Wszystko o:

norma cukru u dzieci

Joanna Mierzwa

To prawda, że przez nadmiar słodyczy dzieci są hiperaktywne? Nauka: to nie wina cukru tylko rodziców

To prawda, że przez nadmiar słodyczy dzieci są hiperaktywne? Nauka: to nie wina cukru tylko rodziców

Cukier nie bez powodu zasłużył na miano "białej śmierci". Ale czy prawdą jest powtarzana przez rodziców na całym świecie teoria, że odpowiada za nadpobudliwość u dzieci? I co z jego uzależniającymi właściwościami?

Cukrzyca typu 2 - objawy diagnoza, postępowanie

Cukrzyca typu 2 to najczęściej rozpoznawana odmiana cukrzycy. Schorzenie może pojawić się w każdym wieku i co gorsza w większości przypadków, chorzy sami ją sobie fundują. Skąd się bierze cukrzyca typu 2, jak się objawia i jak z nią skutecznie walczyć?

Pierwsze objawy cukrzycy

Cukrzyca to choroba metaboliczna, której najbardziej charakterystycznym objawem jest podwyższone stężenie glukozy we krwi. Schorzenie jeszcze do niedawna diagnozowano u osób starszych, dzisiaj może rozwinąć się niezależnie od wieku. Jakie są pierwsze objawy cukrzycy i kto znajduje się w grupie ryzyka?

Cukrzyca typu 1 - objawy, diagnoza, leczenie

Cukrzyca typu 1 - objawy, diagnoza, leczenie

– układ odpornościowy zaczyna wydzielać przeciwciała, które niszczą trzustkę i zakłócają jej pracę. Cukrzyca typu 1 - objawy Pierwsze objawy cukrzycy typu 1 (ale również i typu 2) u dzieci zazwyczaj pojawiają się nagle. Chory zaczyna odczuwać nadmierne pragnienie (zdarza się, że potrafią wypić

ADHD - przyczyny, objawy, leczenie

ADHD - przyczyny, objawy, leczenie

się ono częściej u chłopców niż dziewczynek. Aby poprawnie postawić diagnozę symptomy musza utrzymywać się dłużej niż pół roku. ADHD to zaburzenia zachowania i emocji, które charakteryzują się problemami z poszanowaniem norm społecznych oraz praw innych. Dzieci cierpiące na to schorzenie szybciej i

Nabłonki płaskie w moczu - co oznaczają?

Nabłonki płaskie w moczu - co oznaczają?

bezbolesne. Wówczas diagnoza opiera się właśnie na zwykłym badaniu moczu oraz na badaniu bakteriologicznym moczu (posiew). Często zdarza się, że liczne nabłonki płaskie w moczu diagnozuje się u dzieci. Oczywiście może mieć to związek z zapaleniem układu moczowego, ale nie jest tak zawsze. Często okazuje się

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

. Skutki? Począwszy od banalnych, chociaż uciążliwych (trądzik), a skończywszy na zdecydowanie poważniejszych (niepłodność, PCOS, zaburzenia pracy serca u kobiet z powodu niewłaściwego stosunku testosteronu do estrogenu ). Czytaj także: Więcej o cukrze Białka, tłuszcze, węglowodany: po co je jeść

Pięć przesądów o zdrowiu, w które na pewno wierzysz

Pięć przesądów o zdrowiu, w które na pewno wierzysz

); możesz także wybierać spośród mrożonek. Przeczytaj o 9 najpopularniejszych mitach żywieniowych, które obaliliśmy Nie daj się zwariować. To prawda, że im więcej owoców, tym lepiej, ale nic się nie stanie, jeśli na chwilę zejdziesz poniżej normy. Niektórzy twierdzą, że należy jeść siedem, a nawet

Cukrzyca: objawy, typy, leczenie i dieta. Jakie są oznaki cukrzycy?

Cukrzyca: objawy, typy, leczenie i dieta. Jakie są oznaki cukrzycy?

, genetyka i niezdrowy tryb życia. U kobiet w ciąży może pojawić się cukrzyca ciążowa. Cukrzyca: co to jest? Cukrzyca jest chorobą metaboliczną związaną z zaburzeniem przemiany węglowodanów w organizmie. Węglowodany to po prostu cukry, nieodzowny składnik każdej diety. Najważniejszym z nich, z punktu

Badanie ogólne moczu: normy, wyniki

Badanie ogólne moczu: normy, wyniki

. Badanie moczu - normy (wartości prawidłowe): Kolor: od przeźroczystego do ciemnożółtego Klarowność: przejrzysty Zapach: lekko orzeźwiający zapach Ciężar właściwy: 1.005 - 1.035 pH: 4.5 - 8.0 Białko: brak Cukier: brak Ciała ketonowe: brak Analiza mikroskopowa: krwinki od 0 do kilku w polu

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Gazometria u dziecka

badań laboratoryjnych w oderwaniu od badania dziecka. Jeśli jest to gazometria oznaczona we krwi żylnej lub włośniczkowej to wyniki te mieszczą się w granicach normy. Brzuszny tor oddychania jest normą u małych dzieci. Co do zasinienia wokół ust - nie mogę wypowiadać się bez zbadania dziecka. Sugeruję

