Wszystko o:

niskie płytki krwi dieta

Eliza Dolecka

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

Podwyższony cholesterol to problem ponad 60% Polaków. Główni winowajcy to niewłaściwa dieta i geny. Nie oznacza to jednak, że wystarczy wprowadzić zmiany do menu, by wszystko wróciło do normy. Nieprawdziwy jest też pogląd, że nic się nie da zrobić, gdy problem jest dziedziczny. Znamy 5 pogromców cholesterolu, których nie znajdziesz w kuchni, a działają i przynajmniej niektórzy powinni ci się spodobać. Można dbać o zdrowie z przyjemnością!

Mapa LP

Mapa artykułów

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

Układ krwionośny to zamknięty obieg, który zajmuje się w naszym organizmie transportem gazów, substancji odżywczych, hormonów, produktów przemiany materii, itp. Składa się z serca i naczyń krwionośnych, którymi transportowana jest krew. W trosce o układ krwionośny powinniśmy prowadzić zdrowy tryb życia (w tym dbać o właściwą dietę), co pomoże nam ustrzec się przed rozwojem takich schorzeń, jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca czy choroba wieńcowa.

Zespół Wiskotta-Aldricha

Zespół Wiskotta-Aldricha

dolegliwości czy już choroba Zespół Wiskotta-Aldricha - diagnoza i leczenie Obok analizy objawów, w celu potwierdzenia choroby konieczne jest wykonanie podstawowego badania krwi (obok znacznego spadku płytek krwi obserwuje się niski poziom immunoglobulin) oraz testów genetycznych. Czasem, aby wykluczyć inne

SINIAKI bez wyraźnej przyczyny - trzeba się martwić?

SINIAKI bez wyraźnej przyczyny - trzeba się martwić?

, niekoniecznie tych wymienionych, rozwija się podstępnie i bezobjawowo. Wczesne wykrycie to większa szansa na pełny powrót do zdrowia. Oczywiście bywa, że podstawowe badania to dopiero początek długiej, żmudnej drogi diagnostycznej (np. za niski poziom płytek krwi może być objawem białaczki, ale także zapalenia

Dlaczego nie mogę przytyć?

Dlaczego nie mogę przytyć?

tworzenia się płytki miażdżycowej i stłuszczenia wątroby, co ma niebezpieczne konsekwencje dla naszego zdrowia. Co więc jeść, żeby "zdrowo" przytyć? Dieta dla chudzielców Kuracja prowadząca do wzrostu masy ciała powinna zawierać produkty białkowe, węglowodany i błonnik. Oznacza to, że w diecie

Cukrzyca i jej groźne powikłania

Cukrzyca i jej groźne powikłania

aktywności fizycznej, utracie masy ciała, codziennej kontroli ciśnienia tętniczego krwi, stosowaniu diety o niskiej zawartości tłuszczu i soli. Posiłki rozłożone na pięć niewielkich porcji są najodpowiedniejszym systemem żywienia. Należy uważać podczas zmian klimatycznych, przechodząc z miejsca ogrzanego do

UKŁAD IMMUNOLOGICZNY  (ODPORNOŚCIOWY) - funkcje, budowa i najczęstsze dolegliwości

UKŁAD IMMUNOLOGICZNY (ODPORNOŚCIOWY) - funkcje, budowa i najczęstsze dolegliwości

śluzowi i rzęskom, pokrywającym nabłonek układu oddechowego, część patogenów jest wychwytywana i usuwana poza ustrój (m.in. z pomocą kaszlu, kichania, łzawienia). Barierę chemiczną stanowi na przykład niskie (kwaśne) ph skóry, soku żołądkowego oraz pochwy, w którym część patogenów ginie. Zawdzięczamy ją

Hormon DHEA - powrót do młodości

Hormon DHEA - powrót do młodości

zmianom. Wówczas maleje nie tylko produkcja hormonów płciowych, spada także m.in. poziom DHEA. Lekarze kojarzą ten proces z rozwojem miażdżycy i nadciśnienia, z osteoporozą, cukrzycą, depresją, złym samopoczuciem, zaburzeniami seksualnymi i ogólnym osłabieniem. Naukowcy wykazali, że bardzo niski poziom

Jedz dorsze, są rzeczy gorsze

Jedz dorsze, są rzeczy gorsze

- w dwa pozostałe. Nasz organizm nie potrafi samodzielnie produkować kwasów omega-3. Muszą być dostarczane razem z dietą. Za to ich rola jest ogromna. Stąd niedobory tych substancji istotnie wpływają na nasze zdrowie. Niski poziom omega-3 źle wpływa na rozwój i funkcjonowanie mózgu, szczególnie u

Płytki oddech

, obracanie ciała na bok uniemożliwia nawet płytki oddech (ból, duszność). Ciągła chęć wymiotów do których jednak nie dochodzi. Podczas wizyty w szpitalu i zrobieniu wielu testów tj. ekg, prześwietlenie, mocz, krew, natlenienie krwi. Wszystko jest w normie. Dostałem antybiotyk - może pomoże. Nie wiadomo co

Niski poziom potasu we krwi

dobre: tarczyca, glukoza, morfologia, OB. Czy mam się czego obawiać? Czy wystarczy wyeliminować potas z diety i wyniki wrócą do normy?Tak znaczna hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi) nie może być wywołana zwykłym niedoborem. Najprawdopodobniej dochodzi do utraty potasu przez nerki, dlatego wymaga

