Wszystko o:

poziom cukru we krwi po posiłku

Aneta Łańcuchowska Poradnia Dietetyczna

Powodują wrzody, zwiększają ryzyko cukrzycy - tych produktów nie jedz na pusty żołądek

Powodują wrzody, zwiększają ryzyko cukrzycy - tych produktów nie jedz na pusty żołądek

Na śniadanie jesz jogurt? Lubisz rano przekąsić słodkiego muffina? Błąd! Dietetyczka Aneta Łańcuchowska podpowiada, co jeść i z czego warto zrezygnować w ramach pierwszego posiłku.

Koniec z igłami? Nowe urządzenie do bezbolesnego pomiaru glukozy jest w fazie testów

Cukrzyca i codzienne uciążliwe pobieranie krwi z palca? Możliwe, że to przejdzie do historii. Naukowcy z Seulu wymyślili plastry, które mierzą poziom glukozy we krwi poprzez analizę potu.

Cukrzyca: objawy, typy, leczenie i dieta. Jakie są oznaki cukrzycy?

Objawy cukrzycy są dosyć charakterystyczne. Leczenie cukrzycy typu 1 i 2 przebiega inaczej, choć choroba objawia się podobnie. Cukrzyca to poważna choroba, która wymaga opieki lekarskiej. Niestety, cukrzyca dotyka coraz większej części populacji.

Sabotażyści odchudzania - dietetyczne błędy utrudniające chudnięcie

Sabotażyści odchudzania - dietetyczne błędy utrudniające chudnięcie

podjadanie, wchłanianie mimochodem pożywienia, o którym potem nawet nie pamiętamy. Z drugiej strony małe, wcześniej zaplanowane przekąski między głównymi posiłkami, które utrzymują poziom cukru we krwi na stałym poziomie, chroniąc przed napadami głodu i są przyjemnym akcentem w ciągu dnia. Małe porcje

Leptyna - hormon sytości. Czy otyłość to sprawka leptyny?

Leptyna - hormon sytości. Czy otyłość to sprawka leptyny?

tyjemy? Podczas diety odchudzającej spada poziom tłuszczu. W efekcie zmniejsza się stężenie leptyny we krwi. Gdy jej poziom jest już bardzo niski, mózg sądzi, że organizm głoduje i stara się temu zapobiec wszystkimi możliwymi sposobami. W efekcie łaknienie się zwiększa, a wszystkie procesy w organizmie

Omdlenie - nawet jednorazowa utrata przytomności wymaga konsultacji lekarskiej

Omdlenie - nawet jednorazowa utrata przytomności wymaga konsultacji lekarskiej

metodą Holtera), morfologia (+ poziom żelaza, ferrytyna), poziom cukru we krwi, czasem konsultacja neurologiczna. Omdlenie: zapobieganie możliwe? Jeśli mdlejesz bez uchwytnej przyczyny i wydaje się, że taka "twoja uroda", możesz spróbować zapobiegać epizodom omdleń pospolitych. - Nie wychodź z

Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić

Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić

, stajemy się po prostu głodni. Leptyna , produkowana w komórkach tłuszczowych, ma działanie przeciwstawne: gdy jej stężenie jest wysokie, czujemy się nasyceni, maleje apetyt, obniża się poziom insuliny we krwi. Co te hormony mają wspólnego ze snem? U osób, które niedosypiają, wytwarzane są duże ilości

Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

praktyce? Im wyższy indeks glikemiczny, tym bardziej podnosi się poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Zwiększona ilość glukozy we krwi powoduje, że stajemy się senni, ociężali, a nasz organizm stara się doprowadzić poziom cukru do normy. Dlatego po zjedzeniu produktu o wysokim IG szybciej

Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?

Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?

redukcję tzw. złych węglowodanów, co pozwala ustabilizować poziom cukru we krwi oraz utrzymać w ryzach produkcję insuliny (za wydzielanie tego hormonu odpowiada t trzustka ), która neutralizuje nadmiar glukozy we krwi . Za kryterium doboru bezpiecznych produktów, posłużył mu indeks glikemiczny. To

Choroba von Gierkego: objawy, diagnoza, leczenie

Choroba von Gierkego: objawy, diagnoza, leczenie

białka) to blisko 30 proc. małych pacjentów umiera na skutek zbyt niskiego stężenia glukozy we krwi. Aby temu zapobiec i utrzymać bezpieczny poziom cukru zaleca się częste przyjmowanie posiłków (przez całą dobą). U starszych dzieci pokarmy wzbogaca się o skrobie kukurydzianą, które ze względu długi

Osłabienie i niski poziom cukru

Mam 25 lat i od paru dni czuję się osłabiona. Przez przypadek zmierzyłam sobie poziom cukru we krwi i okazało się, że wynosi on mniej niż 30 mg/dl. Dodam, że to było na czczo. Troszkę się wystraszyłam i po dwóch godzinach od obiadu ponownie zmierzyłam poziom cukru wynosił on 85 mg/dl. Dodam, że

