Wszystko o:

prawidłowe wyniki badań krwi wątroby

Eliza Dolecka

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

Bez wątroby nie da się żyć. Kiedy masz z nią poważny problem, wbrew reklamom, nie wystarczy, że połkniesz pastylkę bez recepty, żeby go rozwiązać. Podpowiadamy, jak skutecznie wspierać ten narząd. Jest co najmniej 8 rzeczy, które dla tego gruczołu zrobić warto. Sama zdrowa dieta na pewno nie da wątrobie w pełni skutecznej ochrony.

Glukagon, antagonista insuliny. Jak działa glukagon i kiedy trzeba wykonać badanie stężenia glukagonu?

Glukagon to hormon, który wydziela się w trzustce. Glukagon działa odwrotnie do insuliny - podwyższa stężenie cukru we krwi. Zbyt wysoki poziom glukagonu może świadczyć o wielu problemach ze zdrowiem.

Amylaza, ważny enzym trzustkowy. Kiedy trzeba wykonać badanie amylazy?

Amylaza produkowana jest głównie przez trzustkę. Podwyższony poziom amylazy może świadczyć m.in. o zapaleniu trzustki. Jakie stężenie powinna mieć amylaza i kiedy trzeba się niepokoić?

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

500 istotnych funkcji. Stanowi istotny element układu trawiennego, ale i krwionośnego, więc realnie ma wpływ na pracę całego organizmu. Wątroba przekształca składniki pokarmowe w energię. Odpowiada za syntezę białek, reguluje poziom hormonów. Zapewnia nam prawidłowe krzepnięcie krwi i reguluje

APTT - badanie, normy

APTT - badanie, normy

. Prawidłowa wartość APTT nie powinna być większa niż 26,0 do 36,0 sekund. APTT - Jak wygląda badanie? Próbkę krwi potrzebna do wykonania badania pobiera się z żyły łokciowej i umieszcza się ją w próbówce wypełnionej cytrynianem sodu, tak by ich stosunek wynosił 9:1. Następnie do tak przygotowanej krwi

Hipoalfalipoproteinemia: objawy, diagnoza, leczenie

Hipoalfalipoproteinemia: objawy, diagnoza, leczenie

borykają się z depresją oraz chorobą afektywno-dwubiegunową. Hipoalfalipoproteinemia: diagnostyka Rozpoznanie hipoalfalipoproteinemii umożliwia wykonanie badania profilu lipidowego, czyli lipidogramu. U osób cierpiących na hipoalfalipoproteinemię w wynikach widoczny będzie niedobór HDL przy prawidłowych

MORFOLOGIA: Hematokryt

MORFOLOGIA: Hematokryt

hematokrytu można wykonać na dwa sposoby - mikroskopowo lub mikrohematokrytowo (poprzez wirowanie krwi w skalibrowanej kapilarze). Hematokryt - normy Poziom hematokrytu jest ściśle związany z wiekiem oraz płcią badanego. Prawidłowa wartość hematokrytu nie powinna przekraczać: - u noworodków: 48-69 proc. - u

MPV - co to jest i co oznacza?

MPV - co to jest i co oznacza?

także: Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć Ferrytyna Badanie krwi Skazy krwotoczne Neutrocyty Bilirubina 8 przysług dla wątroby

Czas protrombinowy (PT) - co oznacza?

Czas protrombinowy (PT) - co oznacza?

się na badanie powinna być na czczo (od ostatniego posiłku powinno minąć co najmniej 8 godzin). Czas protrombinowy (PT): normy Wynik badania PT może być określony w sekundach, procentach czy INR. Jego prawidłowa wartość nie powinna przekraczać: 13-17 sek. 0,9-1,3 INR (2-4 INR zakres terapeutyczny) 80

Choroba Coriego (choroba Forbesa; glikogenoza typu III; GSD III)

Choroba Coriego (choroba Forbesa; glikogenoza typu III; GSD III)

wątroba, w drugim przypadku - tylko wątroba. Choroba Coriego: objawy Choroba Coriego ma zazwyczaj łagodny przebieg, a do jego najbardziej charakterystycznych objawów zalicza się przede wszystkim znaczne powiększenie wątroby oraz nieprawidłowe wartości wytwarzanych przez nią enzymów. Obserwuje się także

Jak interpretować wyniki badania krwi?

Jak interpretować wyniki badania krwi: cholesterol 226; bilirubina 1,2; transaminazy w normie.Niestety bez kontekstu klinicznego (wykonania dokładnego badania podmiotowego i przedmiotowego), a także bez podania zakresu norm aktualnych dla danego laboratorium nie jestem w stanie podjąć się wiążącej

Ból pleców - wyniki badań

. Biorę te leki i żadnej poprawy, wręcz gorzej. Od 4 lat nie pale, a od roku prawie w ogóle alkoholu. Mam 33 lata, trzymam dietę, teraz żadnego smażonego. Co to może być?Ze względu na powiększoną wątrobę i nieprawidłowy poziom bilirubiny powinien Pan mieć wykonane badania funkcji wątroby (AST, ALT, ALP

Wyniki badań krwi

Jak interpretować wyniki badań krwi: AIAT -13,6 IU/I AspAT - 17,8 IU/I Czy są w normie?Są to wyniki w zakresie normy i świadczą o nieobecności uszkodzenia komórek wątrobowych i mięśniowych. Trudno je interpretować bez innych danych klinicznych. Jeśli nie występują inne dolegliwości nie należy się

