Wszystko o:

potas w jedzeniu nadmiar

podpis główki

Potas

Potas to minerał, który wraz z chlorem i sodem tworzy skład elektrolitów, które rozpuszczają się w wodzie, transportują składniki odżywcze do wnętrza komórek i pomagają w pozbyciu się zbędnych produktów przemiany materii. Pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Najważniejszą funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek.

Niedobór potasu powoduje m.in.: zaburzenia nastroju, rytmu serca., chroniczne zmęczenie, bóle mięśni, zmiany skórne, zwolnienie procesów trawiennych (wzdęcia, zaparcia), omdlenia.

Źródła potasu w pokarmach: znaleźć go można niemal we wszystkich produktach spożywczych (ziemniaki, banany, figi suszone, kiwi, pomidory, drób, brokuły, sardynki).

Paulina Zduniak

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Bez niego nie moglibyśmy funkcjonować. Potrzebny jest zarówno układowi nerwowemu, jak i mięśniom, w tym - przede wszystkim - sercu. Choć niedobór i nadmiar są równie groźne dla naszego zdrowia, czasami trudno je rozpoznać.

Korzeń pietruszki to nie tylko włoszczyzna. Pietruszka korzeniowa i smakuje, i leczy

Korzeń pietruszki jest użyteczny nie tylko w roli składnika włoszczyzny. Można go dodawać niemalże do każdej potrawy. Zarówno korzeń pietruszki, jak i nasiona oraz liście wykorzystuje się do celów leczniczych.

Śledziem w depresję

Śledź to z pewnością jedna z popularniejszych ryb. Króluje na polskich stołach nie tylko przy okazji wigilijnej kolacji. Może być podawana na wiele sposobów i zawsze świetnie smakuje. Oferuje jednak coś więcej niż doznania kulinarne. Obniża cholesterol i poprawia nastrój.

Daktyle - słodkie źródło energii. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne daktyli

Daktyle - słodkie źródło energii. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne daktyli

daktylowca mają dużo witamin z grupy B (szczególnie B2 i B3), a także witaminę A i C . Obfitują w potas , mają też sporo fosforu i wapnia oraz nieco żelaza , cynku i sodu . Daktyle: właściwości zdrowotne Owoce daktylowca mają działanie przeciwutleniające - pomagają w zwalczaniu nadmiaru wolnych

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca

szkodzić zdrowiu Śledź , jak większość morskich ryb jest tłusty (ze względu na obecność cennych kwasów omega 3), mimo to wszyscy dbający o linie mogą go jeść bez obaw o zgrabną sylwetkę. Dzieje się tak dzięki obecności potasu , który ułatwia usuwanie z organizmu nadmiaru wody, a kwasy tłuszczowe

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

). Regularne jedzenie kalarepy, za sprawą witamin B1, B2, B3 (PP) i B6, zapewnia skórze piękny i zdrowy wygląd oraz wspiera cały układ nerwowy . Największą zaletą kalarepy jest witamina C . Obecna w 100 g dawka kwasu askorbinowego znacznie przewyższa dzienne zapotrzebowanie. Dodatkowo znajdziemy w niej kwas

Kiełki - zdrowie w zarodku

Kiełki - zdrowie w zarodku

Tradycja jedzenia kiełków pochodzi z Dalekiego Wschodu i liczy sobie najpewniej około 5000 lat. W dawnej medycynie chińskiej były one uważane za pożywienie o właściwościach leczniczych, a nawet zapobiegające starzeniu. Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! W Europie zwyczaj ich jedzenia

Antyoksydanty - superbroń przeciwko chorobom i starzeniu się

Antyoksydanty - superbroń przeciwko chorobom i starzeniu się

? Wolne rodniki, podobnie jak antyoksydanty, możemy podzielić na endogenne (wewnętrzne) i egzogenne (zewnętrzne). "Naturalne" wolne rodniki powstają w procesie oddychania komórkowego; ich produkcję mogą wzmagać zaburzenia metabolizmu czy stany zapalne. Za szkodliwy nadmiar wolnych rodników

Pomidor - czerwona siła. Ten smaczny antyoksydant jeszcze cię zaskoczy

Pomidor - czerwona siła. Ten smaczny antyoksydant jeszcze cię zaskoczy

soki. Pomyśl o likopenie, gdy następnym razem będziesz jeść pizzę z sosem pomidorowym. Więcej informacji o likopenie znajdziesz tutaj . Suszone pomidory Suszone pomidory zawierają więcej błonnika i likopenu. Są bogatsze szczególnie w potas (3400 mg/100 g; świeże pomidory to jedynie 237 mg). Mają

Brukselka - uważaj, by nie rozgotować. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne brukselki

Brukselka - uważaj, by nie rozgotować. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne brukselki

tego zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i K . Znajduje się w niej wapń , żelazo , magnez , fosfor , potas , sód i cynk . Brukselka ma kwas foliowy (czyli witaminę B9), którego szczególnie potrzebują panie w ciąży lub planujące potomstwo. Gra ważną rolę przede wszystkim w rozwoju

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

Moja koleżanka z cukrzycą typu I powiedziała mi ostatnio, że osobom z tą chorobą nie zaleca się jedzenia wątróbki. Chciałabym wiedzieć dlaczego? Z czym to jest związane? Ma ona częste problemy z anemią i radziłam jej właśnie jedzenie wątróbki raz na jakiś czas, ale ponoć lekarz jej powiedział, że

Hipokalemia - co jeść?

