Wszystko o:

oliwki a zdrowie

PAP, marga

Olej rzepakowy - swojski tłuszcz najlepszy do smażenia!

Olej rzepakowy - swojski tłuszcz najlepszy do smażenia!

Zachwycasz się oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym czy aromatycznym orzechowym? Najlepszy do smażenia jest nasz swojski olej rzepakowy, najlepiej z dodatkiem witaminy E - informują naukowcy z Zakładu Żywienia Człowieka Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu. Sprawdź, jakie tłuszcze możesz bezpiecznie podgrzewać, a jakie lepiej zjadać na zimno?

Najpopularniejsze oleje - co w sobie mają i kiedy warto po nie sięgać?

Tłuszcze roślinne to istotny składnik naszej diety. Dostarczają nam cennych kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, pomagają w przyswajaniu niektórych witamin, np.: A, D, E i K. Sprawdź, który będzie najodpowiedniejszy do jakich celów.

Pesto - włoska pyszność o prozdrowotnych właściwościach

Pesto szturmem zdobyło nasze kuchnie. Mało kto nie lubi tego (zwykle) bazyliowego przysmaku. Z czego robi się pesto? I czy jest zdrowe?

Olej z pestek winogron - dobry nie tylko do jedzenia

Olej z pestek winogron - dobry nie tylko do jedzenia

Olej ten, jak wskazuje jego nazwa, wytwarza się z pestek winogron. Często powstaje on z pestek owoców, które zostały wykorzystane do produkcji wina. Ma jasnozielony kolor, bardzo łagodny smak, a przy tym jest niemal bezwonny - co może być zaletą dla osób nie przepadających za intensywnym smakiem

Skwalen - bogactwo wątroby rekina. Jak działa skwalen i gdzie występuje?

Skwalen - bogactwo wątroby rekina. Jak działa skwalen i gdzie występuje?

delikatnym zapachu. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Określenie "skwalen" pochodzi od łacińskiej nazwy jednego z gatunków rekina, Squalus, czyli koleń. W kosmetyce wykorzystuje się przede wszystkim skwalan, pochodną skwalenu, substancję, która się nie utlenia, więc jest bardziej stabilna chemicznie

Oliwa z oliwek - najbardziej sycący tłuszcz?

Oliwa z oliwek - najbardziej sycący tłuszcz?

do zapewnienia uczucia sytości są aromaty charakterystyczne dla oliwy z oliwek, a szczególnie dwa z nich: heksanal i E2-heksenal. Związki te spowalniają wchłanianie glukozy znajdującej się we krwi przez komórki organizmu, a wiadomo, że im dłużej we krwi utrzymuje się stosunkowo wysoki poziom cukru

Odźwiernik żołądka - budowa, funkcje i choroby (zwężenie odźwiernika)

Odźwiernik żołądka - budowa, funkcje i choroby (zwężenie odźwiernika)

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Odźwiernik żołądka: budowa Odźwiernik żołądka to pierścień mięśniowy, który łączy żołądek z dwunastnicą. Jest zbudowany ze zwieracza odźwiernika. Błona śluzowa pokrywa zwieracz od strony światła żołądka fałdem błony śluzowej, który tworzy zastawkę odźwiernika

Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie

Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie

), ale i zasadę: zjeść mniej, znaczy lepiej. Objadanie się jest w złym tonie, a zarazem nie służy zdrowiu (więcej na ten temat) . Podstawa kuchni japońskiej to niekoniecznie sushi (to sprawdza się głównie w restauracjach, na mieście), ale owoce morza, ryż, ryby, soja i warzywa w różnych kombinacjach

Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Dieta bez glutenu

żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia (zasady zgodne z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia), które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i

Nadmierny apetyt, napady głodu

przestać się objadać.Witam! Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i

Mam niedowagę: jak przytyć?

, nabiał), tłuszcze nienasycone (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany, orzechy i migdały, pestki słonecznika i dyni) oraz węglowodany złożone ( ryż, makaron, kasza, pieczywo pełnoziarniste) zapewnią nam zdrowe przyrosty masy ciała. Zbyt duża ilość tłuszczów nasyconych lub węglowodanów prostych negatywnie

Nie potrafię schudnąć - jaka może być przyczyna?

zasady racjonalnego żywienia na których powinna się Pani wzorować. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 3 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Oliwka wraca do zdrowia dzieki Wam :)))))

Basiu bardzo się ciesze że Oliwka zdrowieje...Zdrowie jest najważniejsze w życiu i tylko ono się liczy...pozostałe żeczy to błachostki z którymi zawsze sobie poradzimy,jak nie sami to z pomocą darczyńców-ofiarodawców-ludzi o wielkim sercu życze wszystkiego dobrego babcia_marysia -- moje skarby

Re: Oliwka wraca do zdrowia dzieki Wam :)))))

babcia_marysia napisała: > Basiu bardzo się ciesze że Oliwka zdrowieje...Zdrowie jest najważniejsze w życi > u > i tylko ono się liczy...pozostałe żeczy to błachostki z którymi zawsze sobie > poradzimy,jak nie sami to z pomocą darczyńców-ofiarodawców-ludzi o wielkim serc > u >

Re: Spanakorizo czyli ryż ze szpinakiem

> oj...a ja przeczytalam: podgrzewamy oliwe w garnku..... :) Podgrzać oliwę w garnku, to nie musi znaczyć zaraz smażyć na niej. Ale, ja przeczytałam dzisiaj coś takiego w abcZdrowie: "Do smażenia możesz wykorzystać również oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz olej rzepakowy. Masło, olej

Re: Czego nie lubicie jeść?

jak pisano wcześniej- zły sposób przyrządzania może każdą potrawę uczynić niejadalną i na odwrót. Głód też jest niezłą przyprawą, obyśmy nie musieli sie o tym przekonać w wyniku jakiegoś nieszczęścia... Smaki i gusta się zmieniają: - wraz z wiekiem (jak ja do oliwek i flaków), - z okolicznościami ( na

to na czym smażyć?

znalazłam dwie sprzeczne opinie na temat smażenia na oleju kokosowym, tak dla przykładu 2 pierwsze lepsze artykuły: http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,19275034,tluszcze-na-czym-smazyc-a-co-jadac-tylko-na-zimno.html nie smażyć http://dziecisawazne.pl/oleje-do-smazenia/ smażyć a więc można

zdrowia dla Weroniki i brawa dla Oliwki!!!

W tytule wsztstko co najważniejsze! A poza tym na początek października mam umówioną wizytę do poradni bioderkowej i tam mają oglądać.

Oliwa z oliwek - eliksir?!

www.doz.pl/czytelnia/a1243-Oliwa_z_oliwek_-_srodziemnomorski_eliksir_dlugowiecznosci_i_dobrego_zdrowia

Re: Oliwka wraca do zdrowia dzieki Wam :)))))

Noworoczne całuski dla Oliwki, aby w tym roku ani razu nie zachorowała.Pozdrawiam.

Re: Podejrzenie boreliozy pomocy

leni masz masę artykułów w internecie na zdrowie diety,wiadomo unikasz cukru , rzadkoowoce ,jarzyny na parze albo ja gotuję, mięso wołowe lub drób,także nie za dużo, duszone lub gotowane, z tłuszczów unikasz trans,z rafinowanych tylko oliwa z oliwek

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!