Wszystko o:

norma potasu w organizmie

wizu

Badanie elektrolitów (jonogram) - co warto o nim wiedzieć?

Badanie elektrolitów (jonogram) - co warto o nim wiedzieć?

Elektrolity to wodne roztwory jonów, obdarzone dodatnim, bądź ujemnym ładunkiem elektrycznym. Znajdują się we wszystkich płynach ustrojowych w ludzkim ciele i pełnią wiele istotnych funkcji. Dlatego ważne jest, żeby utrzymywać ich właściwą ilość w naszych organizmach - niedobór mógłby skutkować wieloma nieprzyjemnymi konsekwencjami. Jonogram to nazwa określająca zestaw badań laboratoryjnych, określających ocenę zawartości elektrolitów w osoczu krwi. Co warto wiedzieć o podobnych badaniach? Jakie są normy, jak interpretować wyniki, gdzie można przeprowadzić podobne testy i ile właściwie kosztują? Oto wszystkie najważniejsze informacje o jonogramie!

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Bez niego nie moglibyśmy funkcjonować. Potrzebny jest zarówno układowi nerwowemu, jak i mięśniom, w tym - przede wszystkim - sercu. Choć niedobór i nadmiar są równie groźne dla naszego zdrowia, czasami trudno je rozpoznać.

Woda pitna to nie tylko tlen i wodór. Co w niej pływa?

Zawartość H20 w wodzie nigdy nie jest stuprocentowa. Azot i dwutlenek węgla, a także różne składniki mineralne: od wapnia i magnezu poczynając na siarczkach i sodzie kończąc, to woda, z którą masz do czynienia na co dzień. I taka - z natury niedoskonała - najlepiej służy człowiekowi. Zarazem niektóre 'dodatki', które mogą do niej trafić, są bardzo szkodliwe

Śledziem w depresję

Śledziem w depresję

wydzielanie dobrego cholesterolu HDL i obniżają poziom złego. Śledzie są również źródłem witamin A, D, E: - w 100g jest 53 μg witaminy A, dzienna norma to 800 μg - w 100g jest ok. 25 μg witaminy D, dorosła osoba potrzebuje jej ok. 5 μg - w 100g jest ok. 1mg witaminy E, dzienne zapotrzebowanie

Aldosteron

Aldosteron

zbyt duża ilość tego pierwiastka nie została wydalona wraz z moczem. Za sprawą aldosteronu organizm pozbywa się m.in. potasu. Uaktywnia się gdy stężenie sodu we krwi jest zbyt małe oraz przy niskim ciśnieniu. Ściśle współpracuje z wazopresyną. Dlaczego jest nam potrzebny? Dzięki obecności sodu komórki

Pomarańcza - cytrusowa królowa. Co oprócz witaminy C kryją w sobie pomarańcze?

Pomarańcza - cytrusowa królowa. Co oprócz witaminy C kryją w sobie pomarańcze?

, Stanach Zjednoczonych i Chinach. Drzewka pomarańczowe potrafią owocować nawet 80 lat. Pomarańcza: wartości odżywcze i właściwości lecznicze Pomarańcze mają mnóstwo witaminy C . Wystarczy zjeść jedną, żeby dostarczyć organizmowi 100% dziennej normy. Witamina C poprawia odporność oraz - jako antyoksydant

Wiosenne zmęczenie, które... nie mija

Wiosenne zmęczenie, które... nie mija

Zimą w Polsce jest słońca jak na lekarstwo. Brakuje nam witaminy D. Krótkie dni i zmienna pogoda nie sprzyjają także aktywności fizycznej, co sprawia, że nasz organizm jest gorzej dotleniony. Wszystkie te czynniki powodują, że czekamy na wiosnę jak na zbawienie. Często w tym okresie czujemy się

Smak słony - skarbnica soli mineralnych

Smak słony - skarbnica soli mineralnych

Słony odczuwany w różnych miejscach języka mówi nam, że jedzony produkt jest źródłem soli mineralnych: sodu i potasu. Smak nie cieszy się dobrą renomą. Po części dzieje się tak za sprawą jego głównej nosicielki - soli. Zniesławiony chlorek sodowy, bo to on niemal w całości składa się na swojską sól

Ważne mikro i makro w naszym organizmie

Ważne mikro i makro w naszym organizmie

składniki, na które dzienne zapotrzebowanie wynosi ponad 100 mg, są to m.in.: wapń, fosfor, magnez, sód, potas, siarka i chlor. Czasami zalicza się do tej grupy także żelazo, chociaż potrzebujemy go znacznie mniej niż dana norma. Natomiast listy niezbędnych w żywieniu mikroelementów - pierwiastków śladowych

Kulinarne hity lata: jak wpływają na nasze zdrowie? Ile kalorii ma urlopowy grzech?

Kulinarne hity lata: jak wpływają na nasze zdrowie? Ile kalorii ma urlopowy grzech?

prawda są słodkości zdrowsze (choćby sezonowe owoce ), ale raz na jakiś czas, szczególnie latem, można sobie pozwolić na dietetyczny skok w bok. Kulka tradycyjnych lodów bez dodatków "kosztuje" nas od 30 do 60 kcal , czyli tyle co jabłko . Warto wiedzieć: zimny przysmak organizm musi

Zakwaszenie organizmu?

