Wszystko o:

objawy gruczolaka tarczycy

wizu

Gruczolak - co powinieneś o nim wiedzieć?

Gruczolak - co powinieneś o nim wiedzieć?

Gruczolak jest nowotworem łagodnym, który tworzy się z tkanki nabłonkowej gruczołów wydzielania - zarówno zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Powstaje także z przewodów tych gruczołów. Najczęściej usadowia się w pobliżu narządów, stąd można mówić o gruczolaku konkretnej części: gruczolak przysadki, gruczolak nadnercza, gruczolak jelita grubego, gruczolak tarczycy, wątroby, prostaty czy płuc. Równie często występuje gruczolakorak - jest to jednak inna przypadłość i nie należy mylić z nią gruczolaka.

Nadczynność tarczycy - co warto wiedzieć? Objawy, diagnostyka, leczenie

Nadczynność tarczycy (inaczej hipertyreoza) polega na zwiększonym wydzielaniu hormonów tego gruczołu. Wytwarzanie większej ilości hormonów, niż potrzebuje nasz organizm, może objawiać się na przeróżne sposoby, a oprócz odmiany jawnej występuje także utajona forma choroby (subkliniczna nadczynność tarczycy). Jeśli dokucza Ci kołatanie serca, uczucie gorąca i potliwości, a Twoje ręce podejrzanie często drżą, wysoce prawdopodobne, że cierpisz właśnie na nadczynność tarczycy. Objawy jednak nie kończą się na tych kilku symptomach i nie zawsze występuje ich stały zestaw. Zdecydowanie większą zachorowalność odnotowuje się u kobiet, co nie znaczy, że mężczyźni mogą być o siebie całkiem spokojni. Dowiedz się więcej na temat nadczynności tarczycy, poznaj jej przyczyny i objawy, a także sprawdź, jak ją diagnozować i leczyć!

Rak tarczycy - po czym go poznać i jak walczyć z chorobą?

Rak tarczycy stanowi blisko 1% wszystkich złośliwych nowotworów, które atakują człowieka. Choć wydaje się, że występuje stosunkowo rzadko, jest najczęściej odnotowywanym rodzajem raka gruczołów wydzielania wewnętrznego. Najczęstsze przyczyny raka tarczycy to nadmiar bądź niedobór jodu. Niestety - objawy nowotworu nie są łatwo rozpoznawalne, a leczenie jest w większości przypadków operacyjne.

Gruczolak przysadki mózgowej - objawy, diagnoza, leczenie

Gruczolak przysadki mózgowej - objawy, diagnoza, leczenie

, które pobudza korę nadnerczy do produkcji kortyzolu) - tyreotropinowy (wytwarza TSH - hormon regulujący "pracę" oraz funkcje tarczycy) Zdarza się również, że zmiany obejmują gruczoły nieczynne hormonalnie i te występują najczęściej. Gruczolak przysadki mózgowej objawy i diagnoza Gruczolak

Biegunka  ciąży - co stosować

Biegunka ciąży - co stosować

objętości, a ich przyczyną mogą być leki lub gruczolaki wydzielające hormony wysiękowe - są skutkiem stanu zapalnego organizmu, który powoduje wzrost sekrecji i utratę wody. W kale można zauważyć ślady śluzu, ropy, a nawet krwi. Biegunki wysiękowe pojawiają się w przewlekłym zapaleniu jelit np. we

Rak rdzeniasty tarczycy

Rak rdzeniasty tarczycy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Rak rdzeniasty to jeden z kilku typów nowotworów rozwijających się w obrębie tarczycy. W większości przypadków jego wystąpienie łączone jest z zespołem wielogruczolakowatości wewnątrzwydzielniczej oraz z gruczolakiem przytarczyc, guzem chromochłonnym i mnogimi

