Wszystko o:

oliwa z winogron

Opracowanie: Maja Zawistowska

Żegnaj, tłuszczu, witaj, zdrowie!

Żegnaj, tłuszczu, witaj, zdrowie!

Powinniśmy przede wszystkim unikać tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Pamiętajmy, że oliwa z oliwek, olej z pestek winogron i słonecznika są znacznie zdrowsze od innych tłuszczów.

Olej z pestek winogron - dobry nie tylko do jedzenia

Olej z pestek winogron posiada wspaniały smak i aromat. Jednak to nie jedyne jego zalety. Ze względu na właściwości, z pewnością docenią go chociażby osoby, poszukujące naturalnych kosmetyków.

Sprzężony kwas linolowy (CLA) - modny, ale czy skuteczny środek odchudzający?

Kwas CLA, czyli sprzężony kwas linolowy lub kwas rumenowy, to modny preparat na odchudzanie. W istocie jego skuteczność nie jest potwierdzona. Jakie jest działanie CLA i dlaczego sprzężony kwas linolowy należy traktować z umiarkowanym entuzjazmem?

DOMOWE SPOSOBY na piękne stopy

DOMOWE SPOSOBY na piękne stopy

winogron czy też oliwa to z kolei znane domowe sposoby na to, by skóra stała się bardziej odżywiona. Jeśli masz problem z nadmiernym poceniem się stóp, możesz wlać do wody napary z ziół o właściwościach antybakteryjnych, zwłaszcza: szałwii, rumianku, tymianku czy też lawendy. Odświeżająco i nieco

Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

dojrzałych winogron to ok. 800 kcal - pochłaniając je spożywamy większość dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Osoby z cukrzycą, ale również odchudzające się powinny pamiętać, żeby unikać słodkich, dojrzałych owoców, zwłaszcza winogron, które składają się głownie z wody i cukru. Tabela indeksu

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

wyjątkowa obfitość fitosteroli (ok. 960 mg/100 g, gdy oliwa z oliwek ma ich ok. 220mg/100g). Fitosterole, chociaż są bardzo podobne do cholesterolu, stanowią jego bezwzględnego zabójcę. Nie dość, że przyspieszają metabolizowanie złego cholesterolu, to jeszcze dosłownie wypędzają go z organizmu. Dowody

Piękna w niepogodę

Piękna w niepogodę

porach roku nie tylko zawsze zabezpieczona kremem ochronnym, ale także pielęgnowana preparatami zawierającymi substancje wzmacniające ścianki naczynek, poprawiające krążenie krwi i zmniejszające zaczerwienienia. Najbardziej wartościowe składniki to: wyciąg z pestek winogron, miłorząb japoński, arnika

Dieta, ruch i wygodne buty, czyli proste sposoby na mocne stawy

Dieta, ruch i wygodne buty, czyli proste sposoby na mocne stawy

najlepiej zastąpić olejem lnianym, rzepakowym oraz oliwą z oliwek. Warto sięgnąć także po siemię lniane i orzechy włoskie. Obok kwasów omega stanowią bogactwo witaminy E, która charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym. W podobny sposób działają czosnek, cebula (za sprawą związków siarki) oraz niektóre

Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec

Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec

procesom starzenia się. Wśród nich można wymienić flawonoidy, izoprenoidy. Sporo ich w warzywach i owocach: morelach, wiśniach, winogronach, jagodach, żurawinie, selerze naciowym, naci pietruszki, cebuli. Inne składniki działające profilaktycznie to witaminy z grupy B: B6, B12, kwas foliowy. Pierwszą

Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie

Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie

. Efekt? Mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu - tak, jak chcą dietetycy. Podobnie jak Chińczycy, Japończycy "trzymają ciepły żołądek", spożywając codziennie zupę misoshiru. Przygotowywana jest na bazie bulionu dashi, który robi się z wiórków ryby bonito oraz wodorostów kombu. Wywar zawiera

Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Ciemne winogrona- co z nimi robić?

Pomysł nr 3 :) Myjesz kosz winogron, kupujesz kilka dobrych serów, dobre pieczywo i oliwę i zapraszasz przyjaciółki :)

Re: oliwa z pestek winogron jest idealna,bo ma ba

paseo napisał: > wysoka temoperature dymienia, tylko ze jej przy smazeniu watrobki nie potrzebuje:) -- "wer wind sät wird sturm ernten"

oliwa z pestek winogron jest idealna,bo ma bardzo

wysoka temoperature dymienia,czyli mowiac po ludzku nie przypala sie. Watrobke smazymy do momentu,gdy zniknie rozowy kolor wenatrz. Chyba z ektos lubi troche surowa,ale ja nie lubie. I nioe dlzuej,bo stwardnieje i nie bedzie jzu taka smaczna.

Re: czy oliwa z pestek winogron

Oliwa z pestek winogron zawiera dużo WKT (Wielonienasyconych Kwasów Tłuszczowych) oraz witaminy E, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przy czym należy pamiętać, że powinno się ja spożywać na zimno np. jako dodatek do surówek lub sałatek, natomiast nie należy na

Re: Olej do włosów z rossmanna

A nie masz oliwy z oliwek, oleju z pestek winogron albo kokosowego? Wyjdzie taniej a efekt nawet lepszy o ile użyjesz właściwego do swoich włosów. (Poczytaj o porowatości włosów, jeśli nie jesteś zaznajomiona).

Re: efektowne surowki

Najlatwiejsze- winogrona rozowe. i zielone, albo granatowe i zielone- i winegret. Jak masz lyzke do wycinania kulek- to mozna powykrawac je z melona, arbuza i dorzucic do salatki. Melon, arbuz, awokado- kroisz w kostke, dosmaczasz sokiem z cytryny i oliwa, kolorowym pieprzem. Mloda kapusta

Re: jak szybko przytyć?

Może być oliwa z oliwek, czy jakieś tam oleje z pestek winogron itp. Może taka sałatka: gotowany makaron, oliwa, bakalie, które wątroba dobrze znosi, zielenina (akurat nie tuczy ale zdrowa). Może koktaile z owocami ale nie z jogurtem tylko ze smietaną i miodem. A orzechów i pestek w ogóle nie

oliwa z oliwek czy z pestek winogron??

mam do was, doświadczone mamy pytanie odnośnie gotowania zupek dla maluchów. Mój szkrab ma skończone 4 miesiące i chcę zacząć gotować mu zupki. Czytałam wiele postów na ten temat i już samam nie wiem co jest najlepsze. NIektóre mamy do warzyw dodają oliwę z oliwek, niektóre z pestek winogron, a

Re: Oliwa z pestek winogron

Wydaje mi się że do smażenia idealny , lepszy od oliwy z oliwek, która dymi się w wysokiej temperaturze, a olej z pestek winogron -nie. Zawsze olej z pestek był zalecany głównie do smażenia, a oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia) na surowo do sałatek. Niedawno chyba tekst w Samym Zdrowiu

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!