Wszystko o:

normy hormonów płciowych

mmr

Hormon - co to takiego? Definicja, powstawanie i działanie hormonów

Hormon - co to takiego? Definicja, powstawanie i działanie hormonów

Hormon - często używamy tego pojęcia, ale czy na pewno wiemy, co to jest? Gdzie powstają hormony, na czym polega ich działanie i jaką rolę odgrywają w funkcjonowaniu organizmu?

Hormon folikulotropowy (FSH)

Wytwarzany przez przysadkę tzw. hormon folikulotropowy (FSH) wpływa przede wszystkim na płodność kobiety, niezbędny jest także mężczyznom. Dlaczego jest taki ważny i co mogą oznaczają wahania w jego stężeniu?

Testosteron, czyli hormon męskości i agresji? Nie tylko

Niesprawiedliwie kojarzony z "mięśniakami na sterydach", testosteron niewątpliwie determinuje nasze życie. Czym grozi jego niedobór, a także nadmiar, u kobiet i mężczyzn?

Cholesterol HDL - dobry cholesterol na straży tętnic

Cholesterol HDL - dobry cholesterol na straży tętnic

krwionośne. HDL odpowiada za ich czyszczenie; zbiera nadmiar cholesterolu, który następnie zostaje przetransportowany do wątroby , rozłożony i usunięty z organizmu jako żółć. Cholesterol HDL jest potrzebny również do wytwarzania hormonów płciowych, witaminy D i kwasu żółciowego. Cząsteczki HDL

Cholesterol LDL. "Złe" oblicze cholesterolu, które ma swoje plusy

Cholesterol LDL. "Złe" oblicze cholesterolu, które ma swoje plusy

do wątroby, gdzie ulega rozpadowi. Im wyższy poziom HDL, tym lepiej; niski poziom HDL zwiększa ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych. HDL jest odpowiedzialny za wytwarzanie niektórych hormonów płciowych, witaminy D oraz kwasu żółciowego. Nazwą "zły cholesterol" określa się cholesterol LDL

Albuminy

Albuminy

niektóre hormony , kwasy tłuszczowe, leki oraz dwutlenek węgla są prawidłowo rozprowadzane. Ponieważ odpowiadają za obieg płynów w całym organizmie i ich oczyszczanie, to zmiany chorobowe zakłócające ich wydzielanie odbijają się głównie na układzie moczowo-płciowym, limfatycznym a także na produkcji

Estradiol

Estradiol

oddziałowuje także na układ krwionośny Poprawia ukrwienie mięśnia sercowego, obniża ciśnienie krwi. Układ wydalniczy zawdzięcza mu zatrzymanie wody oraz soli mineralnych w organizmie. Poprawia jędrność skóry oraz zmniejsza wydzielanie łoju. Hormony w normie Niedobór estradiolu (oraz pozostałych estrogenów

Spirala domaciczna - najbardziej niezawodna metoda antykoncepcyjna?

Spirala domaciczna - najbardziej niezawodna metoda antykoncepcyjna?

Towarzystwo Ginekologiczne jako antykoncepcja dla młodych kobiet i nieródek. Jest całkowicie bezpieczny ze względu na jego łatwą odwracalność: po usunięciu systemu poziom płodności kobiety powraca do normy. Unowocześnienia pozwoliły zredukować całkowitą zawartość hormonu, a w związku z tym - wielkość całego

7 znanych mitów o antykoncepcji: śmieszą, szokują i wciąż żyją

7 znanych mitów o antykoncepcji: śmieszą, szokują i wciąż żyją

powrotu płodności. Nowoczesne metody długoterminowe (implant, wkładka) umożliwiają systematyczne, powolne uwalnianie hormonów. W przypadku zastrzyku dawka jest bezpieczna dla zdrowia, ale może rozregulować cykl płodności kobiety. Bywa, że wszystko wraca do normy po roku od ostatniego zastrzyku

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

produkcji hormonów płciowych (estrogeny, progesteron, testosteron), więc, po części, to dzięki niemu podejmujemy aktywność seksualną, kobiety zachodzą w ciążę, a potem mogą urodzić zdrowe dzieci. Dla najmłodszych jest szczególnie ważny, gdyż zapewnia prawidłowy rozwój mózgu. Właśnie dlatego maluchy

Hormony kobiece, menopauza?

bardzo zależy mi na opinii polskiego lekarza. Edyta P. W celu interpretacji wyników niezbędne jest podanie norm jakie są stosowane w laboratorium w jakim były wykonywane. Mimo wszystko bardzo ważne jest pilne zgłoszenie się do ginekologa w celu sprawdzenia co wywołuje plamienia w trakcie cyklu

Żelazo w normie z niską hemoglobiną

odpowiada za magazynowanie żelaza. Wydaje się, że 2-tygodniowa kuracja była niewystarczająca i objawy jakie u Pani występują mogą być z tym związane. Warto się też przyjrzeć czy w normiehormony tarczycy, ponieważ niedoczynność może powodować osłabienie, senność oraz nadmierne wypadanie włosów.

