Wszystko o:

potas w jedzeniu

podpis główki

Potas

Potas to minerał, który wraz z chlorem i sodem tworzy skład elektrolitów, które rozpuszczają się w wodzie, transportują składniki odżywcze do wnętrza komórek i pomagają w pozbyciu się zbędnych produktów przemiany materii. Pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Najważniejszą funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek.

Niedobór potasu powoduje m.in.: zaburzenia nastroju, rytmu serca., chroniczne zmęczenie, bóle mięśni, zmiany skórne, zwolnienie procesów trawiennych (wzdęcia, zaparcia), omdlenia.

Źródła potasu w pokarmach: znaleźć go można niemal we wszystkich produktach spożywczych (ziemniaki, banany, figi suszone, kiwi, pomidory, drób, brokuły, sardynki).

mmr

Banan to nie tylko potas. Żółto i zdrowo, czyli dlaczego warto jeść banany

Banan to nie tylko potas. Żółto i zdrowo, czyli dlaczego warto jeść banany

Chyba trudno znaleźć osobę, która nie lubi bananów. Jeśli taka istnieje, powinna zmienić swoje przyzwyczajenia, ponieważ banany to sporo pysznego zdrowia. Niestety, są i tacy, którzy powinni na banany uważać.

Seler naciowy - niskokaloryczny afrodyzjak. Właściwości i zastosowania selera naciowego

Seler naciowy wygląda niepozornie, ale nie daj się zwieść - to cudowne warzywo, które jest nie tylko smaczne, lecz także niesamowicie wartościowe. Seler naciowy pomoże i w odchudzaniu, i w utrzymaniu zdrowego trybu życia.

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Bez niego nie moglibyśmy funkcjonować. Potrzebny jest zarówno układowi nerwowemu, jak i mięśniom, w tym - przede wszystkim - sercu. Choć niedobór i nadmiar są równie groźne dla naszego zdrowia, czasami trudno je rozpoznać.

Korzeń pietruszki to nie tylko włoszczyzna. Pietruszka korzeniowa i smakuje, i leczy

Korzeń pietruszki to nie tylko włoszczyzna. Pietruszka korzeniowa i smakuje, i leczy

wiatropędny. Reguluje procesy trawienne i niweluje wzdęcia. Pobudza produkcję śliny i soku żołądkowego, ułatwia w ten sposób przyswajanie jedzenia. Korzeń pietruszki zaleca się osobom z zapaleniem trzustki, a także tym, którzy cierpią na schorzenia wątroby. Pietruszka – narkotyk? W 2011 roku o

Kiwi, czyli chiński agrest z Nowej Zelandii

Kiwi, czyli chiński agrest z Nowej Zelandii

, zwłaszcza, gdy przed tobą oczekiwanie na przystanku na autobus, raczej nie jedz ich na śniadanie. Zimno na zewnątrz może okazać się bardziej dokuczliwe niż zwykle. Przyjaciel serca Imponująca jest także w kiwi zawartość potasu. Niektóre odmiany mają go nawet więcej niż słynące z potasu banany (nie do końca

Szpinak bogaty w żelazo? Wcale nie! Ma jednak inne zalety

Szpinak bogaty w żelazo? Wcale nie! Ma jednak inne zalety

Dołącz do Zdrowia na Facebooku Szpinak widujemy najczęściej w formie zamrożonego brykietu i ciemnozielonej papki. W istocie jednak jest to warzywo liściaste o szerokiej gamie prozdrowotnych właściwości. Ma w sobie witaminy C, K i E, witaminy z grupy B, potas, foliany, żelazo, beta-karoten, wapń

Masz apetyt na czekoladę? Twój organizm potrzebuje magnezu! Zdrowe zamienniki śmieciowego jedzenia

Masz apetyt na czekoladę? Twój organizm potrzebuje magnezu! Zdrowe zamienniki śmieciowego jedzenia

Dołącz do nas na Facebooku! Ciągle dopada cię ochota na śmieciowe jedzenie? Lody, czekoladę, chipsy albo smażone mięso? To znak, że twojemu ciału brakuje odpowiednich witamin i minerałów. Dowiedz się, czego potrzebujesz i jakimi zdrowymi produktami możesz to uzupełnić. Słonecznik zamiast

Śledziem w depresję

Śledziem w depresję

funkcjonowanie mózgu. Cynk uczestniczy w produkcji tzw. prostaglandyn, grupy hormonów, które odpowiadają m.in. za regulację ciśnienia krwi oraz prawidłowy rytm serca. Natomiast miedź ma działanie przeciwbakteryjne. Śledź poprawi ci samopoczucie, ale... Jedzenie śledzi poprawia pamięć i koncentrację, sprzyja

Bób: niewątpliwie pyszny, ale czy zdrowy? Kto nie powinien go jeść?

