Wszystko o:

objawy niedoczynności tarczycy u dorosłych

Paweł Dymkowski, Ada Gułaj

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy to zaburzenie syntezy hormonu tarczycy - tyroksyny. Najbardziej widoczne objawy niedoczynności tarczycy to przyrost masy ciała, ogólne osłabienie organizmu, zmęczenie i senność. Szczególnie ważna jest poprawna diagnoza niedoczynności tarczycy u kobiet w ciąży oraz wczesna diagnoza u dzieci. Coraz częściej diagnozowany jest też szczególny przypadek dysfunkcji tarczycy zwany chorobą Hashimoto. Podstawowe badanie w kierunku niedoczynności tarczycy wymaga oznaczenia hormonu TSH we krwi

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy to stan chorobowy, który obejmuje cały organizm, powodowany niewydolnością wydzielania hormonów tarczycy. Rzadziej powstaje w wyniku odporności tkanek obwodowych na działanie tych hormonów.

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

Układ dokrewny nazywamy również układem hormonalnym lub wydzielniczym. Odpowiada on, podobnie jak układ nerwowy, za koordynację działania różnych komórek naszego ciała. Układ dokrewny działa za pomocą hormonów, produkowanych przez odpowiednie narządy, gruczoły oraz wyspecjalizowane tkanki.

Światłowstręt? Zapewne potrzebujesz pomocy specjalisty

Światłowstręt? Zapewne potrzebujesz pomocy specjalisty

znaleźć jego przyczynę. Nieleczona jaskra grozi całkowitą utratą wzroku. Uwaga! U dorosłych jaskra także może objawiać się światłowstrętem, łzawieniem oczu, zaburzeniami widzenia. Czasem jednak nie ma żadnych sygnałów ostrzegawczych, stąd każdy po trzydziestce powinien odwiedzać okulistę przynajmniej raz

Glukoza: norma, hipoglikemia, hiperglikemia. Sprawdź swoje wyniki badań i poziom glukozy

Glukoza: norma, hipoglikemia, hiperglikemia. Sprawdź swoje wyniki badań i poziom glukozy

podaniu 50 gramów glukozy. Jeżeli poziom glukozy wynosi więcej niż 140 mg/dL wówczas należy wykonać ponowne oznaczenie po podaniu doustnym 100 gramów glukozy. Hipoglikemia - zbyt niski poziom glukozy we krwi U dorosłych hipoglikemia może być zaobserwowana w: niektórych nowotworach (nowotwory wywodzące się

Nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy

; czasami stosuje się go w leczeniu pacjentów w połączeniu z innymi lekami. W leczeniu nadczynności u dorosłych wykorzystuje się jod radioaktywny, ponieważ jest skuteczny, bezpieczny i praktyczny w podawaniu. Gromadzenie się substancji radioaktywnej w tarczycy inaktywuje komórki tarczycy, w praktyce

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

naprawdę spore. Usg tarczycy u co drugiej dorosłej kobiety wypada nieprawidłowo, wykazuje obecność guzków a zarazem te nieprawidłowości w 95% przypadków nie mają najmniejszego znaczenia dla zdrowia. Tymczasem pacjentka przeżywa stres, błędnie interpretuje wyniki, wierzy, że jej życie jest zagrożone

Masz chrypkę? Możesz mieć problem (poważny)

Masz chrypkę? Możesz mieć problem (poważny)

zazwyczaj może leczyć lekarz pierwszego kontaktu. Warto pamiętać, że u dorosłych zwykle nie jest to zbyt poważny problem. W przypadku małych dzieci (do lat 5.) nawet pozornie banalna "wirusówka" czasem wymaga leczenia szpitalnego. Obrzęk nie w pełni jeszcze ukształtowanego narządu grozi bowiem

Mapa LP

palce dłoni cechy podwyższonej echogeniczności trzustka czerwona skóra na brwiach mrowienie lewej nogi czerwony pępek u osoby dorosłej lek na stawy kolanowe -spectrum bol w klatce plytki oddech bole miesni ud i ramion czy polipy jelita są groźne badania kreatynina i gfr deso 20

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

się, a gdy ciśnienie w nich spadnie poniżej ciśnienia w przedsionkach, zastawki przedsionkowo-komorowe ponownie się otwierają i cykl zaczyna się od początku. U dorosłego człowieka serce bije (czyli kurczy się) około 70 razy na minutę (to właśnie tętno lub puls), choć przy dużym wysiłku fizycznym może

Nadczynność tarczycy z objawami niedoczynności

Czy może wystąpić nadczynność tarczycy z objawami niedoczynności?Zadane pytanie nie jest dla mnie w pełni zrozumiałe. Może się tak zdarzyć, że w przypadku rozpoznania nadczynności tarczycy pojedyncze objawy mogą być charakterystyczne dla niedoczynności.

Niedoczynność tarczycy?

robiłam badania okresowe przyjęcia do pracy robiąc zdjęcie RTG klatki piersiowej okazało się ze mam powiększone serce lecz mieści się w granicy normy wtedy zbagatelizowałam to ale teraz zastanawiam się, czy są to objawy jakieś poważnej choroby niż tylko niedoczynność tarczycy?Większość występujących

Niedoczynność tarczycy, a niedocukrzenie?

