Wszystko o:

odczytywanie wyników badań

mmr

Insulinooporność - kiedy organizm nie dogaduje się z insuliną. Objawy, diagnostyka i leczenie insulinooporności

Insulinooporność - kiedy organizm nie dogaduje się z insuliną. Objawy, diagnostyka i leczenie insulinooporności

Insulinooporność często wywołuje cukrzycę typu 2. Grozi przede wszystkim osobom otyłym oraz genetycznie obciążonym problemami cukrzycowymi. Insulinooporność da się leczyć - głównie zmianą trybu życia.

OTĘPIENIE to problemy z pamięcią? Nie tylko! Poznaj inne, nietypowe objawy

Na całym świecie żyje 46,8 mln ludzi cierpiących na otępienie. Szacuje się, że każdy rok to prawie 9,9 mln nowych przypadków zachorowań, a więc co ok. 3 sekundy pojawia się kolejna osoba z jego objawami. Każdy przypadek otępienia jest jednak nieco inny. Jak zatem można je rozpoznać?

PRAWIDŁOWE CIŚNIENIE: jak mierzyć ciśnienie tętnicze?

PRAWIDŁOWE CIŚNIENIE: jak mierzyć ciśnienie tętnicze?

wymaga dużego doświadczenia i powinno być wykonywane jedynie przez lekarza lub pielęgniarkę. ABPM, czyli co? W niektórych przypadkach do pomiaru ciśnienia wykorzystuje się tzw. holter ciśnieniowy (ABPM), czyli urządzenie służące do całodobowego pomiaru ciśnienia. Aby urządzenie prawidłowo odczytywało

Co się dzieje przed śmiercią? Chemicy wyjaśniają, jak reaguje mózg

Co się dzieje przed śmiercią? Chemicy wyjaśniają, jak reaguje mózg

Wyobrażałeś sobie kiedyś, jak to by było uczestniczyć w scenach rodem z najgorszego horroru? Co czują bohaterowie filmów grozy, jak reagują ich ciała? Eksperci podkreślają, że reakcje obserwowane u osób oglądających horrory są bardzo podobne do tych powstałych w wyniku realnego uczestniczenia w

Badanie wzroku

Badanie wzroku

korzystając ze specjalnego aparatu oraz zestawu soczewek dobiera takie, przez które pacjent widzi najlepiej. Wynik badania ma postac wydruku komputerowego. Badanie wykonuje się dla każdego oka oddzielnie. Refraktometr mierzy wielkość wady, ale nie dokonuje oceny narządu wzroku i nie jest w stanie wykryć

Chcesz wreszcie schudnąć? Upewnij się, że jesteś zdrowy. Nadmiar kilogramów bywa skutkiem konkretnej choroby

Chcesz wreszcie schudnąć? Upewnij się, że jesteś zdrowy. Nadmiar kilogramów bywa skutkiem konkretnej choroby

wieku rozrodczym, koniecznie wykonaj podstawowe badania tarczycy , by w razie czego uniknąć takich powikłań. Część ginekologów zaleca je swoim pacjentkom standardowo. Uwaga! Nie interpretuj samodzielnie wyników. To lekarz (najlepiej endokrynolog) wie, jak je ocenić. Normy laboratoryjne niejednokrotnie

Jej wysokość tarczyca. Wszystko o badaniu tarczycy

Jej wysokość tarczyca. Wszystko o badaniu tarczycy

sygnałów nie odczytujemy prawidłowo. Anatomia człowieka: tarczyca System regulacji, ale... Podstawowym zadaniem tarczycy jest wydzielanie hormonów metabolicznych: trijodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4) oraz kalcytoniny (Ct). T3 także powstaje w tarczycy, ale znakomita większość już w tkankach docelowych, w

Mammografia lub USG, czyli którą metodę badań wybrać

Mammografia lub USG, czyli którą metodę badań wybrać

zmienić nieco pozycję - dobrze zrobione zdjęcie to podstawa dobrej oceny piersi. Po badaniu radiolog ogląda i opisuje zdjęcia. Jeśli robiliśmy już wcześniej jakieś badania piersi i mamy wyniki lub zdjęcia, koniecznie weźmy je ze sobą. Porównanie ich zawsze jest bardzo pomocne. Opisu nie dostajemy od ręki

Polka na badaniach

Polka na badaniach

) nawet o tym nie wie. Krew do tego badania oddajemy na czczo lub w dowolnym momencie dnia. W zależności od tego wyniki odczytujemy następująco: krew pobrana na czczo - stężenie cukru:poniżej 100 mg/dl (5,6 mmol/l) - wynik prawidłowy100-125 mg/dl (5,6-6,9 mmol/l) - wynik nieprawidłowy126 mg/dl (7,0 mmol/l

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o odpowiedź czy jest sens pójścia do specjalisty. Powodem dla którego zrobiłam badania jest: bardzo szybkie tycie choć, biegam, ćwiczę. Wypadają mi włosy, jestem senna i szybko się męczę. Oto wyniki: fT3 wynik: 4,32 (4,00-9,00) fT4 wynik:11,89 (10,60-19,40) TSH 2,66 (0,25-3,50