. Aby utrzymywać odpowiednio wysoki poziom potasu powinien Pan włączyć do swoich posiłków warzywa i owoce bogate w ten pierwiastek fasolę, szpinak, banany, pomidory. Jako profilaktykę napadów, oprócz stosowania diety ubogosodowej i ubogowęglowodanowej wskazane jest również stosowanie leków

Napady objadania się

jest występowanie zachowań mających na celu "pozbycie się" nadmiaru spożytego jedzenia poprzez prowokowanie wymiotów, stosowanie środków przeczyszczających lub innych leków mogących powodować ubytek masy ciała oraz okresowe głodzenie się.Leczenie wymienionych zaburzeń odżywiania opiera się na

Wymioty koloru ciemnego i biegunka

, Concor2,5, Tritace i od wczoraj magnez z potasem. Mam 60 lat, jestem kobietą. Co mi może dolegać?Jeżeli wymioty i biegunka szybko ustąpiły najprawdopodobniej było to związane z nieżytem żołądkowo-jelitowym. Bardzo jest ważna informacja czy w treści pokarmowej nie było widocznych fusowatych wymiotów. Jeżeli

Czy to może być bulimia?

, ale i tak dalej to robię. Póki już na serio nie będę mogła nic zrobić. Liczę kcal i praktycznie 80% moich myśli to jedzenie. Przyjaciółka, której to odpowiedziałam, zarzuciła mi bulimie. Ale ja nie wymiotuje, więc czy mogę ją mieć? Bulimia chyba polega na wymiotowaniu, a ja tego nie robię... Co

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Zagrajmy w pomidora:)

Jeśli walczysz z nadmiarem cukru i cholesterolu we krwi, jedz pomidory na okrągło. W tym przypadku chodzi o witaminę PP, która wpływa korzystnie na metabolizm glukozy i ?złych" tłuszczów. Tych ostatnich pozbędziesz się również dzięki obecnym w warzywie pektynom. A nadciśnieniowcy? Im można by

Re: Zapraszam na zbiory - moje truskawki

Jeśli walczysz z nadmiarem cukru i cholesterolu we krwi, jedz pomidory na okrągło. W tym przypadku chodzi o witaminę PP, która wpływa korzystnie na metabolizm glukozy i ?złych" tłuszczów. Tych ostatnich pozbędziesz się również dzięki obecnym w warzywie pektynom. A nadciśnieniowcy? Im można by

Re: Rezultaty bardzo zadowalające...

jedzenie za wiele owoców, warzyw kapustnych,zielonych części naziemnych roślin, bo krew robi się za gęsta, chyba tworzy się nadmiar czerwonych krwinek. Dziękuję za cenną informację na temat spożywania fig i ich dobroczynnych właściwościach na poprawę pracy jelit i szybszego przesuwania mas kałowych w

Re: Coś dla ciała czyli zdrowa kąpiel

, co takiego dobrego tkwi w ziemniaku, odpowie: duża ilość obniżającego ciśnienie krwi potasu i bardzo mało sodu, który w nadmiarze je podwyższa. To sprawia, że możesz zajadać się nimi nie tylko dla przyjemności, ale i dla zdrowia. Tym bardziej, że w swoim składzie mają też witaminy (C, A, B1, B2, B3

Re: Za dużo wit B12? Proszę o interpretację wynik

. Ostatnie badanie jakie zrobiłam to SHBG - jest w środku normy ( badanie z początku cyklu). Kortyzolu jedynie nie badałam. Potas, sód oraz morfologię robiłam niedawno, wszystko w normie, mam sporo dobrego cholesterolu i mało złego ;) trójglicerydy nisko. Teraz przechodzimy do cukru - czy to jest ostatni i

Re: Zagrajmy w pomidora:)

Jeśli walczysz z nadmiarem cukru i cholesterolu we krwi, jedz pomidory na okrągło. W tym przypadku chodzi o witaminę PP, która wpływa korzystnie na metabolizm glukozy i „złych" tłuszczów. Tych ostatnich pozbędziesz się również dzięki obecnym w warzywie pektynom. A nadciśnieniowcy? Im można by

Re: Zapraszam na zbiory - moje pomidory

Jeśli walczysz z nadmiarem cukru i cholesterolu we krwi, jedz pomidory na okrągło. W tym przypadku chodzi o witaminę PP, która wpływa korzystnie na metabolizm glukozy i „złych" tłuszczów. Tych ostatnich pozbędziesz się również dzięki obecnym w warzywie pektynom. A nadciśnieniowcy? Im można by

Re: poziom potasu we krwi

Latem też miałam nadmiar potasu (wyszedł w badaniach) ponieważ jadłam dużo pomidorów. Zimą nie jem pomidorów (bo są drogie i nie dobre) i teraz poziom potasu mam ok. (też potwierdzone badaniem).

Re: Co mi jest? Prosze o wsparcie.

nadmiar śluzu utrudnia przyswajanie spożytych pokarmów w jelitach. I żadnego dużego wysiłku fizycznego przez najbliższe 2 tygodnie - tylko lekkie spacery. Pisałeś coś wcześniej o jakiś nerwicach etc - to też jest wszystko spowodowane nierównowagą wapń/magnez/potas/sód - niczym więcej. Mam swoją teorię na

Re: Przerażający styl życia - poradźcie

Czlowieku, za medycyne to ty sie lepiej nie bierz, bo elementarnej logiki ci brakuje. Ten czlowiek predzej zemrze na serce z niedobou potasu / magnezu, niz z nadmiaru zlego cholesterolu! Przeciez z tego co autorka pisze, on prawie nic nie je!!! Niestety dieta uboga w te dwa pierwiastki niesie ze

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!