Wszystko o:

objawy niskiego progesteronu

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

wizu

Co to jest luteina? Jakie ma działanie?

Co to jest luteina? Jakie ma działanie?

Luteina to inaczej progesteron - kobiecy hormon, mający ogromne znaczenie dla prawidłowego cyklu miesiączkowego. Bez właściwego stężenia substancji niemożliwe jest zajście w ciążę oraz jej utrzymanie. W jaki sposób sprawdzić niedobory luteiny? Czy można je uzupełnić farmakologicznie? Jakie konsekwencje ma niedobór luteiny u ciężarnych?

Krwawienie implantacyjne - jak wygląda? Co to jest?

Krwawienie implantacyjne jest objawem ciąży. Krople krwi na bieliźnie pojawiają się, ponieważ zarodek zagnieździł się w macicy. Tego typu plamienie występuje mniej więcej po upływie dwóch tygodni od poczęcia. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że nie u każdej kobiety i nie przy każdej ciąży krwawienie implantacyjne może się pojawić. To kwestia indywidualna.

Jak przebiega faza folikularna?

Cykl miesiączkowy u zdrowej, dojrzałej płciowo kobiety powinien przebiegać za każdym razem mniej więcej tak samo. Jego regularny, fazowy przebieg świadczy o dobrym stanie zdrowia i poprawnym funkcjonowaniu organizmu. Fazą, która zawsze rozpoczyna kolejny cykl miesiączkowy, jest faza folikularna - usuwająca nagromadzone endometrium po poprzednim cyklu oraz przygotowująca narządy rozrodcze kobiety do owulacji, a tym samym do zapłodnienia. Rozpoczyna się od krwawienia miesiączkowego, a kończy wraz z momentem owulacji. Charakteryzuje ją rosnący poziom estrogenów, dobre samopoczucie i promienny wygląd. Co jeszcze warto wiedzieć o fazie folikularnej cyklu miesięcznego, by lepiej znać własny organizm?

Zespół napięcia przedmiesiączkowego - objawy, sposoby łagodzenia

Szacuje się, że  70 proc. kobiet odczuwa PMS. Nie są dokładnie znane przyczyny wystąpienia tego zjawiska. Zespół napięcia przedmiesiączkowego nie jest stały. Zmienny jest zarówno zestaw rodzajów zauważanych objawów, jak i ich nasilenie. Należy odróżnić Zespół napięcia przedmiesiączkowego od

Progesteron, hormon życia

Progesteron, hormon życia

również, że jego wzrost oznacza torbiele jajników, rzadziej jest pierwszym objawem raka jajników . Badając poziom luteiny należy pamiętać, że hormon jest również wytwarzany przez nadnercza, zwiększone wydzielanie hormonu może zwiastować zaburzenia w ich obrębie. Prawidłowy poziom progesteronu waha się

Biała wydzielina z pochwy - co może oznaczać?

Biała wydzielina z pochwy - co może oznaczać?

wygląd – jest bardziej gęsta i zbita. W zestawieniu z progesteronem stężenie estrogenów jest stosunkowo niskie. Skoro nie doszło do zapłodnienia, ciało kobiety szykuje się do następnej owulacji. Co oznacza dziwna, biała wydzielina z pochwy? Istnieją duże szanse, że gęsta, biała wydzielina z pochwy

Chrapanie: domowe sposoby

Chrapanie: domowe sposoby

siedemdziesięciolatków przypadłość dotyka 73 proc. kobiet i 84 proc. mężczyzn. Dlaczego kobiety oddychają rzadziej? Przed tą przypadłością chroni je progesteron, którego mężczyźni nie posiadają. Hormon ten działa pobudzająco na mięśnie gardła, przez co nie pozwala im wiotczeć. Chrapania nie możemy lekceważyć. Gdy ten

Kobieto! Co ty wiesz o swoim libido?

Kobieto! Co ty wiesz o swoim libido?

boli ją brzuch. W takich „warunkach”, przy niskim poziomie hormonów tj.  progesteronu i estrogenów , seks to zazwyczaj ostania rzecz jaka chodzi jej po głowie. Zamiast łóżkowych igraszek woli się przytulać. Powrót do formy (7 - 11 dzień cyklu) Kiedy krwawienie ustaje kobiecie zaczyna

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

jest mniej groźny niż nadmiar (np. przy chorobach układu krążenia), ale trzeba się upewnić, że tak właśnie jest, u lekarza. Bywa, że niski poziom cholesterolu całkowitego (ale i HDL) to objaw zaburzeń wchłaniania. Mają one różne podłoże (np. genetyczne, infekcyjne) i niejednokrotnie okazują się trudne

Zdrowie czterdziestolatki: czas o siebie zadbać

Zdrowie czterdziestolatki: czas o siebie zadbać

Facebooku! Może to tarczyca? Dla przykładu: objawy, które tłumaczysz sobie codzienną gonitwą, mogą oznaczać chorobę tarczycy . Ocenia się, że problemy z tym gruczołem dotyczą co 5. Polaka (a w większości Polek). Zarazem lekarze wciąż lekceważą nawet wyraźne objawy choroby i nie zlecają badań. Jeśli

Niepokojące objawy

Piszę jeszcze raz, ponieważ zapomniałam o jednej, być może ważnej rzeczy, a mianowicie zapomniałabym dodać, że na badaniu krwi wyszło, z tego co zauważyłam, że mam obniżony poziom limfocytów, dowiedziałam się, że ich niski poziom oznacza słabą odporność organizmu. Wczoraj nagle opuchła mi górna

Jak lekarz rozpoznaje niedobór progesteronu u ciężarnej?