Wysoka liczba płytek

wpływa on bezpośrednio na ilość płytek krwi ani ich funkcję. Przyjmowanie acenokumarolu nie powinno więc powodować obniżenia poziomu płytek w osoczu. Płytki na poziomie 114 tyś/ml są poniżej dolnej granicy normy, jednak za groźny dla zdrowia uznaje się poziom płytek poniżej 50 tyś/ml. Przy tak niskich

DNA moczanowa - dieta

szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób

Niski poziom cholesterolu całkowitego

zdrowo, tzn.nie unikam tłuszczu, nabiału. W mojej diecie mają miejsce też orzech, pestki słonecznika itp. Poziom trójglicerydów jest w porządku, glukoza we krwi 78, a zwykle miałam ok.100. Co może oznaczać taki poziom cholesterolu? Czy to oznaka jakiejś choroby? Niepokoję się. Proszę o odpowiedź. Z

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: ##########NASZE CHOROBY############

naszej diecie w okresie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienie. Warto też spożywać ją profilaktycznie dla wsparcia pracy układu immunologicznego. Dzięki niskiej kaloryczności może wejść w skład diety odchudzającej. Dodatkowo wspomaga pracę wątroby, pobudza ją do wydzielania żółci, dzięki czemu

Chora tarczyca? Uporczywe zmęczenie

,8-10 Erytrocyty 4,82 mln/ul 3,7-5,1 Hemoglobina 12,9 g/dl 12-16 Hematokryt 39,6 % 37-47 MCV 82,2 fl 80-99 MCH 26,8 pg 27-35 L MCHC 32,6 g/dl 32-37 Płytki krwi 190 190 tys/ul 150-450 RDW-CV 13,4 % 11,6-14,8 PDW 15,2 % 8-18 MPV 12,1 fl 9-13 P-LCR 43 % 13-43 PCT 0,23 % 0,17-0,35 Neutrofile 28,5 % 46-75 L Limfocyty

Prośba o interpretację wyników - nieskie neutrocyt

,0 Płytki krwi 386 G/l 150 - 450 RDW-CV 12,7 % 11,5 - 14,5 MPV 9,3 fl 9,0 - 12,6 % Neutrocytów 15,9 % 30,0 - 50,0 % Limfocytów 70,4 % 35,0 - 90,0 % Monocytów 5,3 % 2,0 - 7,0 % Eozynocytów 8,1 % < 5,0 % Bazocytów 0,3 % < 1,0 Liczba Neutrocytów 1,10 G/l 1,50 - 8,50 Liczba Limfocytów 4,88 G/l 4,00 - 10

Re: bóle, skakanie, drganie, fascykulacje mięśni

Tężec od czerwca by się rozwinął, więc to nie on, ale nie można wykluczyć innego zakażenia. Krew masz dość słabą, jesteś na jakiejś diecie? Suplementujesz widzę się witaminami i nie tylko, witamina D3 wymaga okresowego badania, można przedobrzyć, robisz to, czy tak bierzesz ją w ciemno? Z badaniami

Re: A co ematka wie o higienie...

twardą tkankę zęba. Kilkakrotne przepłukanie wodą pozwoli nam zneutralizować kwaśny odczyn i bezpiecznie umyć zęby. Dieta wzmacnia zęby? - Po wyrżnięciu się zębów możemy je wzmacniać tylko zewnętrznie, nie ma możliwości, żeby substancje z pożywienia, które dostają się do krwi, działały na już wyrżnięty

Re: wyniki badan krwi

> Kobieta, lat 28, podaje, że jest na diecie wegetariańskiej. wegańskiej > niski poziom płytek krwi, genetyczne > niski poziom cholesterolu tu jest jedyny ewentualny problematyczny wynik. Lekarka, ktora oceniala wyniki zalecila, by jesc wiecej Avocado i oleju lnianego. Ot co. >

Białaczka? Anemia? Proszę o odpowiedź

- 6,9 (min:3,8, max:10,0) Erytrocyty - 4,3 (min:3,7, max:5,1) Płytki krwi - 353 (min:140, ax:440) Limfocyty% - 25 (min: 20, max:45) Inne (Eo, Bazo, Mono) % - 11, (min:0, max:24) Neutrofile % - 65 (min:40 , max:70) Limfocyty # - 1,7 (min:1,4, max:3,5) Inne (Eo, Bazo, Mono) # - 0,7 (min:0,0, max:1

Żelazo 32, podwyższone erytrocyty u 2,8 latka-

Hematokryt 38,6% 34,0 41,0 N MCV 74,1 fl 72,0 87,0 N MCH 25,1 pg 25,5 29,5 L MCHC 33,9 g/dl 32,2 36,2 N Płytki krwi 368,0 tys/µ l 150 450 N RDW-CV 14,0 % 11,6 14,8 N PDW 12,2 % 8,0 18,0 N MPV 10,5 fl 9,0 13

Marskość jest okropna

Witam, ponownie po przerwie, kiedyś pisałam na tym forum,przechodziłam przez terapię 3-lekową, została mi ona odebrana z braku niskiej odporności,płytek krwi.To moja trzecia terapia bez skutku. Choruje na wzw c od ponad 20lat, marskość wątroby F4/4, niedawno doszło do mnie,że mam już coraz większe

Re: wyniki badan krwi

Kobieta, lat 28, podaje, że jest na diecie wegetariańskiej. Poza morfologią krwi i gospodarką lipidową wyniki przeciętne, jak u większości pacjentów w tym wieku (czyli w normie). Niepokojąco blisko granicy normy: niski poziom płytek krwi, niski poziom cholesterolu wskazana ocena BMI Zalecenia: Ze

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!