Zapalenie tarczycy a zaburzenia miesiączkowania

spowodowane właśnie tymi tabletami, czy może przeskoczenie z jednych hormonów na drugie? I czy to w ogóle możliwe?Tak, to możliwe. Poza hormonami płciowymi, również hormony tarczycy mogą mieć wpływ na cykl miesiączkowy. Jeśli okres nie pojawi się w ciągu najbliższych dwóch tygodni sugeruję wizytę u ginekologa

Niski cholesterol, podwyższony DHEA

Zrobiłem badania hormonów. Oprócz niskiego poziomu testosteronu (w dolnej granicy normy) wyszedł mi podwyższony wynik badań DHEA 29,04 ng/ml (norma 1,80-12,50). Następnie zrobiłem kolejne badanie hormonów nadnerczy i DHEA-S04 jest w normie - wynosi 203,20 ug/dl (norma 139,70-484,40) oraz

Zaburzenia hormonalne, a otyłość

wykonanie panelu badań hormonów płciowych i przeprowadzanie badania USG, które oceni budowę jajników.Inną przyczyną zaburzeń miesiączkowania może być niewyrównana niedoczynność tarczycy. Hormon stymulujący funkcję tarczycy (TRH) pobudza także wydzielanie prolaktyny, co w przypadku niedoczynności tarczycy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Normy hormonów płciowych

Witam, staramy się z mężem o dziecko. Ponieważ mam trochę problemów związanych z nieprawidłowymi krwawieniami w środku cyklu, postanowiłam na własną rękę obserwować swój cykl z pomocą badań hormonalnych. Na dzień dzisiejszy zrobiłam w tym cyklu: 3 DC FSH 7,88 mlU/ml LH 6,04 mlU/ml 11/12 DC Estr

Re: hormony płciowe - normy

Udało mi się dostać brakujące normy: Progesteron 4,90 N dla f. lutealnej 1,7 - 27 DHEA-SO4 225 N dla mojego przedziału wiekowego 148 - 407 17-hydroksyprogesteron 1,83 N dla fazy lutealnej 1,0 - 4,5 Jednym słowem chyba wszystko mam w normie.

Re: przedwczesne dojrzewanie u dziewczynki 8 lat

6 roku zycia do teraz ma ciągle kontrolowane wszystkie hormony, nie tylko płciowe, ale też tarczycy i nadnerczy oraz kontrolowane cukry. Płciowe cały czas szły w górę i w końcu zaczęto je hamować. Pozostałe hormony w normie. Czy to hamowanie działa jeszcze nie wiem, bo córka jest dopiero po

Re: Szczecin in vitro 2016 cz 2

Ryniu z tarczycą tak bywa. Nie wiem jaka jest u Ciebie przyczyna niedoczynności. U mnie Hashimoto i taka uroda tego zaburzenia, że poziom hormonów skacze. Robiłaś antyTPO, FT3, FT4? Co do leków przed krio to nie wiem, ale hormony płciowe mają duży wpływ na hormony tarczycy. U mnie efekt stymulacji

Bardzo obfite pocenie które pojawiło się nagle...

normie. Hormony płciowe badałam podczas rutynowej kontroli u ginekologa pod koniec października, wszystko było w normie. Co jeszcze mogło spowodować taką zlewną potliwość? Do jakich lekarzy się udać? Jakie schorzenia należy jeszcze wziąć pod uwagę?

Re: Insulinoodporność

zaburzeń miesiączkowania, nadmiernego owłosienia, trądziku itp, bo konwencjonalna terapia przy PCOS tak naprawdę maskuje tylko symptomy. Owszem, usg jajników jest wskazane, bo ewentualne torbiele należy monitorować, ale nadmiar diagnostyki w niczym nie pomaga, a normy hormonów płciowych są bardzo

Re: rzut czy za mała dawka? Robić coś czekać?

Załatwiłam sobie normy pod nazwisko ze szpitala. Myślałam o powrocie do hormonu ale chyba nie...co? 1,5 tygodnia bez hormonu TSH 5,93 ( 0,25 - 5) Ft3 5,85 ( 3,01 - 6,08) FT4 20,27 ( 0,9 - 20,0) FT4 101.41% FT3 92.51% Dodam, że czuję się świetnie. Hulam intelektualnie jak Einstein

Re: ustaw najpierw ft4 i ft3 na swoim poziomie.

cykle jak w zegarku. Co prawda nigdy nie miałam aż tak długich jak ty, ale 45 dniowe były u mnie normą. Właściwie dokładnie to samo co powyżej napisała Hashitess powiedziała mi na początku leczenia moja endo, gdy upierałam się przy zbadaniu hormonów płciowych - powiedziała, ze jeszcze nie czas na to, że

Re: Prosze o interpretację wyników 15 latki

trudniejsze. Może być córce źle i smutno, może jej się nic nie chcieć. Jeśli hormony się wyrównają, co endo powinien załatwić np. przepisując leki, można żyć i czuć się zupełnie OK. To też powiedz córce :) Do wiosny D3 na pewno spadnie poniżej normy. Zimą na bank będzie potrzebna jakaś suplementacja wit D3

Re: dlaczego lekarz nie daje mi hormonu ?

korowodzie wizyt i badań u gastrologów, postanowiłam sprawdzić hormony płciowe - były wtedy w normie. Do antytabsów nie wróciłam. Blisko rok później doszłam,że mam hashi. Prolaktyne badałam juz w zeszłym roku też z powodu włosów i nie była wysoka. Ale ta płaska, niemoja twarz w okresie owulacji, pływajaca

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!