Wszystko o:

niedobór prolaktyny

mmr

Arginina - niezbędny aminokwas. Funkcje i źródła argininy

Arginina - niezbędny aminokwas. Funkcje i źródła argininy

Arginina odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Jest nam potrzebna do wielu procesów metabolicznych. Arginina jest produkowana w organizmie, przyjmujemy ją także z pożywieniem.

Dopamina - czym jest?

Dopamina pełni funkcję neuroprzekaźnika. Jej działanie oraz funkcje uzależnione są od typu układu, w którym akurat się znajduje. Nieprawidłowe stężenie tej substancji w organizmie może być wiązane z chorobą Parkinsona lub pląsawicą Huntingtona. Znaczny wzrost poziomu dopaminy bywa łączony, przez niektórych badaczy, z wystąpieniem schizofrenii.

Hormony nadnerczy - na co wpływają i jak działają?

Nadnercza to mały, ale bardzo ważny gruczoł. Wytwarzane przez niego hormony decydują o właściwej gospodarce wodnej organizmu oraz wpływają na nasze emocje.

O jakiej porze się kochać, kiedy chodzić do dentysty, a kiedy spać, czyli harmonogram dobowy twojego ciała

O jakiej porze się kochać, kiedy chodzić do dentysty, a kiedy spać, czyli harmonogram dobowy twojego ciała

zobacz, co się stanie   Czytaj także: Śniadanie dla zestresowanych i nie tylko Polaku nie bój się nabiału! Dlaczego i skąd się biorą niedobory wapnia? Badacze podkreślają, że między 10.00 a 12.00 ludzki mózg wznosi się na wyżyny swoich możliwości. W ciągu tych dwóch godzin szybciej

Trzydziestolatka, czyli kobiecość w rozkwicie. Dziś zatroszcz się o kolejne dekady

Trzydziestolatka, czyli kobiecość w rozkwicie. Dziś zatroszcz się o kolejne dekady

wiedza o konsekwencjach niedoborów składników odżywczych, snu czy innych form odpoczynku. Badania profilaktyczne są ważne, ale czy sama je robisz? A może wciąż wierzysz, że to konieczność, ale dla innych? Sprawdź, a najlepiej weź sobie do serca, zasady, które dotyczą wszystkich pań po trzydziestce

Szyszynka: prawdopodobnie bardzo ważny gruczoł

Szyszynka: prawdopodobnie bardzo ważny gruczoł

części gruczołowej przysadki, czyli hormonu wzrostu ( somatotropiny GH), hormonu tyreotropowego (tyreotropiny - TSH) oraz hormonu adrenokortykotropowego (kortykotropiny -ACTH), prolaktyny, hormonu luteinizującego (LH) oraz folikulotropowego (FSH). Można zrozumieć nadzieje, jakie z nią wiązano

Zaburzenia wzwodu

Objawy - zmniejszenie sztywności prącia przy wzwodzie - niemożność uzyskania lub utrzymania wzwodu Przyczyny Choroby najczęściej powodujące impotencję to: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zaburzenia hormonalne tarczycy, niedobór testosteronu, nadmiar estrogenów i prolaktyny, choroby

PRZYSADKA MÓZGOWA - pół grama wielkiej mocy

PRZYSADKA MÓZGOWA - pół grama wielkiej mocy

także uczucia głodu i sytości. Umożliwia rozkład tłuszczów zapasowych (lubimy to!) oraz zatrzymanie w organizmie jonów wapniowych i fosforanowych, niezbędnych do rozwoju i utrzymania mocnych kości. 2. Prolaktyna (PRL) - umożliwia wykarmienie potomstwa (laktacja), ale i neurobiologiczne zmiany u

BRAK MIESIĄCZKI, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

BRAK MIESIĄCZKI, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

miesiączki. Podobnie organizm może zareagować na nadmiar kilogramów, otyłość. Dlaczego? Przyczyną może być hormon kobiecy estrogen, który jest częściowo, poza jajnikami, wytwarzany w komórkach tkanki tłuszczowej. Kobiety z nadwagą mogą więc mieć problemy przez nadprodukcję estrogenu, te z niedowagą: niedobór

Choroba Glińskiego-Simmondsa

Choroba Glińskiego-Simmondsa

uszkodzeniem podwzgórza, które nie uszkadza przysadki, a jedynie zatrzymuje wydzielanie przez nią hormonów. Objawy Zmiany w przysadce wiążą się ze znacznym spadkiem stężenia wazopresyny , hormonu wzrostu , lutenizującego oraz hormonu tyreotropowego oraz prolaktyny. I to niedobór tego ostatniego odpowiada

