Wszystko o:

prawidłowy cholesterol całkowity

mmr

Cholesterol HDL - dobry cholesterol na straży tętnic

Cholesterol HDL - dobry cholesterol na straży tętnic

Cholesterol HDL jest uważany za "dobry" cholesterol - dlaczego? Jakie stężenie cholesterolu HDL jest prawidłowe i co robić, żeby je osiągnąć?

Cholesterol LDL. "Złe" oblicze cholesterolu, które ma swoje plusy

Cholesterol LDL to zły bliźniak cholesterolu HDL. Mimo że cholesterol LDL w zbyt wysokim stężeniu szkodzi, to jest on potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

Ci zabójcy cholesterolu są skuteczni jak prawdziwe leki. Oczywiście, nie zastąpią statyn, gdy już jesteś poważnie chory, ale mogą cię przed nimi uchronić. Znajdziesz ich w osiedlowym sklepie. Niektóre propozycje trochę zaskakują.

Cholesterol normy

Cholesterol normy

Dołącz do nas na Facebooku! Cholesterol obecny jest przede wszystkim w tkankach i osoczu krwi. Najczęściej występuje w postaci wolnej oraz zestryfikowanej długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi. Jego całkowite stężenie u zdrowej osoby nie powinno przekraczać 150-200 g. (Poziom podwyższony: 200-250

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

tych, u których stwierdzono podwyższony poziom cholesterolu LDL (potocznie nazywanego " złym cholesterolem "), zawdzięcza przodkom skłonność do jego odkładania. Mają genetyczny defekt, który polega na nieprawidłowym przyswajaniu cholesterolu w tkankach, a także nadprodukcji tej substancji

Obniżamy poziom cholesterolu. Nie wystarczy inna dieta

Obniżamy poziom cholesterolu. Nie wystarczy inna dieta

Sześciu na dziesięciu Polaków ma za wysoki poziom cholesterolu we krwi. Wśród nich wielu ma genetyczny defekt, który polega na nieprawidłowym przyswajaniu cholesterolu w tkankach, a także nadprodukcji tej substancji tłuszczowej w wątrobie. Cholesterolem trzeba się przejmować, gdyż za wysokie

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

Sterole - naturalny pogromca cholesterolu

Sterole - naturalny pogromca cholesterolu

między nieprawidłową wartością LDL a zmianami w układzie krążenia jest niepodważalny. Pogromcy tłuszczu, czyli jesz i chudniesz! Sterole: prawie robi różnice Sterole swoją budową bardzo przypominają cholesterol (należą do tej samej grupy związków chemicznych), jednak w przeciwieństwie do niego nie

Rodzinny niedobór acylotransferazy lecytynowo-cholesterolowej (niedobór LCAT)

Rodzinny niedobór acylotransferazy lecytynowo-cholesterolowej (niedobór LCAT)

- pobiera cholesterol wątroby i rozprowadza go m.in. do nerek i mięśni). W zależności od stopnia stężenia LCAT wyróżnia się postać klasyczną oraz tzw. chorobę rybich oczu. Pierwsza z nich charakteryzuje się całkowitym brakiem enzymu, druga jedynie częściowym.Niedobór LCAT - Objawy i diagnozaDo najbardziej

Zespół chylomikronemii - choroba metaboliczna

Zespół chylomikronemii - choroba metaboliczna

Najbardziej charakterystycznym objawem choroby jest wysokie stężenie chylomikronów. Ten rodzaj lipoprotein odpowiada za rozprowadzanie po organizmie trójglicerydów oraz cholesterolu. Wytwarzane są przez jelito czcze oraz kręte, ich najwyższe stężenie w surowicy obserwuje się między 3 a 6 godziną

Zbyt niski cholesterol całkowity?

Mam za mały cholesterol całkowity tylko 120. Jak mogę go podwyższyć? co to oznacza? Mam 56lat i jestem po operacji niedoczynność tarczycy. Mam bóle głowy i drżenie rąk. Byłem u lekarza, ale nie dała mi wyraźnej odpowiedzi co mam robić. Proszę o podpowiedź.Jest to niskie stężenie jednak w granicach

Niski poziom cholesterolu całkowitego

Ostatnio miałam zlecone badanie krwi, mam 29 lat, jestem osobą o normalnej budowie ciała i nigdy się nie odchudzałam. To co mnie zaniepokoiło, to obniżony poziom cholesterolu całkowitego, gdyż przy normie od 150 mój wynik to 134. Co może by przyczyną takiego stanu? Dodam, że odżywiam się raczej

Za niski cholesterol

całkowita ilość cholesterolu w surowicy jest zbyt niska wówczas u takich osób istnieje zwiększone ryzyko rozwoju zaburzeń emocjonalnych lub chorób nowotworowych.

