Wszystko o:

olej arachidowy

JW

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe to smaczny i zdrowy dodatek do wielu potraw, należy jednak wiedzieć, jakie masło wybrać, żeby było nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wartościowe masło orzechowe to takie, które składa się z dużej ilości orzechów, nie zawiera utwardzonych tłuszczów ani dodanego cukru czy soli.

Kwasy omega-3 - rybie bogactwo. Po co nam omega-3 i gdzie ich szukać?

Kwasy omega-3 są naszemu organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Działają przeciwzapalnie, wpływają na nastrój, podejrzewa się je o właściwości antynowotworowe. Gdzie szukać kwasów omega-3?

Emolient - co to jest i jak działa?

Emolienty to środki, szeroko wykorzystywane w kosmetologii do nawilżania skóry. Ich niezwykłe właściwości natłuszczające i regeneracyjne pozwalają skutecznie zwalczać choroby skóry m.in. atopowe zapalenie skóry, łuszczycę. Dzięki nim możliwe jest również zmniejszenie i złagodzenie stanu zapalnego, świądu, a przede wszystkim poprawa wyglądu skóry.

Orzechy: moc zdrowia i energii. Które najlepsze?

Orzechy: moc zdrowia i energii. Które najlepsze?

kokosa , według specjalistów, są jego tłuszcze. Chociaż dominują wśród nich te o złej sławie, czyli nasycone, niewiele mają wspólnego z tłuszczami znanymi z mięsa czy nabiału. Olej kokosowy według wielu źródeł to "najzdrowszy olej na ziemi". Okazuje się bowiem, że powszechnie przyjęty podział

Kosmetyki przeciw alergii

Kosmetyki przeciw alergii

prysznic, emulsje do kąpieli i balsamy zawierające emolienty. Zazwyczaj w składzie mają mocznik, kwas linolenowy, parafinę, olej arachidowy, olej sojowy, glicerynę i środki przeciwświądowe. Najlepiej kupować emolienty w aptekach, a ich dobór konsultować z lekarzem. Jeżeli mimo odpowiedniej pielęgnacji

Dlaczego warto jeść ryby? Bo to źródło zdrowia

Dlaczego warto jeść ryby? Bo to źródło zdrowia

tłuszczami nadającymi się do smażenia lub pieczenia są olej rzepakowy bezerukowy (pozbawiony szkodliwego kwasu erukowego) oraz oliwa z oliwek. Dlaczego warto jeść ryby? Alfa i omega Wraz z renesansem nienasyconych kwasów tłuszczowych na rynku pojawiły się produkty spożywcze "wzmocnione" omega-3

Ogólne zasady zdrowego żywienia

tłuszczów, traktując tłuste pokarmy jako rzadko stosowaną okrasę. Oprócz niewielkich ilości masła i śmietany nie powinno się w ogóle spożywać tłuszczów zwierzęcych. Znacznie zdrowsze będą tłuszcze roślinne: oliwa, olej słonecznikowy, sojowy bądź arachidowy. Zdrowa dieta oznacza niezbyt duże ilości pieczywa

Białka, tłuszcze, węglowodany: po co je jeść?

Białka, tłuszcze, węglowodany: po co je jeść?

pieczone w folii aluminiowej. Bogate źródło kwasów tłuszczowych stanowią także tłuszcze roślinne. Do przygotowywania posiłków warto wykorzystywać oliwę z oliwek (najlepiej na surowo, do sałatek), olej słonecznikowy czy kukurydziany, margaryny. Zagrożenia i roślinne Margarynę można wprowadzić jako

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

- orzechy arachidowe - 3 mg - orzechy laskowe - 3 mg - migdały - 3 mg - bułka grahamka - 2 mg - chleb żytni razowy - 2 mg - kasza jęczmienna - 2 mg - orzechy włoskie - 2 mg - ryż brązowy - 1 mg - pieczywo pszenne (w tym kajzerki) - 1 mg Mięso, podroby i wędliny - wątroba wieprzowa - 19 mg - wątróbka z

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: olej arachidowy

Nieładnie wyciągać wątki sprzed 7 lat, spamerze. Nie warto przepłacać za jakiś Oleofarm, zatrudniający spamerów.

Re: olej arachidowy

Idalny jest też dla osób odchudzających się, bo powoduje zdecydowanie dłuższe uczucie sytośći. Musi być on jednak wysokiej jakości dlatego ja polecam z Oleofarm. Wiele w olejach świata mają fajnych propozycji

Re: olej arachidowy

2_ala napisała: forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=&author=2_ala&title=&forum= Ależ to musi być świństwo, brrr. -- Chaotyczna neutralna.

Re: olej arachidowy nierafinowany

jest b. fajny do warzyw, ale pamietaj, ze wszystko ponizej 8-10 euro za pol litra to sciema tloczona przemyslowo przy pomocy chemikalii. te orzechy b. ciezko tloczy sie mechanicznie na zimno (nierafinowany znaczy w tym przypadku tloczony na zimno), dlatego jest drogi. no i niepopularny jest, co tez

Mąka migdałowa i arachidowa + olej kokosowy

być zbyt skomplikowane ;) I patenty na olej kokosowy też chętnie przyjmę. Zakupiłam sobie te cuda w ramach rozszerzania diety i zdrowszego żywienia, tylko jeszcze chciałabym sensownie wykorzystać :)

Re: olej arachidowy

olej arachidowy jest ponoc idealny do smazenia woku, bo moze osiagnac wyzsza temperature niz np. zwykly olej jadalny nie "palac" sie w naczyniu. na pewno z powodu aromatu pasuje najbardziej do kuchni azjatyckiej, aczkolwiek nie tylko. pisze "ponoc", bo faze woka i chinszczyzny

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!