Wszystko o:

prawidłowy wynik rtg płuc

kaole

Mikroskopowe zapalenie naczyń

Mikroskopowe zapalenie naczyń

Mikroskopowe zapalenie naczyń to jedno z grupy schorzeń funkcjonujących w medycynie pod nazwą: pierwotne układowe zapalenie naczyń. Schorzenie diagnozowane jest niezwykle rzadko, głównie u osób starszych, a przyczyny jego rozwoju nie są znane. Pierwszy raz zostało opisane w latach 20. minionego wieku.

Ból biodra - to nie musi być zwyrodnienie stawu

Ból biodra może przytrafić się w każdym wieku, choćby w wyniku nadwyrężenia. Jeśli nie jest zbyt nasilony i pozwala się poruszać, przez tydzień możemy leczyć go domowymi sposobami. Potem jednak trzeba odwiedzić lekarza ortopedę, do którego kieruje lekarz pierwszego kontaktu.

Mapa LP

Mapa artykułów

Tomografia komputerowa z kontrastem

Tomografia komputerowa z kontrastem

. uszkodzeniu nerwu wzrokowego, czy gałko ocznej) - choroby układu limfatycznego (tj. przy powiększeniu węzłów chłonnych szyi, klatki piersiowej bądź jamy brzusznej) - podejrzenie zmian nowotworowych lub zapalnych szyi, kończyn, kręgosłupa, jamy brzusznej - schorzenia, w tym stany zapalne płuc, oskrzeli

Złamania kości

Złamania kości

okolicy złamania - upośledzenie ruchów Przyczyny Silny uraz. Złamania pozornie bez przyczyny (tzw. patologiczne) zdarzają się u osób z osteoporozą, nowotworami (pierwotnymi lub przerzutowymi) kości (wtedy złamania powstają w miejscu osłabionym nowotworem) albo są wynikiem nieprawidłowej budowy kości

Żołądek: kapryśna sakiewka pełna kwasu

Żołądek: kapryśna sakiewka pełna kwasu

powstają w nim "kieszonki", a przesuwanie pokarmu jest utrudnione. Wprawdzie za nieprawidłowym opróżnianiem żołądka częściej stoi problem z odźwiernikiem, ale zdarza się, że sprawcą jest sam jego kształt. W takim przypadku pokarm zalega w żołądku, a nawet cofa się do przełyku w wyniku

Alergia - co pomaga, a co szkodzi?

Alergia - co pomaga, a co szkodzi?

je np. z konkretną porą roku. Ważne, czy towarzyszy im gorączka - jej obecność wskazuje raczej na infekcję. Trzeba też wykluczyć inne niż alergia przyczyny dolegliwości - to często wymaga dodatkowych badań (np. rtg płuc, zatok, badania krwi). Lekarz, przeprowadzając wywiad, pyta np., czy podobne

Rak jelita grubego

Rak jelita grubego

proc. rocznie. A jednak my sami stosunkowo rzadko myślimy o raku jelita grubego jak o czymś, co może nas dotknąć. Panie - jeśli już, to boją się raka piersi, panowie - raka płuca. Bo też właśnie to te nowotwory przodują w polskich statystykach. Problem jednak w tym, że na raka jelita grubego chorują

Pamiętaj o badaniu, czyli jak nie przegrać z rakiem jelita grubego

proc. rocznie. A jednak my sami stosunkowo rzadko myślimy o raku jelita grubego jak o czymś, co może nas dotknąć. Panie - jeśli już, to boją się raka piersi, panowie - raka płuc. Bo to właśnie te nowotwory przodują w polskich statystykach. Problem jednak w tym, że na raka jelita grubego chorują

Badanie piersi

Badanie piersi

, wątroby , płuc i mózgu . Wyścig z czasem We wczesnym etapie rozwoju (guz o średnicy do 1 cm) rak piersi może nie być wyczuwany palcami i może nie dawać żadnych dolegliwości. To stadium, w którym leczenie przynosi zwykle sukces. Komórki nowotworowe są w jednym miejscu i nie rozprzestrzeniły się po

Wyniki rtg

nie życzę. To opis rtg kręgosłupa piersiowego: Abi boczne. Fizjologiczna kyfoza piersiowa. I niewielkie zmiany wytwórcze na przednich krawędziach trzonów. Przestrzenie międzykręgowe niezwężone. Dlaczego ja tak się duszę? Mam 32 lata a każdy atak duszności jest inny gorszy. Przy tych dusznościach mam

Atopowe zapalenia płuc

Piszę bo chciałbym upewnić się co do decyzji lekarzy. Dwa miesiące temu miałem zapalenie płuc - crp 200, na pierwszym rtg bez zmian, osłuchowo ściszony szmer pęcherzykowy w dolnym płacie płuca lewego. Po trzech dniach na kolejnym rtg pojawiło się lekkie zacienienie w obrębie dolnego płata puca

Prawidłowe wyniki TSH?