Wzdęcia: nieoczywisty skutek stresu

Wzdęcia: nieoczywisty skutek stresu

, w tym gruczolaka przysadki, raka tarczycy czy guza nadnerczy.Szczęśliwie, to choroby rzadkie. Najczęściej kortyzol skacze nam pod wpływem stresu i szybko wraca do normy. Jeśli jednak twoje objawy nasilają się lub długotrwale utrzymują, nie wahaj się i badaj. Pamiętaj, że medycyna świetnie sobie

Scyntygrafia receptorowa - wskazania, przebieg i przygotowanie do badania

Scyntygrafia receptorowa - wskazania, przebieg i przygotowanie do badania

somatostatyna. Somatostatyna to hormon wydzielany przez przede wszystkim podwzgórze, a także ośrodkowy układ nerwowy , tarczycę , błonę śluzową żołądka , jelito cienkie , trzustkę i, w przypadku kobiet, łożysko. Blokuje produkowanie hormonu wzrostu (somatotropiny) przez przysadkę mózgową, a także

BRAK MIESIĄCZKI, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

BRAK MIESIĄCZKI, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

sytuacji są bardzo burzliwe objawy braku estrogenów - podobne jak w naturalnej menopauzie ale o znacznie większym nasileniu - wymaga to wdrożenia leczenia hormonalnego, o ile nie jest ono przeciwwskazane ze względu na chorobę zasadniczą. Anatomia człowieka: tarczyca Rośnie świadomość znaczenia tarczycy dla

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

(czytaj również: Tarczyca - zawsze gorący temat ). Za niedoczynnością przysadki mózgowej stoi zwykle nowotwór, np.  gruczolak przysadki mózgowej lub nowotwory podwzgórza, a czasem również urazy czaszki, poporodowa martwica przysadki (zespół Sheehana), przewlekła niewydolność przedniego płata

Dużo objawów - nadczynność tarczycy?

Od kilku lat mam dziwne objawy, które dosłownie wszystkie się zgadzają z nadczynnością tarczycy, od wielu lat leczyłem się u psychologów i psychiatrów myśląc że to jakaś nerwica, ale po 2 latach stwierdzam, że to jest bez sensu jak objawy są dalej te same. Mam dokładnie te objawy: nietolerancja

Tarczyca?

: 1.28ng/dl - normy: 0.8 - 1.7; FT3: 3.73pg/ml - normy 2.6 do 5.1. Oprócz objawów ze strony serca mam zmienne nastroje, depresje i w nocy jak śpię mam suchość nosa, że aż piecze czasami. Morfologia, CRP w normie. Proszę o interpretację, czy jest jakieś podejrzenie tarczycy?Wyniki badań hormonalnych

Tarczyca?

Zastanawiam się czy wszystko dobrze z moją tarczycą. Właściwie podejrzenia miałam już 7 lat temu. W szpitalu panie położne zwróciły uwagę m.in . na wysoki puls przy ciśnieniu niskim lub w granicach normy. Byłam wtedy w ciąży. Zrobiłam badania krwi jakieś 6 lat temu i nie wykazały nieprawidłowości

Gruczolak przysadki a Euthyrox

Parę tygodniu temu zdiagnozowano u mnie gruczolaka przysadki. Endokrynolog skierował mnie na diagnostykę do szpitala, tam wykonano mi badania i uznano, że gruczolak jest niewielki i jest do obserwacji. Zdiagnozowano jeszcze inne przypadłości związane z hormonami (hiperprolaktynemia, zaburzenia

Nadczynność tarczycy z objawami niedoczynności

Czy może wystąpić nadczynność tarczycy z objawami niedoczynności?Zadane pytanie nie jest dla mnie w pełni zrozumiałe. Może się tak zdarzyć, że w przypadku rozpoznania nadczynności tarczycy pojedyncze objawy mogą być charakterystyczne dla niedoczynności.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Prośba interpretacji wyników

ponieważ ciągle chodziłem osłabiony i nie mogłem się na niczym skoncentrować, do tego miewałem objawy aury migrenowej wraz z bólami połowy głowy. Pierwsze badania 02/08/2016 TSH - 5,7 (norma 0,27-4,2) fT4- 18,9 (norma 12-22) Dostałem skierowanie an USG tarczycy. Nie znałem jeszcze wtedy problemów