Niski poziom potasu we krwi

dobre: tarczyca, glukoza, morfologia, OB. Czy mam się czego obawiać? Czy wystarczy wyeliminować potas z diety i wyniki wrócą do normy?Tak znaczna hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi) nie może być wywołana zwykłym niedoborem. Najprawdopodobniej dochodzi do utraty potasu przez nerki, dlatego wymaga

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Konsekwencje po posiłku

Około trzech tygodni temu pojawił się u mnie stan jakby 'kamienia w brzuchu' po spożyciu posiłku. Stopniowo nasilały się objawy, doszły mdłości, gazy, wzdęcie, burzenie w brzuchu i odbijanie. Zaczynało się po jedzeniu lub piciu. Obecnie nawet wypicie szklanki wody daje taki odczyn. Po około 1,5

Wysoki poziom monocytów i niski glukozy

Mam 17 lat. Od ok miesiąca jestem osłabiona, mam napady picia wody w ilościach dziennych ok. 6litrów. Wczoraj byłam na pobraniu krwi i dziś są już wyniki. Ogólnie, wyniki są dobre: OB 5 lecz niepokoi mnie wysoki procent poziom monocytów (norma 4-12) 14. I niski poziom glukozy (norma 70-99) 65. Czy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Cukier 103...rady, opinie plizz

Nieprawda! Ilość posiłków zalezy od człowieka i jego stanu zdrowia, dla jednego będą odpowiednie 3 posiłki, dla drugiego 4, a np. cukrzyk musi jeść 5-6 regularnych posiłków dziennie aby utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Nie ma jednej zasady dla wszystkich.

Re: Nocne karmienia

Kiedyś mówiło się "cukier krzepi", co oznaczało, że dodaje energii. Po cukrze następuje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi i organizm będzie potrzebował ją w jakiś sposób zagospodarować, czyli w przypadku dziecka będzie to często wzrost aktywności, w przypadku dorosłego może to być wzmożone

Re: Cukier 103...rady, opinie plizz

madami napisała: a np. cukrzyk musi jeść 5-6 regula > rnych posiłków dziennie aby utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. To jest nieprawda. Przestarzałe wskazówki, które zapobiegają wprawdzie hipoglikemii, ale na dłuższą metę szkodzą choremu i powodują postępowanie choroby, bo podkręcają

Re: Cukier 103...rady, opinie plizz

uproszczeniu). Insulinooporność polega na zmniejszeniu wrażliwiości komórek na isnulinę, przez co organizm reaguje zwykle jeszcze większym wyrzutem tego hormonu. Poziom insuliny więc rośnie. I ta insulina stale pracuje czyszcząc krew z glukozy. Jeżeli komórki się bronią i cukru nie przyjmują, to cukier jest

Re: glukoza poniżej normy

Niespecjalnie znam się na normach dla dzieci, ale mechanizm jest taki sam jak u dorosłych. W czasie posiłku i jakiś czas po nim glukoza we krwi rośnie, potem spada do poziomu wyjściowego lub nawet niżej. To jak szybkie jest tempo wzrostu i spadku glukozy, a także do jakiego poziomu spada zależy

Re: Insulinoodpornosc

U mnie badania nie wykazały w zasadzie nic niepokojącego ale jak dostałam od diabetologa w Szwecji glukometr do ręki i przez tydzień miałam na swojej normalnej diecie mierzyć poziom cukru we krwi 1 i 2 h po posiłku no to już wyszły nieprawidłowości. Pomiary zapisywałam do specjalnego dzienniczka

Re: tyję

5/6 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu wymyślili dietetycy, którzy nie wyobrażają sobie życia bez dużej ilości cukru (prostego i złożonego, rafinowanego i pełnoziarnistego, itd). A jedząc dużo cukru, ciężko utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, dlatego trzeba jeść ta absurdalnie

Re: Skąd to się wzięło?

posiłku, może to świadczyć o insulinoodporności. Jest to dolegliwość związana ze zmniejszeniem wrażliwości tkanek na insulinę (substancję transportującą glukozę do komórek). U zdrowego człowieka krótko po posiłku spada zarówno poziom glukozy, jak i insuliny. Gdy jednak tkanki są oporne na działanie tej

Re: początki cukrzycy? jasny gwint :(

wiedza jest przestarzała. > nie masz racji pisząc, że cukrzyca to zaawansowane IO. Proszę cię, zapytaj lepiej swojego lekarza. Przyczyną podwyższonego cukru we krwi (cukrzyca typ II) jest zawsze insulinooporność. Gdyby nie insulinooporność to tego cukru by tam nie było. A dlatego zaawansowana

Re: dr Anna Majka

Też się pytalam dlaczego mam tak dużo pieczywa i odpowiedź brzmiała że mam dużo tkanki mięśniowej która szybko spala i jak będę miała mniej węglowodanów to spadnie mi poziom cukru we krwi i będę podjadac słodycze i nie utrzymam się. A dodatkowo mam 5 posiłków dziennie a nie 6.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!