Wszystko o:

nadmiar soli

wizu

Rodzaje soli - które i kiedy służą zdrowiu?

Rodzaje soli - które i kiedy służą zdrowiu?

Sól, której zwykle używamy w kuchni, poprawia smak potraw i wiele osób nie wyobraża sobie rezygnacji z niej. Jest przy tym jednak owiana złą dietetyczną sławą - lekarze ostrzegają przed wpływem jej nadmiaru na organizm i apelują o kontrolowanie ilości soli w zjadanych potrawach. Tymczasem sól niejedno ma imię. To nie tylko sól kuchenna, ale także morska, himalajska, gorzka... do czego stosuje się rozmaite rodzaje soli i w jaki sposób można je wypróbować?

Smak słony - skarbnica soli mineralnych

Słony, mimo swojej nie najlepszej renomy, sam w sobie wcale nie jest niezdrowy. Bez niego życie nie mogłoby istnieć. Smak ten to informacja, że w danym produkcie skrywają się sole mineralne: sód i potas. Ma wpływ na regulację gospodarki wodnej, zapobiega odwodnieniu, wspomaga układ nerwowy i mięśnie. Szkodliwy jest, a i owszem, ale nadmiar. Poznaj dwie strony medalu.

Trucizna prosto z solniczki - dlaczego trzeba bać się soli?

Dla większości z nas sól do doskonały środek pozwalający poprawić i wzmocnić smak wielu potraw. Niestety, nie zawsze to co smaczne okazuje się równie zdrowe i bezpieczne. Nie inaczej jest w przypadku tej najbardziej popularnej przyprawy. Co gorsza, mimo wiedzy (jak się okazuje nadal szczątkowej) o jej szkodliwości nie potrafimy z niej zrezygnować. O zagrożeniach płynących z nadmiaru sodu oraz metodach jego ograniczenia opowiadali eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia w ramach "Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli".

Dieta kapuściana na odchudzanie

Dieta kapuściana na odchudzanie

diety jest gęsta zupa z białej kapusty, która gotowana jest bez soli i tłuszczu. Przepis na zupę kapuścianą Dieta kapuściana opiera się na kapuście w formie pożywnej zupy. Przepis na dietetyczną zupę kapuścianą Składniki: średnia główka białej kapusty 6 dużych cebul 6 pomidorów bez skórki (świeże

Sztuczny słodzik powoduje raka, a sól choroby serca? Obalamy 9 mitów o produktach spożywczych, które rzekomo szkodzą

Sztuczny słodzik powoduje raka, a sól choroby serca? Obalamy 9 mitów o produktach spożywczych, które rzekomo szkodzą

strony całkowita rezygnacja ze spożywania chlorku sodu też nie jest wskazana. Sód i potas zawarte w soli kuchennej (ten drugi w zdecydowanie mniejszych ilościach) wpływają dobroczynnie na pracę mięśni i regulację gospodarki wodnej, zapobiegają odwodnieniu oraz wspomagają układ nerwowy. CZYTAJ WIĘCEJ

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

wreszcie zaburzeniem pracy nerek. W nadmiarze sól jest szkodliwa niezależnie od rodzaju. Sól kuchenna ma także wpływ na powstawanie raka żołądka i udaru mózgu . Nie wystarczy zrezygnować z samodzielnego solenia potraw i zastąpienia soli zdrowszymi przyprawami ziołowymi, by uniknąć zagrożeń. Sól

Czym naprawdę grozi "solna afera"?

Czym naprawdę grozi "solna afera"?

-zasadową i regulować gospodarkę wodną we wszystkich komórkach. Ilość większa grozi nadmiernym zatrzymywaniem wody w organizmie, a w efekcie nadciśnieniem tętniczym ( więcej na ten temat ), obrzękami, zaburzeniem pracy nerek ( czytaj: Nerki bez tajemnic ). Coraz więcej mówi się też o wpływie soli kuchennej

JOD: przereklamowany, niezbędny, a może szkodliwy? Mikroelement, o którym wciąż głośno

JOD: przereklamowany, niezbędny, a może szkodliwy? Mikroelement, o którym wciąż głośno

bywa i infekcja wirusowa), a nawet zaostrzyła się choroba, gdy odżywiamy się "normalnie". Do solenia potraw można wybrać sól tańszą, bez jodu, pamiętając jednak, że nadmiar soli jakiejkolwiek w diecie niewskazany jest dla wszystkich. Należy jedynie unikać produktów o dużej zawartości jodu

Jajko to samo zdrowie! Co zatem z cholesterolem i salmonellą?

