Wszystko o:

objawy dużego cholesterolu

kaole

Deficyt lizosomalnej kwaśnej lipazy - co to oznacza?

Deficyt lizosomalnej kwaśnej lipazy - co to oznacza?

Aby procesy metaboliczne organizmu mogły przebiegać prawidłowo, niezbędne są procesy pozwalające zatrzymać cenne substancje, a szkodliwe usunąć. Czasem pod wpływem wady genetycznej proces ten nie może przebiegać właściwe. U pacjentów, u których obserwuje się niedobór tzw. kwaśnej lipazy należy rozróżnić dwa schorzenia - chorobę Wolmana oraz chorobę spichrzaniową estrów cholesterolu.

Stawy Charcota - przyczyny, objawy, leczenie

Artropatia neurogenna lub tzw. stawy Charcota, to rodzaj zmiany zwyrodnieniowej pojawiającej się m.in. u osób chorujących na cukrzycę, lub towarzyszącej uszkodzeniu nerwów. Choroba najczęściej obejmuje śródstopie lub staw skokowy. Bardzo często przebiega bezobjawowo.

Co w jaju siedzi: W końcu zdrowe czy nie? Dlaczego jemy głównie jajka kurze? [ODPOWIADAMY]

Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez jaj. Coraz więcej osób, słuchając aktualnych zaleceń, już się ich nie boi i objada nimi bezkarnie. Słusznie? Czy rzeczywiście jajko to samo dobro, skoro WHO dopuszcza zjadanie 10 sztuk tygodniowo?

Hormonalna terapia zastępcza (HTZ) - na czym polega i kto może ją stosować?

Hormonalna terapia zastępcza (HTZ) - na czym polega i kto może ją stosować?

zastępcza (HTZ): co daje? Odpowiednio - czyli nie za późno i zgodnie ze stanem zdrowotnym pacjentki - zastosowane HTZ nie tylko łagodzi objawy menopauzy, lecz także obniża poziom "złego" cholesterolu , zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i niektórych nowotworów (np. raka

"Wszyscy boją się nowotworów, chociaż umieramy najczęściej na choroby układu krążenia" [WYWIAD]

"Wszyscy boją się nowotworów, chociaż umieramy najczęściej na choroby układu krążenia" [WYWIAD]

życia przekłada się na znacznie mniejszą liczbę zachorowań. Jakiś konkretny przykład? Dobrym przykładem jest kontrola ciśnienia tętniczego. Nadciśnienie tętnicze często nie daje żadnych objawów, a może powodować bardzo duże zmiany w tętnicach. Krew płynąca pod dużym ciśnieniem powoduje, że naczynia

Choroby krążenia to główny zabójca w Polsce. Ocal życie - pokochaj swoje serce

Choroby krążenia to główny zabójca w Polsce. Ocal życie - pokochaj swoje serce

mięśnie , w tym także ten kluczowy, czyli serce . Zresztą, podczas seksu wysiłek fizyczny nie jest tak duży, jak się powszechnie sądzi. Serce potrzebuje treningu, by utrzymać formę. Nie wierz jednak, że zadbasz o nie podczas morderczych ćwiczeń na siłce lub dzięki ekstremalnym wyczynom na urlopie

Glomerulopatia lipoproteinowa: objawy, diagnoza, leczenie

Glomerulopatia lipoproteinowa: objawy, diagnoza, leczenie

. Glomerulopatia lipoproteinowa: leczenie Medycyna nie zna skutecznego sposobu leczenia glomerulopatii lipoproteinowej. Jedyne co może zaoferować, to łagodzenie objawów i dbanie o w miarę normalną pracę nerek i niedopuszczenie do rozwoju większych zmian. W przypadku dużych zmian konieczne są dializy. U osób z

Zespół policystycznych jajników (PCOS) - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

Zespół policystycznych jajników (PCOS) - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

jednak pewne. Nieprawidłowości w funkcjonowaniu jajników są spowodowane nadmiernymi ilościami męskich hormonów, androgenów (przede wszystkim testosteronu ). Rolę odgrywa tu także zbyt duże uwalnianie hormonu luteinizującego (LH) i nieprawidłowa ilość hormonu folikulotropowego (FSH). Sama

Zespół Zievego

Zespół Zievego

pracy i funkcji wątroby. Nagromadzenie toksyn zaburza także metabolizm chorego i wywołuje bardzo duże wahania w poziomie cholesterolu (tzw. hiperlipidemia). Zmiany nie omijają także układu krwionośnego. Choroba alkoholowa sprzyja uszkodzeniu czerwonych krwinek oraz znacznie zmniejsza zdolność

Babka płesznik - cudowny środek na "wszystko"?

Babka płesznik - cudowny środek na "wszystko"?

cholesterolu. Dzieje się tak za sprawą bakterii Bacteroides ovatus. Dzięki niej zmienia się produkcja enzymów, a system niszczenia cholesterolu zmienia się na bardziej korzystny dla organizmu. Tym znacznie obniża się ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Duża zawartość błonnika okazuje się zbawienna nie

Cholesterol

Jakie produkty skutecznie obniżają zły cholesterol?Do pokarmów najbardziej skutecznych w obniżaniu frakcji LDL cholesterolu (złego cholesterolu) należą przede wszystkim: 1. Pokarmy bogate w błonnik owies (płatki owsiane), jęczmień (kasza jęczmienna), fasola. 2. Ryby powinny być spożywane co

Dużo objawów - nadczynność tarczycy?

