Wszystko o:

prawidłowy poziom tsh

kaole

TSH - normy

TSH - normy

Poziom TSH jest w dużej mierze uzależniony od wieku oraz aktualnego stanu, co niestety czasem nie jest brane pod uwagę przy analizie wyników. Jest ścisle związany z tarczycą. To niewielki gruczoł, którego praca ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Aby wszystko przebiegało prawidłowo przysadka mózgowa wydziela TSH. Mimo że medycyna dokładanie ustaliła prawidłowe wartości tego hormonu to sztywne trzymanie się norm nie zawsze jest słuszne.

Trijodotyronina (T3) - badanie

To jeden z ważniejszych hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Jego poziom odgrywa szczególną rolę u nienarodzonych jeszcze dzieci, w okresie rozwoju układu nerwowego oraz kostnego. Na podstawie wartości T3 potwierdza się lub wyklucza nadczynność bądź niedoczynność gruczołu.

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy to zaburzenie syntezy hormonu tarczycy - tyroksyny. Najbardziej widoczne objawy niedoczynności tarczycy to przyrost masy ciała, ogólne osłabienie organizmu, zmęczenie i senność. Szczególnie ważna jest poprawna diagnoza niedoczynności tarczycy u kobiet w ciąży oraz wczesna diagnoza u dzieci. Coraz częściej diagnozowany jest też szczególny przypadek dysfunkcji tarczycy zwany chorobą Hashimoto. Podstawowe badanie w kierunku niedoczynności tarczycy wymaga oznaczenia hormonu TSH we krwi

Subkliniczna nadczynność tarczycy

Subkliniczna nadczynność tarczycy

subklinicznej nadczynności tarczycy Obok analizy objawów konieczne jest wykonanie badań krwi pod kątem poziomu hormonów tarczycy. U osób z subkliniczną nadczynnością tarczycy obserwuje się spadek wartości TSH przy prawidłowym poziomie hormonów tarczycy tj. fT3 i fT4. Ponieważ różnica między klasyczną a

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

zwieść normom TSH. Prawidłowy poziom TSH dla kobiety w wieku rozrodczym powinien wynosić około 1. (...) Ale wiele osób może zobaczyć swój wynik TSH np. 3 (czyli mieszczący się w powszechnie uznawanych normach, przyp. red.) i pomyśleć- nie dzieje się nic złego, moja tarczyca jest ok., a to już może

Subkliniczna niedoczynność tarczycy

Subkliniczna niedoczynność tarczycy

jest duże jedynie u pacjentów, u których poziom TSH przekracza 10 mIU/l. Dlatego też leczenie farmakologiczne stosowane jest tylko w tych szczególnych sytuacjach. Wprowadzenie odpowiedniej terapii przy takim stężeniu TSH niezbędne jest u kobiet w ciąży . Choroby tarczycy to schorzenia, których

Tyroksyna (T4)

Tyroksyna (T4)

generowane natężenie światła określa się poziom hormonu . Oznaczenie T4 nie jest wykonywane jedynie w przypadku podejrzenia choroby tarczycy. Bardzo często jego poziom ma związek z niepłodnością u kobiet. Za wysoki lub za niski Oznaczenie tyroksyny zazwyczaj zlecane jest w przypadku nieprawidłowego wyniku

Hormon - co to takiego? Definicja, powstawanie i działanie hormonów

Hormon - co to takiego? Definicja, powstawanie i działanie hormonów

;pędzić". Mówi to wiele o samej naturze hormonów, które "pędzą", aby przekazać informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nieprawidłowościami w pracy hormonów zajmuje się endokrynolog . Hormony mają wpływ na całe ciało, dlatego endokrynolodzy współpracują z

Jej wysokość tarczyca. Wszystko o badaniu tarczycy

Jej wysokość tarczyca. Wszystko o badaniu tarczycy

podwzgórze-przysadka. Tyreotropina (TSH), hormon tegoż układu, jest blokowany, gdy dość jest hormonów tarczycy i odwrotnie. ( Wszystko o TSH ). Zresztą, gdy pojawia się podejrzenie, że z tarczycą dzieje się coś podejrzanego, to właśnie poziom TSH we krwi warto skontrolować. Dlaczego? Jego poziom jest

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

Prawidłowe wyniki TSH?

W październiku miałam robione TSH. Wyszło mi 5,04 przy normie 0,27-4,20. Zaczęłam brać Letrox 50, TSH spadło do 0,447 przy normie 0,35-5,50. Czy to są prawidłowe wyniki? Co prawda przestały wypadać mi włosy, ale ciągle jestem ospała, zmęczona, nie mam w ogóle ochoty na seks. Nie miałam badanego

Prawidłowy poziom glukozy na czczo u dzieci

Jaki jest prawidłowy poziom glukozy na czczo u dzieci?Prawidłowe wartości glikemii na czczo u dzieci są takie same jak u dorosłych i wynoszą 70-99 mg/dl (niektóre źródła podają zakres 60-99 mg/dl).