Leczenie zespołu policystycznych jajników (PCOS)

: * Testosteron 75,40 norma 20-40 *SHBG 41,60 norma 19,80 - 155,20 * Prolaktyna 40,29 norma: 4,79 - 23,30 * DHEA-SO4 522,50 norma: 8,60 - 493,60 A to wyniki wątroby po PÓŁ ROKU YASMINELLE : ASPAT 89,1 norma 5,0 - 38,0 ALAT 133,3 norma 5,0 - 40,0 Mój organizm bardzo źle znosi tabletki

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

niedobór prolaktyny

dziewczyny, mam tak dziwne wyniki, ze nawet endo rozkłąda rece. walcze z tarczyca, ale ostatnie wyniki to załamka, co rpawda TSH 1,666 uU/ml FT4 12,5 pmol/l (na 50tce euthyroxu) jednak prolaktyna 139 mIU/l, po 1 h po MTC 186 mIU/l niedoczynnosc przysadki, co to jest? dodam, ze przy probie

Re: niedobór prolaktyny

podaj normy do wyników. aby ocenić pracę tarczycy, trzeba badać hormony tarczycy, czyli ft3 i ft4. U Ciebie brakuje wyniku ft3, a to właśnie ono jest aktywnym hormonem i jego poziom wpływa na samopoczucie, wagę itd. przy problemach z tarczycą często również występują niedobory ferrytyny, b12, wit

Re: niedobór prolaktyny

jakieś leki na obniżenie prolaktyny, jeśli tak, to być może one są przyczyną takich wyników prolaktyny. > po 1h wg norm powinna wzrosnac 3-6 krotnie nie spotkałam się z taką interpretacją, czytałam, że jeśli wzrośnie więcej jak 5 razy to jest hiperprolaktynemia. ale nie było dolnej granicy. a.

Re: niedobór prolaktyny

rozumiem, ze wyniki nie sa kompletne, ale robie je wg lekarza... jakie, wiec powinnam zrobic badania tak na prawde, alby byl pelen obraz problemu? prolaktyna na czczo 139 mIU/l, norma 40-530 po 1h wg norm powinna wzrosnac 3-6 krotnie, a zwiekszyla sie tylko 0,5 raza i wyniosla 186 mIU/l... moze

Re: niedobór prolaktyny

moze podpowiecie, jaki powinien byc poziom FT4 i jaka relacja z FT3... od jutra jednak zaczne zwiekszac o te 12,5 Euth, bo juz spie na stojaco do 10 rano, mam taka znizke formy, ze hej...sama nie wiem, o co chodzi, czy to mozliwe, ze przy Euth sie tyje? moze, nakłada sie cos innego, sama nie wie

Re: niedobór prolaktyny

czyli podwyższałaś od razu o 25? spróbuj podwyższać dawkę delikatniej np. o 12,5, i po 4-5 dniach dodać kolejne 12,5 zresztą są osoby, które podwyższają o 6,25 co kilka dni i tak dochodzą do zalecanej dawki ale przede wszystkim zrób przed podwyższeniem dawki badanie ft4 i ft3

Re: niedobór prolaktyny

nigdy nie leczylam hiperPRL przed ciaza, zaszlam w nia i sie po prostu cieszylam, nie myslalam o hormonach... przy drugim malenstwie juz musialam brac euth w ciazy doszlam do 100... dzisiaj jestem po rozmowie z endo i zanadto sie nie przejela PRL, widocznie u mnie wyrzut trwa wolniej, a prawidlow

Re: niedobór prolaktyny

prolaktyna 139 mIU/l, po 1 h po MTC 186 mIU/l > niedoczynnosc przysadki, co to jest? Z ta prolaktyna daj sobie spokoj bo ona jest w normie, a to ze nie wzrasta po podaniu leku to jest bardzo dobrze. > dodam, ze przy probie zwiekszenia euthyroxu paradoksalnie tyje, To ze tyjesz przy probie

Re: Interpretacja wyników tarczycy

Zbadaj poziom ferrytyny, witaminy B12 i witaminy D3. Duszności, problemy ze schudnięciem, słabe włosy i paznokcie mogą być od niedoboru ferrytyny lub B12, a niedobory D3 są bardzo częste. A jak prolaktyna?

Re: interpelacja wyników! ?

a możesz dla pewności podać jeszcze te ft3 i ft4 nie w procentach tylko tak jak masz w wynikach + jednostka. TSH podejrzanie dobre. USG tarczycy robiłaś? prolaktyna też się podnosi przy niedoczynności. Ile ważysz/mierzysz? Istotna przewaga ft3 nad ft4 oznacza czasami niedobór jodu - jadasz

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!