Wszystko o:

prawidłowy poziom glukozy

Użytkownik

Prawidłowy poziom glukozy na czczo u dzieci

Prawidłowy poziom glukozy na czczo u dzieci

Jaki jest prawidłowy poziom glukozy na czczo u dzieci?

Choroba von Gierkego: objawy, diagnoza, leczenie

Choroby spichrzeniowe mają podłoże genetyczne i rozpoznawane są niezwykle rzadko. Do najczęściej występujących, a tym samym najlepiej poznanych należy m.in. choroba von Gierkego, nazywana także glikogenozą typu Ia.

Glukoza: norma, hipoglikemia, hiperglikemia. Sprawdź swoje wyniki badań i poziom glukozy

Dzięki analizie biochemicznej krwi można ustalić na ile organizm człowieka funkcjonuje prawidłowo. Stężenie glukozy we krwi dostarcza informacji o metabolizmie cukru oraz potencjalnych chorobach z nim związanych.

Badanie CUKRU WE KRWI. Normy glukozy

Badanie CUKRU WE KRWI. Normy glukozy

nadwagą oraz te ze zdiagnozowaną chorobą układu krążenia. Glukoza we krwi - normy Zdrowa osoba powinna badać poziom glukozy raz w roku w czasie rutynowego badania krwi . Prawidłowy wynik mieści się w przedziale 70-99 mg/dL (od 3.9 do 5.5 mmol/L). Jeśli znajdzie się on na poziomie 100 do 125 mg/dL (od

Badanie moczu - CUKIER W MOCZU

Badanie moczu - CUKIER W MOCZU

pozanerkowy. W pierwszym przypadku przyczyną są najprawdopodobniej uszkodzone nerki, przy czym wynik badania krwi pod katem stężenia cukru jest prawidłowy. U pacjentów u których poziom glukozy w surowicy przekroczył dopuszczalne normy przyczyny problemu należy szukać poza nerkami. 5 prostych badań, które

Zespół Fanconiego-Bickela (glikogenoza typu XI, GSD XI)

Zespół Fanconiego-Bickela (glikogenoza typu XI, GSD XI)

Za rozwój tej rzadkiej choroby metabolicznej odpowiedzialna jest wada genetyczna decydująca o stężeniu wytwarzanego przez organizm białka GLUT2, czyli białka błonkowego transportującego glukozę. Aminokwas ten występuje przede wszystkim w wątrobie, nerkach, jelitach i trzustce. Do jego podstawowych

Choroby spichrzeniowe glikogenu (glikogenozy)

Choroby spichrzeniowe glikogenu (glikogenozy)

metabolizm glikogenu Glikogen jest cząsteczką, w którą organizm zdrowego człowieka zmienia glukozę, żeby przechować energię, której dostarcza cukier. Poziom glukozy znacznie wzrasta np. po posiłku i daje organizmowi dużo więcej energii niż potrzebuje w danym momencie. Dlatego cząsteczki glukozy zmieniają się

Cukrzyca ciężarnych: objawy, diagnoza, leczenie

Cukrzyca ciężarnych: objawy, diagnoza, leczenie

Nieprawidłowa reakcja organizmu na dostarczane mu węglowodany sprawia, że zaczyna on wytwarzać nadmierną ilość glukozy. Przyczyn takiego stanu może być kilka. Wśród najczęstszych wymienia się występowanie schorzenia w poprzednich ciążach (powraca u 30 proc. kobiet), wiek ciężarnej (powyżej 35 roku

Morwa Biała Plus

Morwa Biała Plus

ekstraktu z kory cynamonowca, który wpływa na metabolizm glukozy oraz 20 μg chromu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Cena w aptece 60 tabletek to 16 zł.

Prawidłowy poziom glukozy na czczo u dzieci

Jaki jest prawidłowy poziom glukozy na czczo u dzieci?Prawidłowe wartości glikemii na czczo u dzieci są takie same jak u dorosłych i wynoszą 70-99 mg/dl (niektóre źródła podają zakres 60-99 mg/dl).

Wysoki poziom monocytów i niski glukozy

Mam 17 lat. Od ok miesiąca jestem osłabiona, mam napady picia wody w ilościach dziennych ok. 6litrów. Wczoraj byłam na pobraniu krwi i dziś są już wyniki. Ogólnie, wyniki są dobre: OB 5 lecz niepokoi mnie wysoki procent poziom monocytów (norma 4-12) 14. I niski poziom glukozy (norma 70-99) 65. Czy

Prawidłowe wyniki TSH?

