Wszystko o:

niski potas

mmr

Banan to nie tylko potas. Żółto i zdrowo, czyli dlaczego warto jeść banany

Banan to nie tylko potas. Żółto i zdrowo, czyli dlaczego warto jeść banany

Chyba trudno znaleźć osobę, która nie lubi bananów. Jeśli taka istnieje, powinna zmienić swoje przyzwyczajenia, ponieważ banany to sporo pysznego zdrowia. Niestety, są i tacy, którzy powinni na banany uważać.

Seler naciowy - niskokaloryczny afrodyzjak. Właściwości i zastosowania selera naciowego

Seler naciowy wygląda niepozornie, ale nie daj się zwieść - to cudowne warzywo, które jest nie tylko smaczne, lecz także niesamowicie wartościowe. Seler naciowy pomoże i w odchudzaniu, i w utrzymaniu zdrowego trybu życia.

Arbuz - niby tylko woda, a działa jak Viagra

Takie niecodzienne właściwości arbuza odkryli Amerykańscy badacze. Ale to nie jedyna korzyść płynąca z jedzenia tego owocu. Mimo że w ponad 90 proc. składa się z wody zawiera cenne przeciwutleniacze, które nie tylko hamują procesy starzenia się, ale chronią przed nowotworami. Dlaczego warto po niego sięgać?

Kasza bulgur - więcej niż kasza?

Kasza bulgur - więcej niż kasza?

- drobno, średnio i gruboziarnistej. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Kasza bulgur to niezwykle cenne źródło potasu, magnezu, wapnia oraz sodu. Pierwszy z pierwiastków, potas ma szczególne znaczenie dla serca. Obniża ciśnienie a w czasie dużego wysiłku fizycznego sprawia, że pracuje ono szybciej

Batat - więcej niż słodki ziemniak?

Batat - więcej niż słodki ziemniak?

ich wyjątkowo dużo. Batat - witaminy i cała reszta Po batata warto sięgnąć także ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe m.in. linolowy i linolenowy, ten ostatni bywa nazywany witaminą F. Dodatkowo batat zawiera sporo związków mineralnych. W 100 g warzywa znajdziemy potas (ok. 373 mg), chlor

Cukinia - potencjał zdrowotny i kulinarny. Dowiedz się, dlaczego cukinia podbija nasze kuchnie

Cukinia - potencjał zdrowotny i kulinarny. Dowiedz się, dlaczego cukinia podbija nasze kuchnie

i wartości odżywcze Posiada szereg witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, kwas foliowy). Zawiera także witaminę C, A i K. Oprócz tego ma karoteny, które działają antyoksydacyjnie. Obfituje w cynk, fosfor, mangan, magnez, potas i miedź. Witaminy B, C i A są wrażliwe na obróbkę cieplną, dlatego młodą

Pistacje: jedz nie tylko dla przyjemności

Pistacje: jedz nie tylko dla przyjemności

-naczyniowego, czyli głównej przyczyny zgonów w Polsce. Znakomity wpływ na serce mają nie tylko dobre tłuszcze, ale także całkiem sporo potasu (ponad 1000 mg w 100 g). Więcej na ten temat Pistacje mają niski indeks glikemiczny (IG=15), więc, chociaż słodkie, wskazane są dla diabetyków. Inne, również

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

potasu czy fosforu) do 8-9 (dla magnezu ) razy mniej. Dzięki zawartości błonnika oraz stosunkowo niskiemu indeksowi glikemicznemu (równemu 55) zapewnia dłuższe poczucie sytości i niewielkie wahania poziomu cukru we krwi. Warto zatem włączyć go do jadłospisu, jeśli chcemy zrzucić nieco zbędnych

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Mimo że nie wygląda zbyt atrakcyjnie, nie należy się zrażać. Czarna rzepa zawiera dużo mikro i makroelementów ze szczególnym uwzględnieniem magnezu, wapnia (59 mg), cynku, fosforu, potasu (240 mg), jodu . Zawiera korzystne dla układu nerwowego czy skóry

Grejpfruty, cytrusowa mieszanka zdrowia i smaku. Co kryje w sobie grejpfrut i dlaczego czasem trzeba na niego uważać?