Jajko to samo zdrowie! Co zatem z cholesterolem i salmonellą?

Dieta po operacji kamicy nerek

mięsa, orzechów, czekolady, mocnej kawy i herbaty), dbać o prawidłową zawartość wapnia w diecie (normowapniowa), ograniczyć spożycie soli i białka oraz dosładzanie potraw i płynów.Dieta po operacji nowotworu odbytnicy zależy od czasu jaki minął od operacji. Zakładam, że mówimy o okresie późnym, gdy od

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Nadmiar soli jest wybitnie niezdrowy.

Demokratyczne państwo ma oczywiście obowiązek wyjaśnienia losów swoich obywateli. Ale ogłaszanie ich, w tym zwolenników następnego konfliktu zbrojnego w Europie, bahaterami to już ogromna przesada. Czyżby moi rodzice, zamiast uczyć się i studiować, powinni po 22 lipca 1944 schować się do lasu ?

Re: przygotowania do rozszerzania diety

Szkodliwy jest NADMIAR soli dla dorosłych, a problem w tym, że w jedzeniu jest bardzo dużo ukrytej soli i dosalanie posiłków może prowadzić do nadmiaru. Osoby zajmujące się żywieniem niemowląt mówią, żeby nie solić jedzenia dla maluchów, pediatra mi na to zwróciła uwagę - dlaczego mam to uznać za

Re: Jak spędzacie wieczór?

Oczyszczam organizm w naturalny sposób z nadmiaru soli, pozdrawiam.

Re: TAK TO SOBIE

Z solą nie należy przesadzać. W nadmiarze może przyczynić się do schorzeń nerek, zwiększenia ryzyka udaru mózgu, czy też osteoporozy. Mimo tych zagrożeń sól jest bardzo potrzebna naszemu organizmowi. Picie szklanki wody ze szczyptą soli każdego dnia może dać wspaniałe efekty i dobroczynnie wpływać

Nadmiar soli to problem w całej Polsce

Nadmiar soli to problem w całej Polsce. Tony soli na naszych drogach. Nie stosuje się ani piasku ani nawet soli potasowej, gdyż sól kamienna jest tańsza, choć niezwykle szkodliwa nie tylko dla drzew, ale i butów, chodników i samych samochodów.

Re: Dodam jeszcze

Podobno panuje taki mit wśród niektórych wegan. Faktycznie nadmiar soli jest szkodliwy, ale niedobór też. Nie da się zjeść dziennie tyle warzyw, żeby dostarczyć wymaganą ilość sodu w organizmie. Powiedz znajomemu, żeby nie przeginał i trochę jednak solił potrawy. Wystarczy pół łyżeczki dziennie i

a słyszałeś, że nadmiar soli szkodzi:

powoduje nadciśnienie, miażdżycę, zawały, sklerozę, niedokrwienie mózgu (jesteś tego żywym przykładem) kłopoty ze wzrokiem i słuchem itp... Ciekawe jak przeszedłeś badania lekarskie dopuszczające do pracy za PUBLICZNE pieniądze?

Re: kulinarnie - jak szaleć to szaleć :)

ah to sol jest wokol a nie na calym dnie? aaa to worek 300g wystarczy, bo jakby caly spod mial byc w soli to paskudnie drogo by to wychodzilo? No i ta sol nie wnika w to mieso w nadmiarze? Sorry ale jakos wyobraznia mi szwankuje

Re: przygotowania do rozszerzania diety

Nadmiar wszystkiego jest szkodliwy, nawet wody. Złoty środek. Po co przeginać w którąś stronę? Poza tym jeśli gotujesz zupę od podstaw, to tam jest bardzo mało soli w tych świeżych warzywach i mięsie. A co do pediatry - to wystarczy poczytać, co pediatrzy mówią na temat karmienia piersią i można

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!