Wszystko o:

niskie tsh przyczyny

kaole

TSH, czyli strażnik tarczycy

TSH, czyli strażnik tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

TSH - normy

Poziom TSH jest w dużej mierze uzależniony od wieku oraz aktualnego stanu, co niestety czasem nie jest brane pod uwagę przy analizie wyników. Jest ścisle związany z tarczycą. To niewielki gruczoł, którego praca ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Aby wszystko przebiegało prawidłowo przysadka mózgowa wydziela TSH. Mimo że medycyna dokładanie ustaliła prawidłowe wartości tego hormonu to sztywne trzymanie się norm nie zawsze jest słuszne.

Kretynizm - rodzaj niedorozwoju umysłowego

Kretynizm to schorzenie ściśle związane z funkcjonowaniem tarczycy. Niedoczynność tego gruczołu może poważnie zakłócić prawidłowy rozwój zarówno fizyczny, jak i umysłowy dziecka. W przypadku kretynizmu pierwsze zmiany chorobowe pojawiają się już w życiu płodowym.

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

świadomość, że są one inne, ponieważ te ustalenia powstały całkiem niedawno. Stąd młode kobiety, chcąc upewnić się, że z ich tarczycą jest wszystko w porządku, powinny skonsultować się z endokrynologiem. Odwracamy sytuację. Czy TSH może być nieprawidłowe, nawet skrajnie niskie, a tarczyca zdrowa? Jako

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

toksyny. Potrzebujemy go, by przyswoić witaminę D. Jako silny przeciwutleniacz stanowi osłonę przed rakiem. Ponieważ uczestniczy w procesie wykorzystania serotoniny ( więcej o jej działaniu ), chroni nas przed depresją, zapewnia apetyt na życie. Realne zagrożenia Niezależnie od przyczyny, za niski poziom

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

.* Hormon tyreotropowy (TSH) - pobudzający z kolei tarczycę* Hormon folikulotropowy (FSH) - odpowiedzialny za naszą płodność, w tym stymulację produkcji estrogenów i dojrzewania pęcherzyka Graffa, a także pobudzenie spermatogenezy* Hormon luteinizujący (LH) - który u kobiet podtrzymuje jajeczkowanie i

Mapa LP

pieczenie penisa objawy niska temperatura ciala ponizej 36.6 serowate upławy z pochwy anty hcv androstendion golenie włosów łonowych mpv płytki krwi luteina na okres zwężenie przestrzeni międzykręgowej l5-s1 nabrzmiałe i bolące piersi przyczyny zielony kał stolec bilirubina całkowita

Zespół policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników

wykazać zbyt wysoki poziom LH i zbyt niski FSH, podwyższony poziom androgenów, podwyższony poziom insuliny, nieprawidłowe stężenie lipidów i cholesterolu, nieprawidłowy poziom hormonów tarczycy i TSH , u ok. 15 proc. chorych również podwyższony poziom prolaktyny. Leczenie Hormonalna stymulacja

Problemy z tarczycą

Problemy z tarczycą

i T4 są niskie, a TSH zawyżone. Prawidłowy wynik TSH w zasadzie wyklucza niedoczynność tarczycy. Dla upewnienia bada się nie tylko całkowity poziom hormonów, ale także tzw. wolną tyroksynę (FT4) i trójjodotyroninę (FT3). Prawidłowe wyniki badań to: - FT3

Zbadaj tarczycę, warto!

Zbadaj tarczycę, warto!

na wadze. U kobiet niekiedy wydłuża się czas krwawienia miesiączkowego. Zbyt niskie stężenie hormonów tarczycy, a zbyt wysoki poziom TSH wydzielanego przez przysadkę może też spowalniać akcję serca i wywoływać obrzęki powiek, twarzy i dłoni. Zdarza się, choć nie za często, że w chorobie Hashimoto

Niskie TSH w III trymestrze ciąży

Mam problem z niskim tsh. W I trymestrze ciąży robiłam badanie TSH i wyszło 0,042, dostałam skierowanie na FT4 wyszło 17,26 przy normach (9-20.0) i FT3 4,88 przy normach (4-8,3). Skierowano mnie do endokrynologa. Lekarz powiedział, że TSH może być niskie. Ważne, że FT3 i FT4 są w normie. Kazał

TSH wysokie

Odebrałam wyniki, bardzo proszę o ich interpretację, oto one: TSH (norma to 0,27-4,2) ja: 146,6 !!! (za wysoko), FT4 (norma 0,93-1,7) ja: 0,29m (za nisko), anty-TPO (norma górna 34) ja: 410 !!! (za wysoko). Mam 29 lat. Mój lekarz rodzinny zaniepokoił się moimi objawami, dlatego zleciła mi zbadanie

Niedoczynność tarczycy, a niska waga

Dlaczego podczas niedoczynności tarczycy (wykryta w badaniu TSH) ważę zbyt mało? Mam większość objawów niedoczynności takie jak senność, efekt brudnych kolan, suchą i zimna skórę, szybkie męczenie się itd. nie mam jednak wola ani nie tyje. Mam 19 lat i jem dosłownie wszystko i to w sporych

Wyniki TSH w ciąży

lekarz nie przypisał. Czy niskie TSH będzie miało jakiś negatywny wpływ na moje dziecko?

