Wszystko o:

poziom cukru po jedzeniu

Aneta Łańcuchowska Poradnia Dietetyczna

Powodują wrzody, zwiększają ryzyko cukrzycy - tych produktów nie jedz na pusty żołądek

Powodują wrzody, zwiększają ryzyko cukrzycy - tych produktów nie jedz na pusty żołądek

Na śniadanie jesz jogurt? Lubisz rano przekąsić słodkiego muffina? Błąd! Dietetyczka Aneta Łańcuchowska podpowiada, co jeść i z czego warto zrezygnować w ramach pierwszego posiłku.

Insulinooporność - kiedy organizm nie dogaduje się z insuliną. Objawy, diagnostyka i leczenie insulinooporności

Insulinooporność często wywołuje cukrzycę typu 2. Grozi przede wszystkim osobom otyłym oraz genetycznie obciążonym problemami cukrzycowymi. Insulinooporność da się leczyć - głównie zmianą trybu życia.

Leptyna - hormon sytości. Czy otyłość to sprawka leptyny?

Leptyna odgrywa ważną rolę w regulowaniu naszej ochoty na jedzenie - hamuje apetyt poprzez oddziaływanie na mózg. Właśnie dlatego leptyna nazywana jest hormonem sytości, a także hormonem otyłości czy apetytu.

„Jesteś gorszą osobą, bo nie jesz fit” – Nigella przestrzega przed zawstydzaniem z powodu sposobu odżywiania

„Jesteś gorszą osobą, bo nie jesz fit” – Nigella przestrzega przed zawstydzaniem z powodu sposobu odżywiania

Quinoa zamiast makaronu, bo nie ma glutenu. Cukier brzozowy zamiast zwykłego, bo nie podnosi tak poziomu glukozy. Produkty najlepiej jak najmniej przetworzone, naturalne, często egzotyczne. Dziś taki sposób odżywiania promuje wiele znanych osób, w Polsce m. in. Anna Lewandowska czy Ewa Chodakowska

Hipoglikemia (atak cukrzycowy) - jak pomagać?

Hipoglikemia (atak cukrzycowy) - jak pomagać?

(przede wszystkim u pacjentów niedożywionych), przedawkowania leków lub ich niewłaściwego połączenia. Bardzo często poziom glukozy obniża się po wypiciu alkoholu oraz po znacznym wysiłku fizycznym. Hipoglikemia (atak cukrzycowy) - objawy Pierwsze objawy hipoglikemii to osłabienie, silne poty, drżenie

Banan to nie tylko potas. Żółto i zdrowo, czyli dlaczego warto jeść banany

Banan to nie tylko potas. Żółto i zdrowo, czyli dlaczego warto jeść banany

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Banany możemy dostać w sklepach przez okrągły rok. To uniwersalna przekąska, łatwa w przechowywaniu, noszeniu i jedzeniu, a także zdrowa i smaczna. Trudno się im oprzeć i wcale nie trzeba - chyba że jesteś cukrzykiem, wtedy trzymaj się od bananów z daleka. Banany

Ksylitol - cukier na zdrowe zęby i mocne kości

Ksylitol - cukier na zdrowe zęby i mocne kości

mają nie tylko znacznie mniejszy indeks glikemiczny (w tym przypadku wynosi on zaledwie 8), ale o niemal połowę mniej kalorii (w 100 g zwykłego cukru mieści się ok. 405 kcal). Z tego powodu zaleca się go osobom walczącym z nadmiarem kilogramów oraz z cukrzycą. Nie podnosi poziomu glukozy, a

Sabotażyści odchudzania - dietetyczne błędy utrudniające chudnięcie

Sabotażyści odchudzania - dietetyczne błędy utrudniające chudnięcie

. Stabilny poziom cukru w organizmie i wyciszenie apetytu to jeszcze inne zalety jedzenia śniadań - wskazuje dr Dr Catherine Hankey z University of Glasgow. W przypadku osób odchudzających istotne jest także to, że w wyniku regularnego dostarczania treści pokarmowych wymagających strawienia nie rozleniwia

Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić

Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić

, obniża się poziom insuliny we krwi. Co te hormony mają wspólnego ze snem? U osób, które niedosypiają, wytwarzane są duże ilości odpowiedzialnej za poczucie głodu greliny , hamowana jest natomiast produkcja leptyny. Wniosek? Gdy śpimy za mało, nieustannie czujemy potrzebę jedzenia, w tym szczególnie

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

nawyki, które niszczą skórę Co siedzi w wędlinie? Dietetyk wyjaśnia Co w parówce siedzi? Dietetyk analizuje skład konkretnych produktów Systematyczne spożywanie cukrów prostych może zapoczątkować proces fizjologicznie determinujący starzenie zwany glikacją. Kiedy jesz więcej cukru niż twoje

Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Osłabienie i niski poziom cukru

Mam 25 lat i od paru dni czuję się osłabiona. Przez przypadek zmierzyłam sobie poziom cukru we krwi i okazało się, że wynosi on mniej niż 30 mg/dl. Dodam, że to było na czczo. Troszkę się wystraszyłam i po dwóch godzinach od obiadu ponownie zmierzyłam poziom cukru wynosił on 85 mg/dl. Dodam, że

Hipokalemia - co jeść?

