Wszystko o:

osteoporoza wyniki badań

osteoporoza

Osteoporoza

Objawy osteoporozy: Odporność kości bardzo wyraźnie spada, zaś beleczki kostne są cienkie i zwykle wyjątkowo kruche: wystarczy np. zeskoczyć z wysokiego stopnia, żeby złamać kręg w kręgosłupie; z pozoru niegroźne potknięcie kończy się złamaniem nadgarstka albo szyjki kości udowej

Przyczyny osteoporozy: Ubytek masy kości szczególnie widoczny jest u kobiet po menopauzie, gdy w organizmie spada stężenie estrogenów. Wtedy ogólna masa kości może się zmniejszać nawet o 1,5-3 proc. rocznie.

Leczenie osteoporozy: By uchronić się przed złamaniami, nie wystarczy jednak "utwardzić kość", czyli zwiększyć w niej zawartość minerałów. W leczeniu osteoporozy w zależności od wieku pacjentek i stopnia zaawansowania choroby stosuje się hormonalną terapię zastępczą, witaminę D i jej pochodne, kalcytoninę, bisfosfoniany

mmr

Osteoporoza - podstępna złodziejka kości. Przyczyny, objawy i leczenie osteoporozy

Osteoporoza - podstępna złodziejka kości. Przyczyny, objawy i leczenie osteoporozy

Osteoporoza to powszechna choroba, która dotyka i kobiet, i mężczyzn. Ryzyko jej wystąpienia zwiększa się wraz z wiekiem. Osteoporoza często bardzo długo nie daje objawów, przez co jesteśmy na nią mniej wyczuleni.

Zbadaj swoje kości!

Statystyki pokazują, że z problemem osteoporozy w Polsce boryka się około 4 miliony osób, a drugie tyle jest zagrożonych. Rozpoczęta właśnie ogólnopolska kampania edukacyjna "Dbaj o kości" ma za zadanie poszerzyć wiedzę o chorobie oraz konsekwencjach płynących z jej nieleczenia. Pierwszym przystankiem mobilnego centrum diagnostyki osteoporozy (zwanym osteobusem) w dniach 8-25 kwietnia będzie Warszawa.

Osteopenia, czyli o krok od osteoporozy

Choroby układu kostnego bywają bardzo dokuczliwe. Niestety wiele z nich fundujemy sobie sami, a elementarna wiedza jaką mamy i która, w pewnym stopniu, pozwala ich uniknąć, rzadko wcielana jest w życie. Jednym z częściej diagnozowanych zaburzeń jest osteopenia będąca pierwszym objawem osteoporozy.

Zapalenie skórno - mięśniowe

Zapalenie skórno - mięśniowe

Biernackiego jest przyspieszony a wartość białka całkowitego (CRP) podwyższona. Dodatkowo pobiera się wycinek z mięśni oraz płuc do badania histopatologicznego. Zleca się badania obrazowe, przede wszystkim rezonans magnetyczny (w oparciu o jego wynik wyznacza się mięsień, z którego pobiera się fragment do

Żebra - co warto o nich wiedzieć?

Żebra - co warto o nich wiedzieć?

wykonuje radiologiczne badanie klatki piersiowej. Ma ono na celu sprawdzenie, czy doszło do przerwania ciągłości kości, co pozwala wyeliminować lub potwierdzić stłuczenie. Konieczne jest również sprawdzenie, czy występuje krwotok z klatki piersiowej, a także odma opłucnowa, będąca częstym powikłaniem

Ból neuropatyczny: objawy, leczenie

do oceny bólu jak i do uzupełniania badania neurologicznego. Często do diagnozy wykorzystuje się także laboratoryjne metody badania przewodnictwa nerwowego. Ból neuropatyczny - przyczyny Ból neuropatyczny powstaje wskutek uszkodzenia nerwu lub osłonki mielinowej. Może pojawić się w wyniku przebytych

