Wszystko o:

norma tsh dla kobiet

kaole

TSH - normy. Co oznacza TSH poniżej i powyżej normy?

TSH - normy. Co oznacza TSH poniżej i powyżej normy?

Poziom TSH jest w dużej mierze uzależniony od wieku oraz aktualnego stanu zdrowia. Jest ścisle związany z tarczycą. To niewielki gruczoł, którego praca ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Aby wszystko przebiegało prawidłowo przysadka mózgowa wydziela TSH. Mimo że medycyna dokładanie ustaliła normy TSH, to sztywne trzymanie się norm nie zawsze jest słuszne.

TSH, czyli strażnik tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

Tarczyca - zawsze gorący temat

Niemal każda publikacja dotycząca tarczycy wywołuje burzę wśród internautów. Obrywa się autorom i lekarzom za: "niekompetencję", "lekceważenie problemów", "szkodliwe uproszczenia", etc. Zdajemy sobie sprawę, że żadna publikacja dyskusji nie zakończy, jednak z pomocą eksperta dr Małgorzaty Gietki-Czernel, endokrynologa, staramy się temat uporządkować, przynajmniej w kwestiach najbardziej kontrowersyjnych.

Hormon - co to takiego? Definicja, powstawanie i działanie hormonów

Hormon - co to takiego? Definicja, powstawanie i działanie hormonów

; Zobacz: TSH - normy Podwzgórze W podwzgórzu powstaje: tyreolibertyna (TRH), gonadoliberyna (GnRH), somatoliberyna (GHRH), kortykoliberyna (CRH), somatostatyna (GIH), dopamina (prolaktostatyna, PIH), wazopresyna i oksytocyna . > Przeczytaj: Dopamina - hormon motywacji do działania i

Trzydziestolatka, czyli kobiecość w rozkwicie. Dziś zatroszcz się o kolejne dekady

Trzydziestolatka, czyli kobiecość w rozkwicie. Dziś zatroszcz się o kolejne dekady

jej stanu, bo wiele dramatów (w tym poronienia) mogą być związane z jej złą pracą. Więcej na ten temat Robiłaś choć raz badanie TSH, hormonu zwanego strażnikiem tarczycy? Warto, bo problem z gruczołem ma ok. 20% Polaków, a częściej (8 razy) chorują kobiety. Pamiętaj tylko, że normy podane na

Przeciwciała anty-Tg

Przeciwciała anty-Tg

obecność zauważalna jest u osób z podejrzeniem reumatoidalnego zapalenia stawów, niedokrwistości złośliwej lub tocznia rumieniowego układowego . Niekiedy występują przy chorobach tkanki łącznej oraz cukrzycy typu I. Podanie jednej normy w przypadku tej immunoglobuliny nie jest możliwe. Po pierwsze każde

Kalcytonina

Kalcytonina

duże ilości witaminy D. W przypadku noworodków może być czterokrotnie wyższa. Znaczny spadek poziomu hormonu obserwuje się u kobiet po menopauzie. Czytaj także: Izotopowe leczenie tarczycy TSH, czyli strażnik tarczycy Przeciwciała anty - TPO Jod: przereklamowany, niezbędny, a może

Jej wysokość tarczyca. Wszystko o badaniu tarczycy

Jej wysokość tarczyca. Wszystko o badaniu tarczycy

najbardziej miarodajny. Zaburzone wyniki T3 i T4 bywają mylące, stąd ich kontrola ma charakter uzupełniający. Bardzo rzadko, przy sporych skokach poziomu TSH (np. przy chorobie Hashimoto), i tyreotropina może wprowadzać w błąd (chwilowo w normie, po spadku lub wzroście). Zdaniem wielu endokrynologów pewniej

BRAK MIESIĄCZKI, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

BRAK MIESIĄCZKI, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

ciąży. Objawia się jednak zwykle nie tyle amenorrheą, co miesiączkami obfitymi, nieregularnymi. Uwaga! Choroby tarczycy, rzutujące na płodność, mogą jednak nie dawać żadnych objawów, stąd kobiety w wieku rozrodczym powinny skontrolować jej funkcje, pamiętając, że normy hormonów związanych z tarczycą dla

To tylko ZMĘCZENIE... A może choroba?

To tylko ZMĘCZENIE... A może choroba?

cukrzycy . Cukrzyca: wszystko na temat choroby, jej odmian, objawów i leczenia Krążą mity o cukrzycy. Oto fakty Zobacz: Anatomia człowieka: trzustka Gorsza forma połączona z nienaturalnie jasnym odcieniem skóry, a także zbyt jasną wewnętrzną częścią dolnej powieki, dziąseł, jest typowa dla

Nowe normy TSH

Mam pytanie na temat nowych norm TSH czy są określone? Kiedyś górną granica było 4,2, a teraz?Nie ma ogólnie określonych liczbowych norm TSH. Normy te różnią się w zależności od laboratorium i od użytej jednostki. Na każdym wyniku powinien być podany przedział normy.Od redakcji: niektóre