Cholesterol, a dieta wegetariańska

Mam pytanie odnośnie cholesterolu. Otóż, czy zdrowa dieta, wegetariańska, bazująca tylko na tłuszczach roślinnych, może doprowadzić do zbyt niskiego cholesterolu? Czy w konsekwencji, może to być przyczyną zaburzeń w produkcji hormonów płciowych u kobiet?Prawidłowa zrównoważona dieta nie powinna

Prawidłowo wyrwana siódemka?

, zakłada leczniczy opatrunek, czasem także specjalną tabletkę. Często potrzeba kilku wizyt w gabinecie, zębodół płucze się nawet codziennie, aby całkowicie pozbyć się bakterii, wywołujących stan zapalny. Jego objawem jest prawdopodobnie właśnie powiększony węzeł chłonny. Antybiotykoterapia doustna nie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Pakiet badań dla kobiet dojrzałych

- przyczyny chorób układu krązenia.W sklad badania wchodzi oznaczenie poziomu cholesterolu całkowitego, HDL/"dobrego' cholesterolu/, LDL "zlego" cholesterolu/ i trojglicerydow. Próby watrobowe -(ALT,AST,ALP,GTP,BIL) odzwierciedlają funkcje watroby i

Re: Migotanie przedsionków a migrena ....

Prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego we krwi wynosi 150 - 200 mg/dl. Przekroczenie tych norm w żadną stronę nie jest korzystne dla zdrowia. Równie istotne jest stężenie poszczególnych frakcji cholesterolu.

Wyniki krwi i usg prosze o pomoc w zrozumieniu

Witam. Miałabym prośbę... czy ktos moze mi pomoc zrozumieć moje wyniki? ;) a wiec... Kobieta 35 lat... wyniki krwi przez przypadek zrobione w Polsce w grudniu : W morfologi podwyższone Erytrocyty 5,81 norma do 5,12 Zaniżone MCV 76,6noa od 80 Ob 12 Glukoza 95,43 norma do 100 Cholesterol

Re: Z deszczu pod rynnę?

cholesterol wynosi 200 to dzielimy przez cztery i mamy prawidłowy wynik HDL Lub 200 całkowitego dzielimy przez HDL i jeśli jest mniej niż cztery to jest bardzo dobrze. :) aga

tarczyca? czy coś innego? nieśmiała prośba o pomoc

,27-4,2) Morfologia - prawidłowo wszystko OB 3 (3-12) sód 138 (136-145) potas 4,31 (3,5-5,10) bilirubina całkowita 0,44 (<1,2) mocznik 18,1 (15-40) kreatynina 0,7 (0,5-0,9) magnez 2,06 (1,9-2,5) cholesterol całk. 169 (115-190) HDL 46 (>45) LDL 90 Triglicerydy 161,5 (35-150) AST 18,6 (<32) ALT 26,0 (<

Re: Poziom cholesterolu

Jeśli całkowity poziom cholesterolu jest za wysoki, z powodu bardzo wysokiego poziomu "dobrego" cholesterolu, przy prawidłowym złym i trójglicerydach, to nie tylko tego sie nie leczy, ale uznaje za dobre dla pacjenta. Po prostu bardzo rzadko ludzie mają bardzo wysoki dobry cholesterol

diagnostyka przy nieprawidłowej glikemii na czczo

- TG oraz cholesterol całkowity. Trochę się obawiam... po co te usg...?

Re: ATG (antytyreoglobulinowe) = 374.5 przy max 1

badania: Lipidogram (CHOL, HDL, LDL, TG) Cholesterol całkowity 4,71 mmol/l 3,00 5,00 N Zgodnie z zaleceniami PTK i PTDL Cholesterol HDL 2,38 mmol/l ? 1,2 mmol/l zgodnie z zaleceniami PTK i PTDL Cholesterol LDL 2,11 mmol/l <1,8 mmol/l ? u osób z bardzo dużym ryzykiem, po zawale serca i

Re: Interpretacja wyników

No i mam wyniki badań GFR wg MDRD >60 ml/min > 60,00 Sód (ICD9:O35) 141 mmol/l 135 ? 145 Potas (ICD9:N45) 5,05 mmol/l 3,50 ? 5,20 Magnez 2,1 mg/dl 1,6 ? 2,6 Wapń całkowity (ICD9:O77) 9,7 mg/dl 8,6 ? 10,0 Ferrytyna 20,20 ng/ml 13,00 ? 150,00 Witamina B12 291 pg/ml 193 ? 982 Cholesterol

Re: Morfologia i Badanie moczu ZUM

w surowicy ICD-9:L43 Wynik w surowicy : 85 mg/dL - prawidłowa glikemia na czczo 60 - 99 mg/dl - nieprawidłowa glikemia na czczo 100 - 125 mg/dl - cukrzyca >= 126 mg/dl Lipidogram ICD-9:I99,K01,K03,O49 Cholesterol całkowity 186 <

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!