Podwyższone TSH u 7-latki

Mojej córce wyszło podwyższone TSH - 5,56 czy jest to bardzo niepokojące? Co mam dalej z tym robić?Proszę zgłosić się do lekarza endokrynologa. Podwyższone TSH przy niskich poziomach hormonów tarczycy świadczy o jej niedoczynności. Należy powtórzyć badanie TSH i hormonów tarczycy (FT3 i FT4) i

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Ginekolog- dr Alina Zuzak - polecacie?

Nie tylko rozmowy. Bada się często tarczycę (TSH, FT3, FT4), której niekiedy "złe wyniki" odpowiadają za objawy lękowe u pacjentów; poziom żelaza (często niski u pacjentów z tzw. "zespołem niespokojnych nóg". Badania MRI / TK głowy pozwalają czasem potwierdzić uszkodzenie danej struktury mózgu

Re: Hashimoto i niedoczynność-pomocy!

TSH moze byc wysokie jesli poziom T3 jest niski, a Letrox to suplementacja T4. Dlatego nie badamy nigdy samego TSH, a TSH+ft3+ft4. Jesli ft3 masz bardzo niskie to moze przyczyna jest anemia, mimo suplementacji, trzeba zbadac poziom ferrytyny, zrobic mofologie, zbadac poziom wit. b12 -zwlaszcza

Re: Niskorosłość?

Mam podobny problem, u dwulatka TSH wyszło 3,5 witamina D3 - 19, ferrytyna 15 przy normie od 22... Czy to może być przyczyna niskiego wzrostu?

Re: proszę o interpretację wyników

Pójśćdo endo nie zaszkodzi..., tylko TSH, trzy badania, jest po prostu dobre, to ideał, do którego większość z nas dąży. Ft4 na granicy normy na pewno nie jest porządane ale może ono wynikać z różnych przyczyn. Może masz np. niedobór jodu? Może to kwesta niskiej ferrytyny - wypadanie włosów

Re: czy podchodzi to pod problemy z tarczycą?

Masz niedoczynnosc. objawy sa najprawdopodobniej zwiazane z niskim poziomem hormonow. Powinnas sie skonsultowac z endokrynologiem, tsh masz na granicy wiec nie powinno byc problemu z uzyskaniem suplementacji. Jaka jest przyczyna niedoczynnosci to wyjasnic moze USG tarczycy, mozna tez zrobic

Re: Wyniki badań -kto pomoże?

tarczycy. Więc mimo że niedoczynność tarczycy jest tu niejako wtórna i nie jest przyczyną tylko skutkiem, to tarczyca tak czy siak nie działa prawidłowo i hormony trzeba uzupełniać, bo bez nich ciężko żyć. Dlatego oprócz TSH trzeba przy tak typowych objawach niedoczynności sprawdzić także wolne hormony. Bo

Obiżone FT4, TSH w normie - niedoczynność?

? Ferrytyna niska, D3 niskie B12 i magnez w normie Jej problemem są migreny, więc szukamy przyczyny. Będę wdzięczna za pomoc

Re: Prośba o interpretację wyników mojej córki.

ft3 jest zdecydowanie za niskie, to może być przyczyną kłopotów z sercem. ft 4 na przyzwoitym poziomie. tsh wygląda ładnie. czy dziecko ma jakies objawy niedoczynnej tarczycy?

Niskie TSH a objawy niedoczynności

zaskoczyły, nigdy nie miałam tak niskiego TSH! TSH 3-cia generacja - 0,693 ulU/ml (0,550 - 4,780) FT3 - 2,98 pg/ml (2,30 - 4,20) FT4 - 1,01 ng/dl (0,89 - 1,76) Czy w takim razie powinnam "dać spokój" mojej tarczycy i przyczyn np. problemów z sennością, osłabieniem, nadwagą, przesuszoną skórą szukać gdzie

Re: niewłaściwy stosunek fT4 do fT3

Masz niskie fT4 jak na młodą osobę oraz stosunkowo wysokie TSH. Witaminę D3 też masz niską. Stąd pewnie Twoje objawy. Nie masz się co martwić, tylko cieszyć, że znalazłaś przyczynę swoich objawów i wiesz w którym kierunku iść aby żyć lepiej :) Działaj :)

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!