Wyniki TSH, FT3 i FT4, a ciąża

Na początku 13 tygodnia ciąży bliźniaczej zrobiłam badania TSH, FT3 i FT4. Wyniki były następujące: - TSH: 0,14 ulU/ml (normy laboratoryjne: 0,25-5,00); - FT4: 11,05 pmol/l (normy lab.: 10,60-19,40); - FT3: 4,44 pmol/l (normy lab.: 4,00 - 8,30). Proszę powiedzieć mi co oznaczają te wyniki, bo

bóle kości

bolą mnie stawy i kości a rano mam zaczerwienione kończyny dolne,ortopeda skierował mnie do reumatologa ale badanie crp i czynnik reumatoidalny są w normie,mimo że od grudnia biorę leki to nie ma żadnej poprawy ,od dwóch lat nie przespałam żadnej nocy .Nadmieniam ,że 1,5 roku temu usunięto mi całą

Ból w okolicy nerek - wyniki badań

Przez miesiąc odczuwałam ból w okolicach nerek i stosowałam Furagin i Duomax (na zapal. oskrzeli). Przedstawię 5 wyników badań moczu robionych w odstępach tygodniowych. 1 WYNIK) barwa: żółta nzup.; odczyn: 6; ciężar wł.:1.015; białko:25mg/dl; cukier: neg; urobilinogen: norm; bilirubina: neg; ketony

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: TWINS-y. Prośba o interpretację wyników.

fT3 powyżej normy u dzieci jest OK, bo normy na fT3 są zazwyczaj podawane dla dorosłych. Wyniki tarczycowe wyglądają dość dobrze. Warto zbadać im ferrytynę i witaminę D3, z diety usunąć chemię, barwniki i cukier (tak, wiem, mega trudne, ale warto). Warto aby jadły ryby, ale nie z Bałtyku (bez

Re: Niemowlak, pytanie dotyczące obsługi ;)

Zdrowa młoda matka, zero problemów w ciąży, cukier super, ciśnienie w normie, anemii brak. Łożysko piękne. Dziecko płci męskiej, 2950g. Zrozum, dzieci rodzą się różne.

Re: Dzieci z miejskich plemion

Mam i ja :) Małe miasteczko, mieszkania deweloperskie, zaprzyjaźnionych kilka rodzin. Jak się wprowadzaliśmy dzieci miały do 3 lat więc mówią na tych sąsiadów "ciocia" "wujek", latem co rusz na jakimś ogródku nasiadówka, jedna kosiarka na 3 małe ogródeczki, wpadanie po "cukier" to norma, liczne

Re: prezenty, dzieci, kto ma rację

rujnuje mojego budżetu. A jak ma sens kupowanie drobiazgu dla rodzeństwa, > pewnie taki sam jak kupowanie kwiatów dla pani domu. Nie kupuję żadnych produktów spożywczych dla nieswoich dzieci. Szczególnie takich zawierających mleko, kakao i inne potencjalne alergeny. Cukru nie kupuję z zasady ani

Re: Moja córka jest gruba i nie radzę sobie z tym

typy budowy, ale niektóre tak. wyjaśnić, co jest przyczyna takiej, a nie innej figury. opowiedzieć trochę o cukrze w diecie, o tym, że jest niezbędny człowiekowi, ale że w dzisiejszych czasach spożywamy go dużo ponad normę. o syropie glukozowo-fruktozowym dodawanym wszędzie, o tym, jak organizm reaguje

Re: Sposób na 2,5 latka ;)

soczek, czy coś z odrobiną cukru. Chodzi o to, że dzieci najczęściej marudzą z głodu, pragnienia, zmęczenia, przebodźcowania. Ale w czasie skoku rozwojowego byle co może być zapalnikiem. -- Pomoc dla Zuzi

tym razem córka

organizmie się działo skoro był taki wyrzut TSH. Przez miesiąc badaliśmy cukier na paskach, był ok. Mieliśmy też EKG i kardiologa, wszystko ok. MIesiac póżniej wynik trochę powyżej 2. OD tego czasu 2 razy badałam TSH, też FT3 i FT4, wszystko w normie. TSH 2,4 w 2016. Teraz też postanowiłam przy okazji badań

Re: Prośba o interpretacje wyników corki

dostawała witaminy dla dzieci z jodem i miała bardzo dobre wyniki i samopoczucie. Niestety, już nie można kupić tych witamin, a miały też sporo witaminy D3, żelaza, przystępną cenę, dobry smak i nie miały w składzie cukru ani aspartamu. Odkąd córka dostaje jod ma lepszą pamięć, nie marznie i fT4 poszło do

Re: Trzęsawka.Proszę o opinie

nocy przez dziecko miałam jeszcze silniejsze uczucie zapadnia, zwrotów, z wysiłkiem poruszałam konczynami. Cukier rano sprawdziłam i był w normie, więc z tego co wiem w nocy nie mógł spaść, bo ten na czczo by to pokazał. Byłam u wielu lekarzy, nie wiedzą co mi jest. Jedynie sugerują leki na uspokojenie

Re: Problem wychowawczy z 7 latkiem

Ja mam prawie 6latke ktora tez nie radzi sobie z porazkami...ogolnie u takich dzieci trudno z porazkami. U nas przez pewien czas córka wpadała w rozpacz bo np rozsypała cukier albo rozlała wodę. nIkt na nia nie krzyczał a i tak nagle zaczynała płakać i biegła do swojego pokoju. Nie wiem wiec o

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!