Wszystko o:

niskie ciśnienie leczenie

Eliza Dolecka

Za NISKIE CIŚNIENIE to też problem! Kiedy trzeba je leczyć?

Za NISKIE CIŚNIENIE to też problem! Kiedy trzeba je leczyć?

W przeciwieństwie do nadciśnienia jest lekceważone, nawet przez lekarzy. Osobom, którym dokucza, zwykle w ramach "leczenia" zaleca się "kielicha", albo "małą czarną". Tymczasem: niedociśnienie może być objawem poważnego schorzenia, w tym niewydolności krążenia.

Zawroty głowy

Od ponad miesiąca mam ciągle zawroty głowy. Neurolog przepisał mi Vinpoton, ponieważ było podejrzenie niedokrwistości mózgu. Brałam lek przez 10 dni, nic się zmieniło. Następnie dostałam lek na zawroty głowy Vestibo oraz na uspokojenie (bo zaczęłam się stresować tym że tak długo nic mi nie pomaga). Był to lek psychotropowy, musiałam go jednak odstawić bo okropnie się po nim czułam. Poszłam z zawrotami głowy do laryngologa, chciałam aby laryngolog zbadał mi błędnik. Laryngolog stwierdził, że zawroty głowy mam z powodu niskiego ciśnienia 90/50, moje ciśnienie w ciągu dnia 100/70, 90/70. 90/45 i tak coraz niżej, bądź delikatnie wyżej. Laryngolog przepisał mi tabletki z kofeiną na podwyższenie ciśnienia (wcześniej przeprowadził ze mną wywiad co się dzieje gdy napiję się kawy, a czuję się źle po kawie). Po 2 dniach brania tabletek trafiłam do szpitala ponieważ mną trzęsło, nie mogłam się uspokoić, w głowie czułam dziwną "pełność" oraz zawroty. Trafiłam na neurologię gdzie zrobiono mi tomograf, badania krwi. Wyniki były ok. Pomimo złego samopoczucia zostałam wysłana do domu. Lekarz rodzinny kazał mi brać leki i czekać na efekty, teraz zażywam Betaserc, tabletki z witaminą b6 oraz ziołowe tabletki na uspokojenie, biorę te leki ponad tydzień i większych zmian nie odczuwam. Czuję się tak jakbym miała zemdleć, zawroty jakby mniejsze ale ciągle są, mam ociężałą głowę, nie mogę pracować, do tego pojawiło się kłucie serca i mocniejsze bicie serca, chwilami tak jakbym miała bezdech. Dzieje się to nie w czasie zdenerwowania, czy stresu, lecz samoczynnie. Nie wiem co dalej robić i jaki lekarz byłby odpowiedni, czy powinnam zrobić echo serca?

Czym objawia się wysokie ciśnienie, jakie niesie zagrożenia i jak skutecznie je obniżyć?

Zbyt wysokie ciśnienie tętnicze (nadciśnienie) to przewlekłe schorzenie układu krwionośnego, które dotyczy już co trzeciego mieszkańca naszego kraju. Według przewidywań naukowców, już za 7 lat na całym świecie aż 1,5 miliarda osób będzie się zmagać z problemem nadciśnienia tętniczego. Problem ten jest na tyle poważny, że przyczynia się do zwiększenia umieralności zwłaszcza ze względu na zawały i wylewy. Często wysokie ciśnienie krwi jest postrzegane jako choroba dotycząca jedynie osób w podeszłym wieku. Okazuje się jednak, że dotyczy ona również sporej części młodych ludzi.

Jakie jest prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi?

Jakie jest prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi?

informacyjną i nie mogą zastąpić indywidualnej porady lekarskiej. Balneolog, ftyzjatra i inni - mniej znane specjalności lekarskie Więcej o ciśnieniu tętniczym: PRAWIDŁOWE CIŚNIENIE: jak mierzyć ciśnienie tętnicze? Niedociśnienie (hipotonia) Jakie badania należy wykonać przy nadciśnieniu? Za NISKIE

Wtórny zanik miesiączki

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Rzeczywiście przedstawiony przez Panią problem córki jest dość złożony. Niestety na podstawie niepełnej dokumentacji nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi z czym mogą być związane wszelkie problemy. Jeżeli córka była hospitalizowana w oddziale gastroenterologii,

Sartany - co to leki i kiedy są stosowane?