Grejpfruty, cytrusowa mieszanka zdrowia i smaku. Co kryje w sobie grejpfrut i dlaczego czasem trzeba na niego uważać?

smaku. Zielone są słodkie i soczyste, zaś żółte kwaśniejsze. Te cytrusy mają mnóstwo witaminy C , sporo witaminy A, E (tzw. witaminy młodości ) oraz witamin z grupy B . Dostarczają także kwas foliowy , wapń, fosfor, żelazo, cynk, mangan, magnez, fluor i potas . Im czerwieńszy grejpfrut, tym

Niski poziom potasu

Bbardzo proszę o jakąś wskazówkę odnośnie możliwych przyczyn niskiego poziomu potasu,mimo doustnego przyjmowania Caldymu. Dodam, iż lekarz rodzinny podejrzewał celiakie, ale została ona wykluczona. W diecie staram się spożywać produkty bogate w ten pierwiastek, a do tego uzupełniam go przyjmując w

Niski poziom potasu we krwi

Mam 29 lat. Odebrałam dzisiaj wyniki badań. Martwi mnie potas- 1.75. Przyjmuję witaminy oraz biorę co jakiś czas Aspargin. Dieta również bogata w produkty, w których owy potas się znajduje. Kreatynina w surowicy 0,80 mg/dl eGFR 84,80 mi/min/1.73m2.Żelazo 37 troszkę niskie. Reszta badań, wyniki

Niski poziom kreatyniny i potasu

Wciąż spada mi kreatynina i potas we krwi. Co robić? Bolą mnie nerki,puchną okropnie nogi, bolą kolana... mam dość!

Owrzodzenie jelita grubego

Witam. We wrześniu w szpitalu wykryto u mnie owrzodzenie jelita grubego(fiberkolonoskopia-zastawka bauchina zaczerwieniona z powierzchownym owrzodzeniem ok 2cm) i w związku z tym był bardzo niski poziom parametrów krwi. Po wyjściu zapisano mi suplementacje żelaza, potasu i asamax. Moje pytanie

Wahania ciśnienia

Od jakiegoś czasu mam bardzo niskie ciśnienie (dziś np. 102/56 ). Wcześniej miałam w miarę normalne, z tendencją do podwyższonego (135/90, 140/95, 125/85 ). Cztery lata temu przeszłam zawał serca, mam założony stent. Zawał nie uszkodził mi serca w znaczących miejscach. Obecnie mam 52 lata. Z uwagi

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

niski poziom potasu

Witam. Proszę o odpowiedź za co odpowiedzialny jest potas i jakie są przyczyny niskiej obecności potasu w organiźmie. Pozdrawiam M

objawy zawału a niski potas

.Masz niedoczynność no to masz problemy z nerwami.Mój endo powtarzał tępo ,że się nie duszę,że to nerwy.A ja czulam taki ucisk w okolicach obojczyka już pod koniec czerwca. Teraz już wiem,że niski potas powoduje kołatanie serca aż do objawow podobnych do zawału włącznie(straszny ból) I jeszcze sporo innych objawów

Re: niski poziom potasu

Niski poziom potasu może powodować zaburzenia rytmu serca, tak więc spadek poziomu potasu jest niebezpieczny. Kiedy się pije dużo płynów wypłukuje się potas z organizmu. Banany i pomidory mają dużo potasu. Moja kardiolog mówi, że jeden banan to tak jak jedna pastylka potasu, a na pewno

Re: Bardzo niski poziom potasu

Igorek ma 2 latka jest chory na mpdz.Okresowo ma robioną biochemię ponieważ bierze leki przeciwpadaczkowe.Nasz lekarz nie potrafił wytłumaczyć mi skąd tak niski poziom potasu... -- 1200g szczęscia-Igorek

Re: niski poziom potasu

alkohol tak. możesz mieć okresową nieprzyswajalność potasu. bywa, nieprzyjemne. tętno szaleje, pojawia się niepokój i rodzaj duszności. u mnie podobnie, mimo diety bogatej w potas - niski poziom . kalydum na receptę, albo aspargin - bez.

Re: Niski poziom płytek Krwi i niski potas

Płytki jeszcze są ok, a poziom potasu rzeczywiscie za niski- trzeba zwiekszyć dawke asparginu plus spozycie owoców i warzyw, soków przecierowych bogatych w potas- np.: pomidory, marchew, banany, truskawki ( jeżeli jeszcze są dostepne).

Re: niski poziom potasu

A niski poziom potasu, o ile wiem, powoduje przesunięcie jonów H do wnętrza komórki (na zasadzie wymiany H/K). To działa w obie strony. :)

Re: niski poziom potasu

Zainteresował mnie ten wątek. Ja też mam bardzo niski poziom potasu i chciałabym Was zapytać czy może mieć to jakiś związek z bulimią na którą choruję?

Re: O ZAWROTACH GŁOWY I INNYCH... RAZ JESZCZE

Czytałam właśnie o ptasie i patrz ie cytuję 'przy niskim poziomie potasu, źle funkcjonuje mózg. Szczególnie wrażliwy na jego braki jest móżdżek. Dochodzi do utrudnienia czynności ruchowych zaburzenia równowagi, praca umysłową jest utrudniony, następuje pogorszenie pamieci'. Brak potasu powoduje

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!