Wszystko o:

norma cukru u dzieci

kaole/PAP

Lubisz słodkie? Pora ograniczyć spożycie cukru

Lubisz słodkie? Pora ograniczyć spożycie cukru

Zaledwie 25 g, czyli maksymalnie pięć łyżeczek to zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) najbezpieczniejsza dzienna dawka cukru. O nowych żywieniowych wytycznych przygotowanych przez specjalistów z WHO poinformowały "BBCNews" i "Guardian".

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

Niektórych substancji zawartych w żywności boimy się jak ognia. Chociaż są jadalne, a nawet należą do składników niezbędnych do życia: białek, cukrów, tłuszczów, minerałów, wzbudzają silne emocje i mają swoich zagorzałych wrogów. Tylko czy słusznie? Zawsze szkodzą? Jak bardzo i od czego to zależy?

Pięć przesądów o zdrowiu, w które na pewno wierzysz

Wiele naszych przekonań o zdrowym trybie życia jest błędnych. Myślisz, że pięć porcji owoców i warzyw dziennie to mus? Uważasz, że najwięcej ciepła ucieka przez głowę? Zobacz, czy masz rację!

Badanie ogólne moczu. ANALIZA MOCZU

Badanie ogólne moczu. ANALIZA MOCZU

. Badanie moczu - normy (wartości prawidłowe): Kolor: od przeźroczystego do ciemnożółtego Klarowność: przejrzysty Zapach: lekko orzeźwiający zapach Ciężar właściwy: 1.005 - 1.035 pH: 4.5 - 8.0 Białko: brak Cukier: brak Ciała ketonowe: brak Analiza mikroskopowa: krwinki od 0 do kilku w polu

Burakiem w raka, selerem w depresję, a żeń-szeń dla ognia w sypialni? Tajemnice warzyw korzennych

Burakiem w raka, selerem w depresję, a żeń-szeń dla ognia w sypialni? Tajemnice warzyw korzennych

prowadzącym, gdy znajdujemy się pod opieką specjalisty. Uwaga nadciśnieniowcy! Żeń-szeń w zależności od dawki może ciśnienie obniżać lub podnosić. Żeń-szenia nie należy stosować u dzieci, kobiet w ciąży i karmiących oraz osób z zaburzeniami krzepliwości krwi. Może wywołać arytmię, zaburzenia snu, alergię

Jesteś wodą, a co o niej wiesz?

Jesteś wodą, a co o niej wiesz?

interesy dba mózg. Z różnych części ciała ośrodek pragnienia w podwzgórzu odbiera sygnały o zapotrzebowaniu na wodę. Mózg wówczas nakazuje nam ją zdobyć. Niestety, u dzieci (ale i osób w podeszłym wieku) ten mechanizm wyjątkowo często zawodzi. Stąd tak istotne, by opiekunowie pamiętali za nich o potrzebie

Czego nie lubi twoje serce

Czego nie lubi twoje serce

mniej. Zaledwie 1 g soli dziennie mniej zmniejsza o 24 proc. ryzyko udaru i o 14 proc. ryzyko zawału serca. Żeby jednak uniknąć walki z samym sobą i miłością do słonego, trzeba zacząć od dzieci. Niedawne badania opublikowane w piśmie "Pediatrics" dowodzą bowiem, że nadmierne spożycie soli u

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

mężczyźni. Osoby starsze, w kwiecie wieku i dzieci. To nieprawda, że marskość to jedynie problem alkoholików. Bywa, że niektórzy pacjenci dowiadują się, że mają chorą wątrobę dopiero wtedy, gdy dochodzi u nich do poważnych powikłań na skutek marskości. Należą do nich m.in.: zaburzenia w pracy mózgu

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Niezbędna i niemierzalna. Z pewnością niedobór siarki w organizmie człowieka prowadzi do poważnych zaburzeń przemiany materii . Wiemy, że stanowi ona 0,25% naszego ciała i lepiej, żeby nie było mniej. Nie ma jednak norm spożycia tego pierwiastka, ani badań kontrolujących jego stężenie. Bo

Wiosenne zmęczenie, które... nie mija

Wiosenne zmęczenie, które... nie mija

zmęczeni bardziej niż zwykle. U podłoża tego stanu może leżeć niedobór witaminy D. Rzadziej także spożywamy pełne witamin owoce i warzywa, więc mamy mniej sił witalnych. Ale... wraz z nadejściem wiosny to wszystko przecież minie! Co wtedy, kiedy zmęczenie i osłabienie organizmu jednak nie mija?Brak żelaza

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Gazometria u dziecka

badań laboratoryjnych w oderwaniu od badania dziecka. Jeśli jest to gazometria oznaczona we krwi żylnej lub włośniczkowej to wyniki te mieszczą się w granicach normy. Brzuszny tor oddychania jest normą u małych dzieci. Co do zasinienia wokół ust - nie mogę wypowiadać się bez zbadania dziecka. Sugeruję

