Wszystko o:

objawy powiększenia serca

kaole

Przerost lewej komory serca

Przerost lewej komory serca

Znaczne powiększenie lewej komory serca nie jest stanem chorobowym a jednym z objawów lub powikłaniem wywołanym zupełnie innym schorzeniem. Jej przerost pojawia się przede wszystkim u osób z nadciśnieniem tętniczym, otyłych oraz uprawiających sport wyczynowo.

Niedokrwistość Addisona-Biermera (niedokrwistość złośliwa) - objawy, przyczyny i leczenie

Niedokrwistość Addisona-Biermera (niedokrwistość złośliwa) to anemia z niedoboru witaminy B12. Jej objawy obejmują nie tylko symptomy anemii. Leczenie niedokrwistości Addisona-Biermera polega na przyjmowaniu witaminy B12 przez całe życie.

Tamponada serca - objawy, diagnoza, leczenie

Tamponada serca to nagły stan zagrożenia życia. Polega on na bardzo szybkim wypełnianiu jamy otrzewnej krwią, co uniemożliwia prawidłowy skurcz mięśnia sercowego. Bardzo często pojawia się u pacjentów z zawałem serca, przy pęknięciu tętniaka aorty lub na skutek urazu.

Dwunapływowa lewa komora (DILV)

Dwunapływowa lewa komora (DILV)

najczęściej jest zdeformowana i w żaden sposób nie może spełniać przypisanych jej funkcji. Ten rodzaj nieprawidłowości występuje u mniej niż 10 proc. wszystkich pacjentów z wadami wrodzonymi serca. Dwunapływowa lewa komora (DILV) - objawy i diagnoza Dwunapływowa lewa komora to stan, w którym zastawka

Zespół Hurler - rzadka choroba metaboliczna

Zespół Hurler - rzadka choroba metaboliczna

enzymu odpowiadających za ich rozkład. Zaburzenie to prowadzi do nadprodukcji siarczanu heparanu. Nadmiar tego polisacharydu prowadzi do nieodwracalnych zmian w mózgu, sercu oraz wątrobie. Zespół Hurler - objawy Nieprawidłowości w rozwoju dziecka pojawiają się przed ukończeniem pierwszego roku życia

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie. Co to jest anemia?

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie. Co to jest anemia?

! Anemia: ogólne objawy Objawy anemii to: bladość skóry, błon śluzowych i spojówek, osłabienie, męczliwość, skłonność do omdleń, spadek koncentracji, bóle i zawroty głowy, przyśpieszona praca serca, duszność. Anemia megaloblastyczna  niszczenie osłonek mielinowych sznurów rdzenia kręgowego dające

SINIAKI bez wyraźnej przyczyny - trzeba się martwić?

SINIAKI bez wyraźnej przyczyny - trzeba się martwić?

, utrzymuje się przez wiele dni, zaliczając wszystkie kolory tęczy, a tymczasem to było drobne uderzenie... To zdarza się każdemu i nie musi być zaraz objawem choroby. Sprawa wymaga jednak wyjaśnienia, gdy siniaków "bez przyczyny" jest zdecydowanie więcej, tworzą się nawet od drobnego ucisku

Choroba Andersen (glikogenoza typu IV, amylopektynoza)

Choroba Andersen (glikogenoza typu IV, amylopektynoza)

wszystkim - w mięśniach oraz wątrobie. Choroba Andersen objawy Nadmiar glikogenu w pierwszej kolejności skutkuje powiększeniem wątroby oraz śledziony. Zajęcie przez chorobę pierwszego z narządów prowadzi do niewydolności, a w konsekwencji do marskości narządu. Mięśnie początkowe mocno osłabione, bardzo

Tryper, kłykciny czy chlamydia? To trzeba wiedzieć o chorobach przenoszonych drogą płciową

Tryper, kłykciny czy chlamydia? To trzeba wiedzieć o chorobach przenoszonych drogą płciową

do poważnych uszkodzeń wielonarządowych, w tym mózgu czy serca, a niektóre odpowiadają za rozwój chorób nowotworowych. Są też takie zagrożenia, których wiele osób w ogóle nie kojarzy z seksem, jak wirusowe zapalenie wątroby ( więcej na ten temat ). Co ci grozi? Jak rozpoznać pierwsze objawy? Co

Wzdęcia: nieoczywisty skutek stresu

Wzdęcia: nieoczywisty skutek stresu

Stres w umiarkowanej dawce bywa motywujący, dopinguje nas do działania. Nadmierny, przewlekły to podstępny zabójca. Kojarzymy go  coraz częściej z chorobami serca i całego układu krążenia. Mówi się też o jego wpływie na epidemię cukrzycy i otyłości, wystąpienie i przebieg choroby nowotworowej

Niepokojące objawy

warga i okolice nosa po lewej stronie, aż do oka. Dodatkowo ostatnim czasem na moim ciele bardzo uwidoczniły się naczynia krwionośne. Żyłki są bardzo widoczne głównie na szyi, klatce piersiowej oraz dłoniach. Dodatkowo pojawiły się powiększone węzły chłonne pod żuchwą, na karku, nad obojczykiem i na

Niepokojące objawy dotyczące serce

Mam 19 lat i posiadam niepokojące objawy dotyczące serce. Ciężko sprecyzować to, ale to się dzieje powiedzmy raz na 2 dni a konkretnie w jednej chwili serce jakby dostaje silnego skurczu i po czym są takie 2-3 nierówne uderzenia-kołatanie i temu towarzyszy uczucie jakby serce miało mi wyjść gardłem

Powiększone węzły chłonne szyi po lewej stronie i powiększone migdałki

Brałem 6 rożnych antybiotyków po 500mg, w ciągu roku z rożnymi tabletkami przeciw bólowymi. Objawy: brak energii ,zmęczenie, mały apetyt, stany podgorączkowe, dziwne uczucie ciepła, ból brzucha w lewym górnym rogu koło żeber, mocne i bardzo odczuwalne bicie serca. Proszę o radę.