Czym jest celiakia? Jakie są rodzaje celiakii, leczenie

Dodatni wynik jednego lub większej liczby badan, stanowi wskazanie do przeprowadzenia biopsji błony śluzowej jelita cienkiego, w wyniku której stwierdzi się stan kosmków jelitowych. Badanie to wykonuje się endoskopowo, podczas gastroskopii i polega na połknięciu przez pacjenta miękkiej sondy z kamerką na

Zapalenie wielomięśniowe - przyczyny, objawy, leczenie

Zapalenie wielomięśniowe - przyczyny, objawy, leczenie

nie pozostawia wątpliwości, 3 - prawdopodobne, a 2 - możliwe: - regularne, postępujące osłabienie mięśni obręczy barkowej lub/i biodrowej - wynik badania histopatologicznego potwierdza zapalenie mięśni - podwyższona wartość kinazy kreatynowej oraz aldolazy w próbce krwi - badania obrazowe wykazują

Odczyn Waalera-Rosego

Odczyn Waalera-Rosego

się decydujący o chorobie czynnik wszystkie komórki połączą się (wynik badania jest dodatni) tworząc duże cząsteczki. Kiedy należy badać odczyn Waalera-Rosego? Mimo że w niemal 80 proc. przypadków pozytywny wynika badania potwierdza reumatoidalne zapalenie stawów to bywa związany z innymi chorobami

 Mleko szkodzi czy pomaga? Dietetyk: "Zastanówmy się chłodno i szczerze. Tu jest co najmniej osiem półprawd"

Mleko szkodzi czy pomaga? Dietetyk: "Zastanówmy się chłodno i szczerze. Tu jest co najmniej osiem półprawd"

nim fosforany nie mają negatywnego wpływu na metabolizm wapnia. Jednak... Ostatnio ukazały się badania epidemiologiczne, w których spożycie mleka koreluje z ilością złamań kości u kobiet***. Nie świadczy to jednak automatycznie o przyczynowości i należy interpretować to bardzo ostrożnie. Wyniki

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o odpowiedź czy jest sens pójścia do specjalisty. Powodem dla którego zrobiłam badania jest: bardzo szybkie tycie choć, biegam, ćwiczę. Wypadają mi włosy, jestem senna i szybko się męczę. Oto wyniki: fT3 wynik: 4,32 (4,00-9,00) fT4 wynik:11,89 (10,60-19,40) TSH 2,66 (0,25-3,50

Wyniki badania TSH

Czy jest możliwa tak duża różnica w badaniu wyników TSH? Pierwsze badanie robiłam w dniu 04.07 br.i wynosił 0,425, a po trzech tygodniach podskoczył do 15,25? Zaznaczam, że zażywam Euthyrox w dawce 100mg., jednak po 04. 07 zmniejszyłam dawkę do 50 mg.W przypadku oznaczeń TSH występuje niewielka

Wyniki badań kręgosłupa szyjnego

dziękuje za odpowiedź.Nie można interpretować wyników badań obrazowych bez wzięcia pod uwagę stanu klinicznego. Przytoczone badania sugerują liczne zmiany w obrębie kręgosłupa - zarówno zwyrodnieniowe jak i o charakterze dyskopatii, które mogą być odpowiedzialne za dolegliwości bólowe zarówno kręgosłupa

Wyniki badań przy porfirii

Właśnie odebrałam wyniki badań krwi, z których wynika ze mam: s-sodio 140 meq/l; s-potasio 5,0 meq/l; s-calcio 9,7 mg/dl; s-fosfato 5,3 mg/dl; s-transferrina 300 mg/dl; s-creatinina 1,63mg/dl; s-urato 6,3 mg/dl; s-transaminasi ast(got) 23; s-transaminasi alt(gpt) 20; concentrazione media hb(mchc

Wyniki badań krwi

Jak interpretować wyniki badań krwi: AIAT -13,6 IU/I AspAT - 17,8 IU/I Czy są w normie?Są to wyniki w zakresie normy i świadczą o nieobecności uszkodzenia komórek wątrobowych i mięśniowych. Trudno je interpretować bez innych danych klinicznych. Jeśli nie występują inne dolegliwości nie należy się

