Wszystko o:

mpv płytki krwi

Zobacz najważniejsze informacje o: mpv

kaole

MPV - co to jest i co oznacza?

MPV - co to jest i co oznacza?

Trombocyty, czyli płytki krwi wytwarzane są przez szpik kostny i pełnią w organizmie bardzo ważną rolę. MPV to wskaźnik, na podstawie którego określa się ich średnią objętość.

MORFOLOGIA: PLT

Trombocyty, czyli płytki krwi odpowiadają m.in. za krzepnięcie krwi. Ich ilość w badaniu krwi określa wskaźnik PLT. Nieprawidłowe stężenie trombocytów może pojawić przy niegroźnej infekcji, a także u osób chorujących na białaczkę lub z innym schorzeniem związanym z uszkodzeniem szpiku kostnego.

Megakariocytopenia

Za produkcję krwi odpowiada przede wszystkim szpik kostny a zmiany w jego obrębie mogą okazać się szczególnie niebezpieczne. Jednym z takich nie do końca poznanych schorzeń jest megakariocytopenia - rodzaj skazy krwotocznej uszkadzającej komórki szpiku odpowiedzialne za produkcję trombocytów, czyli płytek krwi.

Mapa LP

pieczenie penisa objawy niska temperatura ciala ponizej 36.6 serowate upławy z pochwy anty hcv androstendion golenie włosów łonowych mpv płytki krwi luteina na okres zwężenie przestrzeni międzykręgowej l5-s1 nabrzmiałe i bolące piersi przyczyny zielony kał stolec bilirubina całkowita

Płytki oddech

, obracanie ciała na bok uniemożliwia nawet płytki oddech (ból, duszność). Ciągła chęć wymiotów do których jednak nie dochodzi. Podczas wizyty w szpitalu i zrobieniu wielu testów tj. ekg, prześwietlenie, mocz, krew, natlenienie krwi. Wszystko jest w normie. Dostałem antybiotyk - może pomoże. Nie wiadomo co

Małopłytkowośc krwi, a krwiodawstwo

Moje pytanie dotyczy krwiodawstwa. Bardzo chciałabym oddawać krew. Niestety, nie wiem czy mogę, ponieważ jakieś 5 lat temu wykryto u mnie samoistna małopłytkowość krwi. Obecnie robię co jakiś czas badanie krwi i moje płytki są raczej w normie.Zgodnie z regulaminem Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i

Wysoka liczba płytek

wpływa on bezpośrednio na ilość płytek krwi ani ich funkcję. Przyjmowanie acenokumarolu nie powinno więc powodować obniżenia poziomu płytek w osoczu. Płytki na poziomie 114 tyś/ml są poniżej dolnej granicy normy, jednak za groźny dla zdrowia uznaje się poziom płytek poniżej 50 tyś/ml. Przy tak niskich

Wynik neutrofilów

, hemoglobina -14,4, hematokryt -45 %, mcv-89, mch-29, mchc- 32,3, płytki krwi -287, rdv-cv 12,2%, mpv-7,5, neutrofile - 4,40, limfocyty 1,50, monocyty - 0,20, neutrofile - 70,2 %, limfocyty - 25,0%, monocyty - 4,8%.Wynik badania krwi jest prawidłowy. Ważne jest bezwzględna liczba neutrofili, a w tym przypadku

Wyniki morfologi

Mam 16 lat i dzisiaj poszłam odebrać wyniki morfologi: leukocyty- 6,4 erytrocytu- 4,8 hemoglobina- 13.3 hematokryt- 40 MCV- 84 MCH-26 MCHC- 33.3 płytki krwi- 228 limfocyty%- 30 Inne(Eo, Bazo, Mono)%-8 neutrofilie%- 62 limfocyty- 1.9 Inne(Eo,Bazo,Mono)-0.5 neutrofofilie-4.00 RDW-CV-14

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

podwyższone PDW,MPV,P-LCR, niskie płytki krwi

tak mi wyszło w morfologii. od 1-2 mies. odczuwam totalne przemęczenie. zrobiłam morfologię: mam podwyższone PDW 21,7 (maks 17,0), MPV 13,5 (maks 13,0) , P-LCR 47 (maks 43), monocyty 11,8 (maks 10) oraz niższe płytki krwi ok. 133 tys. (normy min. 140). reszta ogólnie w normie. żelazo robiłam w