W październiku miałam robione TSH. Wyszło mi 5,04 przy normie 0,27-4,20. Zaczęłam brać Letrox 50, TSH spadło do 0,447 przy normie 0,35-5,50. Czy to są prawidłowe wyniki? Co prawda przestały wypadać mi włosy, ale ciągle jestem ospała, zmęczona, nie mam w ogóle ochoty na seks. Nie miałam badanego

interpretcja wyniku rtg

Obecnie pacjentka ma silny i dokuczliwy wręcz przyduszajacy kaszel, szczególnie w nocy.

Wynik badania RTG zatok

Proszę o interpretację wyniku badania RTG zatok. Oto wynik: "Przyścienne zgrubienie śluzówki zatok szczękowych i sitowia bez upośledzenia ich powietrzności. Poza tym RTG bez zmian." Od dłuższego czasu miewam bóle głowy w okolicy nosa, nie mam jednak innych dolegliwości typu katar, lekarz

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Badanie RTG

Witam, Wczoraj odebrałam wynik badania RTG płuc. Wyszły mi na nim zgrubienia okołooskrzelowe o stanie zapalnym w dolnych polach płuc.Cała reszta ok jest ok. Miąższ płuc bez zmian ogniskowych i nacieczeń, prawidłowo powietrzny. Serce, aorta, pień naczyń płucnych, przepona i zatoki przeponowo

Badanie RTG

Witam, Wczoraj odebrałam wynik badania RTG płuc. Wyszły mi na nim zgrubienia okołooskrzelowe o charakterze zmian zapalnych w dolnych polach płuc.Cała reszta ok jest ok. Miąższ płuc bez zmian ogniskowych i nacieczeń, prawidłowo powietrzny. Serce, aorta, pień naczyń płucnych, przepona i zatoki

Pytanie medyczne

Dziewczyny, mama odebrała morfologię, lekarz nic jej nie wyjaśnił- kazał odstawić lekarstwa powtórzyć morfologię za miesiąc (2 razy juz robiła i wyszły takie właśnie) i z wynikami pójść do hematologa. Denerwuję się, bo ma 6 wyników nieprawidłowych : WBC 15,99 (norma 4.00 - 10.00) NEU 9

Re: Czy to astma?

Witam. Dziękuję za odpowiedź, za lekturę. Wyczytałem że: "Nie potwierdzono korelacji pomiędzy FENO a wynikami badań spirometrycznych, co jest charakterystyczne zwłaszcza u pacjentów z lżejszymi postaciami choroby i prawidłowym wynikiem badania spirometrycznego" Poziom wydychanego NO nie ma

muktprega1 - zerkniesz? proszę :)

kyfotycznym wygięciem na poziomie C5/C6 i obniżeniem krążka na tym poziomie. Przepływy tętnic szyjnych i kręgowych prawidłowe. Rtg płuc prawidłowe, prawoboczne skrzywienie kręgosłupa. Leki i suplementy: Eutyrox i Novothyral w dawce j.w., orzechy brazylijskie, wit. D 4 tys.j.m., slow mag 6 tabl dziennie

Prośba o interpretację opisu rtg klatki piersiowej

Starszy syn ma 8 lat, od kilku miesięcy -z przerwami, kaszlał po położeniu się do snu. Osłuchowo zawsze czysto, bez gorączki. Pediatra zleciła w końcu rtg klatki piersiowej. W opisie:"Pogrubiały rysunek oskrzelowy w dolnym polu płuca prawego.Miąższ płucny bez zmian naciekowych,prawidłowo powietrzny

Re: Jak chorują Wasi faceci?

wszystkie badania od morfologii zaczynając, przez echo serca, na rtg płuc kończąc, gdyby tomografia była tańsza, też by zrobił. A jak wyniki wychodzą prawidłowe zmienia nagle dietę np. na bezglutenową, by zarzucić ją po tygodniu-dwóch.

Re: Proszę Was o pomoc

, obejrzała wyniki, kazała jeszcze zaliczyć okulistę, i dostała skierowanie do szpitala tam zrobiono jej sporo badań,usg,scyntygrafię,rtg klatki, wyniki, które dostałam z wypisem były dobre -przy czym czekamy na panele przeciwciał :( Z nieprawidłowych: wysoki poziom żelaza-215-norma 37-145 (ale mamy to

Re: Problem z Diagnozą, brak efektów, stan się po

, chlorella, chitozan - do detoksu objawy z układu oddechowego mogłyby wskazywać na infekcję chlamydiami lub mykoplazmą, prątki gruźlicy też daja herxa ale wtedy byłyby jakieś zmiany raczej w płucach już na rtg (robiono rtg?, jak nie to zrobić), chlamydie i myko u psa mogą być od ptaków (np. pies zjadacz

Węzły chłonne:powiększone, wyczuwalne-czyli jakie?

wykonywane prawie 2 tyg później jest IDENTYCZNY). Niemniej pediatra wysłała dziecko na RTG płuc i USG brzucha. Oba badania wykonane jednego dnia - wyniki prawidłowe, przy czym w USG brzucha nie opisano już węzłów krezki. Wszystko to bardzo mnie niepokoi. Czytam sporo o węzłach i w każdym artykule piszą, że

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!