Wszystko o:

prawidłowy poziom kreatyniny we krwi

wizu

Kreatynina - co to jest? Jakie są normy?

Kreatynina - co to jest? Jakie są normy?

Często problemy zdrowotne dają objawy dopiero wtedy, kiedy są już w zaawansowanej formie. Aby uniknąć takiej sytuacji, należy systematycznie przeprowadzać podstawowe badania. Tylko w ten sposób można zapobiec skutkom nierozpoznanych na czas chorób. Jednym z ważnych badań jest stężenie kreatyniny. Co to jest kreatynina? Co oznacza kreatynina poniżej normy, a co powyżej?

eGFR - co to takiego?

Jednym ze wskaźników, które podlegają ocenie przy diagnozowaniu schorzeń nefrologicznych, jest eGFR. Czym on jest, jakie są normy eGFR oraz jak przebiega takie badanie?

Mocznik we krwi i w moczu

Dzięki mocznikowi możliwa jest skuteczna praca nerek, a badanie jego ilości pozwala określić, czy nerki pracują prawidłowo. Ten związek organiczny występuje w organizmie naturalnie, do moczu przedostaje się jako produkt metabolizmu białka.

Fibraty - co to za leki, kiedy są stosowane i kto może je przyjmować?

Fibraty - co to za leki, kiedy są stosowane i kto może je przyjmować?

Stosowanie fibratów ma na celu zmniejszyć tzw. zaburzenia lipidowe, czyli wyrównać poziom trójglicerydów w organizmie pacjenta. Dodatkowo leki te zwiększają stężenie cholesterolu HDL, nazywanego „dobrym cholesterolem”. Fibraty stosowane nie tylko przez osoby, którzy maja nieprawidłowy

Objawy cukrzycy typu 2

Objawy cukrzycy typu 2

ona u pozostałych członków rodziny wynosi ok. 30-40 proc. Objawy cukrzycy typu 2 Nieprawidłowy wynik badania poziomu glukozy we krwi to dla wielu pacjentów tylko potwierdzenie przypuszczeń, że z organizmem dzieje się coś złego. Objawy cukrzycy typu 2, które chorzy obserwują u siebie najczęściej

Cukrzyca typu 2 - objawy diagnoza, postępowanie

Cukrzyca typu 2 - objawy diagnoza, postępowanie

u dzieci. Cukrzyca ma podłoże genetyczne, ale to, że w rodzinie jest choć jeden chory nie znaczy, że rozwinie się ona u wszystkich. Prawdopodobieństwo wynosi od 30-40 proc.  Cukrzyca typu 2 – objawy Nieprawidłowy wynik badania poziomu glukozy we krwi to dla wielu pacjentów tylko

Mioglobina - czym jest, jak nam zagraża? Odpowiadamy

Mioglobina - czym jest, jak nam zagraża? Odpowiadamy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Wzrost mioglobiny obserwuje się we krwi. Bezpieczny poziom enzymu u zdrowej osoby powinien mieścić się w przedziale 70-110 μg/l. U pacjentów, u których powodem hospitalizacji nie jest rozwijający się zawał mięśnia sercowego, ale inna choroba układu krążenia

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

- umożliwia podanie liczby prawidłowo działających nefronów. Z jego pomocą obserwuje się także postęp oraz ewentualne zmiany w obrębie nerek. Nieprawidłowy poziom może stanowić pierwszy symptom znacznie zwiększający ryzyko rozwoju choroby układu sercowo-naczyniowego. Przy podawaniu wartości wskaźnika pod

Mapa LP

udrażnianie żył serca ból pod lewą pachą kreatynina gfr wg mdrd erytrocyty świeże w moczu kłucie w prawej stronie brzucha badanie krwi alt dyskopatia na poziomie l4 l5 o czym świadczy wysokie ob podwyższony poziom mocznika we krwi drętwienie prawej nogi zacienienie płuc morfologia krwi

Nerka wstrząsowa: objawy, diagnoza, leczenie

Nerka wstrząsowa: objawy, diagnoza, leczenie

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Ta szczególna postać choroby nerek może rozwinąć się z różnych przyczyn. Zazwyczaj spowodowana jest urazem i towarzyszącym mu dużym krwawieniem. Znaczny spadek ciśnienia krwi sprawia, że do narządu nie trafia wystarczająca ilość krwi przez co przestaje on prawidłowo

Poziom mocznika i kreatyniny

organizmu wyłącznie przez nerki - zlecając badanie ich poziomu w surowicy lekarz kontroluje funkcję tych narządów. Jeżeli czynność nerek jest upośledzona, mocznik i kreatynina nie mogą być usuwane z organizmu i ich poziom we krwi wzrasta. Dlatego w praktyce martwią nas głównie wartości powyżej górnej

Niski poziom kreatyniny i potasu

Wciąż spada mi kreatynina i potas we krwi. Co robić? Bolą mnie nerki,puchną okropnie nogi, bolą kolana... mam dość!