Bób: niewątpliwie pyszny, ale czy zdrowy? Kto nie powinien go jeść?

Hipokalemia - co jeść?

. Aby utrzymywać odpowiednio wysoki poziom potasu powinien Pan włączyć do swoich posiłków warzywa i owoce bogate w ten pierwiastek fasolę, szpinak, banany, pomidory. Jako profilaktykę napadów, oprócz stosowania diety ubogosodowej i ubogowęglowodanowej wskazane jest również stosowanie leków

Wymioty koloru ciemnego i biegunka

, Concor2,5, Tritace i od wczoraj magnez z potasem. Mam 60 lat, jestem kobietą. Co mi może dolegać?Jeżeli wymioty i biegunka szybko ustąpiły najprawdopodobniej było to związane z nieżytem żołądkowo-jelitowym. Bardzo jest ważna informacja czy w treści pokarmowej nie było widocznych fusowatych wymiotów. Jeżeli

Ból palców u stopy

nieprawidłowym ukrwieniem lub uciskiem na nerw (w przypadku najpowszechniejszej przyczyny skurczów, czyli niedoboru magnezu i potasu, skurcze występowałyby obustronnie). Proponuję udać się do ortopedy, który będzie mógł wykonać badania przedmiotowe i ewentualnie skierować Panią na badania obrazowe (RTG lub USG

Sok z burków - czy może mi zaszkodzić?

było zdrowo?Buraki to dobre źródło betainy, która ułatwia przyswajanie białek, ponadto to dobre źródło betacyjanin, które według licznych badań, mają działanie przeciwnowotworowe. Prócz tego zawierają wiele składników mineralnych (m.in. potas, żelazo, magnez, miedź), błonnika i witamin (zwłaszcza z gr

Problemy z koncentracją

i potas ale to nic nie pomaga. Jestem bezradny, dosłownie będę wdzięczny jak nigdy za jakąkolwiek pomoc, jakieś ćwiczenia na koncentrację, leki, cokolwiek Z góry niezmiernie dziękujęWitaj, mogę poradzić Ci ćwiczenie obecności, które wydatnie poprawia koncentrację. Zajmie Ci ono kilka minut

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re:*potas w jedzeniu*

*Jago, wlasnie, ile by trzeba zjesc pietruszki, ale jak sie je co dzien z w/w produktow, to chyba utrzyma sie potas na odpowiednim poziomie. -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare

Re: Co jeść przy niedoborze potasu?

Przede wszystkim dużo pomidorów, to one są głównym źródłem potasu! Sok pomidorowy także wskazany -- http://www.neodentica.pl/ rtg łódź

Re: Co jeść przy niedoborze potasu?

Przede wszystkim dużo pomidorów, to one są głównym źródłem potasu! Sok pomidorowy także wskazany -- http://www.neodentica.pl/ rtg łódź

Re: Co jeść przy niedoborze potasu?

Przede wszystkim dużo pomidorów, to one są głównym źródłem potasu! Sok pomidorowy także wskazany _______________ http://www.neodentica.pl/ rtg łódź -- http://www.neodentica.pl/ rtg łódź

Re: Co jeść przy niedoborze potasu?

Może weź to skonsultuj ze specjalistą. Dietetyk ( sklepdiety.pl ) ułoży Ci specjalną dietę dostosowaną do Ciebie. Będzie ona odpowiednio zbilansowana i dostarczy do Twojego organizmu odpowiednich składników w odpowiednich ilościach.

Co jeść przy niedoborze potasu?

Walczę cały czas z niedoborem potasu. Kupiłam sobie bez recepty katelin, ale mam wielką słabość do diety. Diety brak, niestety za dużo jem słodyczy, które raczej w potas bogate nie są... co jeść rano, co wieczorem żeby czuć się lepiej? I żeby zwalczać niedobór?

Re: Co jeść przy niedoborze potasu?

A skąd wiesz, że masz niedobór potasu? Najlepiej najpierw wykonać badania, a dopiero potem się leczyć.

Re: Co jeść przy niedoborze potasu?

najlepiej wybrać sie do dietetyka to opracuje ci odpowiedni jadłospis. ja też miałam kłopoty z potasem. jadłam sporo suszonych moreli, fig, bananów ziemniaków ryb i osławionego ,oku pomidorowego. jako uzupełnienie też przyjmowałam Katelin. teraz mam wyniki w normie.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!