Re: podwyższone PDW,MPV,P-LCR, niskie płytki krwi

Hej,mam podobnie tj. PDW i P-LCR zvyt wysokie, a MPV na gornej granicy. Czy już wiesz co to oznacza? Czy coś z tym trzeba robić? -- forum.gazeta.pl/forum/w,94641,148274513,148274513,Niedoczynnosc_tarczycy_pomoc_o_wskazowki.html

Re: podwyższone PDW,MPV,P-LCR, niskie płytki krwi

wg internistki to nic takiego, a moje długie stany osłabienia to zapewne wymysł i nerwica. to, że np. płytki spadły mi o 40 tys w porównaniu z poprzedznią morfologią to również norma. jak i cała reszta oczywiście.. na nerwicę to powinni chyba dawać tabletki po wiyztach w nfz. to z całą pewnością.

Re: Wyniki.

Witam, płytki krwi mogą być przy i po infekcji podwyższone (mogą też być drobne odchylenia w parametrach płytkowych jak mpv, p-lcr i pct), monocyty w normie dla wieku. Rozważyłabym konsultację alergologiczną przy częstych katarach u 7-latka, pozdrawiam serdecznie

Płytki krwi MPV poniżej normy....

Mam pytanie dotyczące wyników morfologii : ponieważ bardzo źle się czuję zrobiłam sobie kompleksowe badanie krwi. Wszystko wyszło o.k. jedynie płytki krwi MPV wyszły poniżej normy (6,9) norma od 7,5- 12, podobno może to oznaczać hypoplazję linii megakariocytowej? Co to znaczy? Co to jest

słaba morfologia i ciągłe zmęczenie plus ból nóg

również się męczy, powoli przybiera na wadze (teraz ma tylko 15kg) i jego tempo wzrostu również spadło. poniżej wklejam ostanie jego wyniki morfologii Leukocyty 8,65 tys/?l Erytrocyty 4,00 mln/?l Hemoglobina 11,9 g/dl Hematokryt 33,7 % MCV 84,3 fl MCH 29,8 pg MCHC 35,3 g/dl Płytki krwi 162 tys/?l RDW

prosze o opinie morfologia

,0 87,0 N MCH 27,7 pg 25,5 29,5 N MCHC 33,2 g/dl 32,2 36,2 N Płytki krwi 321 tys/?l 210 490 N Limfocyty % 45,1 % 25 50 N Inne(Eo,Bazo,Mono) % 19,5 % 3 14 H Neutrofile % 35,42 % 25 60 N Limfocyty # 3,2 tys/?l 1,5 3,0 H Inne(Eo,Bazo,Mono) # 1,5 tys/?l 0,3 1,5 N Neutrofile # 2,5 RDW-CV 13

wysokie żelazo, niska ferrytyna - wyniki

) Leukocyty 7,56 10^3/?l 4,0 - 10,0 Erytrocyty 4,42 10^6/?l 3,9 - 5,2 Hemoglobina 13,0 g/dl 12,0 - 15,5 Hematokryt 38,9 % 37 - 47 MCV 88,0 fL 80 - 96 MCH 29,4 pg 27 - 34 MCHC 33,4 g/dl 32,6 - 36,6 RDW - SD 44,0 fL 37 - 54 RDW-CV 13,6 % 11,0 - 14,5 Płytki krwi 246 10^3/?l 150 - 350 PDW 12,3 fL 9,0 - 17,0 MPV

Narastająca neutropenia u dziecka 17 miesięcy

,0) MPV 10,5 (9,0 - 13,0) P-LCR 29,8 (13,0 - 43,0) Komentarze RBC Microcytosis HGB defect ? CRP wyszło w normie Lekarz zalecił powtórzenie badań za trzy dni. Badania powtórzyliśmy (objawy infekcji dopiero co ustąpiły). Leukocyty podniosły się do stanu sprzed choroby, podobnie płytki krwi. Niestety w

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!