Wynik badania eeg: zapis nieprawidłowy?

mam 57 lat i robiłam badania eeg i jest takie orzeczenie: zapis nieprawidłowy z zwolnioną czynnością podstawową wskazuje miernego stopnia zmiany uogólnione z przewagą w tylnych częściach mózgu bardziej po stronie lewej nasilone podczas Hw i Fs . Bardzo proszę o wyjaśnienie mi tego orzeczenia.EEG

Badanie krwi partnera

Na wizycie u ginekologa lekarz poprosił mnie o wyniki badania krwi mojego partnera seksualnego. Do czego takie wyniki mogą być potrzebne? Da się z nich wykryć jakiegoś wirusa?Na podstawie wyników odpowiednich badań krwi można wysunąć podejrzenie chorób zakaźnych, ale również chorób nerek, wątroby

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

interpretacja wyników badania krwi

Witam Jesli ktos jest w stanie to bardzo proszę o interpretację wyników krwi. Zrobiłam pakiet badań na własny koszt, bo było podejrzenie chorej tarczycy, która jednak chora nie jest, ale za to wyszło coś z wątrobą. Bilirubina całkowita 1.3 norma 0.2-1.2 GOT/AST 40.3 norma 0-34 GPT/ALT 45.1 norma

Re: do doświadczonych w leczeniu kota -pęcherz mo

odpornościowego organizmu staną się prawidłowe kłębuszki nerkowe. Kłębuszkowe zapalenie nerek często nie daje żadnych dolegliwości, ale widać je w nieprawidłowych wynikach badania moczu: obecności białka, krwi (erytrocytów) oraz wałeczków Czasem mocz pieni się (jeżeli ilość białka w moczu jest duża) lub jest

Re: NIE POLECAM! - dr. Robert Matusiak

(wyniki badań krwi, waga, kolejne badania krwi). Nie polecam, nie jest to poziom jaki oczekiwany jest podczas ciąży, nie wzbudza poczucia bezpieczeństwa, a wręcz brak zaufania. A szkoda, bo doktor jako sam człowiek z mojej obserwacji wydaje się być sympatyczny. Brakuje podstaw w wiedzy lub szkoleń

Re: Jak pomóc wątrobie??

Polecam jeszcze wykonanie badania krwi GGTP (gamma glutamylotransferaza) - badanie przesiewowe w kierunku uszkodzenia wątroby; nieprawidłowe wyniki badań odnotowuje się u osób nadużywających alkohol.

Re: Wypadek ? Przy peronie Józefów

lub po zakończeniu ciąży 6 miesięcy po przetoczeniu krwi i jej składników 6 miesięcy po przeszczepie ludzkich komórek i tkanek co najmniej 2 tygodnie po przebyciu choroby zakaźnej i uzyskaniu prawidłowych wyników badań klinicznych i laboratoryjnych 2 tygodnie po przebyciu grypy

normy krzepnięcia niemowlę

krew prawidłowo pobrana etc) (miał 5,5 miesiąca niecałe) INR 1,35 (0,9-1,25) APTT 45,84 (28-40) Czynnik VIII 67,7 (50-200) Czynnik XII 26,80 (70-150) Czynnik IX 47,5 (50-140) Fibrynogen 1,75 (1,8-3,5) Jestem bardzo zaniepokojona :( Pani hematolog powiedziała, żeby się nie martwić , że wyniki są ok, że

rak trzonu macicy z przerzutem do pochwy

poprzedniego struktura miękkotkanowa przy wnęce żyły nerkowej 11-17 mm- regresja. Węzły chłonne przy wnęce wątroby max do 11 mm w osi krótkiej. Objawy: pierwotna diagnoza została postawiona na podstawie badań po nieprawidłowym krwawieniu z dróg rodnych. W czasie leczenia nie pojawiły się inne objawy choroby

Re: Szpitalny oddział ratunkowy - koszmar

badaniu potwierdzili że to pewnie kamienie ale nic pilnego więc spokojnie czekałam na wyniki krwi, fakt 2h ale z góry uprzedzali że już szybciej się nie da. Zrobili własne usg, stwierdzili że pęcherzyk wcale nie jest rozdęty, jak najbardziej prawidłowych rozmiarów, za to kamienie są. Poza tym powiedzieli

Re: Kot mi omal nie umarł - nie chce jeść, poradź

, probiotyki itd. Kupiłam ostropest i podaję zmielony (czyli sylimarina) - jest we wszystkich lekach na wątrobę, a kosztował 2 zł za klika gr. Pogadałyśmy i się zgodziłyśmy, że być może to cały czas wątroba. Może badania krwi, gdzie wyszły enzymy prawidłowe, były zrobione za szybko - bo po 4 dniach od podania

Re: czerwone plamy metny pomaranczow mocz bole wa

laboratoryjnych podwyższonych wyników. Nieprawidłowo funkcjonująca wątroba może dawać odczyny alergiczne,wysypkę i pokrzywkę.Przedłużająca niewydolność wątroby może w rezultacie doprowadzić do chorób autoimmunologicznych,takich jak reumatyzm,toczeń i inne. Myślę,że warto byłoby zrobić tomografię komputerową

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!