i wynik mnie zaniepokoił : WBC 5,9 (4,00-10.00) RBC 4.19 (4,00-5,00) HGB 13.00 (12,00-16,00) PLT 290 (150-350) Rozmaz: Neutrocyty z jądrem pałeczkowym:3,00 (1

morfologia rozmaz

Proszę o interpretację rozmazu autentycznego Rozmaz automatyczny NEU% ¯ 42,8 % 45,0 — 70,0 NEU 2,57 K/μl 2,5 — 5,0 LYMPH% ­ 46,8 % 20,0 — 45,0 LYMPH 2,81 K/μl 1,5 — 3,5 MON% 7,9 % 3,0 — 8,0 MON 0,47 K/μl 0,2 — 0,8 EOS% 1,3 % 1,0 — 5

morfologia, ROZMAZ.. proszę o interpretację

Zrobiłam dziś morfologię z rozmazem, w którym widać pewne nieprawidłowości, czy są one alarmujące? WBC (tys/ul) 6.2 (4.0-9.0) RBC (mln/ul) 4.27 (3.80-5.30) HGB (g/dl) 12.8 (12-16) HCT (%) 38.4 (36-46) MCV (fl) 90 (81-100) MCH (pg) 30 (24-30) MCHC

morfologia...rozmaz, proszę o interpretację...

Zrobiłam dziś morfologię z rozmazem, w którym widać pewne nieprawidłowości, czy są one alarmujące? WBC (tys/ul) 6.2 (4.0-9.0) RBC (mln/ul) 4.27 (3.80-5.30) HGB (g/dl) 12.8 (12-16) HCT (%) 38.4 (36-46) MCV (fl) 90 (81-100) MCH (pg) 30 (24-30) MCHC

Rozmaz krwi

Robiłam morfologię oraz rozmaz manualny. W morfologii mam jedynie MCV podwyższony, natomiast w rozmazie brak granulocytów kwasochłonnych. Pozostałe parametry w normie. Czy to może być błąd laboratoryjny? Może jakaś mądra ematka orientuje się co to znaczy?

Morfologia z rozmazem

Witam, mam pytanie co oznaczają takie wyniki morfologii z rozmazem? Segmentowanie 42 (norma od 40 do 70), Eozynofile 3 ( norma od 1 do 5), Limfocyty 55 (norma od 20 do 45). Z góry dziękuje za interpretację:) Pozdrawiam!!

Re: Niedoczynnosc?

Zajrzyj do lekarza i poproś o badania, zbadaj morfologię z rozmazem i TSH z Ft4 i Ft3. Masz prawo 1x w roku do tych badań.

Re: Neutropenia? Leukopenia? Monocytoza? Prosze o

Witam, wskazana jest konsultacja hematologiczna; ewentualnie przed nią warto w ciągu 2 tyg powtórzyć badanie - morfologię z rozmazem mikroskopowym. Trudno taki wynik zinterpretować bez badania dziecka. Pozdrawiam serdecznie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!