Jak obniżyć poziom kreatyniny w organizmie?

jednej nerki znaczącą obniża zdolność organizmu do usuwania metabolitów, czego wyrazem jest właśnie podwyższony poziom kreatyniny we krwi. Po usunięciu jednej nerki możliwe jest częściowe kompensacyjne zwiększenie czynności pozostałej nerki, jednak efekt nie będzie nigdy sam jak przed operacją. Jeżeli od

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Niski poziom potasu we krwi

dobre: tarczyca, glukoza, morfologia, OB. Czy mam się czego obawiać? Czy wystarczy wyeliminować potas z diety i wyniki wrócą do normy?Tak znaczna hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi) nie może być wywołana zwykłym niedoborem. Najprawdopodobniej dochodzi do utraty potasu przez nerki, dlatego wymaga

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Operacja tarczycy i tężyczka

udałam się do lekarza, który skierował mnie na pilną konsultację na oddziale neurologicznym. Wszystkie badania (morfologia, kreatynina, pakiet krzepnięcia, glukoza, sód, potas i chlor) także TK, wyszły dobrze ? stwierdzono TIA i zaproponowano obserwację lub wyjście do domu z zaleceniem konsultacji

Pakiet badań dla kobiet dojrzałych

.in.anemii,zxabutzeń krzepnięcia krwi, niedoborów odporności czy infekcji. Glukoza - podstawowe badanie w rozpoznawaniu cukrzycy. Elektrolity - /NA,K/ nieprawidłowy poziom elektrolitówmoże powodować arytmię serca. Lipidogram - szczególowe badanie w kierunku ryzyka rowoju miażdżycy

Tęzyczkowy drogowskaz ? proszę o komentarz

udałam się do lekarza, który skierował mnie na pilną konsultację na oddziale neurologicznym. Wszystkie badania (morfologia, kreatynina, pakiet krzepnięcia, glukoza, sód, potas i chlor) także TK, wyszły dobrze ? stwierdzono TIA i zaproponowano obserwację lub wyjście do domu z zaleceniem konsultacji

Prośba o wskazanie drogi

. Powracający ból gardła.Rozdrażnienie. Libido na poziomie depresji:/ Udałam się do internisty, zrobiłam podstawowe badania. morfologia, sód potas, kreatynina, cholesterol, triglicerydy w w normie. TSH 1,57( norma 0,27-4,20) , CRP 4,45 ( norma <5), glukoza 86 ( norma 70-99). Poza norma było tylko żelazo

Re: pomocy!!!!

Bardzo nie podobają mi się w Twoich wynikach mocno nieprawidłowe krwinki.... Dużo postaci niedojrzałych.... Koniecznie bym pokazała te wyniki szybko lekarzowi. Wysoki cukier w moczu przy prawidłowym w krwi może wynikać z chorób nerek. Powtórzyłabym szybciutko badania krwi - żeby wykluczyć błąd

Re: Pocenie sie dziecka

warto zbadać poziom wapnia, fosforu, fosfatazę alkaliczną , kreatyninę z krwi , oraz wapń , fosfor i kreatyninę z moczu ew poziom 25-oh-d, 2 krople vit D3 to dużo. Warto ew poprosić o osłuchanie serca ew echo. jeśli wyniki i ew konsultacja będą prawidłowe to może taka uroda.

Nerki

dodatkowych badań. No, może tylko morfologia, kreatynina i poziom jonów. I następna wizyta kontrolna za pół roku. Wyniki bad. krwi: Styczeń 2011: Kreatynina - 1,15; Kwas moczowy - 7,22; GFR - 64 Listopad 2011: Kreatynina - 1,27; Kwas moczowy - 5,39; GFR - 57 Nadmienię, że od 11 lat zażywam cytostatyki w

Re: wciaz badania, a wciaz niewiadoma

być mniejszy niż 10 mmol/litr. Najwłaściwszym testem na poziom B12 jest test na poziom kwasu metylomalonowego. Jeśli wyniki dla krwi (<370 nmol/litr) lub moczu (mniej niż 4 mg/mg kreatyniny) mieszczą się w dopuszczalnych wartościach, wtedy wiadomo, iż poziom witaminy B12 jest właściwy. Wielu

badanie moczu 8-miesięcznego dziecka

.56mmol/l wskaźnik CA/CREA 0.12 fosfor 222.1mg/dl(norma 40-136)- 71.74mmol/l z krwi: fosfataza alkaliczna ALP 235U/l (norma <462) wapń 9,99mg/l(norma 9-11)- 2.5mmol/l fosforan 5,6mg/l(norma 5-10.8) Na poziom wit.D3 czekamy. Czy wyniki są prawidłowe? Co myśleć o badaniu moczu? Przyznam że mnie to

badanie moczu 8-miesięcznego dziecka

.56mmol/l wskaźnik CA/CREA 0.12 fosfor 222.1mg/dl(norma 40-136)- 71.74mmol/l z krwi: fosfataza alkaliczna ALP 235U/l (norma<462) wapń 9,99mg/l(norma 9-11)- 2.5mmol/l fosforan 5,6mg/l(norma 5-10.8) Na poziom wit.D3 czekamy. Czy wyniki są prawidłowe? Co myśleć o badaniu moczu? Przyznam że mnie to

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!