Wyniki TSH, FT3 i FT4, a ciąża

Na początku 13 tygodnia ciąży bliźniaczej zrobiłam badania TSH, FT3 i FT4. Wyniki były następujące: - TSH: 0,14 ulU/ml (normy laboratoryjne: 0,25-5,00); - FT4: 11,05 pmol/l (normy lab.: 10,60-19,40); - FT3: 4,44 pmol/l (normy lab.: 4,00 - 8,30). Proszę powiedzieć mi co oznaczają te wyniki, bo

bóle kości

bolą mnie stawy i kości a rano mam zaczerwienione kończyny dolne,ortopeda skierował mnie do reumatologa ale badanie crp i czynnik reumatoidalny są w normie,mimo że od grudnia biorę leki to nie ma żadnej poprawy ,od dwóch lat nie przespałam żadnej nocy .Nadmieniam ,że 1,5 roku temu usunięto mi całą

Ból w okolicy nerek - wyniki badań

Przez miesiąc odczuwałam ból w okolicach nerek i stosowałam Furagin i Duomax (na zapal. oskrzeli). Przedstawię 5 wyników badań moczu robionych w odstępach tygodniowych. 1 WYNIK) barwa: żółta nzup.; odczyn: 6; ciężar wł.:1.015; białko:25mg/dl; cukier: neg; urobilinogen: norm; bilirubina: neg; ketony

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Niemowlak, pytanie dotyczące obsługi ;)

Zdrowa młoda matka, zero problemów w ciąży, cukier super, ciśnienie w normie, anemii brak. Łożysko piękne. Dziecko płci męskiej, 2950g. Zrozum, dzieci rodzą się różne.

Re: glukoza poniżej normy

Niespecjalnie znam się na normach dla dzieci, ale mechanizm jest taki sam jak u dorosłych. W czasie posiłku i jakiś czas po nim glukoza we krwi rośnie, potem spada do poziomu wyjściowego lub nawet niżej. To jak szybkie jest tempo wzrostu i spadku glukozy, a także do jakiego poziomu spada zależy

Re: Przyrosty, przyrosty, przyrosty po raz n-ty

Dziękuję :) Hemoglobina 11,5 normy 10-13 Żelazo 40 normy 59-158 My urodziliśmy się "normalni" :D ja 3600, Mąż 3000, jesteśmy raczej niscy, dziadkowie (nasi rodzice) również. Nie sądziłam, że Synek będzie taki duży, bo u nas w rodzinie się takie dzieci nie zdarzały, ale cukier był w normie. Też

dodam jeszcze, że racja dzienna Polaka...

...dorosłego i pracującego wg wyliczeń okupacyjnych niemieckich władz miała równowartość 700 kcal (norma to ok. 30 kcal/kg/dobę). Czyli wystarczała na około 24 kg. Dotyczyło to Polaków pracujących. Tete i podobni nigdy nie byli głodni, starsza pani, z którą czasem gawędzę, mówi, że jej

Czy to jest normalne??

nocnym dzieci w pokojach obok ten dźwięk wybudzał a mnie nie...Noc śpię mocno ale ta wiertarka mnie przerazila.Badania robione niedawno w normie cukier tez.Co to może byc spotkalyscie sie z czymś takim??/

Re: jak można tęsknić za PRL-em?

Jedna (chyba jedyna) rzecz pozytywna - moi rodzice pracując mieli umowy o pracę bez żadnego krętactwa. Umowa stała, wypłaty to co na papierze, żadnych kopert pod stołem na czarno, żadnej umowy zlecenia. Fakt, że mama nie pracowała mając malutkie dzieci ale później nie miała problemu z pójściem do

Hipoglikemia i hashi - jaka dieta?

hej dziewczyny :) ostatnio na forum pisałam chyba w sprawie karmienia piersią, a dzieci już mocno podrosły, ech, czas leci. Teraz znowu mam chaos w głowie, więc znowu się tu pojawiam. Mam hashimoto, ale TSH w normie. Ogólnie tarczycowo czuję się dobrze. PRzy okazji innych badań, z powodu

Re: Statystyki są bezlitosne !

, wysoki - powyżej 12,5 g w 100 g. Dla napojów obowiązują o połowę niższe normy, czyli wysoki poziom cukru to już 6 - 6,5 g w 100 g. W praktyce wszystkie sztucznie powstałe napoje to bomby z cukrem. A dzieci łatwo uzależniają się na słodki smak. Stąd łatwa droga do otyłości.

dzieci, jedzenie, ja

. Do tego czuję się koszmarnie podając dzieciom jedzenie, które wierzę, że jest niezdrowe (mleko, cukier, rafinowana mąka), czuję, jakbym robiła im krzywdę, do tego wysyłam w ten sposób sprzeczne informacje, bo dzieci znają moje poglądy oraz teorię zdrowego odżywiania. Co robić?

Re: Samopoczucie tragedia - po roku leczenia

. Ostatnio już gorzej... Jak kładę się wieczorem do łóżka to mam okropne zawroty głowy, normalnie jak bym kręciła się na maxa na karuzeli w prawa stronę! Wyniki mam średnie, ft3 i ft4 ponad 30?, witamina D 39, witamina b12 39%, ferrytyna też ok. Ale magnez dużo poniżej normy! Ostatnio zaczęłam brać po 5

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!