Jestem 5 tygodni w pierwszej ciąży. Podczas pierwszej wizyty u ginekologa (3 dni temu) wykryto u mnie cystę na lewym jajniku (powstałą w wyniku ciąży), oraz Pan doktor stwierdził, że mam niedobór progesteronu. Przepisał mi Lutinus i mam się zgłosić na badanie ponownie za 2 tygodnie. Zlecił mi

Tarczyca - wyniki niskie ale w normie, prośba o interpretacje

TSH - TYREOTROPINA0,35 - 5,0mIU/lwynik badnia 0.84 FT3 - WOLNA TRÓJJODOTYRONINA2,0 - 4,25pg/mLwynik badania 2.6 FT4 - WOLNA TYROKSYNA0,7 - 2,2ng/1 0ml wynik 0.98 Witam! Proszę o interpretacje wyników. Zdaje sobie sprawe, ze mieszczą sie w normie - jednak mam wrazenie ,że są dość niskie. NA

Zbyt niski cholesterol całkowity?

normy. Obniżony cholesterol może być wynikiem nadczynności tarczycy lub zaawansowanych chorób wątroby. Może u Pana/Pani związany jest z operacją z powodu nadczynności tarczycy.Obserwowane objawy raczej nie mają związku z niskim stężeniem cholesterolu.

Skutki niskiego ciśnienia

wskazań, którymi kierował się Pani lekarz ani dawek, które Pani stosuje. Sugeruję konsultację z lekarzem, który przepisał wspomniane leki i - gdyby objawy się powtarzały - rozpoczęcie diagnostyki także innych przyczyn niskiego ciśnienia i omdleń. Proszę także założyć dzienniczek, w którym będzie Pani

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: In vitro 2017 część 4

Dziewczyny wczoraj robiłam badanie estradiol i progesteronu 2dpt ( takie zalecenie kliniki) estradiol 296,63 pg/ml Progesteron 36,09 ng/ml Gin mówił, że estradiol za niski i zwiększył dawkę estrofemu. Nigdy nie miałam problemu z estradiolem zawsze po transferach miałam ponad 1000. Wiecie może

Re: Dlaczego ataki panimi ustępują w ciazy?

Dobrze, ze chociaz mialas troche przerwy. U mnie nie ustepowaly i mialam je nadal w obu ciazach. Byc moze to wplyw hormonow. U mnie na przyklad niski poziom progesteronu powoduje, ze mam podobne objawy jak przy efekcie odstawiennym. -- Internet... You start reading about sequoias and two hours

niski progesteron objawy

Witam,mam pewien problem zwiazany z niskim progesteronem.mialam polroczna kuracje duphastonem,wszystko bylo ok.czulam sie dobrze,kochalismy sie z mezem czesto...a teraz no wlasnie...teraz nie biore lekow, miesiczki znowu nieregularne i tu moje pytanie:czy niski progesteron wplywa na libido

Re: do dziewczyn, ktore przeszly menopauze ...

krwawienia zrobiły się obfitsze. Znaczny i częstszy ubytek krwi był przyczyną niskiego żelaza. Jak wyjaśniła mi lekarka, to jest typowe u wielu kobiet w tzw. premenopauzie, pierwsze co się obniża, to poziom progesteronu i kobiety mają wtedy coś w rodzaju nadwyżki estrogenów, która powoduje większy przyrost

Re: interpretacja wynikow - co dalej?

to co piszesz to nie są typowe książkowe objawy niedoczynności. Robiłaś test na niedoczynność podany tu na forum? . Soja działa estrogennie, możesz mieć coś nierównowagę hormonów płciowych (PMS często wiąże się z niskim progesteronem), ale musisz zrobić badania. Idź do endo i opowiedz mu te objawy

Re: Hashimoto, pcos i endometrioza?

niski progesteron jest tez zwiazany z zaburzeniami wydzelania insuliny. Moim zdaniem powinas sie zglosic do diabetologa 1. masz plaska krzywa glukozowa 2. Masz wysokie poziomy insuliny, naczczo prawie 10. 3. owlosienie, probem z tkanka tluszczowa na brzuchu 4. zaburzenia miesiaczkowania Objawy

Re: Niski poziom progesteronu

Ja mam niski poziom progesteronu 0.39 - mam 37 lat i wynik taki jakbym była w okresie menopauzy. Moje objawy: -stan ciąglego lęku, - płaczliwość - nerwowość - wybuchy agresji - nocna potliwość - zalewam sie potem tylko w nocy - szczególnie przed rozpoczeciem cyklu - wypadanie włosów - chyba

progesteron w 10 tyg ciąży..

zrobiłam wczoraj badanie progesteronu. czy wynik 58 nmol/l jest dobry czy za niski? poradzcie...wizyta dopiero za kilka dni i się niepokoję... nie mam żadnych niepokojących objawów, plamień etc...

Re: In Vitro czerwiec 2016 Klinika Bocian - Biały

O to dużo więcej bierzesz leków niż ja, jestes zabezpieczona:) poprzednio brałam prolutex ale przy stymulacji i strasznie źle się czułam po nim a zapisano mi go bo moj progesteron był niski a dzięki niemu podniósł sie. Dziś jestem rozchwiana emocjonalnie, i raz się cieszę, a raz płacze i tracę

Re: Test ciążowy

zrób test on wyjaśni sytuację, nie musi być z porannego moczu, te objawy mogą świadczyć o ciąży,jeśli masz niski progesteron to może być potrzebna suplementacja

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!