Objawy arytmii?

lekarzem?Tak. Są to objawy, które mogą wskazywać na zaburzenia rytmu serca. Koniecznie proszę zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu celem rozpoczęcia diagnostyki. (badania krwi (morfologia, jony), badanie EKG/holter EKG itp.)

Niepokojące objawy

Zaczęło się od pękniętego naczynka w oku. Później pojawiły się silne zawroty głowy, zmęczenie i senność mimo braku większego wysiłku. Dodatkowo mam powiększone migdały, bolące węzły chłonne i gardła. Ciągle czuje osłabienie. Czy to tylko infekcja,czy coś poważniejszego? Wymienione dolegliwości

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: brak diagnozy - jest coraz gorzej

tarczycowy w normie. Obniżone ciśnienie 100. Echo serca w normie. Objawy : pies apatyczny sierść puch schudl ma słaby apetyt dużo pije. Zdarza mu się sikac w domu w nocy. Dwa razy zrobił kupę w domu w nocy.

Re: Endokrynolog który patrzy na objawy nie tylko

zdrowotna Twojej rodziny niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole przedwcześnie siwiejące włosy 4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie) osłabienie mięśni spuchnięte powieki lub worki pod oczami powiększona tarczyca asymetria, grudkowatość lub inna nieregularność tarczycy spuchnięta twarz

Proszę o interpretację wyników

Mam niektóre objawy niedoczynności (zmęczenie, senność, problemy z koncentracją, kołatanie serca, wypadanie włosów), ponadto zaburzenia miesiączkowania, nasilający się trądzik. Moje wyniki (mam 25lat): TSH: 4,44 (norma 0,27-4,20), FT3 3,07 (norma 2,0-4,4), FT4 1,32 (norma 0,93-1,70), anty

tarczyca? czy coś innego? nieśmiała prośba o pomoc

;33) Żelazo 134,36 (37-145) CRP 6,62 (<5) Glukoza 100 (70-99). W tym czasie również widoczne w usg liczne powiększone węzły chłonne w jamie brzusznej (w. krezkowe) - po obu stronach, więcej po stronie lewej - do 18 mm. kilka dni poprzedzających badanie j. brzusznej i badanie tarczycy gorączka do 39 stopni

Re: Drogie Kociary, pocieszcie....

Mały ma wzdety brzuszek. Był odrobaczany dwa razy, ale to nic nie dało. Od wczoraj ma gorszy apetyt i mniej się bawi, bo do tej pory jedynym objawem był właśnie brzuszek. Wet pobrał dziś krew i próbował pobrać płyn, ale mu się nie udało. Mały podobno ma powiększoną wątrobę, szmery w sercu i rozdęte

Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3

Wiesz Graun nie nastawiam się na happy end. Niestety czuję się podobnie jak w poprzedniej ciąży, którą poroniłam. Objawów typu mdłości czy powiększone piersi z żyłkami nie mam. Za to jak wtedy boli mnie brzuch i funkcjonuję tylko dzięki nospie i paracetamolowi. 8 czerwca mam kontrole już u swojego

Proszę o interpretację wyników

. Dodam jeszcze, że dziadek miał problemy z tarczycą, miał sporo guzków, które znacznie powiększyły się na starość. Czy objawy, szczególnie problemy z wagą mogą być wynikiem zaburzeń pracy tarczycy? Czy moje wyniki mogą wskazywać na nadczynność albo niedoczynność tarczycy i czy jest możliwość żebym

Niedoczynność przeleczona w nadczynność

się senny ale nie było najgorzej, potem w sierpniu 2016 miałem: FT4 - 1,14, TSH - 1,42 - i wtedy dostałem chyba dawkę Euthyroxu 137 no i stało się. TSH spadło do poziomu 0,352 - co jest niemal przy dolnej granicy normy laboratoryjnej (0,27-4,2) ale od pewnego czasu zaczęły pojawiać mi się objawy

Pomoc w interpretacji wyników

Tutaj chyba wszystko jest w porządku. Tsh 4,360 norma 0,350-4,940 Ft3 3,00(64,50%) norma 1,71-3,71 Ft4 0,94(30,77%) norma 0,70- 1,48 anty-TPO 0,22 norma 0,00-5,61 anty-TG <10.00 norma 0,00-115,00 Ferrytyna 55 norma 30-400 Witamina b12 458 norma 197,00 -771,00 Objawy: nerwowość, bóle serca, mięśni

Re: Wyniki po Euthyroxie - prośba o ocenę

to gardło jakby ciągłę anginy, pocenie duże, poźniej doszły węzły chłonne powiększone, bolące, teraz od 7 lat chyba zatoki - ciągle mi wchodzi. Bóle głowy. Temperatura nie za wysoka, ale zwykle ok 37 stopni. Duża potliwość, nerwowość, zmiany nastrojów. Endokrynolog stwierdził u mnie teraz w

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!