jest przede wszystkim unikanie pokarmów bogatowęglowodanowych (bogatych w cukry) oraz pokarmów solonych i z dużą zawartością sodu. Napady porażenia mogą być wywołane przez zimno, stres emocjonalny, bardzo duży wysiłek fizyczny jak również przez alkohol, dlatego zalecane jest ograniczenie jego spożycia

Niski cukier a sport

Lubię sport np kulturystykę, ale mam niski cukier i spada nie raz do 30. Co zrobić żebym dalej mógł podnosić ciężary i budować mięśnie? Dziękuje za odpowiedz.Niski poziom cukru jest niebezpieczny dla organizmu. Może powodować m.in. śpiączkę czy nawet wstrząs hipoglikemiczny. Prawidłowy poziom

Wysoki poziom żelaza we krwi

, ale nie będziemy tego diagnozować. Badanie mogę ewentualnie powtórzyć za 3-4 miesiące. Zaznaczam, że nie brałam żadnych preparatów, które mogłyby podwyższać poziom żelaza, nie jem czerwonego mięsa, zieleninę w umiarkowanych dawkach, itp. Czy mam czekać te 3-4 miesiące i ponowić badania czy też lepiej

Senność a cukrzyca

Odczuwam senność po jedzeniu. Czy to może być cukrzyca?Jednym z objawów cukrzycy jest uczucie senności i zmęczenia, które są wywoływane odwodnieniem, które z kolei spowodowane jest pojawieniem się glukozy (cukru) w moczu i zwiększonym jego wydalaniem. Tak więc na tak zadane pytanie należy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: słabe dni, kompleksy i apetyt

, i insulina była ciągle we krwi, a organizm myślał, że jest niski poziom i chciał cukru, jedzenia, cokolwiek. Dodatkowo insulina jest jakoś tam powiązana z kortyzolem i gereliną, nie pamiętam jak - trzeba poczytać, a one regulują tez apetyt. Zrób sobie krzywą cukrowa na NFZ i krzywą insulinową

Re: Naturalne leki

Kto to by pomyślał, że odgrzewanie jedzenia w plastikowych pojemnikach może być jedną z przyczyn cukrzycy? Badacze z Uniwersytetu Nowojorskiego odkryli, że dwie substancje używane do produkcji folii i plastikowych naczyń mają związek z insulinoopornością. Okazuje się, że podnoszą poziom cukru i

Re: Zajadanie emocji

Taki jest niestety mechanizm przetrwania. Wysoki poziom hormonu stresu powoduje, ze cialo chce gromadzic zapasy (ponadto kortyzol sprzyja odkladaniu nadmiaru cukru jako tluszcz). Kazde zjedzenie slodkiego powoduje skok cukru we krwi, ktory nastepnie gwaltownie spada i organizm wysyla sygnal, ze

Re: jak radzicie sobie ze stresem ,ktore wam dzie

Odbierasz dziecko ze szkoły i w tym momencie zapychasz je jakąś zdrową kanapką czy przekąską. Jemu rośnie poziom cukru i nie narzeka, a ty się uspokoisz. -- Tak walczę ze złem A zło rośnie we mnie z każdym dniem

Bardzo niski poziom LDL

Zrobiłam ostatnio okresowe badania, w tym badanie krwi, z którego wyszło, że mój poziom cholesterolu LDL wynosi 50 mg/dL (norma to 65-139 mg/dL). Wszystkie pozostałe wyniki absolutnie w normie, jestem szczupła, umiarkowanie uprawiam sport, nie jestem może maniakiem dobrego jedzenia, ale unikam

Re: początki cukrzycy? jasny gwint :(

snakelilith napisała: > Nie. Dieta niskoglikemiczna polega na jedzeniu rzeczy z niskim indeksem glikemi > cznym. To stary model, przy skłonności do hiperinsulinemii nie zawsze się spraw > dza, bo nie uwzględnia pewnego ważnego czynnka, jakim jest częstotliwość posiłk > ów. Dieta

zależy

Gość portalu: ka_p_pa napisał(a): > Jesteś poważnie chory, skoro po jedzeniu masz takie wyniki, jakie powinieneś mi > eć na czczo. To zależy badanie czego, na większość parametrów jedzenie nie ma wpływu, na poziom cukru tak, na wynik badania moczu w ogóle.

Re: początki cukrzycy? jasny gwint :(

prowadzi do tycia. To tak bardzo w skrócie, dla laików, bo widzę, że nie masz znajomości w temacie. Nie cukier jest tu więc problemem, nawet diabetycy mogą jeść cukier. Problemem jest blokada insulinowa i podstawowoym zadaniem jest jej osłabienie i/albo zlikwidowanie. Tak działa na przykład popularna dziś

Re: początki cukrzycy? jasny gwint :(

insuliny, a to może zawierać stosowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym, ale nie musi. Krótkotrwałe wzwyżki cukru nie są problemem, jeżeli ten cukier nie jest utrzymywany na stale wysokim poziomie i ma czas by spaść do normy. Można więc jeść także cukier i węglowodany o wysokim indeksie

Re: ZOL na Mehofera-Warszawa

Niestety nic sie nie zmienilo.Ktos mi bardzo bliski przebywal w osrodku od jakiegos czasu.Trafil do szpitala w stanie krytycznym.Odwodniony,poziom cukru we krwi przeszło 700!!kwasica,zakrzsztuszony jedzeniem.Przestrzegam osoby ktore mają inny wybor,nie oddawajcie tam swoich bliskich!!!

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!