Od paru miesięcy mam bóle i zawroty głowy. Robiłam sobie badanie moczu i krwi. Mocz jest OK, krew - trochę poniżej normy hemoglobina. Zauważyłam też, że mam dziwny smak w ustach oraz pot o zapachu octu. Chcę zapytać, czy mój organizm jest może zakwaszony? Jakie badania powinnam wykonać i co

Górna granica potasu i sodu

badania lekarskiego, pomiaru ciśnienia tętniczego krwi, wykonania EKG serca (ze względu na bóle w klatce piersiowej). Poziom sodu i potasu przy górnej granicy normy na pewno nie jest przyczyną dolegliwości. Uważam, że powinien Pan lub powinna Pani koniecznie skonsultować się ze swoim lekarzem rodzinnym

Tętno - normy

Jakie powinno być tętno u dorosłego człowieka?Tętno (a dokładniej - czynność serca) u dorosłego, zdrowego człowieka powinno w spoczynku wynosić między 60 a 100 uderzeń na minutę. Podczas wysiłku fizycznego, w zależności od kondycji organizmu - tętno będzie wyższe

Niski poziom potasu we krwi

dobre: tarczyca, glukoza, morfologia, OB. Czy mam się czego obawiać? Czy wystarczy wyeliminować potas z diety i wyniki wrócą do normy?Tak znaczna hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi) nie może być wywołana zwykłym niedoborem. Najprawdopodobniej dochodzi do utraty potasu przez nerki, dlatego wymaga

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: BEI

, suchość w ustach, brak apetytu i ogólne zmęczenie całego organizmu. Był u internisty, robił badania krwi, niby w normie... tylko potas ciut wyższy. Nie wiem co robić... szukam, czytam w sumie nie wiem gdzie i czego mam szukać.

Słabość ciała zachwiania mrowienia

potas chociaż wszystkie wyniki nam w normie. Robiłam też echo serca holter morfologa i rozbe badania krwi w normie. Jest może minimalnie lepiej ale wciąż czuje zachwiania, słabe dłonie czasem mam wrażenie że się cała trzęse ale fizycznie nie mam objawów. Czy coś da się zrobić żeby się tego pozbyć? Czy

Skurcze mięśni.

Potas i magnez mam teraz w normie. Ale kilka razy w nocy budzę się z powodu skurczy mięśni w stopach i łydkach. I tak jest poprawa, bo wcześniej te skurcze mnie atakowały w różnych innych częściach ciała (np. łopatki, dłonie, kark, brzuch, uda). Od kilku dobrych dni biorę zioła na moje problemy

Re: interpretacja wynikow - co dalej?

Hej. Dzieki. Na razie cukier zrobilam taki ktory robi sie na czczo i wyszedl mi w normie. To taka troche zawila sprawa bo z kolei przeczytalam tez gdzies ze niski potas powoduje wzrost insuliny ale moze byc tez tak jak ty piszesz. W koncu organizm to calosc. Plytki zrobilam ponownie i morfologie i

Proszę o interpretacje wyników krwi

Witam , mam 22 lata .Własnie odebrałem moje winiki krwi i prosze o interpretacje winików morfologi,( normy w nawiasach) . WBC 6,4 - 10^3/ul (4-10) RBC 5,46 - 10^3/ul (4,3-5,9) HGB 16,1 - g/dl (14-18) HCT 47,3 - % (40-54) MCV 86,6 -fl (79-100) MCH 29,5 -pg (27-31) MCHC 34,0- g/dl (31-37) PLT 242

Re: Interpretacja wyników morfo

psychologa. Zobaczymy co z tego będzie. Apropo stanu zapalnego w organizmie - czy ob i crp nie powinno wtedy wykazywać wyraźnego odchyłu od norm?

objawy - parestezje i stany depresyjne

1. Parestezje. Podejrzewano Parkinsona Jedna noga, dwie ręce, twarz? Skurcze czy uczucie lód/wrzątek? Często? Nagle się stało czy narastało stopniowo? Zakładam, że poziom wapnia i potasu masz prawidłowy. Istnieje teoria, że to magnez wywołuje skurcze mięśni, gdy organizm nie może sobie poradzić

Re: czy te wyniki sa dobre?

krysiaszczepanska napisał(a): > Witam zrobilam kontrolne wyniki i zalamalam sie.Ft4 i ft3 zjechalo. > Ft4 33% a ft3 5%,tsh ciut w gore 0,824 też myślę, że te wyniki są spowodowane piciem soku z kapusty. Szkoda, że tak się porobiło bo w tej chwili musisz po prostu dać czas organizmowi na

Re: kolejne badania - 26.10.2013

No i popsuło się:( Od stycznia 2014 byłam na dawce 88 eutyroxu, do teraz. Wyniki z marca 2016, na 88 E: TSH 1,35 (norma 0,27 - 4,2) FT3 4,43 (norma 3,1 - 6,8) - 35,95% FT4 19,2 (norma 12,0 - 22,0) - 72% Ferrytyna - 16,44 (norma 13 - 150) magnez 1,87 (norma 1,6 - 2,6) Potas 3,93 (norma 3,5 - 5

Re: Jaki probiotyk przy kp?

przyjmowałam jedynie magnez. I znam swój organizm, więc tak - trzaskały mi kości z powodu braku magnezu, miałam skurcze nóg z powodu niedoboru potasu etc. Jak wszystko wróciło do normy, to przestałam brać suplementy.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!