Wszystko o:

prawidłowy wynik cukru na czczo

mmr

Insulinooporność - kiedy organizm nie dogaduje się z insuliną. Objawy, diagnostyka i leczenie insulinooporności

Insulinooporność - kiedy organizm nie dogaduje się z insuliną. Objawy, diagnostyka i leczenie insulinooporności

Insulinooporność często wywołuje cukrzycę typu 2. Grozi przede wszystkim osobom otyłym oraz genetycznie obciążonym problemami cukrzycowymi. Insulinooporność da się leczyć - głównie zmianą trybu życia.

Amylaza, ważny enzym trzustkowy. Kiedy trzeba wykonać badanie amylazy?

Amylaza produkowana jest głównie przez trzustkę. Podwyższony poziom amylazy może świadczyć m.in. o zapaleniu trzustki. Jakie stężenie powinna mieć amylaza i kiedy trzeba się niepokoić?

Glukoza: norma, hipoglikemia, hiperglikemia. Sprawdź swoje wyniki badań i poziom glukozy

Dzięki analizie biochemicznej krwi można ustalić na ile organizm człowieka funkcjonuje prawidłowo. Stężenie glukozy we krwi dostarcza informacji o metabolizmie cukru oraz potencjalnych chorobach z nim związanych.

Anatomia człowieka: jelito cienkie

Anatomia człowieka: jelito cienkie

okazała się bardzo hojna, dając nam tak długie jelito. Trudno precyzyjnie powiedzieć, ile mamy zapasu, by prawidłowo wchłaniać wszelkie składniki odżywcze, ale praktyka oparta na obserwacji pacjentów z tzw. zespołem krótkiego jelita wskazuje, że niezależnie od wieku i ogólnego stanu zdrowia realnie

Krążą mity o cukrzycy. Jak jest naprawdę?

Krążą mity o cukrzycy. Jak jest naprawdę?

okresie choroby, będzie podwyższone tylko stężenie glukozy po posiłku. W tych grupach osób można, jako badanie przesiewowe, wykonać test doustnego obciążenia glukozą 75 g. U kobiet z PCOS takie badanie warto wykonać raz na 2 lata, a u starszych osób z graniczną, ale prawidłową glikemią na czczo, gdy mają

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

skutkom wszystkim ciężarnym między 24. a 28. tygodniem ciąży zlecany jest tzw. test obciążenia glukozą. W przypadku kobiet z grupy ryzyka badanie przeprowadzane jest wcześniej. Także wtedy, gdy wynik "zwykłego" badania cukru we krwi na czczo jest nieprawidłowy (szerzej o badaniach na następnej

TRZUSTKA - to warto o niej wiedzieć

TRZUSTKA - to warto o niej wiedzieć

ultrasonografolog. Przygotuj się! Bardzo często pacjent otrzymuje wynik: " trzustka niewidoczna". Nie oznacza to żadnej patologii, a brak możliwości oceny narządu. Najczęstsza przyczyna: gazy zasłaniające gruczoł. Stąd zalecenie, by przed usg być na czczo ok. 6 godzin i już dobę przed zastosować

Ból pod łopatką

lekarza. Podwyższone wartości glikemii wymagają potwierdzenia. Proszę zgłosić to swojemu lekarzowi rodzinnemu, który zleci pomiar glikemii na czczo w krwi żylnej lub wykona badanie obciążenia glukozą. Od wyników badań zależy dalsze postępowanie. Jeżeli potwierdzi się nieprawidłowa glikemia lub zostanie

Cukrzyca: typy, objawy, leczenie i dieta

Cukrzyca: typy, objawy, leczenie i dieta

Cukrzyca: definicja Cukrzyca jest chorobą metaboliczną związaną z zaburzeniem przemiany węglowodanów w organizmie. Węglowodany to po prostu cukry, nieodzowny składnik każdej diety. Najważniejszym z nich, z punktu widzenia fizjologii naszego ciała, jest glukoza. U zdrowego człowieka za prawidłową

Normalne życie z cukrzycą

Normalne życie z cukrzycą

ostatnim posiłku. U zdrowych osób prawidłowe stężenie cukru we krwi wynosi od 60 do 100 mg% (lub mg/dl). Jeżeli tylko raz zbadasz jego poziom i będzie podwyższony, to nie znaczy, że masz cukrzycę, ale powinno cię to skłonić do wizyty u lekarza i do dalszych badań. Jeśli dwukrotnie, badając się na czczo

Czy mierząc cukier glukometrem jego wynik jest prawidłowy?

Od czasu do czasu będąc u osoby chorej na cukrzycę robię sobie również pomiar cukru. Wyniki to zazwyczaj 92, 141. Dzień wcześniej np.186. Po kilku godzinach 120. Mam pytanie: czy są to niepokojące wyniki i dlaczego tak rozbieżne? kiedy najlepiej jest go mierzyć i na jakiej podstawie , do jakiego

Prawidłowy poziom glukozy na czczo u dzieci

Jaki jest prawidłowy poziom glukozy na czczo u dzieci?Prawidłowe wartości glikemii na czczo u dzieci są takie same jak u dorosłych i wynoszą 70-99 mg/dl (niektóre źródła podają zakres 60-99 mg/dl).

Prawidłowe wyniki TSH?