Sartany - co to leki i kiedy są stosowane?

występujących skutków ubocznych należą: hipotensja – niskie ciśnienie krwi, hiperkaliemia – zwiększenie stężenia potasu, bóle głowy, uczucie zmęczenia, wysypka. Sartany nie mogą przyjmowane gdy: wywołują reakcje alergiczne, pacjentka jest w ciąży lub karmi piersią, doszło do obustronnego zwężenia

Ciśnienie krwi: to warto o nim wiedzieć

Ciśnienie krwi: to warto o nim wiedzieć

wieczorem), przez tydzień, pozwalają dopiero realnie ocenić czy mamy ciśnienie w normie, czy wręcz przeciwnie. Ciśnienie graniczne czy już nadciśnienie? 140/90 mm Hg to już nadciśnienie czy może ciśnienie graniczne? Należy je już leczyć farmakologicznie czy wystarczy zmiana stylu życia? Tego typu pytań nie

Badania przy wtórnych zaburzeniach miesiączkowania

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Nie jestem w stanie pomóc bez zbadania Pani i przeanalizowania dokumentacji. Kierunek badań sugerowany przez lekarz ginekolog jest prawidłowy. Należy oceniać poziomy hormonów płciowych i tarczycy oraz pozostawać pod opieką ginekologa. Warto też wykonać badanie USG narz

Ciśnienie tętna: różnica między ciśnieniem skurczowym, a rozkurczowym

Ciśnienie tętna: różnica między ciśnieniem skurczowym, a rozkurczowym

serce Jakie badania należy wykonać przy nadciśnieniu? Za niskie ciśnienie to też problem! Kiedy trzeba je leczyć?  

Nadciśnienie bez wyraźnej przyczyny? Grupy ryzyka i leczenie

Nadciśnienie bez wyraźnej przyczyny? Grupy ryzyka i leczenie

stosunkowo drogie, więc stosowane głównie wtedy, kiedy to konieczne. Wskazane sytuacje: znaczne wahania ciśnienia tętniczego w pomiarach gabinetowych (> 20 mm Hg) lub różnice między pomiarami domowymi a w gabinecie lekarskim, nadciśnienie tętnicze oporne na leczenie (brak normalizacji mimo stosowania

Skutki niskiego ciśnienia

Mam niskie ciśnienie i biorę Pemazynę oraz Sertagen. Na początku listopada zemdlałam, na szczęście pracuję szpitalu i wylądowałam na izbie przyjęć pod kroplówką. Jak mam sobie radzić z niskim ciśnieniem? Wiem, że leki psychotropowe obniżają ciśnienie i też po tych lekach okulista stwierdził jaskrę

Niedowaga a niskie ciśnienie

Nie mogę przytyć waże tyle samo w/g BMI mam niedowagę. Mam niskie ciśnienie krwi, szybko się męczę i często się załatwiam. Jakie muszę zrobić badania, aby postawić diagnozę i przybrać kilka i kilogramów na wadze? Bardzo proszę o pomoc.

Leczenie ciśnienia krwi

może być niezbędne włącznie leczenie obniżającego ciśnienie o którym zadecyduje lekarz po przeanalizowaniu wartości ciśnienia.Oprócz leczenie farmakologicznego ważne jest modyfikacja stylu życia. Ważne jest dążenie do normalizacji masy ciała, regularna aktywność fizyczna codziennie co najmniej przez 30

Wahania ciśnienia

Od jakiegoś czasu mam bardzo niskie ciśnienie (dziś np. 102/56 ). Wcześniej miałam w miarę normalne, z tendencją do podwyższonego (135/90, 140/95, 125/85 ). Cztery lata temu przeszłam zawał serca, mam założony stent. Zawał nie uszkodził mi serca w znaczących miejscach. Obecnie mam 52 lata. Z uwagi

Wysokie ciśnienie

Mam problemy z prolaktyną. Leczę się już około 2 lat. W momencie kiedy spada mi prolaktyna, przerywam branie tabletek na polecenie lekarza. Ponad to mam problemy z ciśnieniem. Czy to jest możliwe, że objawia się to od prolaktyny? Mam dopiero 24 lata i boję się o moje zdrowie bo robiłam rożne

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Ciśnienie 133/95 mam się bać?