Planowanie ciąży, a wyniki TSH

najaktualniejsze (05.03.2013) i są następujące: TSH 2,78 przy normie 0,250 - 5,000 uIU/ml; FT3 2,22 przy normie 2,604 - 5, 403 pg/ml; FT4 1,09 przy normie 0,699 - 1,540 ng/dl. Przyznam szczerze że zaskoczył mnie ponieważ od października poziom hormonów wzrósł bez leków. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji tych

Badanie TSH

Mój wynik TSH osiągnął 4500. Od miesiąca jestem senna, leciała mi krew z nosa, moja płytka na paznokciach jest żółta i nie chce zejść mimo tygodniowej walki pozbycia się jej. Paznokcie są łamliwe, ciągle jestem głodna. Swędzą mnie powieki oczu, mimo tego że idę spać np. o 20 i wstaje o godz. 7 to

TSH wysokie

Odebrałam wyniki, bardzo proszę o ich interpretację, oto one: TSH (norma to 0,27-4,2) ja: 146,6 !!! (za wysoko), FT4 (norma 0,93-1,7) ja: 0,29m (za nisko), anty-TPO (norma górna 34) ja: 410 !!! (za wysoko). Mam 29 lat. Mój lekarz rodzinny zaniepokoił się moimi objawami, dlatego zleciła mi zbadanie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie TSH?

Witam! Zarówno USG, jak i biopsja wykazały przewlekły proces zapalny tarczycy. Dziś dla pewności zrobiłam badanie anty-TPO, wynik: >600 IU/ml (przy normie <34). Jednak TSH od lat jest ok (1,760uIU/ml przy normie 0,270-4,20). Czy przy prawidłowym poziomie TSH mam jakiekolwiek szanse na

Re: Dziwne wyniki

wysokiego ft4 przy prawidłowym tsh był już kiedyś na forum o ile dobrze pamietam. Może inne forumowiczki pamietają nazwę wątku lub użytkownika.

Re: Wyniki po Euthyroxie - prośba o ocenę

Napisałes o subklinicznej niedoczynnosci tarczycy. Czytałam,że przy niej sa prawidłowe poziomy Ft3 i Ft4 przy podwyższonym Tsh .A takze ,że do końca nie wiadomo przy jakim poziomie wprowadzać tyroksynę.Inny problem to to,że jest większe ryzyko chorób sercowo naczyniowych. Radziłabym poczytać o

Podwyższone FT4 prawidłowe TSH u 3latki

Witam, potrzebuję pomocy w próbie interpretacji wyników otrzymałam wyniki badań mojej 3 letniej córki i okazało się że ma podwyższony poziom FT4 przy prawidłowym TSH. Czy to oznacza niedoczynność tarczycy. Ja mam Hashi i strasznie sie boję o dziecko. Tyreotropina (TSH) 1,565 ?IU/ml norma: 0

Re: Ciąża z...poprzedniego cyklu?

badaniach czynności tarczycy warto od razu wykonać tez badanie poziomu TSH, fT3 i fT4. Z wynikami koniecznie idź do swojego ginekologa prowadzącego. Jeśli badanie krwi potwierdzi ciążę, a wyniki TSH są nadal nieprawidłowe będziesz powinno zostać włączone odpowiednie leczenie - bardzo ważne aby możliwie

Re: Nadczynność tarczycy farmakologiczna

Jeśli jeszcze zdążysz to przeczytać, to 4 dni bez tyroksyny nic nie wniosą, to za szybko. >Po 6 tygodniach TSH spadło do 2,3 FT3 3,39 (norma 2-4,40) i FT4 1,55 (norma 0,93-1,70) prawidłowe. tak wyglądają w przeliczeniu na %: FT4 80.52% FT3 57.92% Ft4 bezpośrednio zależne od

Re: forumki Hashimotki

. gruczolaka przysadki mózgowej lub jesteś w stanie na podstawie konkretnych objawów choroby przekonać lekarza, że masz niedoczynności lub nadczynności tarczycy mimo prawidłowego poziomu TSH. Wtedy lekarz zwykle bada hormony wolne, zleca usg inne dalsze badania.Musisz jednak pamiętać, że w niektórych

Re: Wynik badan krwi vs objawy - kurka wodna jezi

Wypowiem się nt. tarczycy i "prawidłowego" TSH. Norma faktycznie jest do 4, ale jeśli np. masz Hashimoto (musialabyś zrobić przeciwciała i usg) to tsh powinno wynosić ok. 1 (JEDEN). Od lat mnie szlag trafia na tą normę, bo pewnie mam hashi od wielu, wielu lat, ale wynik zawsze był "w normie". A

Re: forumki Hashimotki

nadczynności tarczycy mimo prawidłowego poziom u TSH. Przez kilka lat przychodziłam do różnych lekarzy z typowymi, książkowymi objawami niedoczynności. JAK sugerujesz ich w takim razie "przekonać", skoro klasyczne objawy nie przekonały żadnego z nich przez kolejne lata - bo przekonywało ich jedynie moje

Re: radosny poranek

> tyle mi pisałyście o tarczycy, że se poszłam zbadać tsh > wyszło w normie W normie, tzn. ile dokładnie? Znam takich, którzy załapywali się na laboratoryjną normę, a mieli symptomy niedoczynności jak byk. Zrób wszystkie testy, TSH to za mało. Skąd wiesz, że T4 jest prawidłowo

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!