Wyniki TSH

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu moich wyników TSH , badania te wykonałam kontrolnie po 1,5 roku. Zażywam euthyrox 100 i 125 i jeszcze podejrzewam ze jestem w ciąży. Wyniki 3.49 uIU/ml (0,27-4.2 ).Każda kobieta z niedoczynnością tarczycy powinna zgłosić ten fakt lekarzowi prowadzącemu zazwyczaj

Wyniki TSH ponad normę

Mam 17 lat i niedoczynność tarczycy. Przeszłam już dwie operacje tarczycy. Jedną w wieku 10 lat a drugą rok temu. Ostatnio robiłam badania TSH i wyszło mi, że mam 4,950 a norma mieści się w zakresie 0,270 a 4,200. Biorę codziennie na czczo Eutyrox N75. Czy to źle, że mam taki wynik? I co może to

Wynik TSH

Dzisiaj odebrałam wynik TSH : 2,840 ( norma 0,280 - 4,300 ) Czy jestem chora na tarczycę ?Wynik TSH jest w normie. Na tej podstawie można stwierdzić, że nie ma Pani zaburzeń czynności tarczycy w postaci nadczynności lub niedoczynności.

Wyniki TSH, FT3, FT4 - w normie?

Od jakiegoś czasu odczuwam zaburzenia koncentracji, pamięci, lekki przyrost wagi oraz nadpotliwość. Zrobiłem badania TSH, FT3 oraz FT4. Serdecznie proszę o interpretację TSH 1.446 mIU/l || 0.55 - 4.78 mIU/l fT3 3.87 pg/ml || 2,3-4,2 pg/ml fT4 1.34 ng/dl || 0,89-1,76 ng

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Badanie tarczycy- tutaj to modne...

Może i takie ma być, co nie zmienia faktu, że wielu rodzinnych odsyła młodą kobietę z TSH 4-5, bo "w normie".

Re: Ziele tasznika na obffite miesiączki

A jakie masz te wyniki? Nie to, że umiem je zinterpretować, ale normy tsh dla młodych kobiet są inne niż te podawane na wydruku badania.

Re: Tarczyca- wyniki badania, help

>>jakie zakresy norm? TSH wygląda dobrze Zakresy norm zależą od wieku, więc interpretowanie "na sucho" nie ma sensu... -- Takimi, jakimi wydają się być, rzeczy są rzadko. A kobiety nigdy. Pół wieku poezji

hormony tarczyca, proszę o pomoc w interpretacji w

Kobieta 19 lat. Tsh 5,020 (norma 0,51 -4,30) FT3 5,92 (norma 3,93-7,70) FT4 18,67 (norma 12,60-21)

Re: My tu śmichy chichy a sprawa rzeczywiście jes

Normy też się zmieniają. Endokrynolog mówił mi, że gdy kończył studia to bylo przyjete, że przy TSH do 10 nie wdraża się leczenia. Potem górną granicę zmieniono na 4,2, potem na 2,5. Obecnie czytam na forum, że kobiety najlepiej się czują mając TSH poniżej 2. Nic dziwnego, że coraz więcej kobiet

Re: Tu sporo tarczycówek, więc zapytam.

>Norma do 4,2 jednostek, a mam: 5,73. niedoczynnosc. To ma wplyw na prolaktyne ktora masz zapewne wysoka ( jedno ma wplyw na drugie) a zatem zachodzenie ciazy ( <= to przy zalozeniu ze jestes kobieta ale jak mowilam wole bys byl facetem bo sie przyzwyczailam lol) idealne TSH jest miedzy 1

Re: Tu sporo tarczycówek, więc zapytam.

Podobne dla młodych kobiet (20-parę lat) odpowiednie TSH to do 2 jednostek jak piszesz, ale ja już dawno nie mam tylu ;-) Dla starszych Pań ;-) wartości idealne (proporcjonalne do wieku) są inne niż dla 20-parolatki. Prolaktynę badałam również - jest w normie. 19,7 - dla zakresu normy między 4,8 a

Wynik TSH i ciąża

Witam. Chrouje na niedoczynność tarczycy TSH wyszło mi 0,099. Pod wynikiem jest informacja o normach dla kobiet ciężarnych i dopisek, że wykonano zgodnie z zaleceniami Ekspertów ds. Opieki Tyreologicznej w Ciąży z 2011r. Spóźnia mi się miesiączka od 2 tygodni, jednak robiłam 2 testy ciążowe i

Re: tarczyca tsh o co chodzi bo już nie wiem...

W Polsce dorosłej kobiecie z wynikiem 3 też powiedzą, że ma TSH w normie, bo norma laboratoryjna jest do 4. Tymczasem jest to za wysokie TSH i trzeba zacząć leczenie. Posłuchałabym pediatry, która zaleca dalszą diagnostykę, i poszłabym do endokrynologa z wynikami fT3, fT4, przeciwciał i

Re: wyniki- prośba gorąca o interpretację

prolaktyna może dorzucać swoje 3 grosze, ale może tez być odwrotnie. hormony to system naczyń połączonych. norma TSH dla kobiety w wieku rozrodczym to nawyzej 2, 5. ja przy 3. 35 juz chodziłam jak zombie z paskudnymi objawami niedoczynności.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!