Moja matka dziś mnie dorwała z ciśnieniomierzem i tyle mi wyszło. Oczywiście u matki histeria- tyle według niej mają starzy ludzie, którzy są chorzy. Ona się o mnie boi i w ogóle. Spokoju mi teraz nie da :/ Przez całe życie miałam niskie ciśnienie a tu proszę. Nie palę, nie piję kawy, nie nadużywam

interpretacja wyników, niskie ft3

Witam, Ponad rok temu, ze względu na bardzo złe samopoczucie (wieczne zmęczenie, niskie ciśnienie tj.90/60 - czasem niższe, częste migreny i bóle głowy, wrażenie opuchnięcia twarzy) zrobiłam badania tarczycowe: TSH - 2,1654 (norma: 0,35-4,94) FT3 - 2,20 (norma: 1,71 - 3,71) 23,08% FT4 - 0

Więcej o chorobie emerytów

Więcej o chorobie emerytów .... nadciśnieniu . Warto wiedzieć. Leczenie objawowe, a do takich należy leczenie nadciśnienia, niczego nie leczy, jedynie zmusza organizm poprzez podawanie trucizn do zmiany jednego z trzech wskaźników: poziomu glukozy, poziomu lipidów oraz ciśnienia krwi zwanego

Re: Ciąg dalszy Orki?

odbywa się w niskim ciśnieniu (10 atm) i temperaturze (wystarcza 80 stopni - stosuje się ciepło tzw. zrzutowe z ogniwa paliwowego PEMFC), reakcja zachodzi szybko w obie strony (masz możliwość odwracalnego magazynowania wodoru z dużą ilością cykli), niepalność i niska cena. Producent podaje że przy

Re: O ZAWROTACH GŁOWY I INNYCH... RAZ JESZCZE

U kardiologa wszystko w porządku, jak zwykle... Ciśnienie trochę niskie, ale nie dramatycznie. Liczę na tę nerwicę, bo najgorzej jak nie wiadomo co leczyć.

Re: Wpływ pogody na samopoczucie

Ja mam niskie ciśnienie, 80-90/60. Meteopatą jestem chyba po moim tacie, on też zawsze "przewiduje" pogodę. -- Egoizm nie polega na tym, że się żyje jak chce, lecz na żądaniu od innych, by żyli tak, jak my chcemy. Oskar Wilde

Re: Która bierze leki na serce/ciśnienie?

Ja nie leczę się na nadciśnienie, leki te muszę brać z innych powodów, solę malutko, kawę piję 1 mała filiżanka dziennie rozpuszczalnej słabej z mlekiem. Ciśnienie w ciągu dnia mam w normie, wieczorem też, tylko rano mam za niskie.

Niedoczynność czy nie?

Do napisania na forum skłoniły mnie ostatnie badania. Ale od początku. Jestem kobietą, mam 25 lat. "Od zawsze", a na pewno od okresu dojrzewania, towarzyszył mi niski poziom energii, ciągła ospałość, wiecznie lodowate stopy i dłonie, niskie ciśnienie. Myślałam, że taka moja uroda, trudno. W 2011

Re: Żylaki to potoczna nazwa przewlekłej niewydol

krwionośnymi, ponieważ w wyniku terapii zimnem w kriokomorze normuje się ciśnienie krwi. W rzeczywistości najpierw spada, potem rośnie, a ostatecznie stabilizuje się. Niska temperatura i wysiłek pobudzają także wydzielanie hormonów. Liczba potrzebnych sesji zabiegowych zależy od intensywności żył, chociaż dr

Re: Nowe objawy

dolegliwości. Stąd też ten temat. Zgłaszałam za niskie ciśnienie, to mi je zmierzono i lekarz mówi 110/70, więc nie widzi problemu. Tylko, że ja mam ciśnieniomierz w domu i sama sb mierzę i często mam 90/60. Bywało też niższe. Przecież podczas badania jestem zestresowana, więc to 110 było już podwyższone

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!