W październiku miałam robione TSH. Wyszło mi 5,04 przy normie 0,27-4,20. Zaczęłam brać Letrox 50, TSH spadło do 0,447 przy normie 0,35-5,50. Czy to są prawidłowe wyniki? Co prawda przestały wypadać mi włosy, ale ciągle jestem ospała, zmęczona, nie mam w ogóle ochoty na seks. Nie miałam badanego

Jak wygląda prawidłowy mielogram?

Potrzebuję opisu prawidłowego mielogramu, w którym najbardziej zależy mi na opisie wartości procentowych poziomu erytroblastów, N i prekursorów, E i prekursorów, B i prekursorów. N- neutrofile E- eozynofile B- bazofile Z góry dziękuję.Wynik mielogramu należy interpretować całościowo w oparciu o

Niski poziom cholesterolu całkowitego

zdrowo, tzn.nie unikam tłuszczu, nabiału. W mojej diecie mają miejsce też orzech, pestki słonecznika itp. Poziom trójglicerydów jest w porządku, glukoza we krwi 78, a zwykle miałam ok.100. Co może oznaczać taki poziom cholesterolu? Czy to oznaka jakiejś choroby? Niepokoję się. Proszę o odpowiedź. Z

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Nieprawidłowy poziom glukozy?

To jest chyba dziwne, bo tak jak mówiłam dziś rano na czczo glukoza wynosiła 118, więc tata zmierzył mi cukier 2 godziny po jedzeniu i wyszło... 113. Czy to normalne mieć glukozę na czczo wyższą niż po jedzeniu? O czymś to świadczy? Dodam, że przed dzisiejszym pomiarem (tym po jedzeniu) nie

Re: Nieprawidłowy poziom glukozy?

Prawie rok brałam Euthyrox jednak będąc w szpitalu powiedzieli, żebym odsawiła (bo TSH się obniżyło) i niestety teraz muszę czekać na wizytę u endokrynologa :( Podsumowując: Wczoraj na czczo miałam glukozę 118 2 godziny po jedzeniu (pomiar robiony wieczorem) glukoza wyniosła 113 Dzisiaj na czczo

Re: Nieprawidłowy poziom glukozy?

Dlaczego się nie leczysz???? Masz zbadaną tarczycę? TSH, FT3, FT4? -- A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji. Andrzej Sapkowski

Re: Nieprawidłowy poziom glukozy?

hormonów. Ponieważ masz problem także z innymi hormonami potrzeba lekarza, który potrafiłby prawidłowo zinterpretować całość. Glukoza może nie miec nic wspólnego z Twoimi problemami. Nie jesz wieczorem zbyt późnej kolacji? Może to powoduje podwyższony cukier? A może po prostu w nocy pijesz np. colę? -- A

Nieprawidłowy poziom glukozy?

, problem z cerą (trądzik itd) i włosami. Kilkakrotnie miałam mierzony poziom glukozy na czczo, różnie- zarówno glukometrem jak i "z żyły". Najczęściej wynik wahał się między 90-115 na czczo, aczkolwiek dokładnych wyników nie pamiętam, bo tak jak mówiłam pomiary były bardzo sporadycznie. Będąc w

Re: Pomożecie? wyniki badań krwi i moczu

W morfologię nie chce mi się wczytywać szczegółowo, ale jeśli ilość czerwonych, białych krwinek oraz płytek krwi jest prawidłowa, to inne drobne ochylenia od normy są nieznaczące. Mocz Ok Napisz jeszcze raz jaki był poziom glukozy we krwi i jakie masz normy obok.

Re: Lysieje.. tarczyca ?pomocy

mylisz się ;) nieprawidłowy poziom glukozy to już jest cukrzyca, a do niej nie wolno dopuścić, o ile się ma takie możliwości. wstępem do cukrzycy jest insulinoopornośc - a do wykrycia insulinooporności potrzebne sa badania insuliny. gdybym nie zrobiła insuliny przy glukozie / krzywa 3 pkt/, nie

Re: Cukrzyca ciążowa - jakie normy stosował lekar

/dl, glikemia nocna >60mg/dl. Jeśli pomimo stosowania diety nie udaje się utrzymać prawidłowych poziomów glikemii konieczne może być stosowanie insulinoterapii. Mam nadzieję, że rozwiałam Wasze wątpliwości co do kryteriów rozpoznania cukrzycy ciążowej. Pozdrawiam

Re: pomysł_mlodych Polakow_dla_cukrzyków_rusza_w_

Chwała im. Nie są w stanie zastąpić jednak naszych (cukrzyków) codziennej troski o utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!