Od kilku lat mam dziwne objawy, które dosłownie wszystkie się zgadzają z nadczynnością tarczycy, od wielu lat leczyłem się u psychologów i psychiatrów myśląc że to jakaś nerwica, ale po 2 latach stwierdzam, że to jest bez sensu jak objawy są dalej te same. Mam dokładnie te objawy: nietolerancja

Zbyt niski cholesterol całkowity?

normy. Obniżony cholesterol może być wynikiem nadczynności tarczycy lub zaawansowanych chorób wątroby. Może u Pana/Pani związany jest z operacją z powodu nadczynności tarczycy.Obserwowane objawy raczej nie mają związku z niskim stężeniem cholesterolu.

Niski poziom cholesterolu całkowitego

przypadkach może ona powodować m.in. zaburzenia nastroju. Warto jednak wspomnieć, że zbyt niski całkowity poziom cholesterolu we krwi może być objawem innych chorób - przede wszystkim zaburzeń odżywiania (niedożywienia), zaburzeń wchłaniania (np. celiakii), zaburzeń hormonalnych (nadczynności tarczycy

Dieta a cholesterol

Zawsze miałam wysoki poziom cholesterolu. Po ostatnich badaniach jakie wykonałam norma 190 a u mnie 230. Trochę mnie to martwi, ponieważ staram się zdrowo odżywiać, dużo się ruszam... Myślę, że to wina jakiś rodzinnych tendencji do podwyższonego poziomu cholesterolu oraz tego, że od dziecka mam

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Prośba o zinterpretowanie wyników

WYNIK;20-24 punkty jest duża szansa, że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj wszystkie potrzebne testy, żeby potwierdzić diagnozę (TSH, FT4, FT3, USG tarczycy, przeciwciała antyTPO i antyTG) 1. Objawy, które odczuwasz skłonność do powolnego rozgrzewania się, nawet w saunie wysoki cholesterol mimo

Re: Złe wyniki a leczenie jodem

Mam 42 punkty. Twoje odpowiedzi (wydrukuj listę swoich objawów i pokaż ją lekarzowi!): 1. Objawy, które odczuwasz duże zmęczenie, ospałość, ociężałość powracające infekcje zmniejszona potliwość, nawet podczas wysiłku fizycznego depresja będąca uciążliwym problemem skłonność do

Re: jakie objawy towarzyszą Waszemu nadciśnieniu?

słodzone napoje, bo dużo ich piłem. Z rana piję szklankę wody na czczo zawsze. Dość sporo na temat rodzajów i objawów nadciśnienia możesz przeczytać tutaj: www.informatorzdrowia.pl/nadcisnienie-tetnicze-objawy-leczenie/

Re: FT3 podwyższone, TSH i FT4 w normie..

Twój wynik: 31 1. Objawy, które odczuwasz duże zmęczenie, ospałość, ociężałość chrypka bez konkretnego powodu powracające infekcje skłonność do powolnego rozgrzewania się, nawet w saunie zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik łamliwe paznokcie

Re: TSH ok 3

-Tg. A to lista moich objawów: duże zmęczenie, ospałość, ociężałość chrypka bez konkretnego powodu powracające infekcje łamliwe paznokcie wysoki cholesterol mimo prawidłowej diety przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu) wahania nastroju, w

Re: Nowa w temacie

Lek na depresję obniża CI fT3? Ogólnie fT3 ma bardzo duży wpływ na cholesterol. Kiedyś, gdy nie można było w lab zbadać poziomu hormonów tarczycy, leczono tarczycę na podstawie cholesterolu właśnie. I objawów :) Poziom fT3 ma bardzo duży wpływ na samopoczucie i nastroje depresyjne. Nie mam pojęcia

Re: Jedzenie na.......mlodosc!!!!!!

witamina E, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Można również co jakiś czas sięgnąć po kostkę dobrej jakości ciemnej czekolady. W magnez oraz potas obfitują również banany. Zawierają duże ilości pektyn. Poprawiają trawienie, łagodzą objawy wrzodów żołądka. Pobudzają wydzielanie śluzu

bardzo prosze o interpretację wynkiów

TSH 2,77 (0,27-4,20) FT4 18.18% 1.07, norma (0.93 - 1.7)] FT3 62.50% 3.5, norma (2 - 4.4)] anty - TPO 127,20 moje objawy, które bardzo mi dokuczają to: ?duże zmęczenie, ospałość, ociężałość ?depresja będąca uciążliwym problemem ?łamliwe paznokcie ?wysoki cholesterol mimo prawidłowej diety

tarczyca? czy coś innego? nieśmiała prośba o pomoc

postawiono diagnozę). Niepokojące mnie objawy, utrzymujące się od mniej więcej roku (43 pkt w teście): 1. Objawy, które odczuwasz duże zmęczenie, ospałość, ociężałość chrypka bez konkretnego powodu łamliwe paznokcie częste bóle głowy (w szczególności migreny) nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie

Re: Cholesterol i FT3 u dzieci - kto obniżył ?

Jako nastolatka miałam podwyższony cholesterol. W zasadzie to były pierwsze wyniki badań, które wyszły mi nie w normie - czyżby był już to znak, że coś złego dzieje się w organizmie? Oczywiście dieta była dobra, rodzice do dziś nie mają problemów z cholesterolem. Na Hashimoto choruję

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!