W październiku miałam robione TSH. Wyszło mi 5,04 przy normie 0,27-4,20. Zaczęłam brać Letrox 50, TSH spadło do 0,447 przy normie 0,35-5,50. Czy to są prawidłowe wyniki? Co prawda przestały wypadać mi włosy, ale ciągle jestem ospała, zmęczona, nie mam w ogóle ochoty na seks. Nie miałam badanego

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o analizę moich wyników: Glukoza na czczo 87 mg/dl Hemoglobina glikowana 6,3 (4,0-6,0) norma HbA1C 45,4 mmol/mol 20,0-42,0 norma Glukoza po 2 h po 75 g glukozy 170 mg/dl Insulina (L97) 103,9 po 2h po 75 g glukozy Insulina (L97) 18,60 mU/l Norma 3,00 - 25,00Przedstawiony wynik

Wynik badania eeg: zapis nieprawidłowy?

mam 57 lat i robiłam badania eeg i jest takie orzeczenie: zapis nieprawidłowy z zwolnioną czynnością podstawową wskazuje miernego stopnia zmiany uogólnione z przewagą w tylnych częściach mózgu bardziej po stronie lewej nasilone podczas Hw i Fs . Bardzo proszę o wyjaśnienie mi tego orzeczenia.EEG

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Insulinoodpornosc

U mnie wyszło dzieki zrobieniu "hemoglobiny glikowanej". Zwykle badanie cukru nic nie pokazalo (cukier wzrastał mi w nocy), jak wyszlam z łóżka i pochodzilam to spadal. Dlatego jak jechalam rano do przychodni na czczo zawsze miLaalam prawidłowy cukier. Po posilkach tez mialam prawidlowy- dlatego

Re: test obciążenia glukozą 75g

mikolajek2010, Prawidłowe wyniki testu obciążenia 75g glukozy w ciąży to: - glikemia na czczo <5,1 mmol/l (92 mg/dl) - po 1 godz. < 10,0 mmol/l (180 mg/dl) - po 2 godz. < 8,5 mmol/l (153 mg/dl) Rozpoznanie cukrzycy ciążowej stawia się, jeśli jedna (lub więcej) z tych wartości

Re: Pani Kasiu -prosze o pomoc w wyniku krzywej

Prawidłowe wyniki poziomu cukru we krwi podczas testu ociążenia glukozą to: na czczo do 5,6 mmol/l (5,6-6,9 - stan przedcukrzycowy) po 2h do 7,8 mmol/l (7,8 -11 - stan przedcukrzycowy). Z Pani badań wynika, że poziom cukru po 2 godzinach jest minimalnie podwyższony. Nie sądzę, żeby od razu

Cukrzyca ciążowa a wywoływanie porodu

W pierwszej ciąży nie miałam cukrzycy, ale poród był wywoływany z powodu nadciśnienia. Chciałabym uniknąć powtórki, bo nie było to przyjemne doświadczenie, choć w sumie poród zakończył się dobrze. W tej ciąży stwierdzono cukrzycę (wyniki po 75g glukozy na czczo i po 1h prawidłowe, po 2h 160

Re: Candida, pasozyty, borelioza. Jestem Radoszka

radoszka napisał(a): > Jedno mnie zaskoczylo w moich ostatnich wynikach, to to, ze baaaardzo omijalam > nawet owoce, a mialam glukoze prawie za wysoko, co nigdy wczesniej mi sie nie z > darzalo. Jaki miałaś poziom glukozy? Uważany za normalny poziom glukozy rano na czczo w

Re: Prośba o interperetację wyników

podbramkowa. u Ciebie B12 wygląda całkiem nieźle. jak chodzi o badania, ja bym się jeszcze insulinie przyglądnęła, masz dość wysoki cukier na czczo, który nie wraca po 2 godzinach do prawidłowego poziomu, no i duzy wynik po godzinie, a to może zwiastować kłopoty metaboliczne, w tym wstęp do cukrzycy

Re: Koniec szczepionki Phostal? Novo-Helisen Depo

wyłącznie wodę i to niegazowaną (ew. z cytryną) tylko na czczo minimum 15 a nawet 30 minut przed posiłkiem. ? nigdy nie pijemy w trakcie i tuż po posiłku. ? kolejną porcję picia spożywamy minimum 2 godziny po posiłku ( po białkowym posiłku najlepiej 3,5 - 4 godziny). ? wypijajmy dziennie 2 do 3 litrów wody

Re: Insulinoopornosc - jak interpretowac krzywa

Norma insuliny jest tylko dla pobrania na czczo, reszta jest "do interpretacji" przez diabetologa albo endo. Podstawowe zasady sa takie: - na czczo insulina ma być jednocyfrowa - po godzinie nie może przekroczyć trzykrotności poziomu na czczo, o ile ten na czczo był prawidłowy, czyli jednocyfrowy

Wyniki badań część I.

1. Zrobiłam część badań jak pisałam, mam już wyniki. Witamina B12: 255,9 ( 191,0 - 663,0) Witamina D3: 27,6 ( 30 -50) Wapń: 2,47 ( 2,20 -2, 65) Wapń zjonizowany: 1,29 ( 1,17 -1,29) Parathormon: 25 ( 15,0 - 65,0) Glukoza na czczo 94 ( 70 - 99) ( godzina 8.00) Glukoza po 2 godzinach

Re: poziom glukozy na czczo

, wtedy, kiedy zaburzenia gospodarki węglowodanowej zwykle się ujawniają. Na test kierowane są wszystkie ciężarne, niezależnie od wyniku poziomu glukozy w I trymestrze. Autorka akurat zachowała się zgodnie z wytycznymi diabetologów. Po otrzymaniu nieprawidłowego wyniku, powtórzyła badanie (i to

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!