Re: Przytarczyce i ich choroby

, zrobiono mi śródoperacyjnie PTH zeszło do normy. Już w drugiej dobie zaliczyłam zespół głodnych kości, oczywiście suplementowałam wapno i d3 i magnez i tu można by powiedzieć, że historia zakończyła się szczęśliwie gdyby nie moje fatalne samopoczucie, objawów mam tyle, że sama jestem przerażona , tarczyca

Podwyższone TSH, prolaktyna 77

Witam, dziś w badaniu przesiewowym wyszły mi TSH 4,61 i prolaktyna 77,3. Już wiem, że to może być niedoczynność tarczycy, lekarz zasugerował mi też gruczolaka przysadki. Objawy, które miałam, teraz układają mi się w całość ( depresja, zapominanie, wieczne zmęczenie i senność, nawet znalazłam, że

Re: gruczolak przytarczycy- operacja i co dalej?

Po prostu masz objawy tężyczki, trudne do zniesienia, napisz proszę (bo nie wynika to jasno z postu ) co konkretnie masz usuniętę, czy wszystkie przytarczyce? Czy jedną z gruczolakiem? Jest ich od 1 do 8 Czy jakąś część tarczycy? Czy jeden płat? Czy całą? Jakie masz zalecone dawki

Re: forumki Hashimotki

czyscicka napisała: > Nieprawda. Każdą ocenę pracy tarczycy oceniasz najpierw na podstawie TSH. Jeśli > stężenie TSH jest prawidłowe, z reguły nie trzeba wykonywać żadnych kolejnych > badań, wyjątkiem jest tutaj sytuacja kiedy masz np. gruczolaka przysadki mózgowej Chcesz

Re: Wracam - całkiem przerażona

zwracam już na to uwagi. W każdym razie jeździłam, wypadku nie spowodowałam. Ogólnie leki przeciwprolaktynowe są chyba za często przepisywane. Powinny być zarezerwowane głównie do nieoperacyjnego gruczolaka lub w czasie oczekiwania na zabieg. W przypadku niedoczynnej tarczycy hiperprolaktynemia

Re: Hiperprolaktynemia? Proszę o interpretację wy

Janusz, możesz sobie zrobić rezonans jeśli masz ciśnienie, ale przy gruczolaku prolaktyna zazwyczaj nie rośnie. Gruczolaki dają objawy oczne i neurologiczne. Masz takie? Wolny testosteron bardzo niski, SHGB również. Gołym okiem widać. --

Re: gruczolak przytarczycy- operacja i co dalej?

Bardzo dziękuję Ci za zainteresowanie moim problemem. Postaram się napisać precyzyjnie. Usunięto mi tylko jedną przytarczycę z gruczolakiem. Reszta przytarczyc pozostała, jak również cała nietknięta tarczyca. Niestety nikt nie wpadł na pomysł aby od momentu operacji podawać mi wapno, nie mówiąc już

Re: kortyzol i ACTH

Cześć czołem, Mam zwiększone wydalanie wolnego kortyzolu z moczem (214 n. do 208). Od kilku lat dziwne objawy jak przy niedoczynności tarczycy, przede wszystkim nawet teraz latem lodowate stopy i dłonie. Za to jak wyjdę na upał momentalnie się pocę i staje się drażliwy (i jeszcze wiele innych

Re: czy szukać lekarza rodzinnego - idealnego?

widzą. A kiedy jest już poza normą hmm ja jestem w plecy kilka miesięcy bólu. Wiąże to z problemem hormonalnym/tarczycowym ale coś musi być jakaś blokada może? To sa moje przeczucia i wnioski po ostatnim razie, gdzie objawy ustąpiły po zejściu do minimalnej dawki euthyroxu kiedy juz w badaniach wyszła

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!