Wszystko o:

potas norma przekroczona

podpis główki

Potas

Potas to minerał, który wraz z chlorem i sodem tworzy skład elektrolitów, które rozpuszczają się w wodzie, transportują składniki odżywcze do wnętrza komórek i pomagają w pozbyciu się zbędnych produktów przemiany materii. Pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Najważniejszą funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek.

Niedobór potasu powoduje m.in.: zaburzenia nastroju, rytmu serca., chroniczne zmęczenie, bóle mięśni, zmiany skórne, zwolnienie procesów trawiennych (wzdęcia, zaparcia), omdlenia.

Źródła potasu w pokarmach: znaleźć go można niemal we wszystkich produktach spożywczych (ziemniaki, banany, figi suszone, kiwi, pomidory, drób, brokuły, sardynki).

eska

Nadciśnienie bez wyraźnej przyczyny? Grupy ryzyka i leczenie

Nadciśnienie bez wyraźnej przyczyny? Grupy ryzyka i leczenie

Nawet 10 milionów Polaków może dotyczyć problem nadciśnienia. Jeden na 10 chorych ma ten problem w wyniku innego schorzenia. Co z resztą?

Polscy nadciśnieniowcy to trudni pacjenci, zbyt często nieświadomi, nieleczeni. Jak to zmienić? [WYWIAD]

Prosta zasada profilaktyczna "Mierz ciśnienie raz do roku" sprawdza się, ale tylko w przypadku osób zdrowych, spoza grupy chorych z nadciśnieniem i nim zagrożonych. Takich jest naprawdę niewiele. Jak powinna o siebie dbać cała reszta, podpowiada prof. Krzysztof Narkiewicz, krajowy konsultant w dziedzinie hipertensjologii

Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie

Choroby cywilizacyjne nie dopadają w takim samym stopniu wszystkich nacji. Liczne badania sugerują, że wiele zależy od codziennej diety. Najlepsze kuchnie mają swoje tajemnice. To proste przepisy, które są warte naśladowania. Kluczem do sukcesu bywa ograniczanie kalorii i tłuszczu, ale nie tylko. Co zatem?

Leki wpływają na wyniki badań

Leki wpływają na wyniki badań

przykładem był samobójca u którego pod wpływem ogromnej dawki paracetamolu, stężenie enzymów wątrobowych przekroczyło normę około stu razy. Leki takie jak aspiryna mogą obniżać krzepliwość krwi, co wpływa na odpowiednie testy" - powiedziała. Niektóre leki działają też fizykochemicznie - zakłócają

Nadciśnienie - uspokoić szalejącą krew

Nadciśnienie - uspokoić szalejącą krew

tętnicze także o kilkanaście mm Hg. W jej skład wchodzą owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste i beztłuszczowy nabiał. Ograniczamy spożycie czerwonego mięsa, żywności przetwarzanej i słodyczy. Z owoców i warzyw warto wybierać te bogate w potas: awokado, figi, kiwi, pomarańcze, rodzynki, fasolę, pomidory

Żywność funkcjonalna, jako lekarstwo

Żywność funkcjonalna, jako lekarstwo

schorzenia (np. osteoporozę). Czytaj etykiety Do żywności funkcjonalnej dodaje się na ogół taką ilość witamin i minerałów, aby 100 g produktu lub porcja dostarczały nie więcej niż 30 proc. dziennego zapotrzebowania. Dzięki temu pijąc np. małą butelkę soku dziennie, wzbogacimy dietę, a nie przekroczymy norm

Otyłość

Otyłość

wskaźnika masy ciała (BMI), który oblicza się następująco: należy podzielić masę ciała podaną w kilogramach przez wzrost podniesiony do kwadratu; za górną granicę normy przyjęto BMI o wartości 24,9, nadwagą określono BMI między 25 i 29,9, natomiast otyłością I, II i III stopnia zostały określone wartości

Normy WBC

Co może oznaczać 8-krotne przekroczenie normy WBC?Tak wysokie przekroczenie normy dla krwinek białych może w zależności od współwystępujących objawów klinicznych oznaczać wiele rzeczy - m.in. poważną infekcję (np. zapalenie płuc), zapalenie w obrębie jamy brzusznej, a także może sugerować chorobę

Górna granica potasu i sodu

badania lekarskiego, pomiaru ciśnienia tętniczego krwi, wykonania EKG serca (ze względu na bóle w klatce piersiowej). Poziom sodu i potasu przy górnej granicy normy na pewno nie jest przyczyną dolegliwości. Uważam, że powinien Pan lub powinna Pani koniecznie skonsultować się ze swoim lekarzem rodzinnym