Wyniki badania TSH

Czy jest możliwa tak duża różnica w badaniu wyników TSH? Pierwsze badanie robiłam w dniu 04.07 br.i wynosił 0,425, a po trzech tygodniach podskoczył do 15,25? Zaznaczam, że zażywam Euthyrox w dawce 100mg., jednak po 04. 07 zmniejszyłam dawkę do 50 mg.W przypadku oznaczeń TSH występuje niewielka

Wyniki badań kręgosłupa szyjnego

dziękuje za odpowiedź.Nie można interpretować wyników badań obrazowych bez wzięcia pod uwagę stanu klinicznego. Przytoczone badania sugerują liczne zmiany w obrębie kręgosłupa - zarówno zwyrodnieniowe jak i o charakterze dyskopatii, które mogą być odpowiedzialne za dolegliwości bólowe zarówno kręgosłupa

Wyniki badań przy porfirii

Właśnie odebrałam wyniki badań krwi, z których wynika ze mam: s-sodio 140 meq/l; s-potasio 5,0 meq/l; s-calcio 9,7 mg/dl; s-fosfato 5,3 mg/dl; s-transferrina 300 mg/dl; s-creatinina 1,63mg/dl; s-urato 6,3 mg/dl; s-transaminasi ast(got) 23; s-transaminasi alt(gpt) 20; concentrazione media hb(mchc

Wyniki badań krwi

Jak interpretować wyniki badań krwi: AIAT -13,6 IU/I AspAT - 17,8 IU/I Czy są w normie?Są to wyniki w zakresie normy i świadczą o nieobecności uszkodzenia komórek wątrobowych i mięśniowych. Trudno je interpretować bez innych danych klinicznych. Jeśli nie występują inne dolegliwości nie należy się

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: 31 - go zmarła córka, a 1- go matka.

Każdy w rodzinie robi sobie komplet badań. Potem wspólnie odczytują wyniki, a osoba najzdrowasza adoptuje wszystkie dzieci.

Re: 31 - go zmarła córka, a 1- go matka.

>Każdy w rodzinie robi sobie komplet badań. Potem wspólnie odczytują wyniki, a osoba najzdrowasza adoptuje wszystkie dzieci.< Az strach byc zdrowym :D :D :D

Odczytywanie wyników badań spermiogram

Witam , od dłuższego czasu staramy się z żoną o dziecko i jakoś nie wychodzi, ginekolog zony zalecił badanie spermiogram. Poniżej podaje wyniki i prosze o jakieś wytłumaczenie co i jak. Z góry dziękuje za pomoc NAZWA ANALIZY ....................... WYNIK ...................... WARTOŚCI

Re: Odczytywanie wyników badań spermiogram

Proponuje zrobic badania w klinice leczenia nieplodnosci. Nie spotyka sie obecnie wskaznika 80% prawidlowej morfologii. W tej chwili juz 10% uwaza sie za wynik rewelacyjny. Norma jest min. 4%. Stad moje przypuszczenie ze laboratorium na przestarzale metody badania. Ruchliwosc: - brak podzialu

Re: Odczytywanie wyników badań spermiogram

Na pewno objętość spermy jest za mała, choć mimo to całkiem ładna ilość plemników mieszcząca się w normie (norma to co najmniej 40mln w całym ejakulacie). Mało ruchliwych plemników i chyba ta lepkość nieprawidłowa. -- http://s10.rimg.info/fbac746481bd60c86b72750f6ff423e7.gif

Re: Prośba o interperetację wyników

Dzięki za odpowiedź :) prosze Cię jeszcze o wyjaśnienie, w jaki sposób odczytywać krzywą glukozową? Za kilka tygodni będę robić badanie glukozy na czczo i po obciążeniu 1h i 2 h, a także insulinę na czczo. Niestety pani doktor (inny endokrynolog, u którego byłam tylko po skierowania na badania

jak odczytywać wyniki badań?

dziewczyny pomóżcie! robiłam dziś badania w tym na glukozę po obciążeniu 50g glukozy i norma jest mmol/l 3,60-6,10 ( ja mam 6,46) i mg/dl 64,29-108,93 ( u mnie 115,36) co to znaczy? i czy to są też wyniki cukru przed tą glukozą czy gdzieś indziej jej szukać jaka była przed? i czy mogę gdzieś

Alkomat Osobisty BACtrack Trace

publicznych takich jak szkoły czy szpitale. BACtrack Trace cechuje się szerokim zakresem testowania - produkt bez większych trudności wykryje nawet śladowe ilości alkoholu. Praktyczny, czytelny wyświetlacz LCD umożliwia łatwe odczytywanie wyników. Aby wykonać test wystarczy nacisnąć jeden przycisk

Re: jak odczytywać wyniki badań?

sallyx napisała: >i czy mogę gdzieś znaleźć opis tych wszystkich "WBC, GR, MCV, PDW " itd.? rozwiniecie skrotow znalazlam tutaj: www.majkowscy.neostrada.pl/kuchnia/maluszek/normy.html -- Mały Pasożyt ;)

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!