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

o osteoporozie - wyniki badań

temat. - Czy osteoporoza to wynik za małego "dowozu" wapnia do organizmu czy za dużej utraty metablicznej? Podaję wyniki 5 badan na ten temat Badano w nich przy danym spozyciu wapnia oraz dwóch różnych typach diety - - I . o niskim spozyciu białka II- dieta wysokobiałkowa- jaki jest

densytometry

zosia15123 napisał(a): > Chciałam zrobić takie badanie, bo niby na osteoporozę jestem raczej jeszcze za młoda Jak chcesz, to sobie zrób, ale wybierz gabinet z profesjonalnym sprzętem. Zapytaj, czy mają densytometr rentgenowski. Bo te ultradźwiękowe nie dają wiarygodnych wyników.

Re: Ginekolog i pigulki

Pwszechnie i zatorow. Strasznie mi sie pisze z telefonu. Sorry za błędy i pomyłkę drzewka. Ogólnie nie znam się na interpreracji. Wyniki badań zawsze wpisujemy z normami. Też mam wysoki cholesterol. Ja tam raczej zalecenia dietetyczne miałam. Wychodzi różnie ;) Szczerze wątpię aby ci robił

Re: o osteoporozie - wyniki badań

Mniej więcej się z Tobą zgadzam .Tu w wątku poniżej kobieta dziwi się że stwierdzono u niej osteoporozę w wieku 33 lat.Nagminną sprawą jest teraz masa połamanych dzieciaków,,,,dlaczego,,,?? przecież chowane na sztucznym (kartonikowym) mleku, karmione chlebem z salcesonem i ziemniakami że nie

Re: o osteoporozie - wyniki badań

Tak, z tym jedzeniem to teraz naprawde jest źle. Ludzie wybieraja to co smaczne, ładnie podane, ładnie opakowane, umiejetnie reklamowane. - Poniżej przykład z forum - he, he,- Fitness - I te dziewczyny póżniej się zdziwią ,że im kośći strzelą, niestety... "- Czy bedac na diecie kopenhaskiej

Re: o osteoporozie - wyniki badań

No i najważniejsze...czym skorupka za młodu nasiąknie,,,,,, Ile surowizny na codzień zjada przeciętny człowiek,,jedno jabłko ?,może jednego pomidora napewno nie , a jeśli tak, to teraz w tym okresie ten pomidor nie nadaje się do jedzenia wcale.Dzieciaki na szpinak mają dłuuuugie zęby,surówki ,no

Re: neurolog na kręgosłup

tak jak dla mnie to diagnoza z osteoporozą to jakiś idiotyzm ale poczekam na wynik badań

Re: Szokujace badania o mleku?

"Wyniki naszych badań kwestionują rekomendacje zalecające spożywanie dużych ilości mleka w profilaktyce osteoporozy. Jednak trzeba pamiętać, że są to tylko badania epidemiologiczne. Polegają na obserwacji, a nie na próbach klinicznych, w których badany jest bezpośredni wpływ danego czynnika na

Re: 48 dzień cyklu, brak okresu i brak ciąży

zawsze słyszę, ze objawy są subiektywne, a wyniki w normie i wszystko OK. Endokrynolog wysłała mnie na badanie w kier. boreliozy (90 zł), wit D 25-OH (80zł) i poziomu jodu (350 zł) - zrobiłam prywatnie wszystkie badania na tarczycę z USG, hormony kobiece, morfologię, profil reumatoidalny, CRP, krzywą

Re: gruczolak przytarczycy- operacja i co dalej?

Dziękuję Ci muktprega 1 za pochylenie się nad tematem moich dolegliwości. Odebrałam wyniki badań zleconych przez lekarza z poradni leczenia osteoporozy: Wapń zjaonizowany 1,19 (1,15-1,32), wapń całkowity 2,38 (2,20-2,55), fosfor nieorganiczny 2,30 (2,70-4,50), fosfotaza alkaliczna 61 (32-104) pth

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!