Niski poziom potasu we krwi

dobre: tarczyca, glukoza, morfologia, OB. Czy mam się czego obawiać? Czy wystarczy wyeliminować potas z diety i wyniki wrócą do normy?Tak znaczna hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi) nie może być wywołana zwykłym niedoborem. Najprawdopodobniej dochodzi do utraty potasu przez nerki, dlatego wymaga

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Podwyższone bazofile

Przekroczenie normy BASO% wynosi 0,4 zamiast (0,0 do 1,0) mój wynik wynosi 1,4. Reszta wskaźników w normie. Niepojące objawy to zimne poty w nocy. Zaczęło się od infekcji, bólu gardła i powiększonych węzłów chłonnych. Czy takie przekroczenie to powód do niepokoju?W przypadku interpretacji wyniku

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Pierwszoroczny przedszkolak już chory ...

żołądka, krwiste biegunki. Zaliczyła gastroskopię i kolonoskopię - wynik ok. W końcu jakiś mądry lekarz zlecił m.in. poziom potasu. Okazało się, że kobieta ma kilkakrotnie przekroczoną normę. Po odstawieniu suplementu i ograniczeniu potasu w diecie wszystkie dolegliwości gastryczne ustąpiły. -- - Panie

Re: nowa Hashimotka, prośba o pomoc

. Twój wynik jest na granicy i tak zaniżonej normy,powinnaś doprowadzić do górnej granicy albo ją przekroczyć, ja miałem podobne objawy przy wyniku 330.

Re: Rezultaty bardzo zadowalające...

Kobieta, która stosuje wspomniany Laxoberal jest w wieku 61 lat. Ma wszczepiony rozrusznik serca, arytmię i musi potas, wapń, magnez utrzymać w granicach normy. Ma nieco przekroczoną normę potasu. Jego nadmiar jak i niedobór jest bardzo niebezpieczny dla organizmu. Nie może sobie pozwolić na

Re: Rola ziół

loppe napisał: > Primum non nocere Tu mi się przypomina jak przez dwa tygodnie piłem tylko wysoko zmineralizowaną wodę mineralną. Także herbaty z nią, wszystko. Poszedłem na badanie krwi i moczu. Wyniki wyśmienite z jednym wyjątkiem. Leciutkie przekroczenie normy potasu! Obok wysokie

Re: A dbanie o zdrowie?

spirometrii świeżo niedawno też robiłam oczy i pole widzenia/ciśnienie wewnątrz itp. o dziwo - wszystko mam mocno w normie, co przeraża mojego męża, bo ja lubię mało zdrowo się odżywiać, i liczył na przekroczenia norm cholesterolu - że może mnie to otrzeźwi i się zacznę ograniczać jedzeniowo i przy okazji

Re: Mężczyzna z Hashimoto czyli geneza zwiędłej s

normie i lekko przekroczony cholesterol całkowity co jest z tego co wiem częste w hashi. Chociaż i tak ten cholesterol obniżył mi się na obecnej dawce Euthyrox'u (75).

Re: Problem z dopasowaniem dawki w niedoczynności

utajonej? Myślałem że może to od dużej dawki hormonu i tarczyca mi przeszła w nadczynność. Może dodam że próby wątrobowe mam często przekroczone ponad normę alat 2 krotnie. Już tak od 7 lat raz w normie a raz ponad i nikt nie wie od czego. Alkoholu nie piję.

Czy to może być borelioza, czy choroba psychiczna?

Waalera-Rosego - UJEMNY, - AST, ALT, amylaza, lipaza, d-dimery, CRP/OB zawsze w normie, - TSH robiona 3-krotnie, od 2 do 2,5 (w normie), FT3 4.98, FT4 14.88, P/Anty TPO 6.39, P/Anty TG 19.17 (lekarz ocenił, że w normie), - minerały typu żelazo, magnez, potas, wapń, sód, fosfor, witaminy zawsze w normie

Interpretacja wyników(WB, ELISA),czy mam boreliozę

np. dzień druga, ból taki dziwny, nie mocny ale kłujący, wcześniej miałem bóle mięśni u rąk. Wykonane badania: Morfologia krwi i mocz: prawidłowe bez przekroczeń. Glukoza: 82 (norma: 60-99) ALT: 18 (norma: 0-41) AST: 17 (norma: 0-38) CRP: <1 (norma: 0-5) TSH: 3,5 (norma: 0,27-4,2) RF: <

Potas

Wczoraj robiliśmy badanie krwi naszego synka, 21 m-cy. Niestety na wizytę u lekarza będziemy czekać prawie dwa tygodnie. Proszę Panią doktor o interpretację dwóch wyników, które mnie niepokoją. 1. Hemoglobina 14,5 (norma do 14) - nie wiem czy przekroczenie normy to źle czy dobrze. 2. Badaliśmy też

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!