Chciałabym prosić o poradę. Mam 53 lata, stwierdzoną niedoczynność tarczycy, przyjmuję Euthyrox 75. Ostatnio jednak mam niepokojące objawy (podejrzewam niedocukrzenie) takie jak: zlewne poty, przyspieszona akcja serca, drżenie rąk i niepokój. Postanowiłam napisać, gdyż ostatnio zdarza się to dosyć

Niedoczynność tarczycy - odpowiednie leczenie?

Mam zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy. Występują jednak objawy zarówno niedoczynności, jak i nadczynności. Moje objawy: senność, zaburzenia pamięci, zaparcia, zaburzenia miesiączkowania, nerwowość, wzmożona potliwość, nietolerancja ciepła, kołatanie serca, męczliwość, osłabienie, utrata masy

Niedoczynność tarczycy a sport

Rozpoznano u mnie niedoczynność tarczycy. Trenuje wyczynowo bieganie. Czy choroba ma wpływ na kontuzje, typu urazy mięśni itp. Czy zmiany skórne też dotyczą tej choroby?Nieleczona niedoczynność tarczycy może powodować mniejszą wydolność fizyczną (szybsze męczenie, osłabienie siły) i skutkować

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Prośba o interpretacje wyników i iusg tarczyc

dorosłej kobiety to 13-18 ml + Twoje objawy świadczą o niedoczynności, pomimo TSH w normie (niestety większość endo tylko na ten jeden parametr patrzy) Jeśli będziesz kiedykolwiek robić wyniki tarczycowe to zawsze z dwoma hormonami tarczycy Ft4 oraz Ft3, ponieważ ważne są również proporcje pomiędzy nimi. I

Re: Niedoczynność tarczycy a kłopoty nad morzem i

="http://i.imgur.com/kNMtJY5.png" target="_blank" rel="nofollow">i.imgur.com/kNMtJY5.png więc twoja tarczyca póki co odpowiada wielkością tarczycy ok 13-latki ;) więc już nie jest wydolna produkować dla Twojego dorosłego ciała odpowiednią ilość hormonów, musiałaby pracować na 200%, albo i więcej, dlatego odczuwasz tak

Re: interpretacja wyników

Czy ta tarczyca należy do osoby dorosłej? jeśli tak, to tak dla kobiety jak i mężczyzny jej objętość jest za mała bo wynosi ok. 18 ml. Poziom ft4 jest bardzo niski bo wynosi ok. 25% normy. zdrowy człowiek ma w okolicach 50%. masz jakieś objawy niedoczynności? w/g mnie konieczna jest dalsza

Re: Co o tym myśleć???

objawów niedoczynności... (w książce Jak żyć z Hashi napisano, że dla kobiet to 13,-18ml, ale nigdzie indziej nie znalazłam dolnej granicy normy dla dorosłych, wszędzie tylko górna granica poza którą jest wole...)

Re: Bardzo prosze o interpretację wyników

Zrób dodatkowo te badania powyżej. Nie zrobiłaś przeciwciał.... Co do Twojej tarczycy, masz objawy niedoczynności, pomimo, wyników w tzw normie. Witaminy, które zapisał Ci lekarz nie pomogą w pracy małej tarczycy, bo ona nie daje rady produkować odpowiednią liczbę hormonów dla Twojego dorosłego

Wyniki badan 8-latka

,6-4,8 (na styczniowym była norma 0,27-4,2 czyli dla dorosłych) ft3 dziś 4,21 norma 2,53-5,22 - 62,45% ft4 dziś 1,19 norma 0,97-1,67 - 31,43% cholesterol, HDL, trójglicerydy, LDL wszystko w normie USG z marca objętość 2,31ml w granicach dolnych wartości normy dla wieku i wagi (ponad 27kg) poza tym tarczyca

Re: Moje wyniki - prosba o opinie

Moim zdaniem endo powinna przepisać ci hormon tarczycy, przynajmniej na próbę. Masz objawy niedoczynności tarczycy, niskie ft4, podwyższone anty-TPO, bardzo małą tarczycę (norma u zdrowej dorosłej kobiety to 13-18 ml!) i do tego TSH ciągle powyżej 2. Osobiście spotkałam 3 endo, dla których wynik

Re: czy to chora tarczyca?

dorosłego mężczyzny objętość zdrowej tarczycy to 15-20 ml, u kobiety 13-18 ml. Niestety, wielu lekarzy na te za małe tarczyce nie zwraca uwagi, mimo ewidentnych objawów niedoczynności. Na mężczyzn są 2 sposoby. Pierwszy - umówić i postawić przed faktem, a drugi - poinformować, że to prowadzi do impotencji

Re: co to może być?

Widzieli tą nierówną echogeniczność? Te niziutkie wolne hormony? Tą listę objawów? TSH często wychodzi niskie, mimo ewidentnej niedoczynności (powiązane to jest z pracą nadnerczy w niedoczynności, było na forum wielokrotnie tłumaczone). Objętość tarczycy - sama wiesz, że nikt dorosły naturalnie

Re: wypadające włosy

nie wiem, co za medyk Cię leczy, ale radziłabym zmienić lekarza. to zupełnie dziwaczne, że nie wiesz, co Ci jest. niedoczynność u dorosłej osoby nie bierze się znikąd, niemal zawsze jest przyczyna, i zwykle jest to choroba hashimoto, czyli autoimmunologiczne zanikowe zapalenie tarczycy. wazne

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!